ИЗМИШЉЕНИ НАРОД ХРВАТА

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
tacno tako koca.

pravih Hrvata ima jos samo u
austriji i madjarskoj.
poznati kao i Gradiscanski Hrvati.
te cak i najveci istoricar sa ovih prostora,
v.seselj priznaje kao Hrvate.

evo nekoliko prezimena Gradiscanskih Hrvata.

prezimena Gradiscanskih Hrvata iz knjige
"Povijest i kultura Gradiscanskih Hrvata"

Ambrusic/Ambrush
Arlici/Orlici
Bernedici
Boskovic
Bukvic
Dikvic
Duhovic
Draskovic
Gojakovic
Grebesic
Horvat
Horvatinovic
Ibeshic
Ivanshic
Ivanovic
Jakic

Jasenkovic
Karovic
Knaz
Kopic
Ladic
Lekovic
Lelovic
Loncar
Losic

Leskovic
Ljubic
Lukic
Madoshevic
Markovic
Mishkovic
Miletic

Mladoshevic
Noic
Novak
Novakovic
Pereshic
Petrishkovic
Rac
Radoshic
Radosh

Radak
Rushkovic
Sican
Skerlic
Stanic
Tomac
Tomic
Tomash
Ushanovic
Valcic
Vukic
Vuletic
Vukotic
Vukovic

kao sto se vidi, ovo su tipicna Hrvatska prezimena,ovakva prezimena nemaju srbi.
naravno,ovo su samo jedan mali dio prezimena Gradishcanskih Hrvata.

Prije će biti da je to dokaz da su čak i Gradišćanski Hrvati - Moliški Srbi. :rotf:

Порекло "Хрбата"

Čuveni filolog Pavel Jozef Šafarik je tvrdio da reč Hrvat znači brđanina, goranina, odnosno planinca, a u etnografskom smislu znači jedno od srpskih plemena. I u češkoj hronici viteza Dalimila, pisanoj pre više od 700 godina se doslovno kaže da u srpskom jeziku i narodu postoji jedna zemlja koja se zove Hrvati. Da su Hrvati u stvari etnolingvistički Srbi potvrđuje i hrvatski povijesničar V. Kljajić u svom delu Seoba Hrvata pišući da se jedan deo Srba nazivao Goranima ili Hrvatima. Nemac Difenbah u svom delu Völkerkunde Europas je izričit tvrdeći da po jeziku i poreklu pripadaju srpskom narodu plemena Hrvata i Slovenaca, koji su se podvojili narečjem i političkom geografijom. Isto mišljenje su sa Difenbahom delili i Nemci Laufer, Manes, Majkener, Biderman, Dimler i Engel. Francuski pisac Kamilo Drajfus doslovno veli da Austrija ima pod sobom Hrvate, koji su jezikom i poreklom Srbi. Isto tako veliki ruski istoričar Nikola Durnovo kaže da milioni Srba primivši katoličanstvo pretvoriše se u Hrvate. U Ruskom straniku opisujući grad Zagreb nazvao ga je prestonicom pokatoličenog Srpstva. U varšavskom dnevniku ruskog generala Gurka iz 1880. g. piše da Rusija nikada neće pristati na istorijsko nasilje, da se stvori, odvojeno od srpskog naroda hrvatska katolička kraljevina, gde živi srpski pokatoličeni narod. Sve u svemu, što se tiče porekla Hrvata, gore navedeni autori su smatrali, manje više, da ime Horvat, Hrvat ili Harvat se pojavljuje po prvi put u VI.-om stoleću naše ere i prvobitno se to ime izgovaralo Hrbat/Hrbati i nije označavalo poseban narod, već su se Hrbatima nazivali oni Srbi koji su stanovali po planinskim hrbatima ili grebenima. Po tim planinskim Srbima – Hrbatima su i Karpati dobili ime, gde su oni živeli i gde im je bila prvobitna postojbina.

Po toj logici bi i vojno istorijski analiticar Zgembo Hadislic reako da su Srbi u stvari Hrvati. Iz mesta Vrbovec u hrvatskoj. Pa ono-Vrbovec, Svrbovec, Sverbi, Srbi...

Po toj logici bi i vojno istorijski analiticar Zgembo Hadislic reako da su Srbi u stvari Hrvati. Iz mesta Vrbovec u hrvatskoj. Pa ono-Vrbovec, Svrbovec, Sverbi, Srbi...

Мислим да г. Хадислић заступа тезу да су Срби заправо хрватски колонисти из места Срб у Лици, које је име добило по глаголи "црпсти" јер је место било познато по великом броју бунара.

Постоји ту разих детаља, али онда би тема зашла у религију, а ми смо на подфоруму историја.

da da da...vidim ja...bolje ne siriti vise.....doci cemo dotle da je ceo svet imaginaran,a da mi srbi,zivimo u twigh light zoni u kojoj prividjamo sve te silne ljude i religije i organizacije
a zapravo smo sami na kugli zemaljskoj

Ne kapiram zasto mislis da bi dotle dosli i zasto uopste potenciras to. Niko ovde ne spori postojanje drugih naroda, koliko vidim samo ime jednog ''naroda'' je u naslovu teme. Imam osecaj da vise vi sirite tu pricu koju sad spominjes nego oni koji zaista u nju veruju jer nisam primetio da je takvih mnogo na ovom podforumu.

Кочо, ФолиранАт је спомињао и Германе како су постали од Срба, одатле спрдња са Русима. Неко за Србе представља којекакве буди-Бог-с-нама ликове, а за српски језик нешто што се нит' прочитати, нит' разумети може... А овамо имамо Русе, са именима Владимир, Вера, Богдан, Степан, са огромним фондом речи који се поклапа са српским и још више оних које су сличне или истог порекла, о којима нико не жели да каже ни да су "измишљени" ни да су "вештачки".

Кочо, ФолиранАт је спомињао и Германе како су постали од Срба, одатле спрдња са Русима. Неко за Србе представља којекакве буди-Бог-с-нама ликове, а за српски језик нешто што се нит' прочитати, нит' разумети може... А овамо имамо Русе, са именима Владимир, Вера, Богдан, Степан, са огромним фондом речи који се поклапа са српским и још више оних које су сличне или истог порекла, о којима нико не жели да каже ни да су "измишљени" ни да су "вештачки".

Не Германе НИСИ ДОБРО ПРОЧИТАО него Прусе.!

Ne kapiram zasto mislis da bi dotle dosli i zasto uopste potenciras to. Niko ovde ne spori postojanje drugih naroda, koliko vidim samo ime jednog ''naroda'' je u naslovu teme. Imam osecaj da vise vi sirite tu pricu koju sad spominjes nego oni koji zaista u nju veruju jer nisam primetio da je takvih mnogo na ovom podforumu.

pomaze bog,junacino!
reci ti meni zasto je vatikan pretvarao sve te silne "srbe-katolike" u Hrvate???

mislim,slozit ces se,da je vatikan jedna katolicka udruga,kojoj po svoj logici postojanja,nije bitan nacionalni prefiks,
nego samo vijerski.

znaci,za koji lipi qurac,su ti debeli rimski biskupi stvarali od "srba-katolika" tamo neke Hrvate,kad su vec imali zeljni rezultat,"s.-katolike"

i odakle im to glupo ime "Hrvati"?
sto ih nisu,ako su vec morali, nazvali,iliri,
ili dukljani,ili delmati,ili dacani..odkud im to nepostojece ime,Hrvati???
ja znam da ti znas prave odgvore.

ajd probaj...

Ok, ne stojim iza tih prica da je i sam Bog Srbin itd. niti sam dovoljno upoznat sa tim ''stivom'' i osim sto me te price u neku ruku mogu zainteresovati ne pridajem im neki poseban znacaj...Ali sam protiv toga da se te price izjednacuju sa konkretno ovom temom. Jednostavno ne treba sve trpati u isti kos, a to mnogi rade, upravo oni kojima ova tema ne odgovara... i treba razgraniciti sta je plod necije maste ili necijeg uverenja, a sta su cinjenice. Mislim da je ova tema vrlo jasna i konkretna, a istinu ne vidi samo onaj ko ne zeli, mada su svesni da je ona svuda oko njih. Vrlo prosta stvar, veruj mi...pa i zavrsavam ovaj post naslovom ИЗМИШЉЕНИ НАРОД ХРВАТИ.

Ok, ne stojim iza tih prica da je i sam Bog Srbin itd. niti sam dovoljno upoznata bas sa tim ''stivom'' i osim sto me te price u neku ruku mogu zainteresovati ne pridajem im neki poseban znacaj...Ali sam protiv toga da se te price izjednacuju sa konkretno ovom temom. Jednostavno ne treba sve trpati u isti kos, a to mnogi rade, upravo oni kojima ova tema ne odgovara... i treba razgraniciti sta je plod necije maste ili necijeg uverenja, a sta su cinjenice. Mislim da je ova tema vrlo jasna i konkretna, a istinu ne vidi samo onaj ko ne zeli, mada su svesni da je ona svuda oko njih. Vrlo prosta stvar, veruj mi...pa i zavrsavam ovaj post naslovom ИЗМИШЉЕНИ НАРОД ХРВАТИ.

pa ko ih je izmislio,i sto je najvaznije..

ZASTOOOOOOO?????

Ustaso (ne znam kako drugacije da te oslovim, kad su ti sramne parole u niku) ne budi panglu...Kad neko kaze izmisljen narod hrvati ne misli na to da narod Hrvati nikad nisu postojali vec misli na ono sto se danas narodom hrvatskim naziva...DANAS...jel moze to da se utuvi u tvoju glavurdu...

jos jednom,zasto je vatikan od "milijuna s-katolika" stvarao Hrvate???

zar vatikanu nije bilo najbitnije, da ima sto vishe katolika,a to su vec imali sa "s-katolicima".

znaci,cemu cila rabota,zayebavanje i mucenje i transformacije u neki novi narod???

pa zar su ti "s-katolici" bili toliko glupi i anacionalni pa preko noci zaboraviti na svoje srbstvo i sve sto ide uz njega i postati tamo neki Hrvati???

probat cu sutra jednog mog bugarskog frenda pretvorit u Hrvata.
kad je vatikan moga nekoliko milijuna "srba" pretvorit u Hrvate,sto nebi ja moga jednog bugara.

pricat cu ti sutra koliko sam bio uspjesan.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back