da malkice pojasnim
susena mladica,
prvo, mladica je stariji brat ili sestra, kako ko vec hoce

, pastmke. ima je u drini i iz istog je roda kao i losos. primerci koje sam ja uspeo nabaviti su bili i preko 5 kg!
drugo, svezu mladicu treba isfiletirati, sto stvarno nije posebno tesko i ostaviti je 10-tak sati usoljenu. nakon toga, treba je isprati i do isteka tog prvog dana na promaji ocediti. drugog dana podloziti vatru, ali slabu, paziti strogo da dim kojim dimimo ribu bude stvarno hladan, jer u slucaju toplog ili ne daj boze vrelog dima, meso ce jako lako, samo skliznuti sa koze , pasti u vatru i zapaliti celu pusnicu!!!!
dovoljan je jedan dan lakog dimljenja, na tvrdom drvetu u koja ja ubacim malo borovine, sisarki isl.
treci dan vec moze da se jede
iz iskustva vam govorim, da ne treba je drzati na promaji duze od 3-4 nedelje jer se jako lako i presusi!!! pa bude suvlja i od bakalara!
konzumiranje,
najjednostavnije je je sa prepecenim hlebom, maslinovim uljem, belim lukom i naseckanim svezim bosiljkom
a moze i na pasteti od avokada, mmmmmmm
samo dajte masti na volju i u skladu sa vasim ukusom.
sva riba moze da se susi na isti nacin. u juznoj srbiji sam video kako oni "suse" ribu, mada ja to zovem pecenje. na jakoj vatri, dva metra iznad nje, na resetku, rostilj stave ribu koja se na tom toplo-vrucem vazduhu-dimu osusi ili vec kako sam rekao ispece za sat vremena. moze odmah da se jede, ali ne moze da stoji duze od dan-dva. uglavnom tako spremaju ribu za posne slave.