ITF Taekwon-do

Taekwon-do je borilačka veština namenjena samoodbrani. Kako neko ko je navikao da na sebi ima oklop i kacigu može da bude svestan ranjivosti svojih vitalnih tačaka i kako može da bude posvećen odbrani istih? Da li isto razmišljaš posle primljenog udarca u pleksus sa oklopom i bez oklopa? Naravno da ne jer ako ti neko jednom izbije vazduh naučićeš dobro da se pokriješ sledeći put. Zato WTF i ITF neće i ne trebaju da se ujedine nikada. Treba da postoji saradnja, možda i jedna zajednička organizacija ali sa jasno definisanim identitetom i integritetom dve grane jer se suštinski razlikuju. General nije razmišljao o taekwon-do-u kao modernom sportu za koji je potrebna skupa i komplikovana oprema. Nije zamišljao turnire kao mesta gde će se takmičari otimati za medalje i slavu već će se odmeravati u veštini. Ostavio je taekwon-do svima, i bogatim i siromašnim, i mladima i starima, talentovanim i netalentovanim...svakome ko hoće da radi, da trenira, da se posveti. U Enciklopediji postoje poglavlja u kojima se opisuje kako najjeftinije napraviti opremu za vežbanje, nigde ne opisuje gde i kako treba postaviti senzore da bi se povećala bezbednost na Olimpijadi. Generalovi sledbenici, ITF, ostaju pri tome. Ako ulaziš u borbu, moraš biti svestan rizika koji ona nosi. Čovek mora naučiti da se zaštiti i bori, to je realno borilačka veština. Sport neka ostane sport, veština neka ostane veština. Uostalom, niko nikome ne brani da se okuša u bilo čemu. Ako sam ITF-ovac, postoje otvoreni turniri i mogu da se prijavim i za kik-boks i za WTF, zar ne? Jedino imam veliko protiv diskriminacije ITF-a u Srbiji i ne priznavanja njegovog postojanja kao posebne borilačke veštine pa i sporta, ali nadam se da ćemo našim radom i pregovaranjem uspeti izdejstvovati i to.

Slozili smo se svi da nam ne smeta ujedinjenje, al samo po principu:"Tudje necemo svoje ne damo." ;)
Rukovodstvo bi trebalo biti izmesano, a predsednik bi se mogao birati po principu jedan mandat ITF drugi WTF ili da bude neki neutralan.O tome bi se moglo raspravljati...
Slazem se da treba dozvoliti borcima da ucestvuju na medjusobnim turnirima,ali sto se tice sparinga. Ima dosta razlika, ali mislim da bi se uklopili, ali forme nikako.Forme su totalno drugacije i po meni u WTF formama nema nista sto je General osmislio.
Poenta je u kontrolisanim udarcima.I jak udarac moze biti kontrolisan. Kakav je to sparing kada borac ne oseti udarac vec mu tamo neka masina broji neke bodove??? U ringu 5 sudija i 6. za zapisnickim stolom-to je sasvim dovoljno za regularan mec bez okolpa.
Sasvim dovoljno...

Prilozi

• n-4086-1-kick-fight.jpg
    n-4086-1-kick-fight.jpg
    7,1 KB · Pregleda: 9
  • n-4110-1-kids-open-hands.jpg
    n-4110-1-kids-open-hands.jpg
    8,6 KB · Pregleda: 7
  • n-4150-0-paffen-sport-mouth-guard-made-in-germany.jpg
    n-4150-0-paffen-sport-mouth-guard-made-in-germany.jpg
    4 KB · Pregleda: 91
  • groin protector.jpg
    groin protector.jpg
    14,4 KB · Pregleda: 7
  • cevnica.jpg
    cevnica.jpg
    21,7 KB · Pregleda: 7
Taekwon-do je borilačka veština namenjena samoodbrani. Kako neko ko je navikao da na sebi ima oklop i kacigu može da bude svestan ranjivosti svojih vitalnih tačaka i kako može da bude posvećen odbrani istih? Da li isto razmišljaš posle primljenog udarca u pleksus sa oklopom i bez oklopa? Naravno da ne jer ako ti neko jednom izbije vazduh naučićeš dobro da se pokriješ sledeći put. Zato WTF i ITF neće i ne trebaju da se ujedine nikada. Treba da postoji saradnja, možda i jedna zajednička organizacija ali sa jasno definisanim identitetom i integritetom dve grane jer se suštinski razlikuju. General nije razmišljao o taekwon-do-u kao modernom sportu za koji je potrebna skupa i komplikovana oprema. Nije zamišljao turnire kao mesta gde će se takmičari otimati za medalje i slavu već će se odmeravati u veštini. Ostavio je taekwon-do svima, i bogatim i siromašnim, i mladima i starima, talentovanim i netalentovanim...svakome ko hoće da radi, da trenira, da se posveti. U Enciklopediji postoje poglavlja u kojima se opisuje kako najjeftinije napraviti opremu za vežbanje, nigde ne opisuje gde i kako treba postaviti senzore da bi se povećala bezbednost na Olimpijadi. Generalovi sledbenici, ITF, ostaju pri tome. Ako ulaziš u borbu, moraš biti svestan rizika koji ona nosi. Čovek mora naučiti da se zaštiti i bori, to je realno borilačka veština. Sport neka ostane sport, veština neka ostane veština. Uostalom, niko nikome ne brani da se okuša u bilo čemu. Ako sam ITF-ovac, postoje otvoreni turniri i mogu da se prijavim i za kik-boks i za WTF, zar ne? Jedino imam veliko protiv diskriminacije ITF-a u Srbiji i ne priznavanja njegovog postojanja kao posebne borilačke veštine pa i sporta, ali nadam se da ćemo našim radom i pregovaranjem uspeti izdejstvovati i to.
Respect!!! :ok:

Slozili smo se svi da nam ne smeta ujedinjenje, al samo po principu:"Tudje necemo svoje ne damo." ;)
Rukovodstvo bi trebalo biti izmesano, a predsednik bi se mogao birati po principu jedan mandat ITF drugi WTF ili da bude neki neutralan.O tome bi se moglo raspravljati...
Slazem se da treba dozvoliti borcima da ucestvuju na medjusobnim turnirima,ali sto se tice sparinga. Ima dosta razlika, ali mislim da bi se uklopili, ali forme nikako.Forme su totalno drugacije i po meni u WTF formama nema nista sto je General osmislio.
Poenta je u kontrolisanim udarcima.I jak udarac moze biti kontrolisan. Kakav je to sparing kada borac ne oseti udarac vec mu tamo neka masina broji neke bodove??? U ringu 5 sudija i 6. za zapisnickim stolom-to je sasvim dovoljno za regularan mec bez okolpa.
Sasvim dovoljno...

Mislim da ne shvatate poentu "mašina broji poene". To je uvedeno iz prostog razloga da se subjektivnost sudija odstrani iz borbe. Tipičan primer, sudije su razmestene u uglove borilišta, sudija boduje ako jasno vidi (naglasak na vidi) poen a ne da nagadja dali je bio poen. Postoje slučajevi kada 2 sudija ne vide očigledan poen jer im je takva perspektiva. Ovde elektronika dolazi do izražaja. Takodje ako su bodovne sudije sklonije nekom borcu, elektronika to svakako nije. Takodje, zabluda je da oklop stiti od udarca tako da ga ne osetiš. Gore pomenuti Steva Rašić je dwitom nokautirao protivnika u stomak, a protivnik ne da nije osetio udarac nego je stegao rukama stomak kao da su mu se creva ne bi prosula (tako je izgledalo, naravno da mu se creva nisu prosula). Vrlo često na turnirima možete videti lomove ruku i pored štitnika (kostobrana) jer zbog merenja jačine su udarci prilično jaki.
Ovo vezano za forme, koliko je vekova prošlo i koliko su se boriličke veštine usavršavale do "generala" a vi stalno iznova govorite o njemu kao da je on početak i kraj, ljudi vreme prolazi i stvari se menjaju to su shavtili ljudi i stvorili WTF. Možda se to nekome sviđa možda nekima ne, ali WTF je bar upečatljiv u sportskom aspektu (u tehničkom se ne razlikuje od ITF-a) tako da ga ne možeš pomešati sa drugim sportovima za razliku od ITF-a u sportskom delu koji u mnogome liči na karate, fulkontakt, savate boks nekome ko nije upućen i malo običnih ljudi bi vam znali reći razliku. Nemojte ovo shvatiti kao napad na Taekwodo u obliku koji vi vežbate, samo glasno razmišljam.

Zaboravio sam raći za još jednu novinu koja će se primenjivati samo na najznačajnijim takmičenjima, to je mogućnost trenera da traži proveru, nešto kao čelendž u tenisu. Ceo meč se snima kamerama iz raznih uglova i trener ima pravo na 3 provere tokom meča, ukoliko je u pravu, pravo na proveru mu ostaje u suprotnom mu se broj čelendža smanjuje.
Kako će to u praksi izgledati, videćemo!

pa da...ali u fulkontaktu ti ne treba elektronika...zato sto bolji borac je jednostavno bolji

a opet daje se sudijsko subjektivno misljenje zato sto moze neko da mlati vise a cini manje stete

Mislim da ne shvatate poentu "mašina broji poene". To je uvedeno iz prostog razloga da se subjektivnost sudija odstrani iz borbe. Tipičan primer, sudije su razmestene u uglove borilišta, sudija boduje ako jasno vidi (naglasak na vidi) poen a ne da nagadja dali je bio poen. Postoje slučajevi kada 2 sudija ne vide očigledan poen jer im je takva perspektiva. Ovde elektronika dolazi do izražaja. Takodje ako su bodovne sudije sklonije nekom borcu, elektronika to svakako nije.
Meni je malo bezveze vaditi se na sudije posle poraza. Ako si ti ocigledno bolji to se vidi i koliko god sudija bio protiv tebe dace ti poene.

Takodje, zabluda je da oklop stiti od udarca tako da ga ne osetiš. Gore pomenuti Steva Rašić je dwitom nokautirao protivnika u stomak, a protivnik ne da nije osetio udarac nego je stegao rukama stomak kao da su mu se creva ne bi prosula (tako je izgledalo, naravno da mu se creva nisu prosula). Vrlo često na turnirima možete videti lomove ruku i pored štitnika (kostobrana) jer zbog merenja jačine su udarci prilično jaki.
Ok verovatno ga je bas grunuo, izbio vazduh i protivnik je odlucio da ipak ne nastavi. Verujem da je to bila isravna odluka. ;) Ja na ITF turnirima nisam video, niti cuo za i jedan prelom. Povrede su uglavnom razbijen nos.A i ume ta otekne po koji deo glave kad se zaradi pande dolio. :D

Ovo vezano za forme, koliko je vekova prošlo i koliko su se boriličke veštine usavršavale do "generala" a vi stalno iznova govorite o njemu kao da je on početak i kraj, ljudi vreme prolazi i stvari se menjaju to su shavtili ljudi i stvorili WTF. Možda se to nekome sviđa možda nekima ne, ali WTF je bar upečatljiv u sportskom aspektu (u tehničkom se ne razlikuje od ITF-a) tako da ga ne možeš pomešati sa drugim sportovima za razliku od ITF-a u sportskom delu koji u mnogome liči na karate, fulkontakt, savate boks nekome ko nije upućen i malo običnih ljudi bi vam znali reći razliku. Nemojte ovo shvatiti kao napad na Taekwodo u obliku koji vi vežbate, samo glasno razmišljam.
Mora da su mnoogo pametni kad im je trebalo samo koja godina da se odvoje od ITF-a. Juzno Koreanci su samo cekali i najmanji povod da se odvoje jer se od pocetka nisu slagali sa ujedinjenjem borilackih vestina.
Naravno da su se BV razvijale i menjale u skladu sa vremenom.Tako i treba da bude, niko od toga ne bezi.Poenta je sto je ITF nastavio da prati Generalov put i filozofiju. Pogledaj samo Enciklopediju i videces da se mnogo stvari u formama promenilo. Al poenta je sto se kroz godine upravo ta filozofija i sama poenta nije menjala. Ono sto taekwon-do razlikuje od drugih BV je talas. Svi znamo zasto je talas bitan. Njega u WTF formama nema. Meni je to kata(karate). Nema bitne razlike.

Sagledavajući sada razlike, i razmenjujući mišljenja međusobno, od ujedinjenja ništa biti neće, osim naravno možda nekih zajedničkih organizacija turnira... ili tako nešto, ništa manje, ništa više. Elektronika u svemu ovome je suvišna, ukoliko se vidi da si bolji, i to pokažeš u ringu, ne treba ti nikakva elektronika. Vađenje na sudije je uvek prisutno, sad fair play sudija .... :think:
Dakle.... što nam valja činiti :think:

Na zalost,ne pobedjuje uvek bolji borac...u stvari,prilicno cesto sudije odlucuju pobednika na WTF turnirima,bas zbog toga sto boduju mnogo bandala koji samo pipkaju oklop protivnika,a ne boduju,na primer,vrlo jake udarce rukom u telo (chirugi) ili udarac u nazad/iz okreta (dwit chagi) zato sto nemaju zvucni efekat kao bandali...da ne pominjem neke druge razloge i favorizovanja jednog borca u odnosu na drugog,prijateljske veze,stare dugove...E,tu do izrazaja dolazi nepristrasnost elektronskih oklopa,i,sa te strane gledano,itekako ima razloga za njihovo uvodjenje...

U ITF-u se radi semi contact...e sad,da li ima mnogo diskutabilnih sudijskih odluka?Da li uvek pobedjuje bolji?...Mislim,u fudbalu,npr. je prilicno ocigledno kad je postignut gol,pa ipak se i tu desava da sudije pogrese,da lopta ipak predje/ne predje gol liniju.Zato i FIFA razmislja da uvede elektronske senzore u loptama i stativama,bas da se izbegnu ljudske greske...

Mnogo je razloga zbog čega je elektronika dobra, nije samo u tome da li je očigledno da je borac bolji. Ima dosta slučajeva kada borac zada više udaraca ali koji ne zadovoljavaju da budu bodovani a za ljude sa strane deluje da je bolji. Iznenadili bi ste se sa činjenicom da sami treneri ne poznaju pravila i da nikada recimo ne prisustvuju sudiskim seminarima na kojima se baš takve stvari objašnjavaju. Takođe, ako dođe do situacije da je rezultat nerešen radi se 4 runda u kojij se čeka da jedan od boraca prvi napravi poen (zlatni poen). Ne retko se desi da oba borca zadaju udarac u isto vreme, koliko god sudije bile nepristrasne teško je reći koji je zaista taj koji je pobedio. Pogađate, kod elektronike takvih dilema nema. Slažem se da bi sudije trebale suditi fer jer je ovo ipak veština i postoje neki kodeksi ali to je kod WTF-a u sportskom delu prilično izčezlo, na zalost, pa i dolazi do onakvih slučajeva kao na OI da borac napadne sudiju i ako je sudija postupio po pravilima. Naravno da je sledila primerena kazna ali mislim da se to nikako nije smelo desiti.
Što se tiče formi, one se rezlikuju ali ne bih da vagam koje su bolje i zašto, lično bih voleo da je situacija među federacijama takva da možemo jedni drugima držati treninge, zajedno ići na seminare i takmičiti se, što da ne. Biće jednog dana!

Pozdrav.

Ah...narafski da ne pobedjuje uvek bolji borac. Gledala sam jedno kadetsko takmicenje. Klinka jedna debela koja pojma nema je toliko izubijala protivnicu po nogama, da je ova morala da preda borbu. I eto, debela pobedila uprkos silnim kaznenim poenima.
Borbe su toliko nesavrsene...ne verujem ni da ce ti elektronski oklopi doneti nesto bolje WTFu.
Koja je svrha boriti se po pravilima? Ako se boris, boris se...otkud znam...na zivot i smrt?

Ranije sam obozavala da se takmicim, ali kako sam starija sve vise mislim da je to gubljenje vremena...Mozda i gresim, ali ... :confused:

Gledala sam jedno kadetsko takmicenje. Klinka jedna debela koja pojma nema je toliko izubijala protivnicu po nogama, da je ova morala da preda borbu. I eto, debela pobedila uprkos silnim kaznenim poenima.
Ne znam kako je u WTF-u ali u ITF-u se za tako nesto u najboljem slucaju prvo dobija opomena pa onda zuti kartoni.Dva zuta-diskvalifikacija.

Koja je svrha boriti se po pravilima? Ako se boris, boris se...otkud znam...na zivot i smrt?
Ovo cu shvatiti kao provokaciju...

Ah...narafski da ne pobedjuje uvek bolji borac. Gledala sam jedno kadetsko takmicenje. Klinka jedna debela koja pojma nema je toliko izubijala protivnicu po nogama, da je ova morala da preda borbu. I eto, debela pobedila uprkos silnim kaznenim poenima.
Borbe su toliko nesavrsene...ne verujem ni da ce ti elektronski oklopi doneti nesto bolje WTFu.

Ranije sam obozavala da se takmicim, ali kako sam starija sve vise mislim da je to gubljenje vremena...Mozda i gresim, ali ... :confused:

Prvo, ne može silne kaznene poene. Po pravilu -4 gubiš odnosno 4 kaznena poena. Drugo, prvo sudisko pravilo je zaštititi borce, stoga smatram da sudija nije radio dobro ako je samo davao opomene a ponavljali se iznova udarci ispod pojasa. Treće, svaka novina je uvek dočekivana sa skepsom, nekad davno se dešavalo da dva borca odskakuću celu rundu bez da pokušaju da napadnu, sada 5 sek. neaktivnosti, sudija ih interno opominje da se bore, 10 sek. posle toga ako i dalje ne bude aktivnosti dodeljuje opomenu jednom ili za oboje boraca. Do skoro nisam ni znao ali u WTF postoji odeljak za razvoj koji sakuplja i predlaže izmene pravila kako bi takmičenja bila što bolja.
Jedno pitanje, pročitao sam ovde da je noko od vas ITF drugara uspešno polagao za majstorsko zvanje (1. dan) pa jer može da nam kaže kako je bilo i šta se traži na polaganju.

Pozdrav.

Back