ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Да, прочитао сам је, и мислим да сам то раније напоменуо. У сваком случају, има доста истине, али не треба све што тамо пише узимати здраво за готово, премда су аутори књиге МАСОНИ!

Mislim da je bila frka neko vreme jer su istovremeno živeli i Srbi i dinosaurusi.Jenostavno planeta Zemlja je bila isuviše mala i za jedne i druge gigante,tako da se i dan danas na guslarskim večerima pre pesama o Nemanjićima,Turcima i Kraljeviću Marku mogu čuti ode o županima koji su jednom rukom sobarali ogromne gmizavce.

Pobunjenik:
Настављамо причу о Исусу, али бих најпре одговорио на питања у вези са доказима за ове тврдње које сам изнео. Све што сам написао можете пронаћи у Јеванђељима, под условом да се довољно удубите у њих, али за то је неопходно да имате одређено предзанање, а да бисте стекли то предзнање требало би да прочитате «Свитке с Мртвог мора». Они су пронађени 1947 године у близина Кумрана – места где се налазио централни храм Есенске заједнице. Од око 1000 свитака које су есени сачували, пронађено је нешто преко 850, а остатак је нађен у фрагментима. Свици су у целости преведени на енглески језик тек после 30-ак година, али се у њима налазе изузетно значајни подаци у вези са начином функционисања Есенске заједнице, односа који су међу њима владали, као и политичке ситуације у Јудеји у периоду од 140 п.н.е – 60 и неке године н.е.

Што се тиче назива куће у којој је Исус рођен, није то била кућа у правом смислу речи, већ више нека врста храма у коме су живеле све трудне жене из Есенске заједнице. Такве куће су се звале «Витлејем јудејски».
Кућа по имену «Египат» је била централа терапеута, о којима смо прошли пут говорили, дакле, један верско-административни објекат у коме су они обављали своје ритуале.

Есени су били једна изузетно конзервативна секта, која се строго држала Торе (Мојсијевог Петокњижја), својих правила и ритуала. О томе ћемо приачати следећи пут. Пријем у њихову заједницу је за дечаке био у 12-ој години, па зато и прича у Јеванђељима о томе како дванаестогодишњи Исус одлази са родитељима у храм где је задивио свештенике својим знањем. У 20-ој години су момци постајали прави чланови, да би у 23-ој уложили сву своју имовину, причестили се хлебом и вином, ступили у строги целибат и на тај начин постали пуноправни чланови Есенске заједнице. Ту су боравили до своје 36 године, када су имали право да изађу и ступе у сексуални однос са супругом. Постојао је и женски монашки ред у оквиру Заједнице, али о томе другом приликом.

Рекли смо да је Исус рођен седме године п.н.е. у марту месецу. То је био и узрок сукуба код есена, јер је тврда струја, дакле ортодоксни есени, сматрала да Месија мора бити рођен у септембру, јер је то био свети месец за ову секту. Међутим, спор је разрешен, јер је већина чланова одлучила да је Исус легитимни наследник Давидовог престола. Ипак, Исусови родитељи су, за сваки случај, друго дете направили у децембру, да би се родило у септембру, у складу са врло прецизним календаром који су есени састављали.
Ова прича може да вас збуни, јер у Јеванђељима стоји како је Марија затруднела са «Светим духом», па онда произилази да је Исус рођен безгрешним зачећем. «Свети дух» је ТИТУЛА коју је носио Јосиф, а његова млађа браћа су имали титуле «Духови».

Овај календар, који сам споменуо, је изузетно значајан, јер га је састављао Јован Крститељ. Он је био првосвештеник у Кумрану, где се налазила централа есена, и у «Свицима с Мртвог мора» је описан као «Учитељ праведности» и «Господ». То су, заправо, биле његове титуле. Јован Крститељ је “предвидео” смак света за тридесету годину, али пошто до тога није дошло, морао је да сноси одређене консеквенце. Исус је стајао на челу струје која се залагала за његову смену, и зато је, од стране Јованових присталица, понео титулу «Зли свештеник» и «Човек лажи.» Све је то описано на «Свицима». Дакле, видимо да однос између Исуса и Јована Крститеља није био онако сјајан како нам се чини када читамо Јеванђеља. Они су били, преведено на данашњи језик, политички противници.

О детаљима њиховог сукоба, као и о Исусовом животу и раду, причаћемо сутра.
Sam me zanima,kako to da toliki vjerodostojni,duhovni i umni teolozi hriščanski nise imali PREDZNANJE i nisu pročitali sve što i ti ili jednostavno nisu tako prosvjetljeni da bi skužili sve što i ti!
Jel se to osniva neka nova sekta čiji si potparol ili šta je več u pitanju.
Tvoja tumačenja Biblije su tačna,a tumačenja tolikih Hilandaraca i ostalih Svetitelja su BUKVALNA i PLITKA
Pa ti si stvarno ili težak sektaš ili totalni kreten.

Danas sam gledao na "Discovery"-ju neku emisiju o Isusu. Uglavnom su razmatrali da li je bio ozenjen, da li je imao dece, i tumacili su nekoliko tajni iz da Vincijevih slika.

Spominjali su i Merovinge kao potomke Isusa i tumacili njihov rodoslov. Jedan istoricar koji vec 30 godina proucava istoriju dinastije Meroving je rekao da rodoslov nije istinit jer se na njemu pojavljuje mnostvo licnosti za koje ne postoje nikakvi dokazi da su ziveli,a takodje se pojavljuju i nekoliko irskih imena. Na kraju je rekao da je to sigurno netacan dokument jer je autor koji ga je sastavio (ne secam se imena) tvrdio da je on potomak dinastije Meroving.

Takodje su i rekli da Isus nije bio ozenjen Marijom Magdalenom jer ne postoje nikakvi dokazi za to. Pritom su i opovrgavali neke od stavki iz knjige "Da Vincijev kod".

Emisija je bila veoma interesantna, samo steta sto nije dugo trajala.

Da dodam ja nesto: Kako to da se i predhriscanski bog Mitra rodio 25 decembra, da je ziveo isto koliko i Isus Hristos- 33 godine, da je tri godine,kao i Isus, propovedao ravnopravnost svih naroda, da je ubijen (nisam sigurna da li je bio raspet) i da je posle tri dana vaskrsao- ISTO KAO I ISUS!!!
Verujem u Boga i verujem u Isusa kao bogocoveka mozda zato sto sam tako vaspitana. To je, jednostavno, usadjeno duboko u meni, ali mislim da je narod mnoge stvari dodao njegovom zivotu i da se, zapravo, o njegovom pravom zivotu vrlo malo zna. Biblija je za mene jedna velika filozofija zivota i nju ne moze svako da razume. I kako to da ni jedan izvor, ni jedan popis stanovnistva, ne govori o istorijskom postojanju Isusa? Pocecu da verujem da je on ipak bio "covek koji je imao sjajnu ideju". Jedino me zbunjuje to sto hriscanstvo traje vec vise od dve hiljade godina, a i sami jevreji su sedamnaest vekova pre hrista verovali u jednog boga. Kako je njihova jednobozacka religija opstala toliko dugo medju svim tim mnogobozackim religijama? I kako su sami oni opstali posle tolikih nedaca. Mislim da je to bilo oko 135 godine, kada su toliko istrebljeni da je od njih ostalo samo oko 200 000. Vremenom bi izumrli. Ali nisu! Njih i danas ima! Nije li to Bozja opomena?

I jos nesto; nisam cula bilo kog istoricara na mom fakultetu da je rekao da je Isus rodjen prve godine nove ere ili nulte godine, vec se vodi spor da li je rodjen sedme ili cetvrte godine pre nove ere. Zvanicno, u proslosti se verovalo da se Isus rodio 5508. god. od postanka sveta, pa tako u raznim dokumentima pise da je car Dusan Silni poceo da vlada 6839. godine od postanka sveta, tj. 1331.god. posle Hrista.

Далеко од тога да је Исус „обичан човек који је имао сјајну идеју." Исус је заиста Богочовек - божанска појава међу људима, једна од оних личности која се посебно инкарнира у виду религијских учитеља, како би повела човечанство, односно онај део човечанства којима је послат, у правцу духовног развоја.

Није тачно да ниједан историјски документ не говори о Исусу. На самом почетку сам навео јеврејског историчара из првог века Јосифа Флавија, као и одређене римске изворе који говоре о Исусу. Дакле, Исус је дефинитивно историјска личност.

О Јеврејима и њиховој историји бисмо могли да отворимо посебну тему, али пре тога бисмо морали да дискутујемо о Србима, јер, као што ћете видети, ова два народа су била веома повезана још пре Исуса - кога су и изнедрили. Али, о томе када буде дошао тренутак.

Osecam da ova tema nema znacaj za sve one koji danas zive. u smislu preciznosti i vaznosti iste, zivota Isusa iz Nazareta.
Naucno je dokazano da je 2006 godina ustvari 2000 godina od Hristovog rodjenja, posto je
" Zvezda " koju su pratili mudraci na putu ka mestu Mesijinog rodjenja, ustvari bila najveca
Planeta - Jupiter, posto se pre 2000 godina nasao u tom polozaju.
Isto je dokazano da kod zena moze da dodje do samooplodjenja, zato sto se u svakih 50000
jedna zena rodi sa x i y hromozomima.
Mislim da bi na ovoj temi bilo osvezenje razmisliti zasto ljudi veruju da je Isus - Bog, kada je on sam rekao da nije dosao da izmeni zakon nego da ga potvrdi svojim prisustvom.
Nema nikakvog svetog trojstva u starom zavetu, niti pise u istom da ce se pojaviti.
Pise ( u oko 300 prorocanstava ) da ce se pojaviti Mesija iz linije Davidove, koji naizgled nece nista uraditi, i bice ubijen, posle cega ce doci do unistenja glavnog Izraelskog Hrama.
To se i desilo istorijski. Sve sto je on rekao je Istina, ono sto je vec receno u Starom zavetu, ali neshvaceno od strane naroda kome je taj zavet dat.
Sva "njegova" prorocanstva sa "planine maslina" ( Mateja i Luka ) su isto ono sto su prorekli ljudi koji su njega prorekli, nista manje, nista vise.

Gledao sam na nemackoj televiziji jednu reportazu. Radi se o pronalasku
Petrovog ribarskog camca koji (Dokazano) potice iz I.veka i tvrdi se da je njegov.
Interasuje me vase misljenje.
2. Ako su Nemanjici povezani sa Merovinzima onda je opravdana anatema
svetog Save da su smo oni legitimni kraljevi. Zbog cega se lazar nije zacario?
Mozda bi prosao kao Pupin debeli. Itd. itd.
Naravno sve su to teze ali neke stvarcice se vremenom otkriju ili cak dokazu.

dadel:
Gledao sam na nemackoj televiziji jednu reportazu. Radi se o pronalasku
Petrovog ribarskog camca koji (Dokazano) potice iz I.veka i tvrdi se da je njegov.
Interasuje me vase misljenje.
2. Ako su Nemanjici povezani sa Merovinzima onda je opravdana anatema
svetog Save da su smo oni legitimni kraljevi. Zbog cega se lazar nije zacario?
Mozda bi prosao kao Pupin debeli. Itd. itd.
Naravno sve su to teze ali neke stvarcice se vremenom otkriju ili cak dokazu.

Hm...ta anatema o kojoj govoriš je bila zapravo strah u narodu, proistekao iz uspešnog Nemanjićkog vladanja, ali i krunisanja Stefana Prvovenčanog. To je tkz. "svetosavsko prokletstvo" koje je imalo velikog uticaja u narodu i u XIV veku. Sv.Sava je uživao veliko poverenje i poštovanje kod naroda i kad je on krunisao batu, smatralo se da su samo Nemanjići bogom dani da vladaju zemljom. Zbog ovog poštovanja prema Sv.Savi, ali i zbog mišljenja o uticaju "svetosavskog prokletstva", knez Lazar se plašio da se kruniše za legitimnog vladara Srbije. Pronadjeno je solomonsko rešenje, tako što je krunisan bosanski ban Tvrtko I, Nemanjić po babi, koji se nije mešao Lazaru u posao.
A, Lazar je carevao nesmetano i dalje.
Jedinu vezu izmedju Nemanjića i Merovinga, znam za ikonu koja je postojala u nekoj crkvi oko Prizrena. Da li je tačno? Nemam pojma.

Bi2 Hvala na objasnjenju. O anatemi znam ponesto
a i o kralju "Srba" tvrtku koji se nije pojavio na kosovu
nego zamazao oci jednim odredom konjice.Citao sam
i da je licno pitao Lazara da nema sta protiv sto ce se
on/ Tvrtko krunisati.
2. Interesuje me koliko je u nasim mediumu poznata stvar
o onom Petrovom ribarskom camcu.Mislim da sam tu reportazu snimio
i trebalo bi da prekopavam video kasete da se uverim.
Inace tema je jako interesantna.
Pozdrav svim ucesnicima !

OK Bi2- Znam da su Lazar i Tvrtko kontaktirali preko
(mislim) Vlatka Vukovica i normalno je da po lozi Tvrtko
imao vise prava na srpsku krunu.Ali sto se teritorija u Srbiji tice
lazar je tu bio Car.Nego skrecem sa teme. U pitanju je Isus
Bi2 hvala na odgovoru-
Izvolite...

Pozdrav Dadel .. :lol:
Vidi, čula sam da u crkvi Sv.Arhangela u Prizrenu postoji freska sa porodičnim stablom Nemanjića a, odmah do nje, freska sa lozom Jeseja. U rodoslovu Isusa pominje se Jesej kao Davidov otac.
Ako je sve ovo tačno, nameće mi se pitanje šta će ta freska u crkvi, zadužbini Nemanjića?
I da li su Nemanjići "znali" svoje poreko?
Inače, Lazar i Tvrtko su stupili u kontakt preko Milice. ;)
Tek po krunisanju, Tvrtko I je obavljao svoje poslove u Srbiji preko vojvode Vlatka Vukovića.

Hvala Bi2. Citao sam o svemu tome pre 20.tak godina
i neke stvari se pobrkale, neke zaboravile. Trebao bih to
sve ponovo da procitam da bi se ukljucio u diskusiju.
Hvala na razjasnjenju i osvezavanju. I ako sam u godinama
jos sam brzoplet kao klinac ali drago mi je da se druzim
sa vama.
Pozdrav svima !!!

yupiter:
Osecam da ova tema nema znacaj za sve one koji danas zive. u smislu preciznosti i vaznosti iste, zivota Isusa iz Nazareta.
Naucno je dokazano da je 2006 godina ustvari 2000 godina od Hristovog rodjenja, posto je
" Zvezda " koju su pratili mudraci na putu ka mestu Mesijinog rodjenja, ustvari bila najveca
Planeta - Jupiter, posto se pre 2000 godina nasao u tom polozaju.
Isto je dokazano da kod zena moze da dodje do samooplodjenja, zato sto se u svakih 50000
jedna zena rodi sa x i y hromozomima.
Mislim da bi na ovoj temi bilo osvezenje razmisliti zasto ljudi veruju da je Isus - Bog, kada je on sam rekao da nije dosao da izmeni zakon nego da ga potvrdi svojim prisustvom.
Nema nikakvog svetog trojstva u starom zavetu, niti pise u istom da ce se pojaviti.
Pise ( u oko 300 prorocanstava ) da ce se pojaviti Mesija iz linije Davidove, koji naizgled nece nista uraditi, i bice ubijen, posle cega ce doci do unistenja glavnog Izraelskog Hrama.
To se i desilo istorijski. Sve sto je on rekao je Istina, ono sto je vec receno u Starom zavetu, ali neshvaceno od strane naroda kome je taj zavet dat.
Sva "njegova" prorocanstva sa "planine maslina" ( Mateja i Luka ) su isto ono sto su prorekli ljudi koji su njega prorekli, nista manje, nista vise.

Пошто је тако дошло да морам вама да одговорим, због неких ствари које би требало мало више проучити. Прво Јупитер није могао бити та звезда пошто се он креће јако споро преко небеског свода, а има и уназад кретање па због тога није се могло пратити његово кретање простим оком, и са тога поднебља. И друго, Библија се мора оставити на страну кад се проучава Јеванђеље, а нарочито Вуков превод, и треће, добро протумачити последњу реченицу.

Вујадин

dadel:
Hvala Bi2. Citao sam o svemu tome pre 20.tak godina
i neke stvari se pobrkale, neke zaboravile. Trebao bih to
sve ponovo da procitam da bi se ukljucio u diskusiju.
Hvala na razjasnjenju i osvezavanju. I ako sam u godinama
jos sam brzoplet kao klinac ali drago mi je da se druzim
sa vama.
Pozdrav svima !!!

Kad pogledaš malo bolje, stalno se mora čitati i obnavljati "gradivo". Život čini svoje, neke stvari se zaista zaborave. Zbog toga je i lepo i korisno ovo druženje sa nama. ;)
Pozdrav

vujadin:
Пошто је тако дошло да морам вама да одговорим, због неких ствари које би требало мало више проучити. Прво Јупитер није могао бити та звезда пошто се он креће јако споро преко небеског свода, а има и уназад кретање па због тога није се могло пратити његово кретање простим оком, и са тога поднебља. И друго, Библија се мора оставити на страну кад се проучава Јеванђеље, а нарочито Вуков превод, и треће, добро протумачити последњу реченицу.

Вујадин
Informacija o naucnim dokazima o Jupiteru koga su pratila Tri mudraca, i x/y hromozomima kod zena, je dala Britanska BBC u emisiji " Isus - cela prica ", prikazanoj na Discovery kanalu.
Torah, ili stari zavet je zapis u kojem ne postoji informacija o nastanku "Novog zaveta", Isusa kao " Boga ", " Sina Bozijeg ", " Spasitelja " ili kako se vec u Hriscanstvu fabrikuje Isus iz Nazareta. U jeziku kojim je pisana, tacno se zna sta je uloga, i znacaj Mesije.
Cetiri Jevandjelejla su potvrda o zivotu i smrti Mesije Isusa, kao potvrda prorocanstava
Isaije, Jeremije, Jezekilja, Danijela i drugih Proroka.
Isus je rekao Istinu, a Pavle je pretocio u Verovanje, po sablonu njegove prethodne religije.
I to verovanje nazvao Hriscanstvo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back