ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kapernaum:
dobro ti ide.. ;-)
pre Isusa
Avak. 1:5. Pogledajte po narodima i vidite, i čudite se i divite se, jer ću učiniti delo u vaše dane kog nećete verovati kad se stane pripovedati.
šta ti govori ovaj stih?

A, jesi ti hteo ovim stihom da se ja zalepim na brzaka kao na kapetana.. :lol:
Ovaj citat sam po sebi ništa mi nije govorio, pa ja malo lutala Biblijom i ukapiram da ovo nema veze sa kapetanom.. :lol:

Knjiga proroka Avakuma
Judini grijehovi. Kazna zbog njih preko Haldejaca.Prorokova molitva i jadikovanje.

1.6. Jer, evo, ja ću podignuti Haldejce, narod ljut i nagao, koji će ići po zemlji širom da osvoji naselja koja nijesu njegova.
1.7. Žestok je i strašan, sud njegov i vlast njegova od njega izlazi.
1.8. Konji će mu biti brži od risova i ljući od vukova uveče, velikoo će mnoštvo biti konjika njegovih, i idući izdaleka konjici njegovi doletjeće kao orao kad hiti na lov.
1.9. Svi će doći na grabež, s lica će biti potsmijeh, smijaće se svakom gradu, nasuće zemlje, i uzeće ga.
1.10. I carevima će se rugati i knezovi će im biti potsmijeh, smijaće se svakom gradu, nasuće zemlje, i uzeće ga.
1.11. Tada će mu se promijeniti duh, proći će i skriviće; ta će mu sila njegova biti od boga njegova.
1.12.Nijesi li ti od vijeka, Gospode boće moj, sveče moj? ( Ko pita ovo? )
Nećemo umrijeti; ti si ga, Gospode, odredio za sud; i utvrdio si ga, stijeno, za *******.
1.13. Čiste su oči tvoje da ne možeš gledati zla, i bezakonja ne možeš gledati; zašto gledaš bezakonike? Mučiš, kad bezbožnik proždire pravijega od sebe?
1.14.I hočeš li ostaviti ljude kao ribe morske, kao bubice, koje nemaju gospodara?
1.15. Izvlači ih sve udicom, hvata ih u mrežu svoju, i zgrće ih predjom svojom, zato se veseli i raduje.
1.16. Zato prinosi žrtvu svojoj mreži, i kadi svojoj predji; jer je tijem dio njegov pretio i hana mu izabrana.
1.17. Hoće li zato izvlačiti mrežu svoju i jednako ubijati narode nemilice?

Dalje ide: Utjeha za vjeru.Grijehovi Haldejaca. Proricanje o propasti oholijeh.

Ovo sam više prekucala zbog drugih učesnika, a naravno ne zbog tebe .. :lol:
E, pa ovako:
U citatu 1.5. pominju se Haldejci.
Evo malo istorisjkih podataka o dogadjaju o kojem se priča u ovom citatu.

Asirci su Vavilon osvajali dva puta u VII veku. Prvi put za vreme vladavine cara Sanheriba i drugi put za vreme Asurbanipala.
Tokom vladavine Sanheriba, Vavilon je uglavnom bio pobunjen grad. Pobuna je bila ugašena tek nakon što je 689. p.n.e. Senherib naredio kompleto unistenje grada, sto je dovelo do sukoba u Mesopotamiji, a Sanherib je ubijen. Njegov naslednik, Esarhadon, je odmah izgradio novi grad. Nakon njegove smrti Vavilon je nasledio stariji sin Šamaš-šum-ukinu, a on je posle ratovao s bratom Asurbanipalom oko prestola.

Haldejci i Medjani su zajedno napali Asirce, zauzeli Vavilon i Ninivu 612. p.n.e.
i konacno unistili Asiriju 605. god. p.n.e u bici kod Karhemiša.

Haldejce su pokorili Persijanci. Car Kir ih je uništio 538.p.n.e. Po osvajanju Vavilona, car Kir je oslobodio Jevreje iz vavilonskog ropstva.

Ali, ajd da napravimo poredjenje prvog citata sa ovim 1.6, ne zameri:

"Mat. 17:20. A Isus reče im: Za neverstvo vaše. Jer vam kažem zaista: ako imate vere koliko zrno gorušičino, reći ćete gori ovoj: Pređi odavde tamo, i preći će, i ništa neće vam biti nemoguće.
- Rekao si ovde da je tačno moje tumačenje da Isus prosto traži od čoveka da stekne sam veru u sebe, i ako bude bio siguran u sebe, sve što poželi, pa makar to bilo i pomeranje šume sa jedne strane brda na drugo, ona će preći. Znači, ovde se govori o ljudskoj svesti i njegovoj moći kao proizvod te svesti.

Kako onda shvatiti citat 1.6. ?
" Jer, evo, ja ću podignuti Haldejce, narod ljut i nagao, koji će ići po zemlji širom da osvoji naselja koja nijesu njegova.
Zar ti Haldejci nisu bili već svesni sebe i svoje moći? Kad su znali napasti i osvojiti Vavilon, znači vrlo dobro su znali šta i zašto rade, jel tako? Bili su svesni šta žele. E sad,
pitanje: ko može svesne ljude da "podigne" na bilo šta što je protivno njihovoj svesti, bilo to dobro ili zlo? Nešto tu ne pije vodu..I zašto On sebi daje za pravo da objašnjava dogadjaje koji su se zbili pre Njega, i pri tom im pridaje svoju volju i moć? .

Ako se u citatu 1.6. kaže "..evo, ja ću podignuti Haldejce", ko to kaže pod 1.13..."Čiste su oči tvoje da ne možeš gledati zla"? Kako su Mu oči čiste, predpostavljam da se misli na čistu savest, kad je u 1.6. rečeno ".ja ću podignuti Haldejce" ?

Ili se ovde misli,da im je Isus dao tu svest i moć da osvoje Vavilon, tim Haldejcima, opakim i ljutim ljudima, namerno ih gurno u zlo, da bi ih kasnije spasavao tog zla vadeći ih iz njega, i radovao se što ih je spasio???
"Izvlači ih sve udicom, hvata ih u mrežu svoju, i zgrće ih predjom svojom, zato se veseli i raduje."
Da li ja to dobro kontam, da im je on dao "zlu moć" samo da bi ih kasnije vadio iz tog istog zla, i svojom radošću pokazao koliko je srećan zbog toga?
Šta se ovim htelo reći, pobogu.. :confused:

Goddess of the far east:
Hehe Bi2 ti si se preselila na prirodne i još si postala književni kritičar i analitičar. :D
Svestrana ženska, šta ćeš... :roll:
Šalu na stranu, ne bih ja, nego reče Ristob da odemo tamo i da pogledamo njegov zadnji post. Ja ga poslušah, i izvini, morala sam da odreagujem na neko njegovo pisanije.
Što se tiče književne analitike, pa vidi..jel tebi išta jasno u ovim citatima iz Biblije?
Pozdrav, naravno... ;)

Kapernaum:
Nisam ni rekao da ima veze sa kapetanom, samo me interesuje kako tumačiš stihove.

Dobro. Tako si mi već rekao. :roll:
Ali nisi rekao ni da nema veze sa kapetanom nekome ko nema pojma o čemu se radi.. :lol:
Nego, iz celog ovog tvog posta ja samo vidim da polako, ali sigurno, postaješ pravi forumaš. Ima te i tačno u ponoć, i u dva posle ponoći, a i preko dana.. ;-)
Btw, jel to ceo tvoj komentar na moje mozganje?

Ovo je stvarno smešno.Akhenaton u shopingu sa ženama(postovala sam na toj temi).Ristob će se pojaviti na LjiS/u i reći će"Deco,ništa pre braka"!Crow će možda da ode na kulinarstvo i ostaviće neki dobar recept.Šakal će izjaviti:Izražavam želju da se bavim humanitarnim radom.Kapernaum će posetiti podforum vojska i avijacija jer spominje nekog kapetana.Bi2 ti i ja na prirodnim zahvaljujući Ristob.Sve u svemu ovaj forum čudno utiče na ljude :D

Bi2:
Dobro. Tako si mi već rekao. :roll:
Ali nisi rekao ni da nema veze sa kapetanom nekome ko nema pojma o čemu se radi.. :lol:
Nego, iz celog ovog tvog posta ja samo vidim da polako, ali sigurno, postaješ pravi forumaš. Ima te i tačno u ponoć, i u dva posle ponoći, a i preko dana.. ;-)
Btw, jel to ceo tvoj komentar na moje mozganje?
ja imam uplaceno do 20 ovog meseca net i vishe nemam nameru da dokazujem bilo shta.
ti si interesantna i logi;no zakljuchujesh neke stvari, pa sam hte tvoje tumachenje.
pozz.
p.s. kad budem ponovo u mogucnosti da uplatim chucemo se

Goddess of the far east:
Ovo je stvarno smešno.Akhenaton u shopingu sa ženama(postovala sam na toj temi).Ristob će se pojaviti na LjiS/u i reći će"Deco,ništa pre braka"!Crow će možda da ode na kulinarstvo i ostaviće neki dobar recept.Šakal će izjaviti:Izražavam želju da se bavim humanitarnim radom.Kapernaum će posetiti podforum vojska i avijacija jer spominje nekog kapetana.Bi2 ti i ja na prirodnim zahvaljujući Ristob.Sve u svemu ovaj forum čudno utiče na ljude :D
E, sad mi napade pamet nešto u vezi čudnih uticaja na ljude.. :lol: Da nije u pitanju ona eksplozija na Suncu od 13. decembra.. :shock: Ili, jednostavno blizina Nove godine i ostalih praznika ?

Bi2:
E, sad mi napade pamet nešto u vezi čudnih uticaja na ljude.. :lol: Da nije u pitanju ona eksplozija na Suncu od 13. decembra.. :shock: Ili, jednostavno blizina Nove godine i ostalih praznika ?

Nova godina?
icon3.gif
A pa zato sam ja otisao u pretpraznicni soping, da je neki drugi deo godine verovatno ne bih.

ristob:
Fama o čikama u crnom koji perfidno iskorišćavaju lakoverne.......QUOTE]

Hm...AKO!?Nije ''ako'' već jeste...i to odavno...
Crkva odavno ima svoj cenovnik i svoje usluge naplaćuje po njemu...sveštena lica primaju platu...država plaća...takođe imaju još izvora prihoda i to ne malih...
Na 'domu i porodici' je bila neka tema na kojoj sam imao duel sa Lavrentijem...mislim da je bio sveštenik...jako prijatan...od tada više ne piše...bar ne pod tim nickom...
Btw. mlađi sam od tebe ali sam sigurno sa više sveštenih lica pričao nego što si ih ti video do sada...
Usput...apropo 'cjenika'...svakom svešteniku sam postavio i sledeće pitanje...koliko je Sv. Jovan Krstitelj naplatio Isusu krštenje?Hm...možda neko od vas zna odgovor...oni nisu znali.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back