ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ristob:
Ko je uopste imao racuna da propagira hriscansku religiju kad je poznato da su je, kroz istoriju, vladari progonili (cast izuzecima), kako su se ljudi "lijepili" za religiju koja propagira covjeku da dobrovoljno zivi u nemastini i trpljenju muka i, na kraju, kako se ta religija i danas sve vise i vise seri, bas kako pise u Bibliji?

Hriscanstvo je bila vera siromasnih. Javilo se kao uteha ugnjetenima, a kako ih je bilo sve vise i vise, nista im drugo nije preostalo nego da pridju nekoj od hriscanskih komuna i tajno tese jedni druge a posto nisu nista drugo imali sem maste javile su se price o mesiji koga su videli u liku Isusa Hrista. To je tako bilo sve dok prepametni Konstantin nije video odlicnu politicku potporu u hriscanstvu i samo zbog politike hriscanstvo je opstalo i do danas.

Pozvao svoje podanike sa sobom i pitao ih da li vide isto što i on? Naravno da su videli.! Taman posla da nisu "videli" isto što i sveti rimski car, Kad je ubio rodjenog sina zbog vlasti, šta bi tek radio njima da nisu potvrdili da je Car " nešto video". :roll:
( moja vera u Boga nema veze sa Konstantinom )

Чуди ме како вера данас није тако популарна као онда, а сигуран сам да има више сиротиње него онда. А и како то да су комунисти одбацили веру као штетну а Константин је сматрао као корисну. Било би добро у веру не дирати, а свако је увек био слободан да верује или не.

Вујадин

AKHENATON:
Hriscanstvo je bila vera siromasnih. Javilo se kao uteha ugnjetenima, a kako ih je bilo sve vise i vise, nista im drugo nije preostalo nego da pridju nekoj od hriscanskih komuna i tajno tese jedni druge a posto nisu nista drugo imali sem maste javile su se price o mesiji koga su videli u liku Isusa Hrista. To je tako bilo sve dok prepametni Konstantin nije video odlicnu politicku potporu u hriscanstvu i samo zbog politike hriscanstvo je opstalo i do danas.

bash tako bratac.

mnogo mocan mehanizam za kontrolu masa vec 1700 godina!

a meni je najdebilnije u prichi Nikejski sabor.

skupili se njih par stotina (hiljada)

i krenulo ko u skupshtini:

"prva tachka dnevnog reda: da li je isus bog? 752 za, 364 protiv! Arije ne besnej!!! znachi, dogovorili smo se da je bog! idemo dalje... tachka 2......."

i to je nekom Istina??? 8)
i ta osoba nalazi za shodno da me vredja i pljuje po forumu kao onaj "akademik" skoro?

mislim... strashno!

Bi2:
Vujadine, verujem u Boga, ne u Konstantina. Da li je isti poštovao Božje zapovesti kad je ubio, il naredio ubistvo rodjenog sina? Veći smo vernici ti i ja od njega. ;) a on je samo iskoristio povoljnu priliku.

imaju izgovor oni i za to Bibi
kazu, tad josh bio paganin :D a par decenija pre toga bio hricanin kad Pod Tim Znakom Pobedio ;)

u onom jeftinom i besmislenom Davinchijevom Kodu lepo onaj paganin kaze, Konstantin nije bio hriscanin, al je bio veoma pragmatichan! 8)

mene taj nishlija neopisivo nervira kao istorijski lik!

Sveta685:
sto se tice onoga sto se dogodilo na Golgoti:
raspece je bilo ezoterijski ritual koji se odnosio na tzv. precesiju ekvinocija, odnosno smenu ere ovna u eru riba. Posto je pri prethodnoj smeni era, iz ere bika u eru ovna doslo do tzv. Nojevog potopa bilo je snazno uverenje kod Izraelaca da ce ponovo doci do neke katastrofe (otuda price o potonjim vremenima). Raspece je zrtvovanjem proroka (Isusa) trebalo da umilostivi Boga da ponovo ne unisti covecanstvo (ili mozda samo Izrael) i otuda prica da se Isus zrtvovao za spas ljudi (otuda i price o koplju koje je iskovao prOrok-mag
Pinhas a koje je tada upotrebljeno). Inace su ljudi svugde na Zemlji ocekivali znacajne dogadjaje na smeni era, jer se broj jedne precesije (ili dve) pojavljuje u mnogim starim pesmama, mitovima, legendama (najcesce kao 432000 - 2160 *200)
2160 godina je okvirno trajanje jedne zodijacke ere
Nojev Potop se desio oko 2100. godine p.n.e.

Da upravo to je i moj zakljucak .Retko ko na ovakve teme uopste pominje ezoteriju koja je jos uvek tabu tema a njeno poznavanje je kljuc za razumevanje ovakvih kljucnih dogadjaja u Istoriji ljudske civilizacije. Smene velikih era recimo velike ere Lava pratila je izgradnja Sfinge , era bika je i danas ostavila svoj pecat kod naroda Indije. Era ovna prestavila je Isusa kao jagnje bozije. Nadam se da imas jos ovakvih primera !!!!

silno greshish srbo...

ere, ako postoje, traju po 3600 godina

isus nije josh uvek planiran u vreme kad je bio ovan.

sad su ribe, mnogo gadan period, zato se i proshiri ova bagra na 60% populacije.
a moj omiljeni ruski pisac Istrahov (koga i tebi preporuchujem, zbog tvojih postova...) kaze da kad ovih dana naidje vodolija
ima da zbrishe sve bandite i plovke 8)

a ja mu neverujem... duboki su koreni.

uostalom...
taj trip ne treba vezivati za jevreje, noja, ovog onog, il isusa...

crow:
imaju izgovor oni i za to Bibi
kazu, tad josh bio paganin :D a par decenija pre toga bio hricanin kad Pod Tim Znakom Pobedio ;)

u onom jeftinom i besmislenom Davinchijevom Kodu lepo onaj paganin kaze, Konstantin nije bio hriscanin, al je bio veoma pragmatichan! 8)

mene taj nishlija neopisivo nervira kao istorijski lik!

Ma, ne. Ne nervira te on, nego njegovi podanici.
Čovek je u pravo vreme bio na pravom mestu. ;)

srb:
Prvo na ovo da ti odgovorim.
Sto se toga tice slazem se sa tobom ali me uvek taj engleski humor pomalo nervira.Medjutim opet ti pominjem crow ono sto ti kritikujes je ucenje Pavla i stobom se u potpunosti slazem, pa ne li ga ovaj izda kad mu je bio najpotrebniji.

kuji bre?
pavle?

pa pricha o bilo kakvoj izdaji je besmislena ko i davinchijev kod!

da ga nije juda izdo, on ne bi pokazao svoju bozanstvenost :roll:

on ga je stvorio!

kako boga moze da izda chovek? pa zar on ne rukovodi ljudskim sudbinama, pomera planine, davi zecheve i tako to...
znachi, on je teo da bude razapet! a shto onda drvlje i kamenje na judu?

kao u onoj besmislenoj knjizi.

pazi, tachno je da su templari neshto trazili,
da su jednog dana prestali da traze,
doshli u vatikan
i postali nedodirljivi.

kao i da nisu bili hricani!

ali...
onaj trip o porodichnom stablu :D
pa sta komad papira sa imenima dokazuje???

ili ono, pre 2000 reshili da chuvaju telo za DNK analizu :D

i da je bio neko toliko dalekovid, kako bi dokazao da je bash neki tamo isus onodio mariju???

mislim... najbesmislenija vera,
sa josh besmislenijom knjigom koja je opovrgava,
a inache je posluzila kao osnova pobunjeniku da postavi ovu i par slichnih tema...

uz to, ne da nije skapirao den brauna, nego nek si ... 8)

crow:
silno greshish srbo...

ere, ako postoje, traju po 3600 godina

isus nije josh uvek planiran u vreme kad je bio ovan.

sad su ribe, mnogo gadan period, zato se i proshiri ova bagra na 60% populacije.
a moj omiljeni ruski pisac Istrahov (koga i tebi preporuchujem, zbog tvojih postova...) kaze da kad ovih dana naidje vodolija
ima da zbrishe sve bandite i plovke 8)

a ja mu neverujem... duboki su koreni.

uostalom...
taj trip ne treba vezivati za jevreje, noja, ovog onog, il isusa...

Kada će to biti? I šta će to tada biti, pita jedna vodolija.. :lol:

crow:
a onda nas je

313 "Leta Gospodnjeg"
unazadio za par stotina godina.

tek u 15 veku se opet nazirala neka civilizovanost.

Stavljam glavu na panj ( al ne mogu da dokažem :lol: ) da je Konstantin, kao car svetog rimskog carstva, po ocu mu, bio službeno poslat da izvidi situaciju oko Vizantiona i njegove obnove, zbog daleko boljeg geopolitičkog položaja od Rima. Kad je čika Car video prilike koje tamo vladaju, ali i bogatstvo koje je tamo zatekao, predomislio se i rešio da otkaže poslušnost Zapadnom rimskom carstvu i osamostali se. ;) Šta je to njegov Prisko uradio, ili mislio da uradi, da bi ga tata zbog vlasti ubio? Kako protumačiti sve nemire i pobune koje su vladale na početku Prve hrišćanske države? A, kako su se ponašali sami vladari i njihove žene? Isto kao i oni zapadni Rimljani. Raskalašno, razvratno..

Bi2:
Vujadine, verujem u Boga, ne u Konstantina. Da li je isti poštovao Božje zapovesti kad je ubio, il naredio ubistvo rodjenog sina? Veći smo vernici ti i ja od njega. ;) a on je samo iskoristio povoljnu priliku.

Можда би требало узети у обзир да се за време Константина поделило римско царство, и да податак о убиству сина није тачно пренесен, као и код нас убиство Уроша од Вукашина. А ко зна какви су планови у то време били. Па Европа је пуна убистава за престоље, па и за мање положаје, и дан данас као и кроз читаву историју.

Najtuznije u celoj prici o Isusu crow je da je njegovo ucenje ,nakon svega sto je rekao ,imalo da postane ,kao i sva druga ucenja izvor pseudo religije.
“Pisari” i “Fariseji” prisvojise njegovo ucenje i u njegovo ime nastavise da rade isto ono sto su radili i ranije.
No kad si kod Jude crow , ne li i on nepoverova u cuda koji ovaj pravise pa brze bolje da si uzme kintu otrca pa ga izdade. Tako bi i danas covek ucinil dumam si ja , kad bi se pojavil neko ko Isus da pravi cuda ne bi mu veroval nego bi brze bolje otrcal do prvu stanicu da ga prijavi .No nije si ova prica za forumi, nek si mi uzdravlje.!!!

srb:
Najtuznije u celoj prici o Isusu crow je da je njegovo ucenje ,nakon svega sto je rekao ,imalo da postane ,kao i sva druga ucenja izvor pseudo religije.
“Pisari” i “Fariseji” prisvojise njegovo ucenje i u njegovo ime nastavise da rade isto ono sto su radili i ranije.
No kad si kod Jude crow , ne li i on nepoverova u cuda koji ovaj pravise pa brze bolje da si uzme kintu otrca pa ga izdade. Tako bi i danas covek ucinil dumam si ja , kad bi se pojavil neko ko Isus da pravi cuda ne bi mu veroval nego bi brze bolje otrcal do prvu stanicu da ga prijavi .No nije si ova prica za forumi, nek si mi uzdravlje.!!!

kako juda vrevi
neje ga izadal
nego mu je uchinil 8)

nego... ja ga cenim...
da je onaj opis nikejskog sabora kljuchan za danashnju prichu o isusu

ono, "750 glasa za, 420 protiv..."

razumesh?!

a chuda, vasharski trikovi 8)

srb:
Pa, "knjizevnici" i "fariseji" (ljudi od znanja) nijesu povjerovali Hristu. Ni dan-danas ne vjeruju (naucnici). Hrist kaze da je netacno znaje koje covjek postigne oslanjajuci se samo na vlastiti um. ("Bez mene ne mozete nista uraditi.").
dadel:
...Ta ista religija daje mogucnosti za
veciti zivot to je privuklo mase a uvek je bilo vise siromasnijih koji nisu
imali mnogo cega da se odreknu nego samo da promenu veru i za ovo
malo ovozemaljskog zivota ispostuju pravila i dobiju vecni zivot.
Suvise proizvoljan zakljucak. (I mnogi drugi). Da bi se o necemu uopste imao sud (misljenje) mora se to najprije upoznati. Da li uopste poznajete hriscansku religiju? Je li mislite da znate sve o njoj ako ste procitali Bibliju? Biblija se i ne razumije samo citanjem. Sta onda istinskog Hriscanina goni da toliko vjeruje u Hrista? Vjecnost je primamljiva ali je nejasna, nerazumljiva. Postoji nesto drugo. To se moze samo dozivjeti primjenoim Biblije u praksi. To je osjecaj prisustva zivog (zasto ne vjecno?) Boga. Najprije provjerite ove navode (stvarno zivite hriscanski) pa tek onda donosite zakljucke?

ristob:
Pa, "knjizevnici" i "fariseji" (ljudi od znanja) nijesu povjerovali Hristu. Ni dan-danas ne vjeruju (naucnici). Hrist kaze da je netacno znaje koje covjek postigne oslanjajuci se samo na vlastiti um. ("Bez mene ne mozete nista uraditi.").

Suvise proizvoljan zakljucak. (I mnogi drugi). Da bi se o necemu uopste imao sud (misljenje) mora se to najprije upoznati. Da li uopste poznajete hriscansku religiju? Je li mislite da znate sve o njoj ako ste procitali Bibliju? Biblija se i ne razumije samo citanjem. Sta onda istinskog Hriscanina goni da toliko vjeruje u Hrista? Vjecnost je primamljiva ali je nejasna, nerazumljiva. Postoji nesto drugo. To se moze samo dozivjeti primjenoim Biblije u praksi. To je osjecaj prisustva zivog (zasto ne vjecno?) Boga. Najprije provjerite ove navode (stvarno zivite hriscanski) pa tek onda donosite zakljucke?

mislish one biblije
"750 glasa za, 451 protiv, 16 uzdrzanih"
:D

jel ovo podforum "bajke"?

Sta je sa Hriscanstvom prije Nikejskog sabora? Tu se nije vijecalo o Bibliji, nego o necemu drugom! Ne mozes bas poreci da se Hrscanstvo siri iako ima onih sto ga napustaju. Ako su vjernici ranije imali vise izgleda da budu u zabludi da li su u zabludi i ovi koji danas istinski vjeruju u Hrista? Ko moze sa njima tako dobro da manipulise? Dodji, ako vec nijesi, jedne subote veče, u Gornji Manastir Ostrog da vidis koliko vjernika prespava na otvorenom na platou ipred Manastira. Hoce li biti da su bas svi ono izmanipulisani?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back