Историјска сваштара (1941-1945)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
не, мислим као твој пећинко :mrgreen:

У присуству мужа, Лепа Жујовић је изјавила:

Врховни се ‘‘укакио'‘, тресе се од страха, опустио руке и буљи у ку... (нећу да је вређам, мртва је, и она је његова жртва), она вришти, хистерише, а он чека Немце да им се преда. Уча (Кардељ - прим. аут) чучи у ћошку, не ‘‘теорише'‘. Овом (Жујовићу - прим. аут) је требало пола минута да ‘‘очисти'‘ пећину. Пукоше шамари, престаде вриска, њу за тур па кроз рупу, шепави Уча више не чека, али ‘‘херој'‘ неће из пећине, не иде му се на брисани простор. Овај (Жујовић - прим. аут) га је потерао, цев на њега прислонио: ‘‘Немцима те живог не остављам!'‘ - гурнуо кроз рупу и узгред ногом у ‘‘грешно место'

92 П. Милићевић, Сећања, 56

:hahaha::hahaha::hahaha:

12-Mrtav-Draza-za-net.jpg

https://www.pogledi.rs/kako-je-zarobljen-draza/

Poslednja izmena od moderatora:
Osvanuo je najtužniji dan u istoriji Vranića
-
bez sunca, mokar, jesenji. U celom selu čula se
kuknjava. Kao oluja, pronela se vest o pokolju. Seljaci su izgubljeno i sa strahom gledali u
komšijska vrata očekujući da će se neko pojaviti ili je i ta porodica poklana Niko nije znao
koliko je pokla-
no. Celog dana su otkrivane nove poklane porodice i nove žrtve.

Na svakom licu se čitalo neopisivo očajanje. Oči zaleđene od straha, bežale su od nečeg užasnogi nesvakidašnjeg. Vranić je bio pun leševa Uništen je cvet mladosti, zbog kojeg se živelo.Oskrnavljena je čast i dostojanstvo svakog čoveka Ljudi su se pitali ima li smisla dalje

živeti.Činilo se da je vreme stalo i da Vranić takvu tragediju ne može preživeti.

Sahrana je trajala puna tri dana. Tri dana su preplašeni rođaci, prijatelji i komšije, bez reči,krijući oči jedan od drugog, kopali rake, pravili sanduke i povorkama odvozili unakažene leševena groblja. Jedni su sahranjivani u dva groblja na Gunjicama, a drugi na groblje Višnjica.

- - - - - - - - - -

https://www.scribd.com/document/142032153/NOĆ-KAME-Dragoljub-Pantic

Porodica Mirka Savića tek je bila zaspala, kada su četnici razvalili vrata i banuli u kuću.
-
Zašto ne otvarate vrata, majku vam komunističku! Odmah palite lampu! Sve ćemo vas poklati!
-
Nismo vas čuli, tek smo zaspali
-
pravdao se zbunjeni domaćin. Biće sve u redu, evo šibice.
Tek kada je upalio lampu, Mirko se skamenio od straha. Pred sobom je video grupu bradatih
koljaša, koji su bili kaljavi do kolena, brade su im bile poprskane krvlju, sveža krv se cedila sakama, koje su držali u krvavim rukama.
-
Nemamo mnogo vremena domaćine, koliko imaš članova u kući?
-
U kući živimo ja i majka Anđelija, moja supruga Radmila i sestra Sata. Tu je još i naša rođaka
iz Guncata.-
Kakva rođaka? Ko si ti? I šta tražiš u Vraniću?

Žena je ispričala da se zove Kadivka Savić rodom iz Guncata, da je došla da preuzme svojkožuh, koji majstor nije na vreme završio, zato je ostala da prenoći, pa sutra da ga preuzme. Još je kazala da joj je Anđelija posestrima, bog toga je došla kod nje da prenoći.

Suočena sa opasnom pretnjom, Radmila je oštroumno ocenila da će četnici poštedeti njihovurođaku iz Guncata. To je bila poslednja nada da, veštom obmanom četnika, pokuša da spasesvoju sedmomesečnu kćerku.

Zato je iznenada kazala četnicima:
-
Htela je ona da ide kući, ali smo je mi zadržali, mislili smo,kako sa detetom da ide po onoj kiši i blatu, a bilo je već kasno i tako je ostala da noći.
-A, ti si ovde sa detetom -
pitao je četnik?
-
Da, uplašeno slaga Kadivka iako nije znala zašto Radmila to čini, nije smela da joj protivreči.
-
Odmah uzmi to derište i marš napolje!
-
Pa gde ću noćas?
-
Idi kud znaš, šta me briga, zar ja da vodim brigu o tebi i tvojoj deci. Žena je bez reči uzela deteiz kolevke i otišla u noć.

Tako mala Živoslavka, sticajem raznih okolnosti i snalažljivosti svoje majke, nije doživelasudbinu Ljubomira Pantića i Katarine Ilić, koji su zaklani u kolevkama.

Po izlasku Kadivke iz kuće, odjednom je nastao pravi košmar. Jedni su čvrsto držali Mirka, koji je pokušavao da se otme i zaštiti suprugu Radmilu, koju su četnici oborili na pod. Dva četnika sudržali Radmilu za ruke, jedan je sedeo na njenim nogama, a Dule Ciganin je seo na ženin stomak i kaže ostalim četnicima:
-
Gledajte kako se to stručno radi! Jednim potezom leve ruke pocepa bluzu na njenim grudima. Svi četnici se zagledaše u lepe bele ženine dojke, koje se na bledojsvetlosti pojaviše. Dule sačeka nekoliko trenutaka da četnici uživaju, a onda snažno kamomudari ženu prvo u desnu, pa u levu dojku. Vruća krv poprska Dula i ostale radoznale četnike.Žena se samo malo trže i klonu. Dok je umirala, nesvesno je otvorila fijoku od ormara, kao da jehtela nešt
o da ponese sa sobom.
Tada su u Mirkovu kuću četnici uveli vezanog Selimira. Voja, kao da je čekao taj trenutak,odmah naredi četnicima da pređu na posao. Gomila bradonja sa oštrim kamama ustremi se na bespomoćne ukućane i Selimira, koji su, za nekoliko minuta, ležali na podu iskasapljeni i krvavi.
-
Svaka vam čast momci
-
pohvali Voja koljaše
- pokupite sve vredne stvari, nakit i novac, pa
pravac Jasenak. Naša grupa je sa ovom kućom završila posao. Ja i Miša Gačić idemo da se pridružimo Ristićevoj grupi i pomognemo da i on što pre završi pokolj u Crkvenom kraju, a vi sesvrstajte u kolonu i pod Sutulinom komandom idite za Jasenak, odnosno kući Toče Stančića. O pokolju nikom ni reči.

- - - - - - - - - -

https://www.scribd.com/document/142032153/NOĆ-KAME-Dragoljub-Pantic

Narodni heroj Jugoslavije, partizanski vojskovođa, Konstantin Koča Popović uvek je govorio šta je mislio, zbog čega se posle čistke "liberala" u Srbiji povukao iz javnog života. O Titu je govorio kao o velikom državniku čije su govore svi ostali državnici prepisivali, Albance nazivao državljanima, a ne podanicima, četnike kukavicama, dok je za mitinge Slobodana Miloševića govorio da su lažni!

Koča Popović (Beograd, 14. mart 1908. — Beograd, 20. oktobar 1992.) je bio školovani oficir i filozof, istaknuti nadrealistički pesnik, književnik, partizanski vojskovođa, ugledni diplomata i narodni heroj Jugoslavije.

Koča je bio poručnik Španske republikanske armije, a potom komandant čuvene Prve proleterske brigade (kasnije Prve proleterske divizije) tokom narodno-oslobodilačke borbe Jugoslavije.Nakon rata je bio načelnik Generalštaba JNA, šef jugoslovenske diplomatije, te potpredsednik SFRJ. Sedamdesetih godina povlači se iz političkog i javnog života usled čistke "liberala" u Srbiji.

Kao partizanski vojskovođa o četnicima je rekao:- Ratnički spoljni izgled srazmeran kukavičluku, terminologija i simboli (mrtvačka glava) takođe.

Otkud bi četnik mogao biti hrabar, kad su osnova i osnovna pobuda njihovog stava i opredeljenja kukavičluk i priznanje nemoći pred snagom okupatora?

Hoće li četnici, vođe, u poslednjem trenutku, okrenuti oružje protiv Nemaca? Ipak izgleda da neće moći. To bi mogli učiniti samo ako bi nemačka vojska bila prethodno potpuno razbijena, doslovno rasterana. Pored tih materijalnih uslova za preokret isto tako malo ima i "političkih": izdajstvo je postalo prava sadržina te politike, osnovnija od cele superstrukture, od svih kombinacija "kad dođe vreme".

http://www.telegraf.rs/vesti/politi...ici-su-kukavice-milosevic-je-lagao-narod-foto

Prenosimo intervju koji je marta 1989. godine sa njim objavilo sarajevsko "Oslobođenje" .

"Vi znate da sam ja rođeni Beograđanin, ali nisam velikosrbin. Ja sam kosmopolita. Kad se 1971. nije moglo pisati Jugosloven, ja sam u rubrici nacionalnost napisao: Srbin po rođenju. Ovo što se sada dešava u Srbiji nije mi nimalo simpatično. To je jedan uzak, veoma opasan nacionalistički program.

Koča je sa gnušanjem gledao na bujanje srpskog nacionalizma.

"Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj stvarnoj istoriji."

- - - - - - - - - -

ko ono reče da srbija ne plaća jevrejskoj opštini po 950.000 evra godišnje?

- - - - - - - - - -

Od 950.000 evra, koliko je jevrejska zajednica dobila iz budžeta, 427.000 je odvojeno za Savez jevrejskih opština i pojedinačne opštine, ali tako da je Savez dobio pola a mi svi ostali drugu polovinu - kaže Medić.

zahvaljujući uspešnoj saradnji sa Agencijom za restituciju i njenoj ekspeditivnosti, vraćene nekretnine, od čijeg rentiranja možemo da se izdržavamo i pomažemo Jevrejsku opštinu - - - - - - - - - -

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...icu-Savezu-sa-devetoro-zaposlenih-200000-evra

- - - - - - - - - -

eeee nediću ala nas u crno zavi........

USVOJEN ZAKON: Vraćanje imovine žrtvama holokausta
Beta | 12. februar 2016. 17:40

- - - - - - - - - -

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, koji propisuje da se iz budžeta Srbije Savezu jevrejskih opština od 1. januara 2017. godine, u narednih 25 godina, godišnje uplaćuje po 950.000 evra.

- - - - - - - - - -

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...JEN-ZAKON-Vracanje-imovine-zrtvama-holokausta

- - - - - - - - - -

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, koji propisuje da se iz budžeta Srbije Savezu jevrejskih opština od 1. januara 2017. godine, u narednih 25 godina, godišnje uplaćuje po 950.000 evra.

- - - - - - - - - -

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...JEN-ZAKON-Vracanje-imovine-zrtvama-holokausta

Tu imovinu su ustvari od Jevreja kao i od Srba oteli titovci.

оволико писаније на овој теми поводом имовине Јевреја уопште нема везе са неким посебним третманом Србије у том погледу а још мање са Недићем.
Ради се о усвојеном тражењу надокнаде, и признале су то право јеврејској заједници све земље Европе, као и Америка и Русијам па и све БЈР још 2009.године.Званични назив договора је Терезинска декларација и потписана је у Прагу, 46 потписника је било.

Провалите ово кисели на овој теми каже да сарадње партизана и усташа није било ни у предратно доба, а на овој теми:http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=12136&postdays=0&postorder=asc&start=0 после свађе са мном поставља ово:

"komunisticka partija pozdravlja ustaski pokret lickih i dalmatinskih seljaka i stavlja se potpuno na njihovu stranu.Duznost je svih komunistickih organizacija i svakog komuniste da taj pokret potpomognu, organizuju i predvode.U isto vrijeme Komunisticka Partija ukazuje na dosadasnje nedostatke i pogreske u tom pokretu, koje se razjasnjavaju tim da u pokretu dosada znatan uticaj igraju hrvatski fasisticki elementi .(Pavelic-Percec), kojima nije u interesu da protiv velikosrpske vojno-fasisticke dikatature razvijaju jedan hrvatski masovni pokret,jer se boje da bi se takav pokret okrenuo ne samo protiv diktature nego i protiv njih i njihovih talijanskih gospodara.Zbog toga se oni ogranicavaju na akcije malih odreda i metoda individualnog terora.
Borba za rasirenje masovne baze ustaskog pokreta, protiv individualno-teroristickih metoda hrvatskih fasista-to je zadaca komunista."

уз коментар: komunisti su protiv fasistickog dela tog pokreta. ustaski pokret u ono vreme je imao razlicite struje
Шта ћете ми сад рећи, комунисти?

isto tako je pozdravio i vladika nikolaj hitlera i uporedio ga sa svetim savom, zar ne?

https://sr.wikisource.org/wiki/%D0%A...0%B4_22.8.1944.

- - - - - - - - - -
deo o saradnji nedićevaca sa nemcima:

- - - - - - - - - -

Специјални опуномоћеник Министарства спољних послова за Југоисток заступао је лични интегритет и лојалност Недића, који се несумњиво 100% ставио на немачку страну и при том недвосмислено антиенглески експонирао.

- - - - - - - - - -

извор: АВИИ, НАВ-Т-311, р. 192, с. 802—12.

- - - - - - - - - -

šah mat :mrgreen:

https://sr.wikisource.org/wiki/%D0%A...0%B4_22.8.1944.

- - - - - - - - - -
deo o saradnji nedićevaca sa nemcima:

- - - - - - - - - -

Специјални опуномоћеник Министарства спољних послова за Југоисток заступао је лични интегритет и лојалност Недића, који се несумњиво 100% ставио на немачку страну и при том недвосмислено антиенглески експонирао.

- - - - - - - - - -

извор: АВИИ, НАВ-Т-311, р. 192, с. 802—12.

- - - - - - - - - -

šah mat :mrgreen:

E moj slugo hrvata broza,svako jutro si hiperaktivan .. , ne znam da li si primetio
Link koji si u svojoj euforiji postavio uopšte ne postoji
Vezi goblen lepše ćeš se osećati :mrgreen:
goblen-tito-slika-52351301.jpg

ovaj tvoj na goblenu:D

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back