Italijanska kuhinja

• Začetnik teme Začetnik teme opi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ali ne mozes ti da mene postavis nego moraju da me izglasaju a ja nemam lobi. ali idi pitaj one zhene sa kutka, bas sam raspolozena da gledam fajt
necu ja da budem mod, mada mozda bi neko heo da mi napakosti. ali ja moram da ucim zagorece mi supa. mozda bolje neki drugi ministar kulinarstva

?:
ali ne mozes ti da mene postavis nego moraju da me izglasaju a ja nemam lobi. ali idi pitaj one zhene sa kutka, bas sam raspolozena da gledam fajt
necu ja da budem mod, mada mozda bi neko heo da mi napakosti. ali ja moram da ucim zagorece mi supa. mozda bolje neki drugi ministar kulinarstva
Kakve žene sa kutka? Kog kutka? Razni "kutkovi" me interesuju koliko i lanski sneg. Ja se ovde trudim da se ozbiljno bavim kuhinjom i budem od koristi. Tako da dotična sa "kutka" kad joj treba nešto od sira zna gde da potraži, kao i hleb, špagete, supe- čorbe i sl. Teme kao što su "šta danas kuvate", u kojima se bespotrebno i nesistematski razbacuju recepti su bačeno vreme i trud. Reci mi pošteno, da li ćeš ikada na onom obilju strana jurcati bilo kakav recept, kad ne znaš kad je Živka kuvala tu i tu čorbicu a Persa pravila neke šnicle. Bačeno vreme i trud. Samo neka dame dangube i pune taj "kutak". Ja ću i dalje ozbiljno i sistematski puniti ovo kulinarstvo. A ako vam se ne sviđa "svrgnite" me! :lol:

proka1:
"kutak" postoji iskljucivo zbog tvoje netolerancije, procitaj malo neke posteve iz tih "kutaka"

teras ljude sa foruma kulinarstvo, i to ti ne ide na cast.
Ne zavlačim se u takve "kutkove" koji u prefiksu imaju oznaku pola. Tu već nešto manjka. Nijedan forum nije obavezan, pa ni ovaj. I ne teram nikog, naprotiv. O tome svedoči i broj postova (ne posteva) na kulinarstvu. A uvređene ženske neka se slobodno i dalje zavlače u "kutkove" i pljuckaju na ovaj ozbiljan i lepo razrađen forum.

Lazanje na moj nacin.
za sos:
2 srednje glavice luka
500 g mesa
200 ml paradajz soka
malo bosiljka, majcine dusice, majorana, kocka za supu...
za besamel:
200-300 g gaude ili ementalera
0.5 l mleka i toliko vode
malo brasna
1 pavlaka
malo maslaca
malo muskatnog(?valjda se tako kaze)orascica
500 g testa za lazanje ili 500 g makarona.
Izdinsta se luk, pa kad se skoro raspadne, doda se meso. Dinsta se dugo, dugo i kad dobije lepu boju, tj. kad voda iz mesa ispari, doda se paradajz. Dodati polako zacinsko bilje i kocku za supu. Dinstati jos malo, da iz paradajza ispari voda i da se sos lepo zgusne.
Besamel ide ovako. Isprzis jednu varjacu brasna na malo maslaca i u to polako dodajes mleko i vodu, ali da se ne zgrudva. Ubacis pavlaku i kackavalj(sitno izrendan) i na kraju orascic. Kad provri gotov je.
Makarone ili testo obaris u slanoj vodi.
Umesto testa za lazanje cesto koristim makarone. Vatrostalnu posudu namazes sa malo ulja. Redjas red testa ili makarona, red mesa, pa prelijes besamelom i tako dak ne potrosis sve. Za kraj ostaje testo i prelije se sa ostatkom besamela i pospe sa malo kackavalja. Zapece se u rerni i jede najbolje toplo.
Prijatno

Espanol:
Ne zavlačim se u takve "kutkove" koji u prefiksu imaju oznaku pola. Tu već nešto manjka. Nijedan forum nije obavezan, pa ni ovaj. I ne teram nikog, naprotiv. O tome svedoči i broj postova (ne posteva) na kulinarstvu. A uvređene ženske neka se slobodno i dalje zavlače u "kutkove" i pljuckaju na ovaj ozbiljan i lepo razrađen forum.

trebao bi bas bi trebao da malkice zaviris u te "kutkove" koji u prefiksu imaju oznaku pola??!!??!!

imas problem sa svojim polom? ili, si crnogorac koji je juce sisao sa brda sa drvenim maljem kojim ce da presudi za zenino neverstvo????

kakve ima veze pol sa kuvanjem?
da nisi uvredjen sto zenski pol svojata kuhinju?

a trebao bi da zaviris bas zbog toga sto te redovno spominju, tj pominju tvoju netoleranciju, tvrdoglavost, nemastovitost i sto je najgore arogantnost!!!!

opusti se, svi koji kuvaju srcem su dobrodosli pa makar kuvali tebi nerazumljiva jela!!!!!!!!!!!

tvoje nepce nije etalon!!!

a neko voli da mu jelo i zagori :) :)

proka1:
trebao bi bas bi trebao da malkice zaviris u te "kutkove" koji u prefiksu imaju oznaku pola??!!??!!

imas problem sa svojim polom? ili, si crnogorac koji je juce sisao sa brda sa drvenim maljem kojim ce da presudi za zenino neverstvo????

kakve ima veze pol sa kuvanjem?
da nisi uvredjen sto zenski pol svojata kuhinju?

a trebao bi da zaviris bas zbog toga sto te redovno spominju, tj pominju tvoju netoleranciju, tvrdoglavost, nemastovitost i sto je najgore arogantnost!!!!

opusti se, svi koji kuvaju srcem su dobrodosli pa makar kuvali tebi nerazumljiva jela!!!!!!!!!!!

tvoje nepce nije etalon!!!

a neko voli da mu jelo i zagori :) :)
A da pročitaš ponovo malo pažljivije? I prestaneš da zamenjuješ teze? :lol: I prosto ne mogu a da se ne zapitam, ako su ti "kutkovi" obeleženi polom toliko atraktivni i dobri, zašto nisi tamo nego ovde?

danas sam napravio mediteransku uzinu na drvenim tanjirima koja se pretvorila u nastavak rucka :)

naime, prepekao sam crnu cebatu, prelio je maslinovim uljem, posuo belim lukom i bosiljkom i prekrio nasecenom suvom-dimljenom mladicom :)

upravo sam ispratio drugare i dovrsavam flasu ilockog shardonea :)

Nasla sam super recept za spagete bolognjeze na zacinu kotanyi (umak bolonjese).
Sprema se za sat i nesto, a ukus je bolji nego u bilo kom ital. restoranu.
A zasto se ljudi prozivaju i svadjaju u okviru ove teme. Zar se ovde ne radi o receptima?
Laku noc

da malkice pojasnim :)

susena mladica,
prvo, mladica je stariji brat ili sestra, kako ko vec hoce :), pastmke. ima je u drini i iz istog je roda kao i losos. primerci koje sam ja uspeo nabaviti su bili i preko 5 kg!

drugo, svezu mladicu treba isfiletirati, sto stvarno nije posebno tesko i ostaviti je 10-tak sati usoljenu. nakon toga, treba je isprati i do isteka tog prvog dana na promaji ocediti. drugog dana podloziti vatru, ali slabu, paziti strogo da dim kojim dimimo ribu bude stvarno hladan, jer u slucaju toplog ili ne daj boze vrelog dima, meso ce jako lako, samo skliznuti sa koze , pasti u vatru i zapaliti celu pusnicu!!!!

dovoljan je jedan dan lakog dimljenja, na tvrdom drvetu u koja ja ubacim malo borovine, sisarki isl.

treci dan vec moze da se jede :) :) :) :)

iz iskustva vam govorim, da ne treba je drzati na promaji duze od 3-4 nedelje jer se jako lako i presusi!!! pa bude suvlja i od bakalara!

konzumiranje,

najjednostavnije je je sa prepecenim hlebom, maslinovim uljem, belim lukom i naseckanim svezim bosiljkom :)

a moze i na pasteti od avokada, mmmmmmm

samo dajte masti na volju i u skladu sa vasim ukusom.

sva riba moze da se susi na isti nacin. u juznoj srbiji sam video kako oni "suse" ribu, mada ja to zovem pecenje. na jakoj vatri, dva metra iznad nje, na resetku, rostilj stave ribu koja se na tom toplo-vrucem vazduhu-dimu osusi ili vec kako sam rekao ispece za sat vremena. moze odmah da se jede, ali ne moze da stoji duze od dan-dva. uglavnom tako spremaju ribu za posne slave.

Bi2:
KO O ČEMU, BABA O UŠTIPCIMA, te tako i ja.

IMA LI KO OVDE RECEPT ZA NJOKE?????
Ima naravno, ali...Uz gomilu drugih obaveza, u poslednje dve godine, nalazio sam vremena da ovu posrnulu temu dovedem dovde. Postala je mesto lepog druženja i pre svega korisna. Ne zato što smo manijačili brojem novih (beskorisnih) postova, već upravo koncentracijom najinteresantnijih tema na pravo mesto. Tako se rodila masovna italijanska kuhinja, hleb naš, torte i kolači, ribe...Egzibicionistima koji žele da imaju solo teme sa receptom koji će za par dana da padne na desetu stranu, i koji više nikad niko neće pročitati, to je očigledno smetalo, koliko i "zaključavanja" i korisna spajanja. Pa se lepo pitajući zašto se ja ovde "mlatim", traćim i vreme i pre svega neko znanje, kao razuman čovek odlučim da Vas sve lepo pozdravim. Zanimajte se lepo otvarajući peciva na deset mesta, ribe na 20, kolače na sve strane. Pa tražite (a vidim da najveći broj učesnika ni to ne zna), razbacujte bespotrebno i vreme i recepte i slobodno pljuckajte po bivšem autotiratarnom Šefu! Želim Vam lepu zabavu i pune i zadovoljne stomake. Onim retkim, ozbiljnim i vernim članovima Foruma, kojima ću možda i nedostajati, predlažem za novog moderatora recimo jagodicu. Bila je prepuna pritužbi, korisnih saveta, konstruktivne kritike, radovala se što neko nije znao da prati recept koji sam dao, optuživala me da imam lobi...Pazi, lobi na forumu Krstarice?
Pozdrav svima od Espanola, odoh da se bavim nekim korisnijim (i isplativijim) poslovima.

Espanol:
Ima naravno, ali...Uz gomilu drugih obaveza, u poslednje dve godine, nalazio sam vremena da ovu posrnulu temu dovedem dovde. Postala je mesto lepog druženja i pre svega korisna. Ne zato što smo manijačili brojem novih (beskorisnih) postova, već upravo koncentracijom najinteresantnijih tema na pravo mesto. Tako se rodila masovna italijanska kuhinja, hleb naš, torte i kolači, ribe...Egzibicionistima koji žele da imaju solo teme sa receptom koji će za par dana da padne na desetu stranu, i koji više nikad niko neće pročitati, to je očigledno smetalo, koliko i "zaključavanja" i korisna spajanja. Pa se lepo pitajući zašto se ja ovde "mlatim", traćim i vreme i pre svega neko znanje, kao razuman čovek odlučim da Vas sve lepo pozdravim. Zanimajte se lepo otvarajući peciva na deset mesta, ribe na 20, kolače na sve strane. Pa tražite (a vidim da najveći broj učesnika ni to ne zna), razbacujte bespotrebno i vreme i recepte i slobodno pljuckajte po bivšem autotiratarnom Šefu! Želim Vam lepu zabavu i pune i zadovoljne stomake. Onim retkim, ozbiljnim i vernim članovima Foruma, kojima ću možda i nedostajati, predlažem za novog moderatora recimo jagodicu. Bila je prepuna pritužbi, korisnih saveta, konstruktivne kritike, radovala se što neko nije znao da prati recept koji sam dao, optuživala me da imam lobi...Pazi, lobi na forumu Krstarice?
Pozdrav svima od Espanola, odoh da se bavim nekim korisnijim (i isplativijim) poslovima.
To sve nije razlog da nam ne das recept! :roll:

Back