Jahve i Hrist

vidim, ploca ti se pokvarila, pa samo vrti i preskace.
gde je tvoj hebrejski, gde pise da je andjeo ognja, i jel si zato otvorio temu novu, da nas lozis?

EHIEH znaci ja sam, prvo lice, nema nikakvog andjela, i nema dokaza da je jhvh trece lice u recenicnom konstruktu: ja sam - ONAJ KOJI [TRECE LICE]

i zato nema imena, imenica, nema psovanja, samo ima zamenica

a ta tvoja magijam da li je jaca od jevrejske, koga bre to zanima, deda stojko?
Procitaj text Izlaska kad andjeo u gorucem grmu se obraca Mojsiju.
Dakle andjeo.Ali treba procitati to je vec poduhvat sirih razmjera.
Zao mi je stvarno sto si postao paranoican.
Bez razloga,ali tvoja stvar tvoje pravo no ne bih volio da to ide na osoban nivo.
Nema smisla.Slazes se ?

Zao mi je stvarno sto si postao paranoican.
daleko bilo, samo te malo pozurujem da otvoris karte JER JE JASNO DA SI PROTIV HRISCANA, da kazes da kada HRISTOS KAZE Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev DA JE TAJ BOG U STVARI ANDJEO...

Ti u stvari hoces da kazes da smo mi hriscani mnogobosci da verujemo u andjele, a vi muslimani jedino u jedinog boga? - jel to ta slojevitost tvoja?

zar se vi ne izuvate kao mojsije na svetom mestu? odakle vama da se izuvate ako ne od ovog ''andjela", ako niste od mojsija naucili da se izuva na svetom mestu?

i vi muslimani ste semiti, jel tako, stojane?

Poslednja izmena:
Moj prevod:
O Ων je rec koju koristi Crkva Gospodnja na Grckom da prevede rec``Jahve`` na nas jezik.
...da prevede onaj deo gde misli da pise, i da je nekad pisalo ''jhvh"
HRISTOS kaze - ja sam, ja jesam, ali nigde nije zaostalo jhvh, kao sto je zaostalo aramejsko tavita, ili eli eli savatani npr.
da bi uopste preveo jhvh moras da znas znacenje ta 4 slova, a ono ne postoji, vec se prave insinuacije sa ehijeh [1. lice ja sam], i hajah [3. lice, koji je], reci koje sa jhvh nemaju vidljivu vezu vecu nego npr havah/eva moja. JA SE SALIM ALI UMESTO JAHVA MOZE DA PISE I KAHVA I DA SE TVRDI DA TO ZNACI STO BI NAM TREBALO, ALI KAMO DOKAZA, CRNO NA BIJELO, STO BI REKLI BRACA CRNOGORCI?

druga stvar, ja ne sporim grcki kao svetski jezik, ne sporim ni interes sveta, ali ni juidaista sa septuagintom, ali ti ne mozes da sporis aramejski kao ISUSOV MATERNJI JEZIK, CAK Aramaic Primacists believe that the Christian New Testament and/or its sources were originally written in the Aramaic language, not Koine Greek as is generally claimed.
https://religion.wikia.org/wiki/Aramaic_primacy

Poslednja izmena:
daleko bilo, samo te malo pozurujem da otvoris karte JER JE JASNO DA SI PROTIV HRISCANA, da kazes da kada HRISTOS KAZE Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev DA JE TAJ BOG U STVARI ANDJEO...

Ti u stvari hoces da kazes da smo mi hriscani mnogobosci da verujemo u andjele, a vi muslimani jedino u jedinog boga? - jel to ta slojevitost tvoja?

zar se vi ne izuvate kao mojsije na svetom mestu? odakle vama da se izuvate ako ne od ovog ''andjela", ako niste od mojsija naucili da se izuva na svetom mestu?

i vi muslimani ste semiti, jel tako, stojane?
Deda je sve sto vi zamislite u tim vasim ispranim glavicama vidjeno je to vec od prije.
Biti ce tih etiketa jos ali to nije u redu ni nacin ali eto u modi je.

Sveti Pavao isto govorio da zakon je od andjela posrednika.Ja samo citam text.

Deda je sve sto vi zamislite u tim vasim ispranim glavicama vidjeno je to vec od prije.
Biti ce tih etiketa jos ali to nije u redu ni nacin ali eto u modi je.

Sveti Pavao isto govorio da zakon je od andjela posrednika.Ja samo citam text.
DEDA je obecao da nam predaje hebrejski, i jos angeologiju slojevito, ali se ispostavilo da ne zna ni kako muja dere jarca, vec samo da ima pik na hriscane. NIJE LEPO DEDA, KADA MATOR COVEK LAZE.

NE ODGOVORI, JEL SE IZUVAS ILI JA DA TE IZUJEM?

Film je odličan, gotovo na nivou prvog dela.Dvojka je najgora.

Gospodnje ime i u starozavetnom dobu a i danas je nešto toliko sveto, da se ne sme koristiti ni u običnim razgovorima, a kamoli ga uzeti za ime svoje verske organizacije.Jevrejski narod ne koristi božije ime nikad u svakodnevnom životu.Isključivo u verskim ceremonijama i molitvama.

- - - - - - - - - -

Razmisli Cvrle, razmisli....

- - - - - - - - - -

Napisao sam u drugom postu, uzmeš ime nekog boga kao brend.Zaštitnu marku itd.
Toliko sveto da se nesme koristiti a na 40 hiljada mjesta u starom zavjetu.
Naravno da ne koriste jer to nije Jahve vec obrnuto od Hashem

DEDA je obecao da nam predaje hebrejski, i jos angeologiju slojevito, ali se ispostavilo da ne zna ni kako muja dere jarca, vec samo da ima pik na hriscane. NIJE LEPO DEDA, KADA MATOR COVEK LAZE.

NE ODGOVORI, JEL SE IZUVAS ILI JA DA TE IZUJEM?
Do jucer si bio drugaciji,reko si da Deda dosao ko porucen i cak podupirao da ih derem ,no ja nisam ko ti da derem bilo koga i kad si to shvatio okrenuo si se za 360.
Nestabilan si,mogu samo ocekivati jos vece proganjanje od tebe.
Zalosno je to.Stvarno zalosno.

Nestabilan si,mogu samo ocekivati jos vece proganjanje od tebe.
ne ti si krenio sa obecanjima o andjelima, hebrejski, a ispostravilo se da ne volis hriscane, pitaj boga zasto/...

ah da nisi vernuik, a andjeli te zanimaju i hebrejski zbog ...
Deda dosao ko porucen i
ko porucen za vladu eksperta, ali ti si ispao folirant, i povrh svega sa pikom na hriscantvo

nisu te muslimani napujdali, ok, odakle netrpljevost prema hriscanima, i zastita semita sa tvoje strane?

Henri Stefan, u delu Svet čudesa (A World of Wonders), objav-
ljenom 1607. godine, pominje monaha iz Sv. Antonija, koji je izja-
vio da mu je, dok je bio u Jerusalimu, tamošnji patrijarh pokazao ne samo jedno od rebara Otelovljene Reči i nekoliko zrakova iz Vitlejemske Zvezde, već i gubicu serafima, nokat sa prsta heruvima,Mojsijeve rogove i kovčeg sa Hristovim dahom! Za narod koji implicitno veruje kako je serafim dovoljno opipljiv da je očuvan njegov nos, dublja pitanja judaističke filozofije nužno moraju biti nerazumljiva. Isto tako nije teško zamisliti reakcije u svesti nekog drevnog mudraca kada bi čuo da su heruvimu koji, prema sv. Avgustinu, označava jevanđeliste, prema Filonu Judejskom, predstavlja najudaljeniji obim čitavog neba, a prema nekoliko crkvenih otaca, mudrost Boga nikli nokti na prstima. Beznadežno brkanje božanskih načela s alegorijskim figurama stvorenim da ih predstave neiniciranima ograničenih sposobnosti, rezultiralao je najgroznijim zabludama o duhovnim istinama. Koncepti sasvim besmisleni kao što su ovi, međutim, još uvek stoje kao adamantne barijere za pravo razumevanje simbolizama Starog i Novog zaveta, jer, sve dok čovek ne ispetlja svoje moći shvatanja iz mreže čistih apsurda u kojoj mu um leži zatočen vekovima, kako istina ikada može biti otkrivena?
Stari zavet naročito Pentateuh (Petoknjižje) - sadrži ne samo tra-
dicionalni izveštaj o stvaranju sveta i čoveka, već isto tako, zaključane unutar njega, i tajne Egipćana koji su inicirali Mojsija po pitanju geneze bogočoveka (inicijata) i misteriju njegovog ponovnog rođenja kroz filozofiju. Mada je poznato da je Izraelaski Zakonodavac sastavio još nekoliko dela osim onih koja mu se generalno pripisuju,spisi koji sada obično kruže kao navodna VI i VII knjiga Mojsijeva su zapravo podmetnute rasprave o crnoj magiji nametnute lakovernima tokom srednjeg veka. Gotovo je nezamislivo daje od stotina miliona pobožnih i promišljenih proučavalaca Svetog pisma samo njih pregršt osetila uzvišenost ezoteričkih učenja o Sodu (Jevrejskih Misterija o Adonaju). Ipak, upoznatost sa tri procesa nazvana Gematrja ’, Notarikon i Temura čini mogućim otkrivanje mnogih najdubljih istina drevne jevrejske metafizike.
Vidoslav is offline

EHIEH znaci ja sam, prvo lice, nema nikakvog andjela, i nema dokaza da je jhvh trece lice u recenicnom konstruktu: ja sam - ONAJ KOJI [TRECE LICE]

Ehje אהיה znači biću , prvo lice jednine budućeg vremena glagola biti. Ja sam se kaze אני ili arhaično אנכי.
Tako da אהיה אשר אהיה znači biću ono što ću biti, a ne ja sam onaj sto jeste.

Poslednja izmena:
O Ων je rec koju koristi Crkva Gospodnja na Grckom da prevede rec``Jahve`` na nas jezik. Moze se naci na Svetim Ikonama, Svetim tekstovima Pisma i u Crkvenoj imnologiji. Takodje, sa ovom reci je povezana rec ΄΄ουσία - sustina΄΄ koja je imala veliku ulogu na Vaseljenskim Saborima. (Ων, Ούσα, Ουσία).΄΄Ουσία΄΄ rec koja znaci `` postojanje``.

Opet kazem da je problem u koriscenju reci ``Jahve`` kao nekakvo ime. To ta rec nije.
Нешто си помешао. O Ων je "Ja сам онај који јесте" а не "Јахве". Зато се и налази на иконама, јер је тако Бог рекао за себе, да је онај који јесте. O Ων није повезана са ουσία, барем мени то није познато, где си нашао да је то двоје повезано, на ком сабору, да ли може цитат ? Хвала.
ουσία је везано за чувени појам јединосуштни (ὁμοούσιος), тј. за однос, Оца и Сина, oдносно за однос природе (φυσις) Оца и Сина, нема везе са Божјим откривењем Мојсију, већ за то шта Бог јесте невезано за откривење човеку.

Poslednja izmena:
....Почињемо са питањем, шта је Бог. Бог је по дефиницији потпуно неприступачан. Ако неко пита шта је Бог, ово је глупо питање, то нема смисла, јер Бог је оно што не можемо тражити да бисмо дефинисали шта је то: јер Бог једноставно јесте. Бог је оно што јесте. Зато га не можемо shvatiti. Када је Мојсије у запаљеном жбуну питао Бога: „Од кога да кажем да имам ову заповест и како се зовеш?“ On mu je odgovorio ``eghi aser eghie``, ja sam ``Ja Jesam``Ово је превело Седамдесет „Ја сам ο Ων “. Ово „ ο Ων “, што значи „постојећи“, некако чини Јахвеа у хебрејском тексту Старог завета, што је старији облик od „eghie“. Јахве значи, дакле, „ ja јесам“. Када у Библији, у Новом завету, углавном у Јеванђељу по Јовану, Христос спомиње речи „Ја јесам “, то „Ја јесам“ је Јахве.
Јован жели да докаже да је Исус Јахве.

Сваки еванђелист има одређену теолошку сврху. Ово је сврха Јована. Кад год је Христос рекао „Ја јесам“, мислио је да na Јахве, и зато Јован каже: „Ја јесам пут и истина и живот“. „Ја јесам светлост света“. "Ја јесам врата" ...

Дакле, Христос је Јахвина реч, он је тај у чијем се лицу Јахве открио. Христос је откривење Јахвеово, онај кроз кога се иде ка Јахвеу: „Ја сам врата"; „Ја сам пут"; „знај да јесам“. Ако неко не зна, не може протумачити „Ја јесам“. Када су војници отишли у Гетсимански врт да га ухапсе, Христос их је питао: „Шта тражите?“. А када су рекли „Исуса из Назарета“, Христос је одговорио „Ја јесам ο Ων “. Чувши „Ја јесам “, повукли су се и пали равно, као да их је сила гурнула, јер су чули реч, ову фразу, коју нико није могао да изговори. Кад им је Исус рекао: „Ја јесам ο Ων “, рекао им је: „Ја сам Јахве“. То је суштина Божјег откривења....
Ja jeсам није Јахве, већ слободно тумачење читаоца.
Јовану не пада на памет да докаже да је Христос Јахве, јер се на грчком тај појам ни не користи.
Сврха Јована је између осталог, борба са сектом "Јованита" који су сматрали да је Јован Крситељ месија. Али то не умањује значај Јеванђеља, јер сваки јеванђелиста има једну исту сврху, а то је да опише живот, поуке, и све што се догодило Христу. Да објасни људима да је Христос онај дуго очекивани Месија.
А Исус, знајући шта ће се све догодити с њим, иступи и рече им: кога тражите?
Одговорише му: Исуса Назарећанина. Рече им Исус: ја сам. А са њима је стајао и Јуда, његов издајник. (Превод Чарнића)
Ἰησοῦς οὖν εἰδὼς πάντα τὰ ἐρχόμενα ἐπ’ αὐτὸν ἐξῆλθεν καὶ λέγει αὐτοῖς· τίνα ζητεῖτε;

ἀπεκρίθησαν αὐτῷ· Ἰησοῦν τὸν Ναζωραῖον. λέγει αὐτοῖς· ἐγώ εἰμι. εἱστήκει δὲ καὶ Ἰούδας ὁ παραδιδοὺς αὐτὸν μετ’ αὐτῶν. (ΝΑ 28)

Христос није Јахвина реч, ово су крајње лабави закључци који немају основа у чињеничном стању.
Није Христос одговорио "Ја јесам ο Ων", не знам шта је тај аутор читао, али се нешто дебело преварио.

jhvh je bio nacionalni bog jevreja
Apsolutno tačno "ratnik" i to uopšte nije Isusov bog niti sam Hrist, jer da jeste on bi to potencirao.
Pa ko onda laže Hrist ili crkve i sekte?
JA IPAK MISLIM DA JE IME ILITI NAZIV, ODNOSNO POJMOVI OTAC/SIN/DUH SVETI,
Isus je ovim dao suštinu božiju. U pravoslavnom simvolu vere se kaže

Верујем у једног Бога, Оца,
И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег
И у Духа Светог.

Ko je pravoslavcima uvalio jahvu/jehovu/jhvh ja pojma nemam.

Караџићев превод је давно застарео, то нико не користи као неки озбиљан превод, то је превод превода, није превођено са оригинала.
Од наших превода имамо Синод и Чарнића као најважније, мада има и још неких превода.

Караџићев превод је давно застарео, то нико не користи као неки озбиљан превод, то је превод превода, није превођено са оригинала.
Од наших превода имамо Синод и Чарнића као најважније, мада има и још неких превода.
A najviše se koristi. Što su neke sitnice izmenjene to ne odudara od suštine. I nije sve moderno po difoltu najbolje.

1984 је изашла прва верзија Синодског превода, Чарнићев превод је из '70 година прошлог века.
Није до модерности, већ до прецизности и тачности превода. Превод може да има грешке, ниједан превод није савршен, али теолози одавно не користе Вуков превод, тј. ако причамо о прецизном превођењу, тај превод никог не интересује.
Вуков превод је већ толико застарео, да поједине речи нису ни разумљиве, јер се језик мења.
Синодски превод је имао више верзија, штета што Чарнићев превод има само једну верзију, што није било накнадних исправки текста.

1984 је изашла прва верзија Синодског превода, Чарнићев превод је из '70 година прошлог века.
Није до модерности, већ до прецизности и тачности превода. Превод може да има грешке, ниједан превод није савршен, али теолози одавно не користе Вуков превод, тј. ако причамо о прецизном превођењу, тај превод никог не интересује.
Вуков превод је већ толико застарео, да поједине речи нису ни разумљиве, јер се језик мења.
Синодски превод је имао више верзија, штета што Чарнићев превод има само једну верзију, што није било накнадних исправки текста.
Jel se suštinski nešto promenilo?

Back