ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Razlog za to je što naučnik apriori odbaca veru i unaprijed ignoriše njenu dokazivost Nasuprot tome, naučnik svojom voljom neće da zna ono što vernik zna.
Zato i jeste naučnik što radi na osnovu - dokaza. Da nema dokaza bio bi šarlatan, a ne naučnik. On privatno može verovati u što god hoće, ali svoje verovanje u nešto mora materijalno dokazati. Kako bi drugačije i bio naučnik? Mada, ne znači automatski da je svaki naučnik i ateista.
( Moja drugarica je astrofizičar, al je vernik. ;) . Doduše nije naučnik,samo profa )

Kapernaum:
kad budesh imao vremena prochitaj moje postove na ovoj temi. nisu svi copy/paste
a Biblija je kao i shto sam ranije napomenuo progresivna pa samim tim i treba da se citiraju stihovi iz nje. ja bih te zamolio da uzmesh uobzir i prihvatish chinjenicu da je nisi pazljivo chitao. :roll:

Hm...pažljivo sam pročitao... I to što si pisao 'iz glave' nije ništa drugo do copy/paste...
Biblija je progresivna?Otkad?Kome?

ristob:
Ne može u ime Boga niko opraštati grehe. Tog najvećeg greha Katolička Crkva se mora što prije riješiti. Ja u to ne sumnjam.
Čekaj,bre, Ristob, podseti me Šakal ovim postom i na pravoslavni oprost grehova. Ko kaže da samo rimokatolička crkva vrši oprost grehova? Ti ideš sigurno na pričest, a pre pričesti se moraš ispovediti,jel tako? Pa, šta ti kaže pop tom prilikom? Svaki čovek je samo grešnik, i kao takav mora imati grehe....pokaj se, pokaj se, pokaj se...i na kraju? Bog ti prašta, dete moje. Ja mislim da ide nekako tako...

Bi2:
Zato i jeste naučnik što radi na osnovu - dokaza. Da nema dokaza bio bi šarlatan, a ne naučnik. On privatno može verovati u što god hoće, ali svoje verovanje u nešto mora materijalno dokazati. Kako bi drugačije i bio naučnik? Mada, ne znači automatski da je svaki naučnik i ateista.
( Moja drugarica je astrofizičar, al je vernik. Doduše nije naučnik,samo profa )

Čekaj,bre, Ristob, podseti me Šakal ovim postom i na pravoslavni oprost grehova. Ko kaže da samo rimokatolička crkva vrši oprost grehova? Ti ideš sigurno na pričest, a pre pričesti se moraš ispovediti,jel tako? Pa, šta ti kaže pop tom prilikom? Svaki čovek je samo grešnik, i kao takav mora imati grehe....pokaj se, pokaj se, pokaj se...i na kraju? Bog ti prašta, dete moje. Ja mislim da ide nekako tako...
I vernik materijalno dokazuje svoje verovanje. Ja tvrdim da naučnik do prave Istine (znanja)dolazi uz tek uz pomoć Boga. Sami potvrđujete da Bibliju ne poznajete (nijeste možda ni čitali) jer ne bi tvrdili nekako tako.
Da vam više ne kvarim temu, odsada ću o ovome pisati na temi Prozimanje mistike i nauke na Prirodnim naukama.

ristob:
I vernik materijalno dokazuje svoje verovanje. Ja tvrdim da naučnik do prave Istine (znanja)dolazi uz tek uz pomoć Boga. Sami potvrđujete da Bibliju ne poznajete (nijeste možda ni čitali) jer ne bi tvrdili nekako tako.
Da vam više ne kvarim temu, odsada ću o ovome pisati na temi Prozimanje mistike i nauke na Prirodnim naukama.

aj zdravo 8)

Istorija Istoricharima
Pricheri van!

8)

ristob:

Hm...m-da,kad ostanete bez teksta...kad uvidite grešku...mi nemamo pojma i ništa nismo čitali...daa...cccccc...
Btw. pa posetiću i taj podforum...čisto da vidim...kako napredujete...u nečemu...

ristob:

Nema možda u mom slučaju. Ja sam priznala da Bibliju nisam čitala.
Nego, ti ovim postom ništa meni nisi rekao o hrišćanskom načinu opraštanja grehova, bili oni rimokatolički ili pravoslavni.
Taj Papa, koji je uveo novčano iskupljenje za oprost grehova, zbog toga se i zamerio Luteru, i desilo se što se desilo. Ali,i kod rimokatolika i kod pravoslavaca se i dan-danas daje neki novčani prilog posle ispovedi i pričesti.

Mislim da oko institucije oprosta ima jako mnogo mistifikacija. Katolička teologija pod oprostom smatra otpust od vremenskih kazni za grijehe. Drugim riječima oprost je razriješenje određenog dijela ili čitave pokore koja se shvaća kao kazna za izvršene grijehe.

Teološko objašnjenje oprosta daje se kroz učenje o "thesaurus Eccleasiae" (Blago Crkve), koje se pojavljuje u 13 v. i koje tvrdi da po krvi Hristovoj i krvi, daleko preko mjere svojih grijeha, ispaćenih mučenika, svaki je grijeh zapravo okajan (ne oprošten).
Ova prolivena krv jeste blago koje čuva Crkva i koja po vlastitoj želji može to blago dijeliti kroz odobravanje oprosta od pokore.

Po ovome svemu očito je da je oprost povezan sa sakramentom pokore, odnosno kazne koju nakon ispovjedi, a zbog eventualnih počinjenih grijeha određuje sveštenik. U početku su obični sveštenici imali ovlaštenje da daju oproste, ali kasnije je to pravo ostavljeno samo papama i biskupima, kao nosiocima pastirske vlasti.

Bi2:
Nema možda u mom slučaju. Ja sam priznala da Bibliju nisam čitala.
Nego, ti ovim postom ništa meni nisi rekao o hrišćanskom načinu opraštanja grehova, bili oni rimokatolički ili pravoslavni.
Taj Papa, koji je uveo novčano iskupljenje za oprost grehova, zbog toga se i zamerio Luteru, i desilo se što se desilo. Ali,i kod rimokatolika i kod pravoslavaca se i dan-danas daje neki novčani prilog posle ispovedi i pričesti.
Odgovoriću na ovo petanje.
Praktično čitav plato u Gornjem Manastiru Ostrog, tokom praznika, je obasut novcem. To su dobrovoljni prilozi vernika. To nijesu zabludeli nesrećnici koji se (uzaludno) nadaju da će dobiti pomoć od (nepostojećeg) Boga, nego su iskreni vernici koji su se već uverili u dobro koje im je (živi) Bog učinio i znaju da će ta milost Bogu njima biti mnogostruko nagrađena. (Ruka koja dava nikad neće biti siromašna. ) Ako Crkva i sveštenici imaju i Bog im dava.
Čovjek, pa ni Papa, ne može oprostiti greh.
Ispovijedanje, niti ijedna druga radnja vernika, u Pravoslavnoj Crkvi ne obavezuje vernika davanjem bilo kakvog priloga. Davanje priloga je sasvim dobrovoljno i potpuno neobavezno.
Vernik se ispovijeda Bogu pred sveštenikom. Samim činom ispovijedanja verniku biva automatski lakše jer mu pada kamen sa duše (ne treba sumnjati u udio Boga). To nije ništa drugačije nego ispovijedanje kod psihijatra, jedino što psihijatri imaju drugačija (uglavnom netačna) objašnjenja.
Pravi Hrišćani su oni koji žive doslovice po Bibliji. Ima ih mnogo više nego što predpostavljate. Vaše bojazni i sažaljenja zbog njihove zaglupljenosti nepotrebni su (i cinizam je), a potrebije bi bilo da blagougodnije gletate na molitve koje oni upućuju Bogu, između ostalog, i radi vašeg ličnog dobra koje će se postići ako pogrešna (zabludela) shvatanja zamijenite istinskim.

ristob:
Ispovijedanje, niti ijedna druga radnja vernika, u Pravoslavnoj Crkvi ne obavezuje vernika davanjem bilo kakvog priloga. Davanje priloga je sasvim dobrovoljno i potpuno neobavezno...

Hm...auu...Risto...što se ti nalupaaa...ccccc...!
Ti izgleda i ne posećuješ Crkvu baš tako često kao što pišeš...
U skoro svakoj Crkvi u Srbiji postoji cenovnik usluga gde se iste naplaćuju,bilo to opelo,krštenje... Niti je dobrovoljno a jeste obavezno.Hm...sad ćete početi sa dobro poznatim kontraudarom...pa moraju i oni od nečega da žive...ccccc...za to im izgleda plata nije dovoljna...a nije baš mala...
Pravoslavna Crkva se izuzetno slaže sa Katoličkom kad su finansije u pitanju...:lol:

Kapernaum:
jel da da nije uredu shto sam tako izdvojio iz konteksta,
a kako si ti nas pitao,
pa isto tako, ali si dobijao odgovor NE VADI IZ KONTEKSTA.
crow pametan si chovek (to je nesumnjivo) samo su nam razlichiti pogledi na zivot,evo ti recimo jedan primer gde je Isus rekao citiram iz Biblije (znam da ne volish)

Mat. 17:20. A Isus reče im: Za neverstvo vaše. Jer vam kažem zaista: ako imate vere koliko zrno gorušičino, reći ćete gori ovoj: Pređi odavde tamo, i preći će, i ništa neće vam biti nemoguće.
Sad pitanje: da li su nauchnici imali veru?

Ovde se ne navodi koja je vrsta vere u pitanju. Vera u Boga, vera u moć, vera u novac...Samo se kaže "ako imate vere".

Šta je pisac ovim hteo reći ? Koliko ja shvatam ove reči, samo to da što god čovek poželi, može sprovesti u delo. Pod uslovom da veruje samom sebi kako je sposoban to da uradi ako to zaista želi.
Tako su faraoni verovali sebi , makar malo "ko zrno gorušičino" i željene piramide pretvoriše u delo. Još uvek im se divimo i čudimo.
Neki čovek je rekao, verujući sam sebi, da hoće sa ove planete preći na drugu.I prešao je, s verom u sebe.

Bi2:
Ovde se ne navodi koja je vrsta vere u pitanju. Vera u Boga, vera u moć, vera u novac...Samo se kaže "ako imate vere".

Šta je pisac ovim hteo reći ? Koliko ja shvatam ove reči, samo to da što god čovek poželi, može sprovesti u delo. Pod uslovom da veruje samom sebi kako je sposoban to da uradi ako to zaista želi. Još uvek im se divimo i čudimo.

Tako su faraoni verovali sebi , makar malo "ko zrno gorušičino" i željene piramide pretvoriše u delo. Još uvek im se divimo i čudimo.
Neki čovek je rekao, verujući sam sebi, da hoće sa ove planete preći na drugu.I prešao je, s verom u sebe.

Jest, evo ja sam zivi primer 8)

Šakal:
Hm...auu...Risto...što se ti nalupaaa...ccccc...!
Ti izgleda i ne posećuješ Crkvu baš tako često kao što pišeš...
U skoro svakoj Crkvi u Srbiji postoji cenovnik usluga gde se iste naplaćuju,bilo to opelo,krštenje... Niti je dobrovoljno a jeste obavezno.Hm...sad ćete početi sa dobro poznatim kontraudarom...pa moraju i oni od nečega da žive...ccccc...za to im izgleda plata nije dovoljna...a nije baš mala...
Pravoslavna Crkva se izuzetno slaže sa Katoličkom kad su finansije u pitanju...:lol:
Žalim ako je tako u Srbiji. Kod nas nije.

Bi2:

Šta je pisac ovim hteo reći ? Koliko ja shvatam ove reči, samo to da što god čovek poželi, može sprovesti u delo. Pod uslovom da veruje samom sebi kako je sposoban to da uradi ako to zaista želi.

Mat. 8:13. A kapetanu reče Isus: Idi, i kako si verovao neka ti bude. I ozdravi sluga njegov u taj čas.

protumači i ovaj stih.
vidim da ti dobro ide tumačenje Biblije koju nisi pročitala.
p.s. nisam dvosmislen, ozbiljno mislim

Kapernaum:
Mat. 8:13. A kapetanu reče Isus: Idi, i kako si verovao neka ti bude. I ozdravi sluga njegov u taj čas.

protumači i ovaj stih.
vidim da ti dobro ide tumačenje Biblije koju nisi pročitala.
p.s. nisam dvosmislen, ozbiljno mislim

Neću ni pomisliti na dvosmislenost.
Hm...Isus je rekao kapetanu ( čoveku,znači) da ide dalje, svojim putem ili svojim životom, i onako kako je verovao u sebe, tako neka mu bude. A, kako je kapetan verovao Isusu, poslušao ga je. Počeo je razmišljati o samom sebi i shatio je da je sposoban, dobio je veru u sebe, da učini neki dalji korak. Poverovao je u svoju sposobnost, u samog sebe. Kapetan, sluga božji, kad je izgubio malodušnost,nevericu, ili šta već, naravno da je ojačao, "ozdravio" tad. Odnosno, odmah u "taj čas" je bio sposoban da svoje želje pretvori u delo.
Ne znam, da li sam sad to protumačila dobro. Zalepila sam se na brzaka.. :lol:
Pazi, nisam slučajno navela primer faraona i piramida. Nije Isus rekao nekom faraonu da veruje u sebe i da će moći snagom svoje volje pretvoriti želje u stvarnost, odnosno sagraditi piramidu. Ili, Aleksandru Velikom, ili bilo kom liku iz Starog veka. Očigledno su to oni znali i sami, i pre ali i bez Biblije. Ali, svakako ovim ne mogu negirati postojanje Isusa.

Bi2:
Neću ni pomisliti na dvosmislenost.
Hm...Isus je rekao kapetanu ( čoveku,znači) da ide dalje, svojim putem ili svojim životom, i onako kako je verovao u sebe, tako neka mu bude. A, kako je kapetan verovao Isusu, poslušao ga je. Počeo je razmišljati o samom sebi i shatio je da je sposoban, dobio je veru u sebe, da učini neki dalji korak. Poverovao je u svoju sposobnost, u samog sebe. Kapetan, sluga božji, kad je izgubio malodušnost,nevericu, ili šta već, naravno da je ojačao, "ozdravio" tad. Odnosno, odmah u "taj čas" je bio sposoban da svoje želje pretvori u delo.
Ne znam, da li sam sad to protumačila dobro. Zalepila sam se na brzaka.. :lol:
Pazi, nisam slučajno navela primer faraona i piramida. Nije Isus rekao nekom faraonu da veruje u sebe i da će moći snagom svoje volje pretvoriti želje u stvarnost, odnosno sagraditi piramidu. Ili, Aleksandru Velikom, ili bilo kom liku iz Starog veka. Očigledno su to oni znali i sami, i pre ali i bez Biblije. Ali, svakako ovim ne mogu negirati postojanje Isusa.
dobro ti ide.. ;-)
pre Isusa
Avak. 1:5. Pogledajte po narodima i vidite, i čudite se i divite se, jer ću učiniti delo u vaše dane kog nećete verovati kad se stane pripovedati.
šta ti govori ovaj stih?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back