Isus kvario subotu Jevrejima

evo ti bolji prevodi pa je jasnije

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):

18 Zato su još više gledali Židovi da ga ubiju, jer je ne samo prestupao subotu, nego je i Boga nazivao Ocem svojim i stim se gradio jednak Bogu.

Lujo Bakotić (LB):

18 Zato još više gledahu Judeji da mu smrt spremaju, što ne samo prestupaše subotu, nego i nazivaše Boga ocem svojim, praveći se jedank Bogu.

Aleksandar Birviš (AB):

18 Zbog ovih reči su Judeji još odlučnije tražili da ga ubiju. Naime, Isus ne samo što je prekršio zakon o suboti, nego je govorio da je Bog njegov Otac, te je sebe izjednačavao sa Bogom.

18 Zato su Judejci još više tražili priliku da ga ubiju, jer su smatrali ne samo da krši sabat već i da se izjednačava s Bogom,+ nazivajući ga svojim Ocem.+
nebitno koji prevod, grčki je najkompetentniji.
u svakom prevodu isus gazi subotu.
zašto je to radio ako je subota dan gospodnji?

Jevreji su izmisleli dodatna pravila u vezi sa subotom koje Bog nikada nije dao.

Ta njihova pravila je Isus krsio ne Bozja pravila o suboti.

Inace bi inali pravo da ga kamenuju da je krsio.
I nbi ni docekao raspeve.
Pa objasnjeno ti je najmanje 5 puta uz mnostvo argumenata.

Jos je vece cudo postovati nedelju kao dan odmora mesto subote, za koju nista u bibliji ne stoj.
Vec je samo izvrsrena zamena od ljudi..
Sto dokazuje da zapovest o suboti ne moze da se ukonr.
Samo pokusali da zamene.
Sto je nedopustivo pred Bogom.
aj sad razmisli šta si napisao

u sz subotom se ništa ne radi, u nz fariseji iz poštovanja zakona govore da se ne leči subotom već ostalim danima.
2 Mojs.20,8-11:
"...Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.

A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga...

18. И зато још више гледаху Јевреји да Га убију што не само квараше суботу него и Оцем својим називаше Бога и грађаше се једнак Богу.

kako je to isus kvario subotu jevrejima?
To ti je isto kao sto ste vi uveli nedelju sami os sebe i pravila oko nje.
I sada krivite nekoga ko ih ne postuje.
Medjutim pred Bogom niko nece odgovarati ako krsi ta pravila jer su to ljudski zakoni ne Bozji.

Lepo sam pitao,koji je to sedmi dan u sedmici ako je nedelja prvi dan ???
To nija moja tvrdnja vec apostola Luke stoga ako imas bilo kakvih primedbi rascisti to s njim.
Dakle...???
ne znam šta je s tobom jesi li toliko lud za subotom. :D
kakve ima veze sedmi dan sa danom gospodnjim?
mogao je sedmi dan da se zove i petak.
ne proslavlja se sedmi dan već dan gospodnji, a za hrišćane to je dan vaskrsenja nedelja.
jevreji su šabat proglasili zbog izlaska, šabat se ne zna koji je dan, mi prevodimo kao subota i on je u državnom kalendaru šesti dan u sedmici.
sedmica je ciklična, znaš, okreće se :D.
jevreji ne priznaju hrista i njihov gospodnji dan je ono što mi prevodimo kao subota.
totalno dve različite religije.
za ješe bog je monada (šema ehad), za hrišćane trijada.
mnogo slušaš miroljuba.

14. А старешина од зборнице срђаше се што је Исус исцели у суботу, и одговарајући рече народу: Шест је дана у које треба радити, у оне дакле долазите те се лечите, а не у дан суботни.

15. А Господ му одговори и рече: Лицемере! Сваки од вас у суботу не одрешује ли свог вола или магарца од јасала, и не води да напоји?

jasno i nedvosmisleno
u subotu se ne sme lečiti.
niti bilo šta drugo
kakva bre interpretacija i tradicija.
Ti si nam citirao st kaze staresina.
A sada nam citiraj zakon.
Nemoj da blefiras.

Bozji zakon koji to potvrdjuje?

I vi kazete da je odbacivanje nedelje krsenje Bozjeg zakona iako u bibliji nema ni reci o nedelji ili takvog zakona.

ne znam šta je s tobom jesi li toliko lud za subotom. :D
kakve ima veze sedmi dan sa danom gospodnjim?
mogao je sedmi dan da se zove i petak.
ne proslavlja se sedmi dan već dan gospodnji, a za hrišćane to je dan vaskrsenja nedelja.
jevreji su šabat proglasili zbog izlaska, šabat se ne zna koji je dan, mi prevodimo kao subota i on je u državnom kalendaru šesti dan u sedmici.
sedmica je ciklična, znaš, okreće se :D.
jevreji ne priznaju hrista i njihov gospodnji dan je ono što mi prevodimo kao subota.
totalno dve različite religije.
za ješe bog je monada (šema ehad), za hrišćane trijada.
mnogo slušaš miroljuba.
Ehad je jedno ne jedan.

Naravno da nema takav takob nego si pokusao da izblefiras i prevaris publiku.
Ne moze se biti vernik i ateista.
Jeste da je to kod tebe posledica komunizma, ali ipak moras da pobedis te slabosti ka varanju.
I da naucus da ljubis Hrusta i istinu
zovi ti mene kako hoćeš, al ti si za hrišćane totalni neznabožac
11. А да се законом нико не оправдава пред Богом, познато је: јер праведник од вере живеће.

12. А закон није од вере; него човек који то твори живеће у томе.

13. Христос је нас искупио од клетве законске поставши за нас клетва, јер је писано: Проклет сваки који виси на дрвету
24. Тако нам закон би чувар до Христа, да се вером оправдамо.
25. А кад дође вера, већ нисмо под чуваром.
26. Јер сте ви сви синови Божји вером Христа Исуса;

zovi ti mene kako hoćeš, al ti si za hrišćane totalni neznabožac

24. Тако нам закон би чувар до Христа, да се вером оправдамо.
25. А кад дође вера, већ нисмо под чуваром.
26. Јер сте ви сви синови Божји вером Христа Исуса;
Zaszo ooet bkefuras? Daj zakon?

Nena ga
Evo dokaza.
Oni su bar cutali nusu pokusavali da lazu
Luka 14,3I odgovarajući Isus reče zakonicima i farisejima govoreći: je li slobodno u subotu iscjeljivati?
Luka 14,4A oni oćutješe. I dohvativši ga se iscijeli ga i otpusti.

Jel moze konacno odgovor na moje pitanje,kratko i jasno ?
Može, dakle ako je bio pogreben u petak,kao što Luka piše a vaskrsao u treći dan po pismu, to znači da su mu došli na grob u ponedeljak jer to je treći dan. Znači, kad je grob odvaljen i kad je vaskrsao se u principu i ne zna, ono što se zna jpouzdano je da su mu izašli na grob u treći dan i konstatovali šta se desilo u treći dan nakon petka.

A što si citirao Mojsija smo već apsolvirao jer se njegove reči ne razlikuju od zapovesti. Subota na jevrejskom je odmor i ne označava sedmi dan.

naravno jer o jevrejima je i reč.
18. Ја сам који сведочим сам за себе, и сведочи за мене Отац који ме посла.

19. Тада Му говораху: Где је отац твој? Исус одговори: Ни мене знате ни Оца мог; кад бисте знали мене, знали бисте и Оца мог
jevreji pojma nemaju o kom Ocu priča isus.

Zaszo ooet bkefuras? Daj zakon?

Nena ga
Evo dokaza.
Oni su bar cutali nusu pokusavali da lazu
Luka 14,3I odgovarajući Isus reče zakonicima i farisejima govoreći: je li slobodno u subotu iscjeljivati?
Luka 14,4A oni oćutješe. I dohvativši ga se iscijeli ga i otpusti.
a šta mi ovim stihom dokazuješ, da se ućutali? :D
pa ućutali su se i kad po zakonu su hteli da kamenuju preljubnicu, pa niko nije smeo da je kamenuje. :D
jel ti uopšte čitaš novi zavet? zakon je bio do hrista. on je ispunio zakon i proroke dolaskom.
nema više klanja na oltaru, nema sunećenja, nema kamenovanja, nema subote.
a ti brajko uzimaš od zakona šta ti odgovara i ne zanima te hrist.

p. s.
možeš krmetinu slobodno da jedeš jer je hrist svu hranu očistio.

Poslednja izmena:
Valjda od onog sto sam izneo jasno se da videti da Isus definitivno nije kvario subotu Bogu nego "subotu jevrejima",kao sto i sam kazes.
Jevreji su mislili recimo da se u subotu gladni ne trebaju nahraniti iz plodova u prirodi nit su se smeli leciti bolesne zato su i prigovarali Isusu...ali su i pored toga,odmah bili spremni da izvade neko zivince iz bunara da ne bi uginulo a oni trpeli materijalnu stetu...!!!
Valjda ti je poznato da je subotom bilo zabranjeno nositi bilo kakav teret. A Isus je čovjeku koga je iscijelio rekao da ponese svoj odar u subotu.

Jovanovo evandjelje je modificirani gnosticizam.
Sinopticka su drugo.Tamo je Jevrejski bog Isusov otac,Isus pominje oganj koji spaljuje da je zivi bog.
uopšte nije stvar u tome ko šta kako doživljava kanonizovane knjige, već šta piše u sz i šta se menja u nz u odnosu na sz.
tu su subotari totalno pogubljeni pa mešaju sve i svašta, vataju se sz a pavle kaže da je to senka onog koji dolazi (hristos) i da neće biti spasenja po suboti i zakonu već po veri u hrista.

Back