Jahve i Hrist

Zato su napisali 153 i 666.

Ovo za 153 iskreno ne znam na šta misliš ali kada je 666 u pitanju znam iz Otkrivenja. Bog se nikada nije služio numerologijom i skrivenim značenjima...nikada. Ako nađeš bilo kojeg proroka da se bavio numerologijom u Pismu i da je na osnvou toga došao do nekog zaključka voleo bih da navedeš...ima li nekog da je na taj način shvatio neko proroštvo? Ako nema šta ti to govori?

Pa mozes kaže jahvu a ti ehiehu, a ja ne verujem ni tebi ni njemu :D
problem je sto niko nema da pokaze da je rekao mojsiju jhvh, nego izvode taj zakljucak, dok nam deda lepo nudi
Pise Ehieh u textu tako da nema tu sto vjerovati ili ne vjerovati.
I am that I am is a common English translation of the Hebrew phrase אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה‎, ’ehyeh ’ăšer ’ehyeh

da li deda znas onda odakle im to i kada su poceli da umecu jhvh? hriscani se time cak nisu ni bavili do protestanata! videli smo aluzije 3 grcka slova koja sa ovim nemaju veze

This Talmudic commentary supporting the reading of jhvh as Adonai is based entirely on a false interpretation of the Hebrew wording in Exodus 3:15. The Talmudic rabbis changed the meaning of "this is My name forever" to "this is My name to be hidden," although this interpretation 14 14 contradicts the words that immediately follow: "this is My memorial to all generations." The ancient Talmudists were able to introduce this rabbinical heresy because the Hebrew text contained no vowel points at that time. But those who were trained by oral tradition in the true pronunciation of the text knew that this interpretation was fraudulent. This rabbinical misinterpretation of Exodus 3:15 is one of the heretical teachings that prompted the Masoretes to insert the vowel points in the Hebrew text. http://cbcg.org/franklin/debunking2.pdf
ZAPAZI OVO
As the influence of the Hasidim spread, the practice of hiding the name of God by substituting Adonai was gradually established among the Jews of the Dispersion. Underlying this practice was the belief that the pronunciation of the divine name jhvh was "sacred." Rabbi Kohler writes, "For the people at large the name Adonai, 'the Lord,' was introduced as a substitute both in the reading and the translation of the Scripture....THIS SUBSTITUTION GUARDED THE NAME FROM PROFANE [COMMON] USE..." (Ibid., p. 50).
ALI ZAPAZI RANIJE STA KAZE
The concept that the name of God was "sacred" and secret was taught throughout the ancient world.
...
PA DALJE
"We notice a very far-reaching difference between Palestinian and Alexandrian theology concerning the Tetragrammaton [jhvh]. A bitter struggle between Hellenists [an Alexandrian faction] and Hasidim [a Palestinian faction] centred around the pronunciation of the Divine Name. A similar CONTROVERSY arose afterwards around the use of the name Elohim and even as to the SUBSTITUTION OF THE TETRAGRAMMATON [WITH ADONAI]" (Ibid., p. 13). The pervasive influence of pagan concepts concerning the name of God is reflected in key passages in the Septuagint--the Greek version of the Old Testament, which was translated by Hellenistic Levites in Alexandria, Egypt. The Septuagint translation of Leviticus 24:15 and the following verses clearly follows the views of pagan Greek philosophy. Marmorstein speaks openly of the connection of this philosophy to Egyptian magic and the use of sacred names. He writes, "The influence of Greek philosophy is felt in the LXX [Septuagint]. They see in Lev. 24.15 f. a PROHIBITION OF PRONOUNCING THE DIVINE NAME....Philo, Josephus, and Aquila (et denominans nomen dei morte morietur) agree with their Greek Bible....He [Philo] held with his teachers of philosophy that no name can adequately give an idea or expression of God. New material is gained from the Magic Tablet of Adrumetum, where the important saying is inserted: ...'I adjure thee by the SACRED NAME which is not uttered in any place.' This is the old reading of Maspera: ... "not even in the Temple" (Ibid., pp. 17-18)

Zato su napisali 153 i 666.
hehe, subotari i ini bi nas da zigosu, jer smo kao nedeljari, slavimo sunce, a u stvari samo ne radimo nedeljom, sundays

Ne znam za 153, ali 666 je magicni 6x6=36 kvadrat brojeva od 1-36 https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_square 666 je sunce zlatno-zuto sunce, te je zato
solomonu dolazilo 666 zlatnih talanata, a pisac knj. otkrivenja je plagijator koji nije vekovima bio prihvacen, i dan-danas se ne cita na pravoslavnim liturgijama [kod drugih se cita]

1. knjiga o carevima 10,14 (pasus posle završetka slušanja carice južne-Savske premudrosti Solomonove): A zlata što dohodjaše Solomonu svake godine, beše šest stotina i šezdeset i šest talanata.

1600543939620.png

Poslednja izmena:
I am that I am is a common English translation of the Hebrew phrase אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה‎, ’ehyeh ’ăšer ’ehyeh
ja i dalje tvrdim da zagradjivanje jhvh adonai samoglasnicima, da bui se zastitilo sveto/tajno ime jhvh je cist paganizam, tj. da su jevreji rekli hriscanima, vazi nema problema, neka bude adonai, ali samo zato da se ne bi hulilo na jhvh, neka vas HRISTOS GOSPOD/ADONI ZASTITI NASEG JHVH; EVO JA SAM HRISCANIN I NECE GA ZASTITI.

nema veze sto za jhvh nema dokaza da se bas jhvh predstavio mojsiju - to je naknadna pamet, a dokaz bi bio da se pokaze jhvh, zasto bas jhvh, gde pise jhvh, pa ako nije smelo da se izgovara, valjda je smelo da se napise, a ako nije smelo ni da se napise, pa kako znamo da je bas jhvh bio sa mojsijem? to je prevara, nikakav jhvh nije pricao sa mojsijem, vec je to naknadna pamet

Poslednja izmena:
Нисам рекао да не треба веровати у снове, помешао си ме са неким.
Питање је гласило, где се у Старом Завету Јахве везује са Христом ? Питање није - да сви ми наведемо где се користи израз Јахве, то је бар једноставно уз помоћ интернета, барем данас.
Рекао сам ти прошли пут како тумачим, промакла ти је та порука.
Јахве није догматска категорија, зато и 2000 година, када се помињала реч Јахве, није уз њу стављала догматска категорија Оца, Сина и Св. Духа. некис
Као што сам кажеш, очигледно да постоји тај проблем на западу, везано за проблем секти. Само ме интересује неки православни одговор, тј. текст који си поставио је на грчком.
....Почињемо са питањем, шта је Бог. Бог је по дефиницији потпуно неприступачан. Ако неко пита шта је Бог, ово је глупо питање, то нема смисла, јер Бог је оно што не можемо тражити да бисмо дефинисали шта је то: јер Бог једноставно јесте. Бог је оно што јесте. Зато га не можемо shvatiti. Када је Мојсије у запаљеном жбуну питао Бога: „Од кога да кажем да имам ову заповест и како се зовеш?“ On mu je odgovorio ``eghi aser eghie``, ja sam ``Ja Jesam``Ово је превело Седамдесет „Ја сам ο Ων “. Ово „ ο Ων “, што значи „постојећи“, некако чини Јахвеа у хебрејском тексту Старог завета, што је старији облик od „eghie“. Јахве значи, дакле, „ ja јесам“. Када у Библији, у Новом завету, углавном у Јеванђељу по Јовану, Христос спомиње речи „Ја јесам “, то „Ја јесам“ је Јахве. Јован жели да докаже да је Исус Јахве. Сваки еванђелист има одређену теолошку сврху. Ово је сврха Јована. Кад год је Христос рекао „Ја јесам“, мислио је да na Јахве, и зато Јован каже: „Ја јесам пут и истина и живот“. „Ја јесам светлост света“. "Ја јесам врата" ...

Дакле, Христос је Јахвина реч, он је тај у чијем се лицу Јахве открио. Христос је откривење Јахвеово, онај кроз кога се иде ка Јахвеу: „Ја сам врата"; „Ја сам пут"; „знај да јесам“. Ако неко не зна, не може протумачити „Ја јесам“. Када су војници отишли у Гетсимански врт да га ухапсе, Христос их је питао: „Шта тражите?“. А када су рекли „Исуса из Назарета“, Христос је одговорио „Ја јесам ο Ων “. Чувши „Ја јесам “, повукли су се и пали равно, као да их је сила гурнула, јер су чули реч, ову фразу, коју нико није могао да изговори. Кад им је Исус рекао: „Ја јесам ο Ων “, рекао им је: „Ја сам Јахве“. То је суштина Божјег откривења....

Ovo je odlomak iz knjige profesora Teoloskog fakulteta u Atini, Georgisa Galitisa ``( Bozije) Otkrivenje i Crkva a preuzeto sa sajta: https://www.pemptousia.gr/2013/06/theos-apokaliptomenos/

Iz drugog teksta:

O Ων, είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Εκκλησία τού Κυρίου στα Ελληνικά, για να αποδώσει την Εβραϊκή λέξη: ΄΄Γιαχβέ΄΄ στη γλώσσα μας. Τη βρίσκει κανείς στις Άγιες Εικόνες, στα Ιερά κείμενα τής Αγίας Γραφής και στην υμνολογία τής Εκκλησίας. Επίσης, με τη λέξη αυτή, συγγενεύει η λέξη: ΄΄ουσία΄΄, που τόσο ρόλο έπαιξε στις Οικουμενικές Συνόδους. (Ων, Ούσα, Ουσία).΄΄Ουσία΄΄, σημαίνει ΄΄ύπαρξη΄΄.

Moj prevod:
O Ων je rec koju koristi Crkva Gospodnja na Grckom da prevede rec``Jahve`` na nas jezik. Moze se naci na Svetim Ikonama, Svetim tekstovima Pisma i u Crkvenoj imnologiji. Takodje, sa ovom reci je povezana rec ΄΄ουσία - sustina΄΄ koja je imala veliku ulogu na Vaseljenskim Saborima. (Ων, Ούσα, Ουσία).΄΄Ουσία΄΄ rec koja znaci `` postojanje``.

Opet kazem da je problem u koriscenju reci ``Jahve`` kao nekakvo ime. To ta rec nije.

14 A Gospod reče Mojsiju: Ja sam Onaj što jeste. I reče: Tako ćeš kazati sinovima Izrailjevim: Koji jeste, On me posla k vama.

15 I opet reče Bog Mojsiju: Ovako kaži sinovima Izrailjevim: Gospod Bog otaca vaših, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev, posla me k vama; to je ime moje doveka, i to je spomen moj od kolena na koleno.

Izgleda ne znam da čitam.

A da li je Isusu poznato to ime doveka? Ako jeste gde ga spominje da je "ja sam onaj koji jeste" bog i zašto kaže idite i krstite u IME Oca Sina i Svetog Duha?
Samo mi kaži na koji način da shvatim da je to isto.
Ali ok moguće je da ja ne vidim vezu.
Kada su pitali Sv. Pajsija Svetogorca: Starce, koje je ime Boga? Odgovorio je: Gospod. :)

zasto se onda termin prvi put uvodi tek kod noe? hoces li da se povinujes noiim zakonima?
Jedan mali savjet,pazi se antisemitizma nije to dobar pristup jer nisu stvari crno bjele,svasta tu ima a kulteva mnogo.
Deda ce da pise o tome.
ajde deda, vidi da obuhvatis sve
Dr . Lorraine Day AIDS Expert: The Plandemic Was Designed To Usher in the NWO and the Noahide Laws To Depopulate the Planet And To Make Everyone Pay For It! - Great Eye Opening Videos! Saturday,
https://beforeitsnews.com/christian...everyone-pay-for-it-great-videos-2585992.html

некако чини Јахвеа у хебрејском тексту Старог завета, што је старији облик od „eghie
ti dakle nas ucis da je jhvh stariji oblik ’ehyeh
a odakle si ti to naucio? po kojoj logici, kako je stariji oblik, ejie? meni zvuci magareci, ali sta znaci stariji, a sta mladji oblik?

'Ehyeh is the first person singular of the Hebrew verb to be. The third person singular ("He is") is Yahweh

pa kaze

In appearance, it is possible to render YHWH (יהוה) as an archaic third person singular imperfect form of the verb hayah (אהיה) "to be" meaning, therefore, "He is". It is notably distinct from the root El, which can be used as a simple noun to refer to the creator deity in general, as in Elohim, meaning simply "God" (or gods). This interpretation agrees with the meaning of the name given in Exodus 3:14, where God is represented as speaking, and hence as using the first person — ehyeh "I am". Other scholars regard the triconsonantal root of hawah (הוה) as a more likely origin for the name Yahweh (יהוה).

a jevreji se igraju

So…

If they don’t believe the original vowels are “ehyeh”, then what basis do they claim that they are “ahaya”?

ne, mi tvrdimo da nema jhvh, a vi se dogovorite ako je mojesiju receno 1. i 3 lice u recenicnom konstrukt,
ejie, ahaja,
odakle onda jhvh?

Poslednja izmena:
ti dakle nas ucis da je jhvh stariji oblik ’ehyeh
a odakle si ti to naucio? po kojoj logici, kako je stariji oblik, ejie? meni zvuci magareci, ali sta znaci stariji, a sta mladji oblik?

'Ehyeh is the first person singular of the Hebrew verb to be. The third person singular ("He is") is Yahweh

pa kaze

In appearance, it is possible to render YHWH (יהוה) as an archaic third person singular imperfect form of the verb hayah (אהיה) "to be" meaning, therefore, "He is". It is notably distinct from the root El, which can be used as a simple noun to refer to the creator deity in general, as in Elohim, meaning simply "God" (or gods). This interpretation agrees with the meaning of the name given in Exodus 3:14, where God is represented as speaking, and hence as using the first person — ehyeh "I am". Other scholars regard the triconsonantal root of hawah (הוה) as a more likely origin for the name Yahweh (יהוה).

a jevreji se igraju

So…

If they don’t believe the original vowels are “ehyeh”, then what basis do they claim that they are “ahaya”?

ne, mi tvrdimo da nema jhvh, a vi se dogovorite ako je mojesiju receno 1. i 3 lice u recenicnom konstrukt,
ejie, ahaja,
odakle onda jhvh?
Ja samo prevodim profesora teologije. Ako su oni tebi ``magareci`` meni nisu. Drzi se vikipedije i uzivaj.

On mu je odgovorio ``eghi aser eghie``, ja sam ``Ja Jesam``Ово је превело Седамдесет „Ја сам ο Ων “. Ово „ ο Ων “, што значи „постојећи“, некако чини Јахвеа у хебрејском тексту Старог завета, што је старији облик od „eghie“.
70-orica, 72-ojica nisu konacni argument, to smo vec dotakli, a mozemo opet, samo molim te ovo mi odgpvpri

ako je jhvh stariji oblik od eghie, kome je bio poznat taj stariji oblik pre mojsija, ako sam BOG KAZE DA IM NIJE BIO POZNAT TIM IMENOM? - zar ti nije jasno da pada ova tvoja prica, ne tvoja licno, na samom startu kao fals, nelogicna? u lazi su kratke noge

Dobro... ali da li si ostatak prevoda razumeo?
kaze Bog MOJSIJU
U 1. LICU: JA SAM - EHIJE
ONAJ - 3. LICE, [KOJI]
JESAM - opet 1. LICE

tu bi jhvh moglo da se umetne da znaci - "onaj koji", ali ono je u, stvari onda suvisno, bespotrebno, a ne da je nekakvo ime ili osobina, ali tada bi morali da objasnite ovo, kako je jhvh arhaicno [ime], ako im ranije nije bio poznat sa tim? i kako se dovodi u vezu HAYAH SA YHWH?

it is possible to render YHWH (יהוה) as an archaic third person singular imperfect form of the verb hayah (אהיה) "to be" meaning, therefore, "He is".

DALJE, Hristos preskace to umetnuto 3 lice - "onaj koji'', a samo kaze JA JESAM.

Moj prevod:
O Ων je rec koju koristi Crkva Gospodnja na Grckom da prevede rec``Jahve`` na nas jezik.
jhvh ne postoji kako ne razumes? niti se pise, niti se cita tamo do ko zna kog veka, ona je naknadna pamet, valjda znas sta to znaci, jer da je rec arhaicna, to bi znacilo da je nekada bila poznata, a BOG KAZE MOJSIJU DA IM NIJE BIO POZNAT SA TOM RECJU, NEBITNO, IME, ILI SVOJSTVO. Ili Bog laze, ili jhvh nije bila arhaicna, nego se naknadno umuljala, pitanje samo kada.

a sto se tice septuaginte...ceracemo se jos.
Јахвеа у хебрејском тексту Старог завета, што је старији облик od „eghie“
STARIJI, ARHAICNI, ALI TO JE POGRESNA TEZA, BEZ ARGUMENATA, TEZA KOJA PADA U VODU KADA KAZE, A TIM IMENOM, STARIJIM IM NISAM BIO POZNAT. TO MOZE DA BUDE SAMO NOVIJE, A NE STARIJE IME, SLEDECI ZA KNJ. OTKR. - Otkrivenje 2,17, Tko ima uši, neka čuje, što govori Duh crkvama: "Tko pobijedi, dat ću mu od mane skrivene, i dat ću mu kamen bijel, i na kamenu novo ime ...

Poslednja izmena:
Otkrivenje 2,17, Tko ima uši, neka čuje, što govori Duh crkvama: "Tko pobijedi, dat ću mu od mane skrivene, i dat ću mu kamen bijel, i na kamenu novo ime ...

Otkrivenje 3,12Koji pobijedi učiniću ga stub u crkvi Boga svojega, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svojega, i ime novoga Jerusalima, grada Boga mojega, koji silazi s neba od Boga mojega, i ime moje novo.

DAKLE, DA LI JE JHVH ARHAICNO I STARIJE, ILI MI DA CEKAMO JOS NOVIJE IME?

ako je jhvh starije, ARHAICNO, kako im BOG NIJE BIO POZNAT TIM IMENOM, SVE DO MOJSIJA?

Onda je jhvh bio poznat, samo se izgubio, jer je arhaican, stari naziv, ali onda nije se jhvh predstavio MOJSIJU tvrdeci da m sa tim imenom, nazivom do tada nije bio poznat. Ne mere i jare i pare.

Poslednja izmena:
u kontektu teme najsire
jhvh je intruder, uljez iz gvozdenog doba, zaboravljen i zanemaren sve do srednjeg veka kada su se ga se protestanti setili
jevreji su se okoristili sa [nepostojecim, kao fol zaboravljenim, arhaicnim] jhvh da svale svoju krivicu sto su zastranjivali od i zaboravljali na BOGA - JEDNAKO KAO STO SU JARCA SLALI U PUSTINJU, ili kljasto i hromo, ali tu se vec ova tema preklapa sa temom o zrtvoprinosenju, vrstama zrtava [koju sam sad podigao, jer mislim da je nismo iscprli]

glorifikovanje grckog, ili septuaginte te vodi u paganizam, jer
niti je ona apostolima bila jedini izvor
niti je nas briga kako su stari heleni, pagani, gledali na judaizam. sta su im jevreji servirali, a moracete uvideti ako nastavite sa insistiranjem na 70-72
St. Jerome offered, for example, Matthew 2:15 and 2:23, John 19:37, John 7:38, and 1 Corinthians 2:9[50] as examples found in Hebrew texts but not in the Septuagint

Poslednja izmena:
Ja samo prevodim profesora teologije. Ako su oni tebi ``magareci`` meni nisu. Drzi se vikipedije i uzivaj.
pa isto pise, evo
https://religion.wikia.org/wiki/I_Am_that_I_Am
  • da je jhvh nastalo iz ejie, tesko, debatuje se jos uvek, ja pitam da vidim vezu, ali tesko - Name (written as YHWH) is derived from Eyheh or whether the two are unrelated concepts, is a subject of debate amongst historians and theologians.
  • da je jhvh trece lice izvedeno iz starog arhaicnog hajah, archaic third person singular imperfect form of the verb hayah (אהיה) "to be" meaning, therefore, "He is" - opet 1. pa 3, pa 1. lice, HRISTOS KAZE SAMO PRVO, JA JESAM, PRESKACE TRECE. Naposletku, CEKAM PROTIVARGUMET MOM AKO JE JHVH STARIJE KAKO IM ONDA NIJE BIO POZNAT RANIJE SA TIM IMENOM, PRE MOJSIJA?
  • Other scholars regard the triconsonantal root of hawah (הוה) as a more likely origin for the name Yahweh (יהוה). - TI SA TVOJOM GRCKOM ANALOGIJOM I TRI SLOVA, JEDNO IZBACENO JAHAVA, OSTADE SAMO MOJA HAWA, EVA
Dalje nastavi sam sa wiki, nabasaces na knj, otkr. i rimokatolcki stav, ali mi vec znamo da si ti zavrbovan.

Najaca stvar koju sam procitao od religijasa da bog stvorio besmrtna robota ADM koji se pokvario i postao smrtan i onda poslao sina da popravi robota ne bes
problem je sto niko nema da pokaze da je rekao mojsiju jhvh, nego izvode taj zakljucak, dok nam deda lepo nudi

da li deda znas onda odakle im to i kada su poceli da umecu jhvh? hriscani se time cak nisu ni bavili do protestanata! videli smo aluzije 3 grcka slova koja sa ovim nemaju veze

This Talmudic commentary supporting the reading of jhvh as Adonai is based entirely on a false interpretation of the Hebrew wording in Exodus 3:15. The Talmudic rabbis changed the meaning of "this is My name forever" to "this is My name to be hidden," although this interpretation 14 14 contradicts the words that immediately follow: "this is My memorial to all generations." The ancient Talmudists were able to introduce this rabbinical heresy because the Hebrew text contained no vowel points at that time. But those who were trained by oral tradition in the true pronunciation of the text knew that this interpretation was fraudulent. This rabbinical misinterpretation of Exodus 3:15 is one of the heretical teachings that prompted the Masoretes to insert the vowel points in the Hebrew text. http://cbcg.org/franklin/debunking2.pdf
ZAPAZI OVO
As the influence of the Hasidim spread, the practice of hiding the name of God by substituting Adonai was gradually established among the Jews of the Dispersion. Underlying this practice was the belief that the pronunciation of the divine name jhvh was "sacred." Rabbi Kohler writes, "For the people at large the name Adonai, 'the Lord,' was introduced as a substitute both in the reading and the translation of the Scripture....THIS SUBSTITUTION GUARDED THE NAME FROM PROFANE [COMMON] USE..." (Ibid., p. 50).
The concept that the name of God was "sacred" and secret was taught throughout the ancient world.
...
PA DALJE
"We notice a very far-reaching difference between Palestinian and Alexandrian theology concerning the Tetragrammaton [jhvh]. A bitter struggle between Hellenists [an Alexandrian faction] and Hasidim [a Palestinian faction] centred around the pronunciation of the Divine Name. A similar CONTROVERSY arose afterwards around the use of the name Elohim and even as to the SUBSTITUTION OF THE TETRAGRAMMATON [WITH ADONAI]" (Ibid., p. 13). The pervasive influence of pagan concepts concerning the name of God is reflected in key passages in the Septuagint--the Greek version of the Old Testament, which was translated by Hellenistic Levites in Alexandria, Egypt. The Septuagint translation of Leviticus 24:15 and the following verses clearly follows the views of pagan Greek philosophy. Marmorstein speaks openly of the connection of this philosophy to Egyptian magic and the use of sacred names. He writes, "The influence of Greek philosophy is felt in the LXX [Septuagint]. They see in Lev. 24.15 f. a PROHIBITION OF PRONOUNCING THE DIVINE NAME....Philo, Josephus, and Aquila (et denominans nomen dei morte morietur) agree with their Greek Bible....He [Philo] held with his teachers of philosophy that no name can adequately give an idea or expression of God. New material is gained from the Magic Tablet of Adrumetum, where the important saying is inserted: ...'I adjure thee by the SACRED NAME which is not uttered in any place.' This is the old reading of Maspera: ... "not even in the Temple" (Ibid., pp. 17-18)
Deda zna Hebrejski pa zato pronadje i pokaze.

ZAPAZI OVO
...
PA DALJE
Evo odakle zbunjoza gdje religijski opijata ne moze da shvati prostu stvar da JahveElohim nije ime nego sinonimi za autoritet dok ime je Ehieh.
JahveElohim je ko kod nas Gospod Bog sto nije ime nego sinonim
Ime je Ehieh.Cak iduci njihovom uvrnutom logikom gdje sinonim zamjenise za ime JahveElohim bi bilo u tom pravcu a ne Jahve.
I jos jedan veliki argument ,Ehieh se pominje samo jednom a Jahve tri miliona puta .Bili imalo smisla ona zapovjed ne izusti imena boga uzalud? A biblija svako 3 u recenicu Jahve ovo ili ono.
Bez ikakve dileme ime je EHIEH.
A sto to ime predstavlja sustinski o tome drugi put.

Procitaj.

14 Bog odgovori Mojsiju:אֶֽהְיֶ֖ה אֲשֶׁ֣ר אֶֽהְיֶ֖ה (Ehieh Asher Ehieh) nastavi: "Tako reci sinovima Izraelovim: ('אֶֽהְיֶ֖ה)EHIEH) , posla me k vama!"
15 Dalje reče Bog Mojsiju: "Tako javi sinovima Izraelovim: Jahve Elohim otaca vaših, Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev, posla me k vama.' To je ime moje na vijeke, i tako me se ima zvati kroz sve naraštaje.

Poslednja izmena:
http://cbcg.org/franklin/debunking2.pdf This document was taken from the Christian Biblical Church of God Web site at: http://www.cbcg.org/
The fact that the common people freely used this divine name, as well as the priests, shows that the pronunciation of jhvh was not regarded as "sacred"--that is, not until the esoteric practices of the ancient Mysteries were adopted by the Hasidim during the Jewish exile in Babylon. As the influence of the Hasidim spread, the practice of hiding the name of God by substituting Adonai was gradually established among the Jews of the Dispersion.

while the rabbis refuse to pronounce this so-called "sacred name" in public, those Christians who view it as sacred insist on using it!

dakle, ovaj tekst je jehoviticki, dokazuje da su kasnije jevreji u ezgilu pod uticajem ezoterije izmislili da se je ime tajno, da se ne koristi, samo zato da bi ga na drugoj strani trazili - kao robu, najtrazenija je ona koje nema dovoljno.

mi smo prozreli prevaru, i prosto izignorisali jhvh pocev od HRISTA
JahveElohim nije ime nego sinonimi za autoritet dok ime je Ehieh.
JahveElohim je ko kod nas Gospod Bog sto nije ime nego sinonim
jhvh je bio nacionalni bog jevreja, a zamanjen je sa adonai - gospodar, tj. ADONI, Gospod, POTOM paralelno sa hriscanstvom kada je sazrela ideja o svetu komplet, da treba gospodariti citavmi svetom.
ja samo dovodim u pitanje da je jhvh bio taj nacionalni bog jevreja, jer je oznacavao neku teritoriju, bio nepoznat, prosto mu se ne vidi znacenje jhvh en znaci nista, cak ni trece lice..
Ehieh je prvo lice, ni ono nije ime, vec upravo autoritet, JA SAM [BOG I BATINA].
Jahve Elohim otaca vaših
EHIEH ELOHIM, - JA SAM BOG[OVI], NEMA NIKAKVOG JAHVE
I jos jedan veliki argument ,Ehieh se pominje samo jednom a Jahve tri miliona puta
TO MISLIS KAKO SU FALSIFFIKATORI BILI VREDNI? ahahah
JA IPAK MISLIM DA JE IME ILITI NAZIV, ODNOSNO POJMOVI OTAC/SIN/DUH SVETI,
a kazem svima bas zato da nemaju pojma, jer ne vide razvoj religiozne misli od svemoguceg koji sa svim svojim mocima, i od svih svojih mogucnosti nema vajde ako ne gospodari, ako nije GOSPOD. HRISTOS JE GOSPOD, A JHVH-u JE ISPRESKAKaO, jedino je
Сале
ukapirao.

Poslednja izmena:
http://cbcg.org/franklin/debunking2.pdf This document was taken from the Christian Biblical Church of God Web site at: http://www.cbcg.org/
The fact that the common people freely used this divine name, as well as the priests, shows that the pronunciation of jhvh was not regarded as "sacred"--that is, not until the esoteric practices of the ancient Mysteries were adopted by the Hasidim during the Jewish exile in Babylon. As the influence of the Hasidim spread, the practice of hiding the name of God by substituting Adonai was gradually established among the Jews of the Dispersion.

while the rabbis refuse to pronounce this so-called "sacred name" in public, those Christians who view it as sacred insist on using it!

dakle, ovaj tekst je jehoviticki, dokazuje da su kasnije jevreji u ezgilu pod uticajem ezoterije izmislili da se je ime tajno, da se ne koristi, samo zato da bi ga na drugoj strani trazili - kao robu, najtrazenija je ona koje nema dovoljno.

mi smo prozreli prevaru, i prosto izignorisali jhvh pocev od HRISTA

jhvh je bio nacionalni bog jevreja, a zamanjen je sa adonai - gospodar, tj. ADONI, Gospod, POTOM paralelno sa hriscanstvom kada je sazrela ideja o svetu komplet, da treba gospodariti citavmi svetom.
ja samo dovodim u pitanje da je jhvh bio taj nacionalni bog jevreja, jer je oznacavao neku teritoriju, bio nepoznat, prosto mu se ne vidi znacenje jhvh en znaci nista, cak ni trece lice..
Ehieh je prvo lice, ni ono nije ime, vec upravo autoritet, JA SAM [BOG I BATINA].
EHIEH ELOHIM, - JA SAM BOG[OVI], NEMA NIKAKVOG JAHVE

TO MISLIS KAKO SU FALSIFFIKATORI BILI VREDNI? ahahah
JA IPAK MISLIM DA JE IME ILITI NAZIV, ODNOSNO POJMOVI OTAC/SIN/DUH SVETI,
a kazem svima bas zato da nemaju pojma, jer ne vide razvoj religiozne misli od svemoguceg koji sa svim svojim mocima, i od svih svojih mogucnosti nema vajde ako ne gospodari, ako nije GOSPOD. HRISTOS JE GOSPOD, A JHVH-u JE ISPRESKAKaO, jedino je
Сале
ukapirao.
Nisi nazalost shvatio.
Imas deafult koji te preči.
Vec sam rekao da Bog nema ime ovde se radi o svetu iznad nas gdje na prestolju Ehieh krunski andjeo ognja.

Ja analiziram text i sto pise to predocim,znam Hebrejska slova,poznajem zakon i jos mnogo toga.
Ovo je znanstvena analiza sto radim a ne misionarenje nekog kulta ili sekte ili sto vec.
Ehieh je to ime po njihovoj tradiciji i to je to.
Zasto bi nekoga to obvezivalo na bilo sto?
Isto da se bavim Japanskom tradicijom znanstveno analizirajuci text.
Mislim da nije problem shvatiti tko zeli shvatiti.
Deda ce jos vam pokazati da iza ovoga svega ima slojeva.

Nisi nazalost shvatio.
Imas deafult koji te preči.
Vec sam rekao da Bog nema ime ovde se radi o svetu iznad nas gdje na prestolju Ehieh krunski andjeo ognja.
deda, uzobilji se
je l' receno vec da EHIEH znaci JA SAM - 1. LICE?

EHIEH ADAM, ALI CAK NI ADAM NIJE IME, NEGO ZNACI ZEMLJAN, A ZEMLJAN JE PRIDEV, CIJI SAM, GENITIV, ONTOLOGIJA.

EHIEH JE ZAMENICA PRVOG LICA, ali je problem sto ljudi menjaju do izopacivanja, to je problem brajko moj.

BOG NEMA IME ZBOG MAGIJASENJA, ALI JA TI KAZEM I BOLJE, JER AKO KRENEMO SA IMENIMA, POPSOVACEMO SE.

Ali hajde imas rec, pricaj nam o krunskom dokazu
Ehieh je to ime po njihovoj tradiciji i to je to.
slusam, kako

I jos jedan veliki argument ,Ehieh se pominje samo jednom a Jahve tri miliona puta
objaasni zasto

Deda ce jos vam pokazati da iza ovoga svega ima slojeva.
izvoli objasni zasto se krunski KORONA andjeo pominje samo 1x, a jhvh 3milion puta

TO STO JE BOG UPOTREBIIO ZAMENICU 1. LICA, Ehieh TO NE ZNACI. DA TREBAMO DA GA ZAMENJUJEMO ZA ONE KOJI NISU BOGOVI - TO JE SUSTINA

Pitanje jhvh je pitanje 3. lica, onog, nekog tamo stranca, neke tamo zemlje, nekog tamo ratnika iz gvozdenog doba za koga su jevreji mislili da ce da im osvaja teritorije USPOSTAVLJA CARSTVO itd. MI HRISCANI, NAS NE ZANIMA NEKI TAMO, VEC KAZEMO OCE.

Poslednja izmena:
Bili imalo smisla ona zapovjed ne izusti imena boga uzalud? A biblija svako 3 u recenicu Jahve ovo ili ono.
Bez ikakve dileme ime je EHIEH.
Pa to je fakat da se biblija falsifikovala umetanjem jahve svuda gde prvobitno nije stajalo, i ti lepo citiras MOJSIJA GDE UDENUSE JAHVU NA SILU:
14 Bog odgovori Mojsiju:אֶֽהְיֶ֖ה אֲשֶׁ֣ר אֶֽהְיֶ֖ה (Ehieh Asher Ehieh) nastavi: "Tako reci sinovima Izraelovim: ('אֶֽהְיֶ֖ה)EHIEH) , posla me k vama!"
15 Dalje reče Bog Mojsiju: "Tako javi sinovima Izraelovim: Jahve Elohim
ELOHIM JAHVE bi bilo logicno, ali neko mora da nam pokaze da jhvh znaci - ''koji jeste''- onaj koji jeste, bivstvujuci, being, postojeci, ali onda dolazimo do BEING BICA

Septuagint translation of the Hebrew Scriptures, and following it the Church's tradition, understood the divine name in this sense: God is the fullness of Being
Intertestamental Judaism
In the Hellenistic Greek literature of the Jewish Diaspora the phrase "Ehyeh asher ehyeh" was rendered in Greek "ego eimi ho on", "I am the BEING".

• Septuagint Exodus 3:14 And God said unto Moses, I am HE WHO IS (ho on): and he said, Thus shalt thou say unto the children of Israel, HE WHO IS (ho on) hath sent me unto you.[3]
  • Philo : And God said, "At first say unto them, 'I am (ego eimi) THE BEING,'(ho on, nominative of ontos) that, when they have learnt that there is a difference between THE BEING (ontos, genitive of ho on) and that-that-is-not (me ontos), they may be further taught that there is no name whatever that can properly be assigned to Me (ep' emou kuriologeitai), to whom (oi) only (monoi) belongs (prosesti) the existence (to einai). (Philo Life Of Moses Vol.1 :75)[4][5]
  • ho On, "He who is" (Philo, Life of Moses I 75)
  • to On, "the Being who is" (Philo, Life of Moses II 67),
  • tou Ontos, "of Him that is" (II 99)
  • tou Ontos, "of the Self-Existent" (II 132)
  • to On, "the Self-Existent" (II 161)[6]
This usage is also found in the New Testament:

• Rev 1:8 I am Alpha and Omega, the beginning and the ending, saith the Lord, the BEING (ho on), and THE WAS (ho en), and THE IS TO COME (ho erchomenos), the Almighty (ho pantokrator).[7]
  • Rev 4:8 holy, Lord God Almighty, the WAS (ho en), and the BEING (ho on), and the IS TO COME (ho erchomenos)

deda, uzobilji se
je l' receno vec da EHIEH znaci JA SAM - 1. LICE?

EHIEH ADAM, ALI CAK NI ADAM NIJE IME, NEGO ZNACI ZEMLJAN, A ZEMLJAN JE PRIDEV, CIJI SAM, GENITIV, ONTOLOGIJA.

EHIEH JE ZAMENICA PRVOG LICA, ali je problem sto ljudi menjaju do izopacivanja, to je problem brajko moj.

BOG NEMA IME ZBOG MAGIJASENJA, ALI JA TI KAZEM I BOLJE, JER AKO KRENEMO SA IMENIMA, POPSOVACEMO SE.

Ali hajde imas rec, pricaj nam o krunskom dokazu
slusam, kako

objaasni zasto
5 puta ti ko ludom Taši ponavljam da u pitanju andjeo ognja kao sto u textu pise jasno ko dan. No ti opet i opet o bogu.
Problematika je slojevita.

5 puta ti ko ludom Taši ponavljam da u pitanju andjeo ognja kao sto u textu pise jasno ko dan. No ti opet i opet o bogu.
Problematika je slojevita.
vidim, ploca ti se pokvarila, pa samo vrti i preskace.
gde je tvoj hebrejski, gde pise da je andjeo ognja, i jel si zato otvorio temu novu, da nas lozis?

EHIEH znaci ja sam, prvo lice, nema nikakvog andjela, i nema dokaza da je jhvh trece lice u recenicnom konstruktu: ja sam - ONAJ KOJI [TRECE LICE]

i zato nema imena, imenica, nema psovanja, samo ima zamenica

a ta tvoja magija da li je jaca od jevrejske, koga bre to zanima, deda stojko? i koga zanima sto ti ne priznajes boga? neces o bogu, a 'oces o slojevima, pa pevaj sta znas o slojevima, kako musa dere jarca?

Poslednja izmena:

Back