Isus kvario subotu Jevrejima

14. А старешина од зборнице срђаше се што је Исус исцели у суботу, и одговарајући рече народу: Шест је дана у које треба радити, у оне дакле долазите те се лечите, а не у дан суботни.

15. А Господ му одговори и рече: Лицемере! Сваки од вас у суботу не одрешује ли свог вола или магарца од јасала, и не води да напоји?

jasno i nedvosmisleno
u subotu se ne sme lečiti.
niti bilo šta drugo
kakva bre interpretacija i tradicija.
To su dakle naucavali verski lideri a evo sta je zapovedio Bog Nebeski i to isto zapisao na onim kamenim plocama:

2 Mojs.20,8-11:
"...Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga..."

Kao sto se jasno i nedvosmisljeno vidi,tu nema zabranu za lecenje bolesnih a joa manje prehranu gladnih u toku subote dok je Isus direktno ukorio fariseje za to njihovo ucenje dajuci im primer sa zivincetom palom u bunaru.

Kad se trazi da prigovaras na pogresan kontekst traze se konkretni dokazi: dakle citiraj prvoi moju tvrdnju pa zatim teksta kojeg sam prilozio kao Bibliski dokaz i onda iznesi koji je po tebi onaj ispravan znacaj predmetnog teksta umesto onog sto sam ja naveo.
Eto,"zagrizao si" i sada nije fer da se povuces - ocekujem dokaze ili izvinjenje za neosnovanu optuzbu.
Dakle ...?
Pa evo sad ovde 4. zapovest. Ti je pročitaš i ne vidiš da doslovce piše " šest dana radi a sedmi je odmor...". Niti je napisano "ponedeljak, utorak...petak" na sta ti je i Sale skrenuo pažnju niti je sedmi dan značenje reči subota da bi bila validna pretpostavka da je to Dan odmora.

Mar.2,27;
"...I govoraše im: subota je načinjena čovjeka radi, a nije čovjek subote radi.
e vidiš, ti si meni sad podmetnuo stih gde isus objašnjava farisejima zašto učenici trgaju klasje subotom da bi jeli i želiš da me ubediš da je subota za isusa dan odmora. a on im kaže vema gospodari subota/šabat, nije čovek radi odmora, već odmor radi čoveka. jer i bog počinu ne na subotu već na sedmi dan. jevreji su mojsijeva vera i za njih je šabat subotom, a za hrišćane nedelja.
nije ni mogao da spominje nedelju jer tada nije vaskrso, niti su apostoli mogli nedeljom da idu po sinagogama i objavljuju radosnu vest da je Hristos vaskrso u nedelju i da više nije čuvar mojsijev zakon već vera u hrista. znači pretumbacija, zato je i hrist rekao da je doneo mač (mač istine) za koji neki neće moći prihvatiti, drugi sistem od oko za oko do okreni drugi obraz. nema kamenovanja, nema sunećenja, nema klanja na oltaru, nema subote.
ne sipa se novo vino u stare mehove...
a male v. z. i ostali vrše kompilaciju, mešaju i idu nekim putem koji nema veze sa hrišćanstvom al dovoljno da obrlatite naivuse koji nit idu u crkvu hristovu nit jedno slovo biblije pročitali.

Poslednja izmena:
e vidiš, ti si meni sad podmetnuo stih gde isus objašnjava farisejima zašto učenici trgaju klasje subotom da bi jeli i želiš da me ubediš da je subota za isusa dan odmora. a on im kaže vema gospodari subota/šabat, nije čovek radi odmora, već odmor radi čoveka. jer i bog počinu ne na subotu već na sedmi dan. jevreji su mojsijeva vera i za njih je šabat subotom, a za hrišćane nedelja.
nije ni mogao da spominje nedelju jer tada nije vaskrso, niti su apostoli mogli nedeljom da idu po sinagogama i objavljuju radosnu vest da je Hristos vaskrso u nedelju i da više nije čuvar mojsijev zakon već vera u hrista. znači pretumbacija, zato je i hrist rekao da je doneo mač (mač istine) za koji neki neće moći prihvatiti, drugi sistem od oko za oko do okreni drugi obraz. nema kamenovanja, nema sunećenja, nema klanja na oltaru, nema subote.
a male v. z. i ostali vrše kompilaciju, mešaju i idu nekim putem koji nema veze sa hrišćanstvom al dovoljno da obrlatite naivuse koji nit idu u crkvu hristovu nit jedno slovo biblije pročitali.
Sto vi bre idete da izvrcete Jevrejsku tradiciju?
Takva je kakva je..

Ne moze Isus nedjelja da stvara ljubomor ocu suboti.
To nije Isus Jevreja vec Isus Rimljana koji se suprostavio Jevrejima.
Zna se tko se suprostavlja Mihaelu.
No ime se ne izgovara no znate ga svi.

Pa evo sad ovde 4. zapovest. Ti je pročitaš i ne vidiš da doslovce piše " šest dana radi a sedmi je odmor...". Niti je napisano "ponedeljak, utorak...petak" na sta ti je i Sale skrenuo pažnju niti je sedmi dan značenje reči subota da bi bila validna pretpostavka da je to Dan odmora.
Ovo sam vec nekoliko puta direktno odgovoarao ali evo cu ponoviti jos jednom specijalno za tebe.
Koji je to sedmi dan vidimo iz citave Biblije a ovaj put navodim dva teksta ,jedan iz SZ a drugi iz NZ:

2 Mojs.31,15:
"...Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu; ..."

Luka 24,1-3:
"...A u prvi dan nedjeljni dođoše vrlo rano na grob, i donesoše mirise što pripraviše, i neke druge žene s njima;
Ali nađoše kamen odvaljen od groba.
ušavši ne nađoše tijela Gospoda Isusa. .."

Nagradno pitanje od 1.000 000 $ za tebe:

Ako je Isus vaskrsao u prvi dan sedmice kao sto jasno i precizno navodi apostol a svi hriscani iz ovih krajeva tacno znaju da se to desilo u dan kojeg danas svi mi nazivamo nedeljom, koji je to sedmi dan koji je pre nedelje ???

Ja recimo smatram da je to subota a ti ? :D
Ako li se slazes potvrdi a ako li smatras da to nije subota nego neki drugi dan molim te obrazlozi sve detalje,onako domisljato kao sto si to uradio u svoju primedbu .
Dakle...???

P.S. ...ako li nisi siguran u koji je to dan sedmice Isus vaskrsao mozes slobodni iskoristiti opciju "pozovi popa",ubedjen sam da ces bar za to pitanje od njega dobiti tacan odgovor :D

Poslednja izmena:
Ovo sam vec nekoliko puta direktno odgovoarao ali evo cu ponoviti jos jednom specijalno za tebe.
Koji je to sedmi dan vidimo iz citave Biblije a ovaj put navodim dva teksta ,jedan iz SZ a drugi iz NZ:

2 Mojs.31,15:
"...Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu; ..."

Luka 24,1-3:
"...A u prvi dan nedjeljni dođoše vrlo rano na grob, i donesoše mirise što pripraviše, i neke druge žene s njima;
Ali nađoše kamen odvaljen od groba.
ušavši ne nađoše tijela Gospoda Isusa. .."

Nagradno pitanje od 1.000 000 $ za tebe:

Ako je Isus vaskrsao u prvi dan sedmice kao sto jasno i precizno navodi apostol a svi hriscani iz ovih krajeva tacno znaju da se to desilo u dan kojeg danas svi mi nazivamo nedeljom, koji je to sedmi dan koji je pre nedelje ???

Ja recimo smatram da je to subota a ti ? :D
Ako li se slazes potvrdi a ako li smatras da to nije subota nego neki drugi dan molim te obrazlozi sve detalje,onako domisljato kao sto si to uradio u svoju primedbu .
Dakle...???

P.S. ...ako li nisi siguran u koji je to dan sedmice Isus vaskrsao mozes slobodni iskoristiti opciju "pozovi popa",ubedjen sam da ces bar za to pitanje od njega dobiti tacan odgovor :D
Objašnjenje bi ti bilo na mestu, čak i logično ako bi ga mogao dopuniti odgovorom na pitanje, a ko je odredio nedelju kao prvi dan sednice? Imaš li konkretan citat da to mora biti nedelja jer je posledica neke zapovesti? Ako jeste koja je to 11.zapovest o nedelji? Pošto mislim da to nećeš naći jer je pitanje prihvaćene konvencije(danas smatramo ponedeljkom prvim danom zato i ima taj naziv) jasno je da to onda nije u koliziji sa 4.zapovescu. Jer Onoga ko je postavio tu zapovest nije zanimalo to već da se ustanovi ritam. 6.dana radi a sedmi se seti Oca.. i onda je tako neodređeno i zapisao.Briga Njega koji je dan nama 7. Ali nas briga što je zbog toga dana "odmora" raspet. Zato je i promenjen jer bar možemo da ne baštinimo farisejsku konvenciju i ograničenu inteligenciju koja bi i Boga bila u stanju upropastiti?

Pitaj meniđera ako ti je ovo suviše apstraktno?

Objašnjenje bi ti bilo na mestu, čak i logično ako bi ga mogao dopuniti odgovorom na pitanje, a ko je odredio nedelju kao prvi dan sednice? Imaš li konkretan citat da to mora biti nedelja jer je posledica neke zapovesti? Ako jeste koja je to 11.zapovest o nedelji? Pošto mislim da to nećeš naći jer je pitanje prihvaćene konvencije(danas smatramo ponedeljkom prvim danom zato i ima taj naziv) jasno je da to onda nije u koliziji sa 4.zapovescu. Jer Onoga ko je postavio tu zapovest nije zanimalo to već da se ustanovi ritam. 6.dana radi a sedmi se seti Oca.. i onda je tako neodređeno i zapisao.Briga Njega koji je dan nama 7. Ali nas briga što je zbog toga dana "odmora" raspet. Zato je i promenjen jer bar možemo da ne baštinimo farisejsku konvenciju i ograničenu inteligenciju koja bi i Boga bila u stanju upropastiti?

Pitaj meniđera ako ti je ovo suviše apstraktno?
Upravo zato sam ti predlozio onu opciju "pitaj popa" jer sav pravoslavni,katolicki i protestanski svet je prihvatio realnost da je Isus vaskrso u nedelju stoga su se cak osudili da upravo taj dan proglase neradnim umesto subote.
Ovde bi dodao i jevreje koji se takodje slazu da je prvi dan sedmice nedelja a sedmi subota.
Dakle sve hriscanske denominacije i svi jevreji se slazu da je nedelja prvi dan a evo tebe koji to sporis...izvini na nepoverenju ali ipak smatram da si MALO pobrko loncice...a da ipak iskoristis opciju "pozovi popa"...? 😀

Upravo zato sam ti predlozio onu opciju "pitaj popa" jer sav pravoslavni,katolicki i protestanski svet je prihvatio realnost da je Isus vaskrso u nedelju stoga su se cak osudili da upravo taj dan proglase neradnim umesto subote.
Ovde bi dodao i jevreje koji se takodje slazu da je prvi dan sedmice nedelja a sedmi subota.
Dakle sve hriscanske denominacije i svi jevreji se slazu da je nedelja prvi dan a evo tebe koji to sporis...izvini na nepoverenju ali ipak smatram da si MALO pobrko loncice...a da ipak iskoristis opciju "pozovi popa"...? 😀
Ahahaha...Kako su se "osudili" ako nemaju pravo? Pitaj ti to svoga meniđera. Iz kog razloga slavite još subotu zbog koje je On raspet? Jer vam to kao krišćanima ne znači ništa taj podatak? Ali pitaj ga u vašem kafanskom hramu kad popije rakijicu i otvori dušu a ne trenog kad bi ti samo izbiflao stih bezveze što vam je uobičajena praksa od koje ni sam ne odstuoaš?

Ahahaha...Kako su se "osudili" ako nemaju pravo? Pitaj ti to svoga meniđera. Iz kog razloga slavite još subotu zbog koje je On raspet? Jer vam to kao krišćanima ne znači ništa taj podatak? Ali pitaj ga u vašem kafanskom hramu kad popije rakijicu i otvori dušu a ne trenog kad bi ti samo izbiflao stih bezveze što vam je uobičajena praksa od koje ni sam ne odstuoaš?
Kazes razapeli su Hrista zbog subote a zaboravljas da su ga osudili jer se gradjase jednak Bogu ?
E sad ako trebamo odbaciti subotu dali to ,po istoj logici,znaci da trebamo odbaciti Njegovu prirodu,da cemo odbaciti Njegovu tvrdnju da je Sin Bozji ?
Ili odbacujes sve razloge zbog cega je razapet ili nista ne odbacujes !!!
Dakle ko je za tebe Hristos,sta je On ???

Poslednja izmena:
polako brate, ti poistovećuješ hrista i subotu, a hrist je gospodar subote. pozivaš se na zapovesti, a tamo se ne spominje subota. ako se slepo držiš mojsijevog zakona, zašto ne kamenuješ, zašto se ne sunetiš...?

a dobra ti fora "ako se odrekneš subote odričeš se hrista" 🤣

Људи браћо, ви знате да Бог од првих дана
изабра међу нама да из мојих уста чују незнабошци ријеч јеванђеља и да
вјерују. И Бог, који познаје срца, посвједочи им давши им Духа Светога као и
нама, И не постави никакве разлике између нас и њих, вјером очистивши срца
њихова. Сада, дакле, зашто кушате Бога, и хоћете да наметнете ученицима
јарам на врат, који ни оци наши ни ми не могосмо носити? Одвојисте се од Христа, ви који себе законом оправдавате, и од благодати
отпадосте.

18. И зато још више гледаху Јевреји да Га убију што не само квараше суботу него и Оцем својим називаше Бога и грађаше се једнак Богу.

kako je to isus kvario subotu jevrejima?
evo ti bolji prevodi pa je jasnije

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):

18 Zato su još više gledali Židovi da ga ubiju, jer je ne samo prestupao subotu, nego je i Boga nazivao Ocem svojim i stim se gradio jednak Bogu.

Lujo Bakotić (LB):

18 Zato još više gledahu Judeji da mu smrt spremaju, što ne samo prestupaše subotu, nego i nazivaše Boga ocem svojim, praveći se jedank Bogu.

Aleksandar Birviš (AB):

18 Zbog ovih reči su Judeji još odlučnije tražili da ga ubiju. Naime, Isus ne samo što je prekršio zakon o suboti, nego je govorio da je Bog njegov Otac, te je sebe izjednačavao sa Bogom.

18 Zato su Judejci još više tražili priliku da ga ubiju, jer su smatrali ne samo da krši sabat već i da se izjednačava s Bogom,+ nazivajući ga svojim Ocem.+

18. И зато још више гледаху Јевреји да Га убију што не само квараше суботу него и Оцем својим називаше Бога и грађаше се једнак Богу.

kako je to isus kvario subotu jevrejima?
Jevreji su izmisleli dodatna pravila u vezi sa subotom koje Bog nikada nije dao.

Ta njihova pravila je Isus krsio ne Bozja pravila o suboti.

Inace bi inali pravo da ga kamenuju da je krsio.
I nbi ni docekao raspeve.
Pa objasnjeno ti je najmanje 5 puta uz mnostvo argumenata.

Jos je vece cudo postovati nedelju kao dan odmora mesto subote, za koju nista u bibliji ne stoj.
Vec je samo izvrsrena zamena od ljudi..
Sto dokazuje da zapovest o suboti ne moze da se ukonr.
Samo pokusali da zamene.
Sto je nedopustivo pred Bogom.

Jevreji su izmisleli dodatna pravila u vezi sa subotom koje Bog nikada nije dao.

Ta njihova pravila je Isus krsio ne Bozja pravila o suboti.

Inace bi inali pravo da ga kamenuju da je krsio.
I nbi ni docekao raspeve.
Pa objasnjeno ti je najmanje 5 puta uz mnostvo argumenata.

Jos je vece cudo postovati nedelju kao dan odmora mesto subote, za koju nista u bibliji ne stoj.
Vec je samo izvrsrena zamena od ljudi..
Sto dokazuje da zapovest o suboti ne moze da se ukonr.
Samo pokusali da zamene.
Sto je nedopustivo pred Bogom.
Ovo je totalna laž za koje ides u oganj pakleni.
Jevreji imaju 613 crta zakona od kojih su Rimljani preuzeli znas vec i sam koliko.

Back