Istrajati u tuzi

E ja ne znam bas pakovati te sarene laze..odnosno znam ali bi se osecao bzvz..ako ne govorim sustinu kao da je ne znam..cemu saznanje necega i iskustvo ako ga ne koristis i ne delis sa nekim..pa onda posle ispravljanje krivih drina..kad pomenu pedagogiju ono sto meni smeta je sto matorci sa decom uvek pricaju cile-mile-pile-kuco-maco..cak i 10ak godina kad napune..ja im se obracam kao da pricam sa svojim vrsnjakom..otvoreno i polako sve objasnim..pa ga pitam kao da meni nesto nije jasno..onda se oni osecaju vaznijim i radi im kefalica bolje..tako im misli mozda treba skrenuti..sto vise aktivnosti i pozitivne energije

tako je ,ali velika većina odraslih koristi to cile-mile .. mi kad pričamo o nečemu ovde često imamo u vidu nas i neke naše prijatelje koji su "ok" ..ali ima mnogo raznog " prostog sveta" koji proizvode neke pojedince koji posle prave sranja u društvu , a sve što neko ima da kaže na to posle je da je sistem vrednosti pogrešan ... pa hajde da analiziramo koje su to esencijalne vrednosti ... ja mislim da je "ozbiljno razgovaranje" sa decom jedna jako bitna stvar ... slušala sam skoro onu devojku iz organizacije "srce" - što ih zovu ljudi kad hoće da se samoubiju , i ona kaže da se mladi ljudi ,mlađi od 20 god, javljaju i na pitanje " da li su pričali s nekim o tome..." odgovaraju da ih niko ne shvata ozbiljno ...

pročitao sam u delu gde govoriš da vaspitači, tako, vaspitači jer oni su ti trn u oku, ne žele da gledaju tugu kao prolazno stanje, jedno evolutivno stanje kroz koje se prolazi, nego da jednostavno etiketiraju takve kao mraćnjake??
pa, koliko to traje kod tebe?? ( :
sad je bila tema o pedagogiji..pre je to isto bilo samo u druženju, znači kontaktu sa drugim ljudima, nekoliko puta je bilo i u partnerstvu...pa ako svi oni vide mračnjaka, majq mu..onda se ne radi o nečem prolaznom...
kod tebe uvek postoji to neko "očekivanje", kritika da je neko obavezno nadležan...da je nečija greška, nekad jeste, ne mogu da kažem i verovatno si, u svojim, konkretnim slučajevima, u pravu negde, al ne uvek i ne možeš da generalizuješ..etotako.. ( :

Poslednja izmena:
dubina nerazumevanja :) ..opet prebacuješ na lično bez potrebe ..vaspitači je značilo roditelji i Društvo kroz sve institucije ..nie fora u etiketiranju , nego u nedovoljnom podsticanju ljudi da misle .. mahom se deca i mladi teraju da se ispoljavaju kroz aktivnosti ,a ne kroz mišljenje .. e si gledao skoro neku utakmicu -- ko je proizveo sve te ljudi koji tooooliko uživaju u uspehu svog kluba - jel to ok ..

... kritika postoji , zato što je potreba za njom eklatantna :) ... ono što ,kad pominješ partnerstvo , nisam pomenula u temi u kojoj sam pričala o tome kako partner treba da "objasni nešto" onom s kime raskida , je da su to i ideje dr J.Marića , a tamo ste me (mnogi od vas a i ti) dočekali sa stavom da je to moje očekivanje "stav jedne male povređene devojčice" ,a konkretan slučaj koji sam opisivala tamo se uopšte nije desio meni , nego nekom koga znam -nebitno zašto , bitno je da se o nečemu priča principijelno u kojem god licu da je zgodno :)..otud i nelogičnost u broju godina koji je glavna junakinja te priče imala ... e moram da idem ,pišemo se :)

ne, ne.. ss, to je samo nastavak teme sa dip-a...nije valjda tema tamo zaključaTa??
sad sam video - nije zaključana tema "zloupotreba prava na pedagoško određivanje".... imamo duplu??
mogo bi i da neku temu sa muškarca prebaciš na psihologiju od tih mojih -ako su to sve slične, ti ih spoj sve )
samo sam ti ispunio želju...da objedinimo "postupak" po istoj stvari.. ;)

nie fora u etiketiranju , nego u nedovoljnom podsticanju ljudi da misle .. mahom se deca i mladi teraju da se ispoljavaju krot aktivnosti ,a ne kroz mišljenje .. e si gleda skoro neku itakmicu -- ko je proizveo sve te ljudi koji tooooliko ušivaju u uspehu svog kluba - jel to ok ..

ja ne mislim tako, u stvari - imam drukčija iskustva. ne treba ti podsticaj drugih da bi mislio, razmišljao, zaključivao... razmišljanje je itakakva aktivnost. čak i ovde sam se našao sa ljudima koji vole da razmišljaju, mada ne moramo da imamo isto ili slično mišljenje. i u tome je razlika, što ti zagovaraš jednoobraznost i obaveznu usaglašenost, pa se onda pozivaš na razlike i osetljivost koju trebamo da prepoznamo kod drugih, što je kontradiktornostprimer sa navijačima je objašnjavan dosad bezbroj puta sa sociološkog aspekta. u psih. agresivnost, nasilje, soc. inteligencija..nema potrebe da širimo priću...

ovog trećeg navedenog se uopšte ne sećam, niti pamtim šta sam rekao na nekoj temi, valjda mi nije bitno?? al lepo šo ti pamtiš ša sam rekao pre god. dana, (to mu dođe lično??).. u stvari, malo mi spuki.. znam doduše naslove jer su interesantni sami po sebi...bez ikakve dalje razrade sa tvoje str. nego u ubeđivanju, kao što je sad sl. sa ovom temom.. :bye:

Poslednja izmena:
reći ću samo sada još jednu stvar - u temi o školstvu mi je jedna učesnica rekla da generalizujem mnogo i to joj se ne sviđa ..a kako je uopšte moguće napraviti neki kriterijum ,a da on ne bude generalizacija, uz sve "ako" - e ... znači nisu navijači samo , imaš i nasilje u školama, imaš i razne privatnike koji ne yebu živu silu - jedna nedovoljno pravno uređen sistem - i da se ne izražavam u vezi svega - tek postoje i zemlje koje imaju bolji pravni sistem i kojima nije to što se neko dete setilo da ucenjuje roditelje time što postoji zakon i to koji se sprovodi o tome da deca ne smeju da budu bijena , dakle nije to tim državama razlog da ne uvedu ili da ne primne taj zakon ..
...postoji nešto što se zove humanistička filozofija ili hum. psihologija - i kada neko "proizvede" neke takve ideje malo je bzv da mu se spočitava da su one odraz njegovih ličnih slabosti ... nego ti ili kaži " ja vidim svet koji je sjajan"(i eno na romantici možeš da postavljaš teme o tome kako je lep ovaj svet ovde bumbar tamo cvet - meni to ybg jednostavno nije zanimljivo:)), ili kaži " ja mislim da sistem vrednosti ,(koji se naravno očitava i u odnosima i u vaspitavanju dece i funkcisonisanju države),treba u stvari promeniti na ovaj i ovaj način ,a ne tako kako ti kažeš SlatkaSestro" , i ja te neću pitati iz kojih si tačno svojih životnih iskustava to zaključio ,i ne moraš čak ni da pokušaš da me ubediš ,samo napiši -i to je nešto...
...a kao da neko i može da potpuno "argumentira " sve što misli , nije kao da nam je svima život naučni rad pa da tačno vodimo evidenciju o tome zbog čega smo nešto pomislili ,ali eto trudimo se da razgovaramo u domenu nečega što liči na argumente i malo mi smeta kad ti argumente tražiš u tome od koga dolaze ...da li dolaze od neke devojke koja se negde žalila i na dečka i na školu , pa da nije to što ona priča u stvari neki njen trip --- tema o školstvu je dosta dobro obrađena - ako ti nisi shvatio šta je to što ne valja u školama , dakle dalje od suve kifle i sl , onda ja stvarno ne znam kako bilo šta drugo da ti objasnim ...al stvarno ..i eto objasni ti meni jednu stvar kako bi je prevenirao - kojim načinom vaspitavanja - bilo da je u pitanju nasilje ili navijači ili učestala samoubitstva ili porast depresije i šta god...ja sam dakle dala tezu da se život ne prezentira deci i mladima dovoljno realno i da se ne pripremaju za odrastanje(od strane odraslih) , pusti sad što živ čovek(na decu i mlade se odnosi ovde) uvek nađe način da kako tako odživi:), odrasli su tu da urade ono što oni mogu da urade da pomognu deci u tom odrastanju .. kad kažemo -humor je lep , jeste ,ali je i izraz neke frustracije često tj kanalisanje(u vezi onog -čovek nađe način) ...znači do nekih vrednosti uvek dolazimo ,ali da, uz svo poštovanje varijeteta koji su u sklopu tih vrednosti...da li treba da podsećam na skorašnju "akciju" crkve povodom zakona o diskriminaciji- kud ćeš veći razlog za kritiku i uzbunu:) - znači neko je jednostavno pustio decu da misle ili ne misle i ta deca su smislila da nije u redu biti homoseksualac , a i što ne bi kad tako misli i crkva , pa su onda neka od te dece formirala "obraz" koji sad treba da gledamo kako da ukinemo..znači o kakvim se to prazninama u dušama mladih ljudi radi - tih mladih koji formiraju ekstremno nacionalističke i nacističke (dakle o mladim nacistima širom sveta sada pričam) i kako te praznine prevenirati..

Poslednja izmena:
"reći ću još samo jednu stvar" na tri šlajfne.. ( :
uh, svašta si gore napisala, al ajde da nekako se držimo reda i da misli prate red, a da uvodni topic i pitanje koje se tiče istrajavanja u tuzi, razmotrimo kako bi trebalo....
a da bismo to mogli, onda moramo da govorimo, u kulturološkom smislu o tome šta se vrednuje (ne o pravnom, pravno prati to civiliz. nasledstvo) i o socijanim vezama koje postoje..ajde konkretno u slučaju.. i kad neko očekuje pomoć, a kad je ta pomoć data, a kad LJUDI (kako bi ti to formulisala) odbijaju da podrže nekoga ..."istrajati u tuzi".. je l može tako??

"istrajati u tuzi " je naslov koji jje malo i metaforičan ... nije mišljeno da bi trebalo da se češće čuju saveti deci "istraj,sinko-ćero u tuzi"-ali nekakav "realniji" pristup-dakle ,pričam o duhu u kojem se masovno vaspitavaju deca (dakle ne sva deca od strane svih roditelja,ali često, i niko ih-roditelje ne savetuje da tako ne treba ,jer zaboga "s kojim pravom":)) ,a koji je dosta infantilišući i ne potstiče mnogo introspekciju-bilo kada... ako neko vidi drugačije u svojem okruženju ,super,al ja ne mogu da kažem da ne vidim to samo zato što je meni lepo i što više nisam dete:),a i ne mogu da navodim konkretne primere šta je ko kome rekao ,majka-otac detetu - nit ja to držim u glavi .Pričam o zaključcima- dakle mnogo je tu nekog "praznog tešenja",mnogo podsticanja na aktivnosti kao rešenje za tugu(aktivnost jeste rešenje za depresiju nekad ,ali otud i ta proizvoljnost u odnošenju prema deci,jer i ne pričam o depresiji),dakle ne čujem savet tipa " Razmisli" - ko je čuo da se detetu kaže "razmisli" kao prvi odgoor tj prva reakcija na njegovu tugu , pa dalje i razgovor i sve ; mnogo je češće "To nije ništa. Sve će biti u redu" - to ne podstiče razvoj te emotivnosti il' lličnosti, il' čega god, koji je potencijalno započet tim osećanjem tuge... sistem vrednosti (e ako još jednom pomenem ovaj izraz..) ne "promoviše" "realitet" kao vrednost -ajd tako da se izrazim , nego srećna osećanja kao takva , i umesto traženja pravih načina da se zadovolje emotivne potrebe imamo često neke surogate -e u tom kontekstu je bolje i biti tužan kad ti nešto realno fali(i tražiti šta je to što ti fali i kako do toga) , nego se pogubiti u surogatima .. kolko su se neki ljudi primili na npr modu.pa kao stil , pa se nosi ovo ,pa se nosi ono - a to u stvari marketinški fazoni .. pa moramo pričati o "ljudima" kada su u pitanju "opšte emocije" - "Svi ljudi žele da budu srećni" - to je jedna generalizacija npr..

Poslednja izmena:
Da li ste vi nekad dobili ovakav savet i zašto je to bitno ...-da bi se pronašao pravi razlog za tugu i ona rešila na smislen ,umesto na kontraproduktivan ili neadekvatan način ...

Jako mi smeta što se ,a pogotovo adolescentima i deci ,ali i inače jedni drugima - prijateljima,nutkaju neka "brza rešenja" za prevazilaženje tuge u stilu "trgni se i lalala" ... mislim da takav stav doprinosi onom "muva bez glave" stilu života...

..znači postoji strah da tuga ne uzme maha il šta ..a čim ti istrajavaš - to je neka borba u pitanju ,a u redu je boriti se , zar ne ...

Razumevanje uzroka tuge i nalazenje razloga za borbu i prevladavanje
su predradnje, istrajavamo snagom.
Borba je potpuno potisnuta, nametnuto je uzivanje po svaku cenu.

Tuga moze da bude veoma konstruktivna stvar.
Jedino kad je covek tuzan i nezadovoljan on menja stvari,
ide napred, menja razmisljanje i pristup zivotu (ako se bori)
U redu je boriti se slatka misfit

e , to -" uživanje po svaku cenu" ...kada bi svaki čovek samo analiziraao kod sebe zašto je počeo da puši (ili pije kafu ili pije alkohohol)...možda zato što je zahtev sredine da se mora u nekim trenutcima biti "fit" - mentalno, i da to treba postići na bilo koji način tada , a kasnije se opustiti-vratiti u ravnotežu na bilo koji način ... ili zato što tuga uzme maha tj. počinje da prelazi u depresiju u kojoj je potrebno osetiti ushićenje na bilo koji način ...

Tuga zna da promeni na bolje vishe nego ljubav.

I svrsetak svake vrste ljubavi je tuga. Nostalgija je primer.

Pogresno je tugu resavati brzopleto, tj da se nadje bilo koji nacin da se tuga ugasi. To je prirodni proces dusevnog sazrevanja. Kroz tugu gledamo stvari onakve kakve jesu.

Ako covek ignorishe tugu nastaje gordost. A od gordosti sve ide nizbrdo.

Na neki nacin ja ne razumem tugu....
Onaj koji istrajava u tugi, gubi vreme i prilike da mu se desi druga tuga....
Ako vec tezis tugi, onda to radi i na kolicinu...
A ako ne tezis, onda to sebi reci....ja ne tezim tugi...necu da budem tuzan, zalim , zalim i sebe , ali hocu da ne budem tuzan...

Pazi tuzni patak drzi lekcije iz kako ne biti tuzan...

Tuga je nekad i scena koju ti drugi kroje, a ti je cak i ne prihvatas i ne zelis da se tu utapas...
Sto je najgore, ne da ti serviraju , nego i ocekuju....i kaznjavaju i osudjuju kad nije na ocekivan nacin...
Pa i ova tema na neki nacin pravi takmicenje u tezini kroz tugu...
Glumiste....
Kad sam izgubio do sad najdrazu osobu, istog dana sam upalio tv , trazeci nesto da odagnam paznju i opet bi se uhvatio kako tupo gledam u tv i ne vidim ono sto gledam....
Tuga usled otudjenja, guranja, odbacivanja, to je takodje dobro gomilati....kao tuge na pocetku opisane...
Ako ti se desi jedna, odmah potrazi da ti se desi jos jedna...

Jeste tuzan patak sto je sam bez jata koje voli vedro nebo i puno duha da svaki dan primete kao takav...
Kako je krenulo , maksimum sto moze da se desi je da se nadje porodica i da u okviru porodice medjusobno lazirate plavo nebo....za globalno je rezervisano izgleda mrznja, lagarija i guranje glave u pesak....

Jel mozes da sprecis prst da te boli kad ga zveknes cekicem, pa znas da ce nokat da ti otpadne...
Ne mozes....ali mozes da obmotas i predjes na druge stvari, a ovi modernisti mogu i da se nakljukaju lekovima protiv bolova...

Sve je to igra prioritetima....

Jel mozes da sprecis prst da te boli kad ga zveknes cekicem, pa znas da ce nokat da ti otpadne...
Ne mozes....ali mozes da obmotas i predjes na druge stvari, a ovi modernisti mogu i da se nakljukaju lekovima protiv bolova...

Jeste patak ali pitanje je sta je "obmotavanje" za tugu. Nije to tako jednostavan proces kao sto je to kod prstiju.

Kada te boli prst, lako je znati sta ces da lecish. Kod tuge je malo teze ustanoviti sta te sve to muchi, jer je obicno mnogo razloga a ne samo jedan.

Tako da kod tuge trebash da "obmotash vishe prstiju".

Kod prsta ne lecis nista.....
Ignorises bol....

i kreiras paznju na drugim poljima...tako i kod bilo koje boli.....i tuge....ako se igra isti metod...

Ok podrazumevao sam da zakrpsih rane i pustih ih da se iscele pod "obmotavanjem".

Pa zasto mislish da ce ti ignorisanje i "namerno zaboravljanje" pomoci?

To ti je kao kad da naprimer pojedesh nesto ostro i onda zaustavish zeludac da ti ne vari. Vremenom ce ta ostrina poceti da ti raseca zeludac a i ostale organe.

Nije to resenje. Treba kalibrisati izmedju ignorisanja u trenutku (obmotavanja prsta, pijenje anelgetika itd) kada bol ne moze da se izdrzi. Ali ne treba sebe ubedjivati da taj bol nestane.

Ja ti mogu garantovati da onaj koji ignorishe tugu na taj nacin kao da "nista nije bilo" nikada nece emocionalno sazreti.

Upravo je to ona ljudska osobina koja nas cini ljudima. Istrpeti, prebroditi, oprostiti na kraju voleti.
Suludo je umisljati da je neko "izvan tuge" da je neko "jaci od tuge". To je tolika gordost koja te moze kostati mnogo vishe, nego sto to iko moze da pojmi.

Najveca varka koja moze da se stvori u coveku je ta da on pomisli da je "jachi od zivota|. To je prvi korak ka propasti.

Poslednja izmena:
Ne...Mislim da si promasio, zato sto ne znas ili ne uzimas u obzir pojedinca...

Ako je poceo da ubacuje pod tepih, onda svasta ima.....

Ako je zdrave pameti, onda ignorisanje boli ne znaci ignorisanje problema...okretanje normalnim zivotnim aktivnostima daje prioritet nagonima, zdravom ponasanju, zdravoj pameti i tako se sprecava rast petlji samoanalize i paralize....

Zdrava pamet i ponasanje svakog pojedinca je svakodnevno usmereno i na propitivanje svakog dela tela....tj necemo mi zanemariti palac i njegovo izlecenje ako mu poklanjamo paznju jedanput dnevno...
Tako i kod psihickih problema, necemo mi ostati debili , ako svoj problem koji nas tisti resavamo jedanput dnevno , jedanput nedeljno....

Na zalost , meni se cini da ova diskusija samo po povrsini egzistira kao konstruktivna, a u sustini je demagoske prirode...
Problem nije zlonamera, mozda i jeste, ali uzimam da nije, vec vezanost za jedan pristup problemu, razmazen pristup ugodjavanja sebi i svom bolu....
Ja poznajem taj pristup, ali ukazujem da postoji i pristup tela, prirode, koja za razliku od zelje i svesti , radi svoj posao i kad se cini da ne radi....i jaca je od svesti...

Mnoge mentalne bolesti i fobije se i lece kroz jacanje prioriteta nagona i zdrave pameti, gde se sprecavaju petlje samopreispitivanja, samozastrasivanja, neodlucnosti koje su i dovele do mentalne nestabilnosti i erozije zdravog mentalnog stanja....

Ne...Mislim da si promasio, zato sto ne znas ili ne uzimas u obzir pojedinca...

Ako je poceo da ubacuje pod tepih, onda svasta ima.....

Ako je zdrave pameti, onda ignorisanje boli ne znaci ignorisanje problema...okretanje normalnim zivotnim aktivnostima daje prioritet nagonima, zdravom ponasanju, zdravoj pameti i tako se sprecava rast petlji samoanalize i paralize....

Zdrava pamet i ponasanje svakog pojedinca je svakodnevno usmereno i na propitivanje svakog dela tela....tj necemo mi zanemariti palac i njegovo izlecenje ako mu poklanjamo paznju jedanput dnevno...
Tako i kod psihickih problema, necemo mi ostati debili , ako svoj problem koji nas tisti resavamo jedanput dnevno , jedanput nedeljno....

Na zalost , meni se cini da ova diskusija samo po povrsini egzistira kao konstruktivna, a u sustini je demagoske prirode...
Problem nije zlonamera, mozda i jeste, ali uzimam da nije, vec vezanost za jedan pristup problemu, razmazen pristup ugodjavanja sebi i svom bolu....
Ja poznajem taj pristup, ali ukazujem da postoji i pristup tela, prirode, koja za razliku od zelje i svesti , radi svoj posao i kad se cini da ne radi....i jaca je od svesti...

Mnoge mentalne bolesti i fobije se i lece kroz jacanje prioriteta nagona i zdrave pameti, gde se sprecavaju petlje samopreispitivanja, samozastrasivanja, neodlucnosti koje su i dovele do mentalne nestabilnosti i erozije zdravog mentalnog stanja....

Ti vuchesh na jednu stranu a ja na drugu, a zapravo smo oboje na sredini :).

Nisam podrazumevao da prihvatanjem tuge covek sebe treba dovesti do totalne depresije , vec sam pricao o tome da ne treba ni tugu da shvati kao nesto sto "nije moguce njemu da se desi".

Daklem, razumljivo je da covek kada pati treba da nastavi sve normalne aktivnosti ali da povremeno (sad interval mislim da nije moguce odrediti) treba da tuguje, i da jednostavno "prebrodi bol" a ne da ignorishe za sva vremena.

Imas teznju da APS fenomene, apsolutizujes fenomene....

Ti si izvukao iz mog teksta da ignorisem i namerno zaboravljam kao totalitarne aktivnosti.
Ti si nadgradio to primerima koji ukazuju na samoobmanu i tako prisio takav karakter onome sto sam ja izrekao...
A onda si dalje nastavio u smislu obaranja takvog razmisljanja i karaktera kod fenomena...

A lepo sam rekao da se prst obmota, sto nije ignorisanje situacije, vec zastita u stepenu koji treba, reakcija u stepenu koji treba, zastita od infekcije, i ignorisanje u smislu zadrzavanje prioriteta u onom stanju koji donosi mentalnu higijenu....
Zanemaris detalje koji nesto znace, iskonstruises drugaciji pojam , znacenje, kontekst, i onda kad ti ukazem da sve to stoji od pocetka u mom primeru, ti onda demagoski zakljucujes da smo na istom , samo sto svako vuce na svoju stranu....

Sta je smisleno posle ovoga reci, nego u pravu si sta god da kazes....
Samo mi kazi sta treba da naglasim sledeci put, da bi poenta bila postignuta od pocetka...
Ako hoces poentu da naglasis, nesto sto mislis da mnogi pogresno tumace, onda tako i reci...
To i ja radim....u primeru vatra.....kad kazes vatra, ljudi ne misle na smederevac....pa onda moras da naglasis....

Poslednja izmena:
Imas teznju da APS fenomene, apsolutizujes fenomene....

Ti si izvukao iz mog teksta da ignorisem i namerno zaboravljam kao totalitarne aktivnosti.
Ti si nadgradio to primerima koji ukazuju na samoobmanu i tako prisio takav karakter onome sto sam ja izrekao...
A onda si dalje nastavio u smislu obaranja takvog razmisljanja i karaktera kod fenomena...

A lepo sam rekao da se prst obmota, sto nije ignorisanje situacije, vec zastita u stepenu koji treba, reakcija u stepenu koji treba, zastita od infekcije, i ignorisanje u smislu zadrzavanje prioriteta u onom stanju koji donosi mentalnu higijenu....
Zanemaris detalje koji nesto znace, iskonstruises drugaciji pojam , znacenje, kontekst, i onda kad ti ukazem da sve to stoji od pocetka u mom primeru, ti onda demagoski zakljucujes da smo na istom , samo sto svako vuce na svoju stranu....

Sta je smisleno posle ovoga reci, nego u pravu si sta god da kazes....
Samo mi kazi sta treba da naglasim sledeci put, da bi poenta bila postignuta od pocetka...
Ako hoces poentu da naglasis, nesto sto mislis da mnogi pogresno tumace, onda tako i reci...
To i ja radim....u primeru vatra.....kad kazes vatra, ljudi ne misle na smederevac....pa onda moras da naglasis....

Nema potrebe za raslacnjivanjem faktora kada sve ukupno vodi od ociglednog zakljucka.

Diskusiju sam navodio ka tome da sam pokusavao da objasnim da "ignorisanje tuge u potpunosti" nikako ne moze biti beneficijalno a ti si prichao o tome da covek treba i sa tugom da nastavi da zivi zivot normalno. Dve totalno razlicite teme.

1. Kako covek da se nosi sa tugom?
2. Sta covek treba da radi kada tuguje?

Ja sam odgovorao na broj 1. a ti na broj 2. :)

Poslednja izmena:
Kad imamo posla sa tugom, za razliku od prsta, sasvim je ispravan stav da tugu treba
ignorisati u smislu da joj ne treba pridavati veliku vaznost i da treba ziveti sa njom dok
ne prodje, vukuci je kao nekakav rep, umesto da ti zauzima um, ali.
Ovoj aktivnosti prethodi vazna predradnja,a to je da smo tugu ispitali, preispitali,
analizirali i potpuno obradili usavsi u svaki njen kutak, svesno boraveci u njoj.
Patak, ti si valjda mislio da se to podrazumeva posto ionako ceo dan mozgas:)
a Seducer nije to podrazumevao pa je to ispalo kao ignorisanje tuge shopping-om
i ponekim trankvilajzerom.
Mojne da se prepirete nego obojica take a hike:mrgreen:

Poslednja izmena od moderatora:

..ja sam poninjala pedagogiju ranije zato što je ono čemu učimo decu u stvari ono za šta smo sigurni da je dobro tj. ono što je deo našeg sistema vrednosti ... dakle, igra prioriteta postoji u realnom životu ( kao i ona relativizacija morala) , ali bitno je da taj sistem vednosti koji prezentujemo nekom ( a i jedni drugima) sadrži što više "realiteta" kao što "realniju sliku života" .. međutim to nije slučaj sve dok se potreba da se zamisliš nad tugom svrstava u razmaženost ili gubljenje vremena ... a to(da se zamisliš nad tugom) upravo i jeste deo mentalne higijene ...dakle, kao što učimo decu da ne kradu - npr. , pa posle će možda svako morati da ukrade ,ako bude u ..takvoj situaciji jel:)

Back