Jahve i Hrist

Oćeš da se baviš jevrejskom mitologijom?
Bolje da se baviš našom, divni običaji, ima lepa tema 👍
sale, ja da znam da budem bolji hriscanin, ja bih bio, a ostalo... ostalo moze iz hobija, samo sam hriscanstvu pravoslavnom posvecen, sve ostalo otaljavam u zivotu, pa kome se ne svidja, sta cu mu ja, ... mitologia, obicaji - bolje nemoj da me vuces za jezik

sale, ja da znam da budem bolji hriscanin, ja bih bio, a ostalo... ostalo moze iz hobija, samo sam hriscanstvu pravoslavnom posvecen, sve ostalo otaljavam u zivotu, pa kome se ne svidja, sta cu mu ja, ... mitologia, obicaji - bolje nemoj da me vuces za jezik
Bolji čovek, a treba se upoznati sa verom predaka.
Pa zar smo tikve bez korena?

Pa zar smo tikve bez korena?
naravno da nismo, ali mora da se zna sta je starije, ili sta je vaznije
pretrazi etnofiletizam - to je jeres, samo da znas

uostalom nisam ja birao i podrzavao izdajnika vucica nemoj mene da prozivas, vidi sa patrijarhom ko se bori kao lav, i zasto ne vole amfilohija

a slovenskog panteizma me pusti, nisam ti ja za tu temu
ne mozes ti mene da nateras da ja budem veci srbin nego sto ja hocu, ili osecam

Poslednja izmena:
naravno da nismo, ali mora da se zma sta je starije, ili sta je vaznije
pretrazi etnofiletizam - to je jeres, samo da znas

uostalom nisam ja birao i podrzavao izdajnika vucica nemoj mene da prozivas, vidi sa patrijarhom ko je lav
Pa još ima starih običaja kod nas, kakva jeres da se nauči u šta su nam verovali preci, ne razumem. Ne verujem da su razglabali o bogu kao mi

verujem, ali onda lazu nudeci to objasnjenje za jhvh da je od hvh, a nema ko da im kaze da prestanu da lazu, i da siluju evu, jer su kasnije pali andjeli uzimali kceri ljudske, a moja eva je bila samo moja.

zar je moguce onda da se jhvh objasnjava sa samo tim jednim prefiskom -j, jod moje ime zauvek - za buducnost?
ups, tek sad vidim jod-hvh sa dva he, a eva het-he - bas ti hvala na razjasnjenju.

to eksplicitno imamo samo u knjizi otkrivenja, i nigde vise u nasem hriscanskom novom zavetu - koje je tvoje objasnjenje? koje je tvoje stanoviste uopste, kome ti pripadas?
za mene je jasno da odbacujem i tu knjigu, i jhvh, sada je jasno da su to dvoje uvezani, da idu u paketu, ili da ostaju u paketu, sto zagovara npr. jovan prezviter

Ovo je objašnjenje rabina Eliezera Papo i to objasnjene nema veze sa knjigom Otkrivenja.
https://forum.krstarica.com/threads/ja-sam-onaj-jesam-sta-nam-to-govori.894941/page-2#post-38472941

oblik koga/cega?
koja etimologija, 1 ili 2
https://en.wiktionary.org/wiki/הוה

Sadašnje vreme od glagola היה.

znaci jhvh znaci ja sam onaj koji postoji u proslosti sadasnjsoti i buducnosti? ali su jevreji uzeli 4 slova da ne arce mastilo? vecno bice?

Tako je.

ok, ali od kada se dodaje, sta kazes? da li i drugi semiti isto tako dodaju jod za musko 1. lice?

Svaki hebrejski glagol ima Jod kao prefiks ispred troslovnog ili četvoroslovnog korena u trećem licu jednine i množine budućeg vremena.
Prvo lice buduceg vremena jednine muški i ženski ima alef, drugo lice budućeg vremena ima tav.
Da li drugi semitski jezici imaju ista pravila? Ne znam, jer nisam poznavaoc drugih semitskih jezika, hebrejski znam osnovno jer sam to naučio na internetu.

Pa još ima starih običaja kod nas, kakva jeres da se nauči u šta su nam verovali preci, ne razumem. Ne verujem da su razglabali o bogu kao mi
obicaji mogu da budu dobri, a mogu i losi, tako da to sto je nesto obicaj meni nista ne znaci - cuo si za lapot? pa jel ja treba da sledim za tim obicajem?

a etnofiletizam je kada ti stavljas srpstvo ispred vere - pravoslavlja, ta jeres je osudjena, a i da nije, ja ti rekoh sta je na 1. mestu

obicaji mogu da budu dobri, a mogu i losi, tako da to sto je nesto obicaj meni nista ne znaci - cuo si za lapot? pa jel ja treba da sledim za tim obicajem?

a etnofiletizam je kada ti stavljas srpstvo ispred vere - pravoslavlja, ta jeres je osudjena, a i da nije, ja ti rekoh sta je na 1. mestu
Sad trpaju u staračke domove, ubijaju mu ljudskost.
Jeres za hrišćane

Ovo je objašnjenje rabina Eliezera Papo i to objasnjene nema veze sa knjigom Otkrivenja.
"poigrava se sa glagolom" - kaze elizar, i ti to prihvatas, sledeci za hebrejskim jezikom i logikom, ali ja sam decidirano rekao da bez igre to imamo eksplicitno samo u knj, Otkrivenja

Otkrivenje 4,8I svaka od četiri životinje imaše po šest krila naokolo, i unutra puna očiju, i mira ne imaju dan i noć govoreći: svet, svet, svet Gospod Bog svedržitelj, koji bješe, i koji jest, i koji će doći.
a jel' ima tako negde eksplicitno kroz sva tri vremena? NEMA, IMA SAMO POIGRAVANJA, kako kaze Papo, MADA JE I OVO POIGRAVANJE.
Sadašnje vreme od glagola היה.
pa, nemoj da varas sad, kakvo sad ''There was"
nismo coravi, lepo pise
הוה to be.

nije valjda jod, haya - /(h)aˈja/

1. Alternative form of הֱיֵה‎ (hĕyē): masculine singular imperative of הָיָה‎ (hāyā)
p.s. i mi imamo kukice i kvacice, ali znamo gde stoje, a gde ne stoje, necemo da se varamo, nije jhvh jodhaja. jos malo pa dzedaj. mislim da je ovo sprdacina sto nam ti nudis, kao bajagi poigravanje tog papa. elizara... mislim, ne znam koliki lazov treba da budem i da sam u zivotu rastegljivao istinu da a ovo prihvatim? - teska sprdacina, eufemisticki igrarija kako kaze tvoj papo elizar!

Yodh is originated from a pictograph of a “hand” that ultimately derives from Proto-Semitic *yad-. It may be related to the Egyptian hieroglyph of an “arm” or “hand”
Tako je Jod znači ruka jer se isto pišu Jod (יד), Jad(Ruka) (יד). Inače na paleohebrejskom pismu slovo jod se crtalo kao ruka.
vidis, moglo bi to jod da znaci ruku BOZIJU

Pa ne znam da li bi to moglo da znači.
Two Yuds in a row designate the name of God Adonai and in pointed texts are written with the vowels of Adonai;
ZNACI JEZEKILJ KAZE JAD-JAD, A MI PREVODIMO GOSPOD GOSPOD? NEMA JAHVE, ILI IMA JHVH, STA MISLIS TI?.
Jezekiel 28,2
בֶּן־אָדָם אֱמֹר לִנְגִיד צֹר כֹּה־אָמַר אֲדֹנָי יְהֹוִה יַעַן גָּבַהּ לִבְּךָ וַתֹּאמֶר אֵל אָנִי מוֹשַׁב אֱלֹהִים יָשַׁבְתִּי בְּלֵב יַמִּים וְאַתָּה אָדָם וְלֹא־אֵל וַתִּתֵּן לִבְּךָ כְּלֵב אֱלֹהִים

According to the Gospel of Matthew, Jesus mentioned it during the Antithesis of the Law, when he says: "One jot or one tittle shall in no wise pass from the law, till all be fulfilled."

sta kazu drugi semiti, arapi, ya znaci pisanje, pisi, brisi slova, neka je i magijasnje, vazno da smo pismeni, narod knjige, kako nas zovu

Yāʾ serves several functions in the Arabic language. Yāʾ as a prefix is the marker for a singular imperfective verb, as in يَكْتُب yaktub "he writes" from the root ك-ت-ب K-T-B ("write, writing").

Tako je Jod znači ruka jer se isto pišu Jod (יד), Jad(Ruka) (יד). Inače na paleohebrejskom pismu slovo jod se crtalo kao ruka.
ali onda treba biti posten, pa reci da su jevreji to uzeli iz egipta, hijeroglifi su stariji od jevrejskog pisma.
אֲדֹנָי יְהֹוִה
falsifikat! zar ti ne vidis sta pise
Two Yuds in a row designate the name of God Adonai and in pointed texts are written with the vowels of Adonai;
zasto ne kazu pored adonai, i jhvh? nema jhvh ovde? zasto? zasto smo mi preveli sa dve identicne reci gospod gospod, ako smo mogli elegantno da stavimo gospod bog?
Pa ne znam da li bi to moglo da znači.
zasto ne ako kaze - ruka bozija kome se otkri?

AvramIsakIzrael
ne mozes ti sad הוה da zamenjujes sa היה , nije posteno - ovo ostaje kada se odbije jod od jhvh - disastr i destruction.
ok, da sklonimo jotu, to jod, sta imamo? הוה

הֹוָ֔ה הֹוָ֤ה הֹוָה֙ הוה hō·wāh hoVah hōwāh
https://biblehub.com/hebrew/1943.htm
hovah: a ruin, disaster
Original Word: הָוה

druga forma isto zenska je https://biblehub.com/hebrew/1942.htm

havvah: desire, chasm, destruction
Original Word: הַוָּה
Part of Speech: Noun Feminine
Transliteration: havvah
Phonetic Spelling: (hav-vaw')
Definition: desire, chasm, destruction

zapravo 3. lice. ja bih stvarno hteo da usvojim da mi jhvh bude 1. lice - buditie, ostanite u meni, kao i ja u vama - rece HRISTOS, ALI STO NE IDE, NE IDE, JHVH OSTAJE 3. LICE, HRISTOS JE 1. LICE I JEDINO, 3 LICE NAM NE TREBA, EVENTUALNO 2. LICE, JA ILI TI, VI, MI, DA SMO JEDNO [LICE], ALI ON I ONI NEKA SE GONE, JER NISU JEDNO SA NAMA.

Koliko sam primetio imena se obicno dodeljuju na osnovu trećeg lica u hebrejskom jeziku npr
יצחק(Jishak) naški Isak je od ovog glagola u trećem licu jednine buduceg vremena https://www.pealim.com/dict/1785-litzchok/
יעקב(Ja'akov) opet treće lice budućeg vremena jednine https://www.pealim.com/dict/1544-laakov/
נתן(. Natan) nekad je i proslo vreme https://www.pealim.com/dict/1285-latet/

ok, da sklonimo jotu, to jod, sta imamo? הוה

הֹוָ֔ה הֹוָ֤ה הֹוָה֙ הוה hō·wāh hoVah hōwāh
https://biblehub.com/hebrew/1943.htm
hovah: a ruin, disaster
Original Word: הָוה

druga forma isto zenska je https://biblehub.com/hebrew/1942.htm

havvah: desire, chasm, destruction
Original Word: הַוָּה
Part of Speech: Noun Feminine
Transliteration: havvah
Phonetic Spelling: (hav-vaw')
Definition: desire, chasm, destruction

dodamo to musko j i sta dobijamo, unistitelja majcice zemlje! kao hinduisticki siva! da nije jhvh shiva u stvari? njihov siva dolazi na kraju, a ovaj je u sva vremena

הֹוֶה (Hove)
Napisao sam u poruci kada sam postavio stih iz propovednika da je Hove arhaični oblik za sadašnjost od glagola biti(היה). Npr "sadašnje vreme" se kaže זמן הוה (zeman hove).

da je Hove arhaični oblik za sadašnjost od glagola biti(היה).
a ja sam ti napisao da vise verujem egipcanima i hijeroglifima, jer su stariji od svih hebrejskih ""arhaicnih oblika'' - kako ne razumes da je jhvh zavera iz gvozdenog doba, da ja ne kupujem navidne arhaizme, ne verujem da je to istina sto ti verujes da je arhaican oblik? prosto odbijam jod od jhvh i ostatak gledam sta znaci destrukcija i unistenje. GDE JE DOKAZ DA JE TO ARHaICAN OBLIK? gde su ti dva svedoka? sve je to naknadna pamet, iliti uklanjanje dokaznog materijala, a podmetanje arhaizama koji mozda jesu, a mozda nisu. CRNO NA BELO PISE DA NEARHAICAN OBLIK ZNACI ruin, disaster / desire, chasm, destruction.

A VEC TI REKOH, MODA JE ARHAICAN OBLIK I POVRATAK DZEDAJA, AJDE DOKAZI DA NIJE.

Poslednja izmena:
הֹוֶה (Hove)
Napisao sam u poruci kada sam postavio stih iz propovednika da je Hove arhaični oblik za sadašnjost od glagola biti(היה
JEL TI RAZUMES DA MI NISMO SLEPI? jhvh SE SASTOJI NE OD NAVODNO ARHAICNOG היה [ma sta znacilo] VEC STVARNOG הוה A ONO ZNACI ruin, disaster / desire, chasm, destruction?

ti sad trazis od mene da zazmurim na ovo sto zaista odredjuje jhvh - bukvalno yod - hvh, a da verujem da je postojao neki arhaicni oblik היה? vazi, ali ako je postojao taj arhaicni oblik, zasto onda nije u sastavu jhvh, vec jasno pise הוה da se jod hvh zamrzi i izgazi, jer je to opis djavola, destrukcija i unistenje. ?

u tetragramatonu lepo pise unistenje i destrukcija, a ne pise taj vas navodno arhaicni eufemizam, samo slepce mozete da lazete da vide היה a lepo pise הוה, da ljudi ne veruju svojim ocima . ODAKLE VAM TA DRSKOST? JEL TO STO SE JHVH IZVUKAO DA GA JOS ONDA NE IZGAZIM?

Poslednja izmena:
Tetragramaton krije formulu balansa koje je iz Egipta a profani to ne vide.
Jahveh je destruktivan,treba permutaciju izvrsiti,zato je poganima dat na izvolte,samounistenje.
Rabi Akiba bi govorio ne reci vode nego voda jer u Elohima je jedinstvo.

Back