ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Interesantna tema i interesantni sagovornoci.Nadam se da nemate nista protiv da se ukljucim u diskusiju koja je vec dosta poodmakla.
Za pocetak interesantno je napomenuti da sve spekulacije koje iznose razne TV kuce sigurno nesmeju biti povod diskusija jer su Cetiri Jevandjelja napisana samo za nekolicinu veoma mali broj odabranih ucenika ,te koliko god da je neko inteligentan i obrazovan u obicnom smislu reci ,on nece razumeti Jevandjelja bez specijalnih upustava i specijalnog znanja a javne objave sigurno mogu uneti zabune i bezbroj nepotrebnih rasprava i spekulacija.
Cetri Jevandjelja su jedini izvor iz koga znamo za Hrista i njegovo ucenje.
Poslanice Apostola a posebno Poslanice Apostola Pavla jesu gradjenje crkve. One su prilagodjavanje ideje Jevanjdjelja ,njihova materijalizacija i njihova primena na zivot.
Iz toga se da zakljuciti da istorisku ulogu u formiranju Hriscanstva nema Hristovo ucenje vec ucenje Pavla .Nije nova ideja da kad bi se Hrist ponovo rodio na zemlji ,ne samo da nebi pripadao Hriscanskoj Crkvi vec bi zasigurno bio proglasen jeretikom .
Kako sve Istoriske istine bivaju servirane tako i istina o vremenu pisanju Jevanjdjelja je zasigurno takva.Veoma je verovatno da ih je pisala odabrana grupa ljudi koja je sledila odredjeni cilj i koja je predvidela ogroman razvoj i sirenje Hriscanstva.
Tekstovi Jevanjdjelja u svom izvornom obliku sigurno nisu sacuvana a i prepisivaci tekstova su pravili greske upravo na onim mestima na kojima su bile reci za njih nerazumljive i suvise apstraktne.
Sve sadansnje diskusije na ovu temu idu principom za i protiv sto je sasvim prirodno imate tezu imate antitezu i ono sto joj fali je sinteza ,jer nesme se zaboraviti da filozofi idu uvek u parovima.
Smatram da je poruka same Misterije na Golgoti bit i sustina a ne sta se desilo sa Isusom pre i posle ,on je odabran od strane velikih umova onog doba da ispuni odredjeni zadatak i on je to ucinio.
Meni licno je interesantna je bila ideja njegovog porekla koja nije ukazivala na njegovo Semitsko poreklo i tu naidjoh na mnoga cuda ,no o tom nekom drugom prilikom ,pozdrav svim ucesnicima ovog foruma

srb:
Interesantna tema i interesantni sagovornoci.Nadam se da nemate nista protiv da se ukljucim u diskusiju koja je vec dosta poodmakla.
Za pocetak interesantno je napomenuti da sve spekulacije koje iznose razne TV kuce sigurno nesmeju biti povod diskusija jer su Cetiri Jevandjelja napisana samo za nekolicinu veoma mali broj odabranih ucenika ,te koliko god da je neko inteligentan i obrazovan u obicnom smislu reci ,on nece razumeti Jevandjelja bez specijalnih upustava i specijalnog znanja a javne objave sigurno mogu uneti zabune i bezbroj nepotrebnih rasprava i spekulacija.
Cetri Jevandjelja su jedini izvor iz koga znamo za Hrista i njegovo ucenje.
Poslanice Apostola a posebno Poslanice Apostola Pavla jesu gradjenje crkve. One su prilagodjavanje ideje Jevanjdjelja ,njihova materijalizacija i njihova primena na zivot.
Iz toga se da zakljuciti da istorisku ulogu u formiranju Hriscanstva nema Hristovo ucenje vec ucenje Pavla .Nije nova ideja da kad bi se Hrist ponovo rodio na zemlji ,ne samo da nebi pripadao Hriscanskoj Crkvi vec bi zasigurno bio proglasen jeretikom .
Kako sve Istoriske istine bivaju servirane tako i istina o vremenu pisanju Jevanjdjelja je zasigurno takva.Veoma je verovatno da ih je pisala odabrana grupa ljudi koja je sledila odredjeni cilj i koja je predvidela ogroman razvoj i sirenje Hriscanstva.
Tekstovi Jevanjdjelja u svom izvornom obliku sigurno nisu sacuvana a i prepisivaci tekstova su pravili greske upravo na onim mestima na kojima su bile reci za njih nerazumljive i suvise apstraktne.
Sve sadansnje diskusije na ovu temu idu principom za i protiv sto je sasvim prirodno imate tezu imate antitezu i ono sto joj fali je sinteza ,jer nesme se zaboraviti da filozofi idu uvek u parovima.
Smatram da je poruka same Misterije na Golgoti bit i sustina a ne sta se desilo sa Isusom pre i posle ,on je odabran od strane velikih umova onog doba da ispuni odredjeni zadatak i on je to ucinio.
Meni licno je interesantna je bila ideja njegovog porekla koja nije ukazivala na njegovo Semitsko poreklo i tu naidjoh na mnoga cuda ,no o tom nekom drugom prilikom ,pozdrav svim ucesnicima ovog foruma
Pozdrav srb !
Hvala ti sto si se pridruzio, sa ocigledno vecim poznavanjem materije Istorijskog znacaja
i njihovih detalja.
Jevandjelja su izuzetno mali fragment materijala koji su ucenici ( valjda je to prevod za disciple) imali sto u spisima, a jos vise u memoriji. Luka,( cije je Jevandjelje bilo napisano
kao poruka jednom Grckom lekaru, prijatelju ) je rekao da bi mogao da napise o Isusu toliko knjiga, da nebi stale u jednu sobu.
Ideja njegovog porekla ? Pokusao sam Lior da objasnim, da je za Jevreje Linija Majke odredjuje cistocu, ona ga je rodila, ona je bila Jevrejka, koja je po krvi iz rodoslova Kralja Davida. End of story.
Nije On dobio nikakav zadatak, od nikakvih umova da nesto uradi, on nije bio nekakav
programirani Robot, ali njegova sudbina je tacno Programirana Prorocanstvima, koje ako te zanimaju mozes proveriti na linku Messiahreveald.org koju su predstavili Jevreji koji
ZNAJU sta je Mesija, i ko je taj Mesija bio, bas kao i Mojsije.
Nije se Mojsije vratio ponovo, nego je to bila nova njuskica - Isus, nece se Isus vratiti,
nego ce to biti nova njuskica - .......
Posto prorocanstvo o dolasku Boga ( sto su nazalost Hriscani pripisali sirotom Isusu ),
kaze da " ce biti spasen onaj koji zna IME BOZIJE ( Joel 2:17-32 ) " Onda bi svako, ko vidi
Lika sa dreadlock-sima ( kosa kao jagnjece runo, kakvu je JC imao ) i prepozna spiku -
bio spasen i kao nagradu dobio VECAN ZIVOT.
Jedina vaznost njegovog zivota je bila njegovo otelotvorenje " Bozije reci " , " reci svetog duha ", da bi se Torah PONOVO potvrdila kao ISTINA, i oni koji su " blagosloveni " da zive u tim zadnjim danima, i " blagosloveni " svetim duhom - zive vecno sa Tim NOVIM LIKOM
koga je sam Isus na Mount Olives prorocanstvu ( Matthew 24, Luke 21 ) nazvao
" SIN COVEKOV ".
Isus je bio OBICAN COVEK cije " POVRACANJE " ( da nekazem povratak ) nije nigde u
Torah-i spomenuto.
Ovo je i dalje forum ISTORIJE, a ne RELIGIJE. ISTORIJA je ISTINA, religija nije.
( Velikim slovima sam naveo reci koje imaju neopevanu vaznost )
Sve sem JEVANDJELJA je samo bleda kopija Torah-e, sto svako ko pocne da cita
Pavlove, Jovanove, ili Petrove Halucinacije moze videti u obelezenim mestima u Torah-i
koje " ukazuju " na " legitimnost " tih haludza.
Ucenici posle Isusovog odlaska, nisu mogli da se sastave sa razumom, sta je levo , a sta desno. Petar je na Isusovom Parastosu, u delima apostolskim, da bi " obrazlozio silazak
Svetog Duha na ucenike " rekao da se Joelovo prorocanstvo odnosi na njih, sto je
tolika Laz, da mi se pegla baca od pomisli ko je bio ORIGINALNI JEWPITER. :wink:
( Matija 16 : 17, 18, 19 )
Nadam se da sam bio od pomoci u razdvajanju Istorije i " Organizovane bande (religije) "

Hvala na dobrodoslic yupiter-u
Slazem se sa tvojim komentarima medjutim nemogu u ovom slucaju da razdvajam Istoriju i Religiju jer i jedna i druga su neophodne za razumevanje Istoriskog Isusa.
Ponovo napominjem ne postoji nijedan istoriski dokaz da je Isus postojao sem Jevanjdjelja ,ovo govori samo da sem neposrednih ucesnika niko drugi nije znao za taj dogadjaj ,ti dogadjaji u Judeji zauzimali su vrlo malo mesta u zivotu ljudi toga vremena
Sa ove vremenske distance mozemo samo nagadjati kako se sam dogadjaj odigrao.
Sama ideja o raspecu stekla je smisao tek dosta dugo posle ovog dogadjaja.Lik Isusa 500 god. je bio priazivan sa jagnjetom oko vrata, da bi se tek posle nadolaska epohe materijalizma prikazuje “razapet na krstu”!!! Uzgred postoji slika “ celavog Isusa “ u jednom manastiru u okolini Pirota !!! Znaci kategoricki se vezivati za jednu teoriju o Poreklu Isusa moze bitri mac sa dve ostrice.
Ali jedno je sigurno majka je Jevrejka iz Davidove loze a kako ne verujem u bezgresno zacece ko je onda bio otac.???

Koliko ja znam on je gonio jeres ,ali goneci jeres postaje jeretik ,arijevac. Mene samo cudi cutanje nasih “umnih” istoricara o Niketi od Belu Palanku dok na zapadu postoji veliki interes , pa i literatura o njemu . Sve vise uvidjam moj brate da smo si mi Srbi sami sebi veliki neprijatelji i da svoju sustinu nismo promenili jos od Nemanjica sve lose kroz vekove zadrzasmo ,a one dobre osobine koje su nas krasile odbacismo Cast izuzecima ali malo ih je.

srb:
Koliko ja znam on je gonio jeres ,ali goneci jeres postaje jeretik ,arijevac. Mene samo cudi cutanje nasih “umnih” istoricara o Niketi od Belu Palanku dok na zapadu postoji veliki interes , pa i literatura o njemu . Sve vise uvidjam moj brate da smo si mi Srbi sami sebi veliki neprijatelji i da svoju sustinu nismo promenili jos od Nemanjica sve lose kroz vekove zadrzasmo ,a one dobre osobine koje su nas krasile odbacismo Cast izuzecima ali malo ih je.

mislish Arijanac...

ma jok, nikad nije poverovo Ariju. to mislish na Bonosija, arijanskog episkopa nishke eparhije. a u srbiji se ne pominje jer je mnogo chesto putovao za Rim...
konachna verzija Simvola vere koje se pridrzava Vatikan je njegovo delo.

http://www.eparhija-niska.org.yu/Istorija/IV-VI_Remizijana.html#Niketa

http://www.eparhija-niska.org.yu/Istorija/Bonos.html

Ene crow kako se vikas ja si mislim na nasu staru veru Arijevsku Indijsku,koja bese zapisana u nekakve Vede koje se prenosise od usta do usta , te tako mi ostadom bez zapisa ko smo i sta smo pa ni ostaje da si nagadjamo ,a Povjesnicu ostavimo da si gu zapisuje neko drugi, i ne mo vise da pominjes to paganin i to su izmisleli.

Lior:
Hvala na objasnjenju JewP ali nije bilo potrebno...

I danas je chabbat kako to da si online? And by the way, Shana Tova :)

U fell me?
Sretna i tebi Nova Godina, i naravno da osecam sta zelis da kazes, ali ja nisam Jew :oops:
Odavno sam se uverio da je svaka Religija- Laz. Judaism je nacin zivota, i to postujem.
Postujem i nacin na koji Jevreji smatraju da se G-d kroz Torah-u obraca Samo njima- o njima.
I opet, to sto Jevreji ne priznaju da je uloga "drugog" Mesije spiritualna, a ne fizicko-oslobadjujuca-od-ropstva, je vrlo dobro opisana u prorocanstvima, i Jevrejima je bilo
sudjeno da ga ubiju. Bez obzira sto oni sa Pilatom igraju ping-pong sa krivicom.
Sta je bilo, bilo je, daj da vidimo gde smo sad.
Jedino sto mi nije jasno, je kako su preskocili sva ta prorocanstva koja nepotrebno-napomenuti ukazuju na Isusa, bacaju u kantu za smece, i sad samo cekaju
Elijaha da najavi dan kada ce G-d da se pojavi.
Znaci varijanta je, Mesija se nije pojavio, idemo dalje, za iste pare, Torah je i dalje Istina.
Tu nikako nevidim logiku. :roll:
much love

Petar

srb:
Ene crow kako se vikas ja si mislim na nasu staru veru Arijevsku Indijsku,koja bese zapisana u nekakve Vede koje se prenosise od usta do usta , te tako mi ostadom bez zapisa ko smo i sta smo pa ni ostaje da si nagadjamo ,a Povjesnicu ostavimo da si gu zapisuje neko drugi, i ne mo vise da pominjes to paganin i to su izmisleli.

gde li si ti uchio gramatiku tog jezika kojim mislish da prichash?! :D

kako zapisano ako je prenosheno od usta do usta??? :D

ko je izmisleo i shta izmisleo, no comprende sinjor :shock:

a pito si za Nikitu
za njega sam ti odgovorio.

crow:
gde li si ti uchio gramatiku tog jezika kojim mislish da prichash?! :D

kako zapisano ako je prenosheno od usta do usta??? :D

ko je izmisleo i shta izmisleo, no comprende sinjor :shock:

a pito si za Nikitu
za njega sam ti odgovorio.

Posetio bi te na govor celokupnog kraja mislim na Naisus s okolinu s gramatiku se ne opterecujem to si ostavljam tebi, a Vede su ti bile zapisane pa su stihovi uceni napamet ,valja ce ti bude dovoljno ovo . Sto se tice Nikete a ne Nikite hvala ti.

srb:
Posetio bi te na govor celokupnog kraja mislim na Naisus s okolinu s gramatiku se ne opterecujem to si ostavljam tebi, a Vede su ti bile zapisane pa su stihovi uceni napamet ,valja ce ti bude dovoljno ovo . Sto se tice Nikete a ne Nikite hvala ti.

ma nije isti govor svuda

ovde se OKA, ne VIKA se ;)

mislio sam da mene zezash, jer ja volim da se seljachim ponekad pa revim po torlachki ;)

znam shta su vede, ne brini.
a nisu uchene napamet, tu greshish.
verovatno mislish na druide i njihovo napamet uchenje tajni, oni su imali pismo,
zvalo se ogham,
ali novim chlanovima reda je zabranjivano da ga uche
iz razloga da uchenjem napamet svih njihovih znanja razviju mozak, memoriju...
malo komplikovano za objashnjavanje, a i dugotrajno. Ask Google ako si zainteresovan.

Nikita, Niketa, Niceta... isti k... 8)
u prichi o njemu se pominje Arijanizam, hriscanska doktrina koju je sledilo skoro trecina sveshtenika a Arijevstvo, ili kako si vec nazvao religiju veda.

zeleo bih da na ovu temu iznesem nekoliko istorijskih podataka:

. 1. Isus (Jesua ben Josif) jeste istorijska licnost
2. poreklo od Davida ide po ocevoj liniji, a ne po majci
3. kao potomak Davida bio je prestolonaslednik Izraela
4. bio je ozenjen Marijom Magdalenom
5. imao je vise dece, a najstariji sin se zvao kao i on - Jesua (Isus)
6. imao je "blizu pedeset godina" u vreme raspeca (36. g. n.e.) sto znaci da je rodjen 12 . ili 13. g. p.n.e. a to je vreme prolaska Halejeve komete (Vitlejemska zvezda)
7. "baraba" nije ni ime ni oznaka za buntovnika ili razbojnika. Bar aba znaci "sin oca" a u jednoj od verzija jevandjelja pise "Isus baraba" sto znaci da su Jevreji birali izmedju Isusa oca i Isusa sina pa je logicno da su izabrali sina kojim se nastavlja dinastija - loza po Davidu
8. bezgresno zacece je nakalemljeno kasnije, a originalno je ta prica vezana za jedan lik koji prethodi Isusu vise od 2000 godina (i ima svima poznat nadimak)
9. Srbi (pravi Srbi, od kojih taj naziv pocinje , ne danasnji) prethode Isusu takodje tih 2000 godina pa ne mogu biti njegovi potomci
10. izuzev price o stajstvu i imetstvu (prvih nekoliko strana) sve sto g. Deretic iznosi u svojoj knjizi (Anticka Srbija) JESU (verovali ili ne) istorijski podaci, ali je on njih sagledavao iz pogresne perspektive (nazovimo je "evolucionisticka")
11. poreklo Merovinga (a i drugih porodica) se pre svega bazira na "plavoj krvi", a prica o Isusu (koja moze biti i tacna jer se i njegova loza bazira na istom) je lansirana zbog hriscanske Evrope)
12. Sionski Priorat mozete razumeti jedino ako znate sta znace te reci: Sion je prelik reci sinje i znaci isto sto i ona- plavo. Priorat Siona znaci "prvenstvo plavih" tj. da oni plave krvi imaju prvenstvo vladanja svetom i taj sukob "plavih" i "crvenih" se vuce vec vise od 4000 godina i uglavnom cini ljudsku istoriju
Toliko za sada. Pozdrav

Voleo bih da si u pravu ali rasprava na temu Istoriskog Isusa posle dve hiljade godina i katergorickih tvrdnji bilo koga o njegovom stvarnom zivotu, potvrdjuje staro pravilo da svaka logika uma moze se istom tom logikom i pobiti. Jer koliko si ti u pravu toliko je i u pravu onaj koji kaze da on nije postojao !!! ??? Nezaboravi da filozofi idu u parovima. Licno mislim da je sustina price Misterij Na Golgoti koji se zasigurno odigrao pre dve hiljade godina i sta on znaci.

srb:
Voleo bih da si u pravu ali rasprava na temu Istoriskog Isusa posle dve hiljade godina i katergorickih tvrdnji bilo koga o njegovom stvarnom zivotu, potvrdjuje staro pravilo da svaka logika uma moze se istom tom logikom i pobiti. Jer koliko si ti u pravu toliko je i u pravu onaj koji kaze da on nije postojao !!! ??? Nezaboravi da filozofi idu u parovima. Licno mislim da je sustina price Misterij Na Golgoti koji se zasigurno odigrao pre dve hiljade godina i sta on znaci.

kakav misterij???
rimljani pogubili jednog zatvorenika, i?

razapeli ba na neko chudo koje je izgledalo ovako - T
i on umro.

i shta je tu misteriozno?

sto se tice onoga sto se dogodilo na Golgoti:
raspece je bilo ezoterijski ritual koji se odnosio na tzv. precesiju ekvinocija, odnosno smenu ere ovna u eru riba. Posto je pri prethodnoj smeni era, iz ere bika u eru ovna doslo do tzv. Nojevog potopa bilo je snazno uverenje kod Izraelaca da ce ponovo doci do neke katastrofe (otuda price o potonjim vremenima). Raspece je zrtvovanjem proroka (Isusa) trebalo da umilostivi Boga da ponovo ne unisti covecanstvo (ili mozda samo Izrael) i otuda prica da se Isus zrtvovao za spas ljudi (otuda i price o koplju koje je iskovao prOrok-mag
Pinhas a koje je tada upotrebljeno). Inace su ljudi svugde na Zemlji ocekivali znacajne dogadjaje na smeni era, jer se broj jedne precesije (ili dve) pojavljuje u mnogim starim pesmama, mitovima, legendama (najcesce kao 432000 - 2160 *200)
2160 godina je okvirno trajanje jedne zodijacke ere
Nojev Potop se desio oko 2100. godine p.n.e.

Nijesam istoricar pa postujem to sto navodite kao istorijske cinjenice. Medjutim, nijesam siguran da donosite ispravne zakljucke. To sa smjenom era nekako ne stima. Jesu li tada ljudi bili svjesni da dolazi do smjene era. Kad su uopste poceli da racunaju godine? Postavljam vam sledeca pitanja:

Ko je uopste imao racuna da propagira hriscansku religiju kad je poznato da su je, kroz istoriju, vladari progonili (cast izuzecima), kako su se ljudi "lijepili" za religiju koja propagira covjeku da dobrovoljno zivi u nemastini i trpljenju muka i, na kraju, kako se ta religija i danas sve vise i vise seri, bas kako pise u Bibliji?

ristob:
itanja:

Ko je uopste imao racuna da propagira hriscansku religiju kad je poznato da su je, kroz istoriju, vladari progonili (cast izuzecima), kako su se ljudi "lijepili" za religiju koja propagira covjeku da dobrovoljno zivi u nemastini i trpljenju muka i, na kraju, kako se ta religija i danas sve vise i vise seri, bas kako pise u Bibliji?

Izgleda nelogicno da neko prilazi religiji, odbacuje svoj lagodni zivot
i dobrovoljno zivi u nemaarstini ali...Ta ista religija daje mogucnosti za
veciti zivot to je privuklo mase a uvek je bilo vise siromasnijih koji nisu
imali mnogo cega da se odreknu nego samo da promenu veru i za ovo
malo ovozemaljskog zivota ispostuju pravila i dobiju vecni zivot.
A da se Hriscanstvo nesto narocito siri ??? Pogledaj statistiku zapada
koliko ljudi je istupilo iz katolicke vere.Umnozavaju se i sire sekte a ako
ce mo po starom oni su otpadnici vere.Mozda po necijem ubedjenju
lupam kao otvoren prozor ali to je moje misljenje.

dadel:
koliko ljudi je istupilo iz katolicke vere.Umnozavaju se i sire sekte a ako
ce mo po starom oni su otpadnici vere.Mozda po necijem ubedjenju
lupam kao otvoren prozor ali to je moje misljenje.

Sve te sekte, za koje kažeš da su istupile iz katoličke crkve, upravo su istupile po njenom odobrenju.. ;) i još uvek su pod njenim krovom, samo drugim imenom.Sve su to čisti interesi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back