ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ristob:
Vernik istinski veruje da je istina sve onako kako piše u Bibliji. Ateista istinski veruje da je istna sve drugo samo ne onako kako piše u Bibliji.

Hm...opet se ne slažem sa tobom...vernik je i onaj koji veruje u Talmud,Kuur'an,Mahabharatu...a ateista je onaj koji ne veruje u Boga kakvim ga vi vernici vidite...ne veruje u Boga uopšte...ni po Bibliji ni po bilo kom svetom pisaniju...

безбожност, безбожништво; одрицање да постоји бог или божански поредак у свету.
ovo bi trebalo da bude neka zvanična verzija pojma ateizam.
po ovoj verziji zaključio bih da ateisti ipak veruju u nešto, ali mi nije jasno u šta.
da li je sve nastalo nekim slučajem, big bang od amebe do čoveka i tako tome slično.
verovanje u svoj razum i svoje prosudjivanje. Mislim dakle postojim - epohalna misao itd itd
ako grešim ispravi me...

Kapernaum:
po ovoj verziji zaključio bih da ateisti ipak veruju u nešto, ali mi nije jasno u šta.
da li je sve nastalo nekim slučajem, big bang od amebe do čoveka i tako tome slično.
verovanje u svoj razum i svoje prosudjivanje. Mislim dakle postojim - epohalna misao itd itd
ako grešim ispravi me...

Cogito,ergo sum.
Od svega pomenutog po malo...

Goddess of the far east:
Da se nadovežem na priču o cenovnicima u crkvama.Ako ne postoje u crkvama postoje u glavama sveštenih lica.Lično sam se uverila par puta.
da li je obavezujuće da se ide u crkvu?

atesti barem nemaju problem oko cenovnika, zašto su zabrinuti za vernike koji svojom VOLJOM, RAZUMOM, PROSUDJIVANJEM odlaze u crkvu i daju pare?

smatram da nepotrebno trošite svoje misli oko toga.

nema tu nikakvog nametanja, Crkva ima svoje zakone, e sad svidelo se to nekome ili ne...
takodje i Država ima svoje zakone, e sad svidelo se to nekome ili ne...
ali razlika je u tome što državne zakone moraš da poštuješ, a crkvene ne moraš.

Goddess of the far east:
Da, ali i ateisti možda imaju porodicu ili prijatelje koji su verski opredeljeni tako da to faktički postaje njihova briga.Ne mogu da dam sebi za pravo i da tvrdim da je u svakoj crkvi tako.Ovo što sam napisala je iz ličnog iskustva.
Ne razumem zašto omaložavati prijatelje ili porodicu koji drugčije razmišljaju od tebe.
Oni nisu ovce kao što si ranije spomenula, oni jednostavno osećaju potrebu za tim, sami su izabrali.

Da li tebi ja mogu nametnuti da ideš u Crkvu. Ne.

npr. Ja ću ti pričati da je tamo lepo, obidji manastire, budi u manastiru 2,3 dana, razgovaraj sa tim ljudima tamo, šta ih je nagnalo da se zamonaše, probaj, a ti ćeš doneti konačnu odluku da li je to glupost ili ne.

naravno postoji zloupotreba svugde ali generalno davati sud, moje mišljenje da ne treba tako.

karakterišete vernike da su zatupeli, zastareli, ispranih mozgova itd (to mi liči na komunizam).

a opet tako i vernici mogu da kažu da ste zastranili udaljili se od Tvorca itd...

Kapernaum:
na sreću našu ne zavisi od tebe.
i ti popuješ o moralu.
ako nisi još shvatio ova tema je o Isusu.
a gde se Isus najviše spominje?
već sam jednom postavio pitanje da mi definišeš pojam ISTORIJA, ali nisam dobio odgovor.

imash u istoriji za 5 razred.
a zbog chega ti treba? da bi shvatio kolko lupash ovde?
necu da te brukam...

nego...
kad se vec frljash sa neki jadni citati
shto ne budesh jednom chovek u zivotu
pa da napishesh
Postanje 3:5?

Kapernaum:
ako grešim ispravi me...

:D :D :D eeeeeeeeeeeeee jadniche!
da si manje sedeo u manastirima, mozda bi i mogo da shvatish svu genijalnost Dekartovih rechi!

ovako... svaka sekunda potroshena na tebe je je vishe nego bachena...

Kapernaum:
Ne razumem zašto omaložavati prijatelje ili porodicu koji drugčije razmišljaju od tebe.
Oni nisu ovce kao što si ranije spomenula, oni jednostavno osećaju potrebu za tim, sami su izabrali.

Da li tebi ja mogu nametnuti da ideš u Crkvu. Ne.

npr. Ja ću ti pričati da je tamo lepo, obidji manastire, budi u manastiru 2,3 dana, razgovaraj sa tim ljudima tamo, šta ih je nagnalo da se zamonaše, probaj, a ti ćeš doneti konačnu odluku da li je to glupost ili ne.

naravno postoji zloupotreba svugde ali generalno davati sud, moje mišljenje da ne treba tako.

karakterišete vernike da su zatupeli, zastareli, ispranih mozgova itd (to mi liči na komunizam).

a opet tako i vernici mogu da kažu da ste zastranili udaljili se od Tvorca itd...

Ne, ja njih ne omalovažam naravno,pa oni su mi nešto naznačajnije u životu.Poenta je da su neki od njih bili iskorišćeni od strane čika u crnom.Takoreći ti mračni likovi su iskoristili nečiju bol i patnju i to su debelo naplatili.Malo nas na ovoj temi ima veze sa komunizmom I da nešto razjasnimo.Komunizam nije doneo ateizam,već suprotno...

Goddess of the far east:
Šakal kako gde.Ne i u seoskim crkvama gde precenjuju svoje usluge i naplaćuju nerealno,a ljudi su ovce čini mi se daju silne pare ni zbog čega.

Ne, ja njih ne omalovažam naravno,pa oni su mi nešto naznačajnije u životu.Poenta je da su neki od njih bili iskorišćeni od strane čika u crnom.Takoreći ti mračni likovi su iskoristili nečiju bol i patnju i to su debelo naplatili.Malo nas na ovoj temi ima veze sa komunizmom I da nešto razjasnimo.Komunizam nije doneo ateizam,već suprotno...
Fama o čikama u crnom koji perfidno iskorišćavaju lakoverne (i kakve sve ne) je drvo od kojeg se ne vidi suština Crkve (šuma). Istina je da je Crkva, kroz svoju istoriju, imala i ozbilnih grehva. Istina je da i danas postoje Crkve koje su, u nekim detaljima, udaljene od osnovnih načela Biblije. Međutim, prilijepiti ovim čikama (bar u Pravoslavlju) kojekakve epitete, poput mračni likovi, je cinizam i rezultat je neznanja prave suštine o njima i Crkvi. Ako iskreno porazgovarate sa bilo kojim (pravoslavnim) sveštenikom ili monahom, uvjerićete se da u njemu, jednom, ima više plemenitosti nego masi onih koji je pripisuju sebi, a nipodaštavaju njima. Vi se gadite njih a ni sa jednim nijeste razgovarali. Uradite to. Ako i ima nesavjesnih sveštenika, pa ne haju ni na to što ih Bog stalno posmatra, verniku neće nanijeti nikakvu štetu. Vernik zna da će biti mnogo više nagrađen (i materijalno) nego što je od njega uzeto ili je dobrovoljno dao. Loše je za Crkvu (sada se njoj obraćam) ako je uvela cjenovnike za svoje usluge. Ni usaglašavanje sa životnim prilikama nije opravdanje. Crkva može prodavati ikone, svijeće, knjige, relikvije... ali ne smije naplaćivati usluge.

Sa tobom i Šakalom je moguće korektno razgovarati. Crow oduzima vašoj ozbiljnosti.

ristob:
Fama o čikama u crnom koji perfidno iskorišćavaju lakoverne (i kakve sve ne) je drvo od kojeg se ne vidi suština Crkve (šuma). Istina je da je Crkva, kroz svoju istoriju, imala i ozbilnih grehva. Istina je da i danas postoje Crkve koje su, u nekim detaljima, udaljene od osnovnih načela Biblije. Međutim, prilijepiti ovim čikama (bar u Pravoslavlju) kojekakve epitete, poput mračni likovi, je cinizam i rezultat je neznanja prave suštine o njima i Crkvi. Ako iskreno porazgovarate sa bilo kojim (pravoslavnim) sveštenikom ili monahom, uvjerićete se da u njemu, jednom, ima više plemenitosti nego masi onih koji je pripisuju sebi, a nipodaštavaju njima. Vi se gadite njih a ni sa jednim nijeste razgovarali. Uradite to. Ako i ima nesavjesnih sveštenika, pa ne haju ni na to što ih Bog stalno posmatra, verniku neće nanijeti nikakvu štetu. Vernik zna da će biti mnogo više nagrađen (i materijalno) nego što je od njega uzeto ili je dobrovoljno dao. Loše je za Crkvu (sada se njoj obraćam) ako je uvela cjenovnike za svoje usluge. Ni usaglašavanje sa životnim prilikama nije opravdanje. Crkva može prodavati ikone, svijeće, knjige, relikvije... ali ne smije naplaćivati usluge.

Sa tobom i Šakalom je moguće korektno razgovarati. Crow oduzima vašoj ozbiljnosti.

da da...
nikad nismo razgovarali nisakim,
inache bi momentalno doziveli otkrovenje :roll:
samo se ti lazi, i lazi druge... ja pravoslavnih fanatika, i to angazovanih u crkvi, oko sebe imam pleve. i to i dalje ne menja sushtinu Almanaha napisanog u Nikeji pre 1600 godina 8)

a Crow je malo direktniji, i voli da kaze shta misli, bez uvijanja.
a i malo nezgodnija pitanja postavlja...
zar ne? 8)

a takav ce i da bude dogod je propovedanje praksa na istoriji 8)

Goddess of the far east:
i šta je komunizam dobro doneo svetu?

Ono sto ti mislis da je komunizam, nije videlo komunizma.

Vama ako neko kaze da vam daje bombonu, a da vam parce govneta, mislicete da sve bombone imaju odvratan ukus.

Demokratija ne postoji, ni komunizam, namerno su unistene i uprljane ideje koje one predstavljaju, da bi se ljudima zgadile, te da prihvate, ono sto je neko na podforumu filozofija nazvao, manje od dva zla.

Niko od nas nije video ni jedno od tog dvoje, a kako ide , verovatno ni nikad necemo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back