Koča
Elita
- Poruka
- 15.249
p.s. 
a koliki si tupson govori i to sto postavljas izjave nemackih komandanata

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

p.s.
Christopher Browning kaže da su ubijani bez deportacija. Na licu mjesta. Kako su Švabe bile tako učinkovite u Srbiji da već 1942. godine mogu reći da je Srbija Judenfrei?
Jedno pitanje za Hrvate koji su posetili ovu temu, mada pojma nemam iz kog razloga (tj znam vrlo dobro)...Znamo sta se desavalo u NDH, pa ako mogu da prokomentarisu sledece cinjenice...Jasno je iz kog razloga hrvati pripisuju Nedicu stvari koje nije cinio ili na koje nije mogao da utice (da bi koliko toliko ublazili sopstvenu sramotu) i te stvari smo ovde raskrinkali ali zasto bi Hrvati imali bilo sta protiv Nedica???
I đeneral Milan Nedić, na čelu kolaborantske Vlade nacionalnog spasa, koji, za razliku od Mihailovića, nije koristio jugoslovensku retoriku, nego je sve pozivao pod zastavu Majke Srbije, nije nikakvom uzvratnom progonu izložio Hrvate koji su živeli u Srbiji, iako su izbeglice, koje su on i Toma Maksimović spasavali od koljačkog noža, svakog dana izveštavale o zločinima Pavelićevih ustaša na teritoriji NDH.
Prvislav Grisogono, jugoslovenski orijentisan Hrvat, koji je za vreme rata živeo u Beogradu, u časopis) Jugoslovenskog narodnog odbora, „Poruka“ (29/1955), koji je izlazio u Londonu pedesetih godina 20. veka, piše da, iako nije voleo Nedića kao kolaboracionistu, ali da mora, jasno i glasno, da kaže: „Za četiri godine pod okupatorskom čizmom, pod postavljenom Vladom generala Nedića, a pod stvarnim autoritetom Dražine Šume, ja nisam ni video ni čuo nijedan slučaj napada na Hrvata ili katolika kao takove, u kome bi učestvovala masa, i ni jedan slučaj koji bi se mogao upisati u odgovornost Vladi, bilo onoj postavljenoj, bilo onoj sa stvarnim autoritetom. Naprotiv. Ja znam da su svi Hrvati koji su se zatekli sa službom u Beogradu, zadržani u službi i na položaju. Pamtim da je ta Vlada obrazovala nekoliko naročitih položaja da bi stvorila položaj i službu nekima koji su zbog razvoja događaja izgubili mesto./…/ Poznato mi je i iz vlastitog saznanja, da su policiske vlasti, gotovo bez izuzetka, sistematski i uspešno sabotirale naređenja okupatora da se vojni obveznici iz Hrvatske predavaju njima ili prebacuju u NDH“. A za to vreme, Pavelićeva čudovišta su, svakodnevno, klala Srbe.
Tako Vam je to, gospođo Poglavnice. I tako će biti i na Strašnom sudu, gde vam neće pomoći ni „Blaženi Alojzije“, jer ste kažnjeni najstrašnijom kaznom kojom ste mogli biti kažnjeni – nepokajivošću. Svake godine Vaš narod dokazuje ko je, slušajući Tompsona i vičući „Za dom spremni!“
Mi, Srbi, grešni i pregrešni pred Bogom što se toga ne sećamo dovoljno, pred Prestolom Božjim imamo na stotine hiljada zastupnika koje su Vaši poklali samo zato što su bili pravoslavne vere.
http://www.vaseljenska.com/misljenj...o-gospodji-cije-ime-asocira-na-pastu-za-zube/
Da li su u Nedicevoj Srbiji proganjani, proterivani, ubijani Hrvati, samo zato sto su Hrvati???
slusaj, drzimo se cinjenica, manimo se budalastina...
A zar je toliko tesko odgovoriti na ovo pitanje...sta tebe, kao Hrvata, tangira Nedic??? i da li si u stanju da konkretno odgovoris na ovo..ili nisi...ako nisi, ne drvi, jer zaista me ne zanimaju hrvatske splacine...kapiram ja da sve to u svrhu da se vi hrvati osecat bolje ali slaba vajda, ne moze to nigde da prodje...
Ti to govoriš. Pa tebi je svaki drugi upis citat SS Švaba ili Talijanskih fašista. Ili Nedićevaca ili Ljotićevaca ili Četnika. Ukratko svaki drugi upis čitamo što su mislile Sile Osovine.

Jedno pitanje za Hrvate koji su posetili ovu temu, mada pojma nemam iz kog razloga (tj znam vrlo dobro)...Znamo sta se desavalo u NDH, pa ako mogu da prokomentarisu sledece cinjenice...Jasno je iz kog razloga hrvati pripisuju Nedicu stvari koje nije cinio ili na koje nije mogao da utice (da bi koliko toliko ublazili sopstvenu sramotu) i te stvari smo ovde raskrinkali ali zasto bi Hrvati imali bilo sta protiv Nedica???
I đeneral Milan Nedić, na čelu kolaborantske Vlade nacionalnog spasa, koji, za razliku od Mihailovića, nije koristio jugoslovensku retoriku, nego je sve pozivao pod zastavu Majke Srbije, nije nikakvom uzvratnom progonu izložio Hrvate koji su živeli u Srbiji, iako su izbeglice, koje su on i Toma Maksimović spasavali od koljačkog noža, svakog dana izveštavale o zločinima Pavelićevih ustaša na teritoriji NDH.
Prvislav Grisogono, jugoslovenski orijentisan Hrvat, koji je za vreme rata živeo u Beogradu, u časopis) Jugoslovenskog narodnog odbora, „Poruka“ (29/1955), koji je izlazio u Londonu pedesetih godina 20. veka, piše da, iako nije voleo Nedića kao kolaboracionistu, ali da mora, jasno i glasno, da kaže: „Za četiri godine pod okupatorskom čizmom, pod postavljenom Vladom generala Nedića, a pod stvarnim autoritetom Dražine Šume, ja nisam ni video ni čuo nijedan slučaj napada na Hrvata ili katolika kao takove, u kome bi učestvovala masa, i ni jedan slučaj koji bi se mogao upisati u odgovornost Vladi, bilo onoj postavljenoj, bilo onoj sa stvarnim autoritetom. Naprotiv. Ja znam da su svi Hrvati koji su se zatekli sa službom u Beogradu, zadržani u službi i na položaju. Pamtim da je ta Vlada obrazovala nekoliko naročitih položaja da bi stvorila položaj i službu nekima koji su zbog razvoja događaja izgubili mesto./…/ Poznato mi je i iz vlastitog saznanja, da su policiske vlasti, gotovo bez izuzetka, sistematski i uspešno sabotirale naređenja okupatora da se vojni obveznici iz Hrvatske predavaju njima ili prebacuju u NDH“. A za to vreme, Pavelićeva čudovišta su, svakodnevno, klala Srbe.
Tako Vam je to, gospođo Poglavnice. I tako će biti i na Strašnom sudu, gde vam neće pomoći ni „Blaženi Alojzije“, jer ste kažnjeni najstrašnijom kaznom kojom ste mogli biti kažnjeni – nepokajivošću. Svake godine Vaš narod dokazuje ko je, slušajući Tompsona i vičući „Za dom spremni!“
Mi, Srbi, grešni i pregrešni pred Bogom što se toga ne sećamo dovoljno, pred Prestolom Božjim imamo na stotine hiljada zastupnika koje su Vaši poklali samo zato što su bili pravoslavne vere.
http://www.vaseljenska.com/misljenj...o-gospodji-cije-ime-asocira-na-pastu-za-zube/
Da li su u Nedicevoj Srbiji proganjani, proterivani, ubijani Hrvati, samo zato sto su Hrvati???

bravo Lamasu...o tome pricamo...pravi primer "hrvatskog antifasizma"i blazenog Stepinca da ne zaboravimo...slabo ga spominjes

A jesi pokvaren,citiraš pola a ne cjeli dio koji govori da Nazor NIJE autor:
"sredini novina, na tzv. duplerici, bio je veliki članak pod naslovom »Opjevani poglavnik«.
Autor je bio Vinko Nikolić (i sâm autor zapažene ode »Poglavniku«. Smisao toga jubilarnog članka u povodu Antunova, imendana poglavara NDH dr. Ante Pavelića, bio je da se objave najbolje pjesme posvećene Poglavniku.
Odmah mi je upala u oči nepotpisana pjesma pod naslovom »Poglavnik«.
Odmah sam shvatio da bi to mogla biti tražena Nazorova pjesma. Jer koji bi to jaki razlog mogao biti da autor u tom svečanom broju ne potpiše svoju pjesmu?
Nametao se jedini logički zaključak da je autor Vladimir Nazor, koji je u međuvremenu bio već više od godinu dana bio u partizanima!
Ostavimo sada po strani spekulacije o (ne)dobrovoljnom Nazorovu odlasku u partizane i pokušajmo dokazati da je baš ta pjesma proistekla iz pera slavnoga književnika, koji je hrvatsku poeziju zadužio velebnom knjigom pjesama »Hrvatski kraljevi«.
Ona sama za sebe demantira sve one koji Nazoru pokušavaju osporiti njegovo hrvatstvo, što je ovih dana središnji događaj u hrvatskom kulturnom životu (u povodu otkrivanja njegove biste u Plaškom).
Očito je da bi ustaškom režimu bilo vrlo neprilično staviti pod tu (među šest objavljenih) prigodničarsku pjesmu potpis velikog pjesnika, koji je već dulje bio u partizanima.
S druge strane, pjesma je bila takvoga umjetničkog dometa, da se glavni urednik ipak odlučio objaviti je, makar i nepotpisanu.
Mene pak pjesma je odmah podsjetila na »Titov - Naprijed!«, koju sam više puta recitirao na »dobrovoljnim« radim akcijama kao član Dramske sekcije RKUD »Ognjen Prica«.
Dakle,nema logike da ustaški tjednik stavlja Partizanskog pisca u svoje novine!

Izveštaj komande 15. brdskog armijskog korpusa komandi 2. oklopne armije od 9. aprila 1944. o formiranju novih ustaških jedinica u Dalmaciji od bivših partizana:
"28. marta 1944. molio je k-t 771. inž. des. bataljona za odobrenje da iz Rijeke u Ražanac (20 km severno-severoist. od Zadra) prebaci 400 ustaških oficira i podoficira. Grupa armija »F« uputila je ustaše na njega. Korpus je dao svoju saglasnost. Prilog 14.
7. aprila javio se kod komandanta korpusa i komandanta 264. div. ustaški pukovnik Servaci sa svojim načelnikom štaba, ustaškim pukovnikom Čudinom, i predao zapovest koja je priložena u prevodu...
O vojnim pitanjima pukovnik Servaci je izložio:
On je u operativnom pogledu potčinjen k-tu 15 (brd.) AK i moli za podatak u kom rejonu treba da se smiri i da radi. Njegov rejon sada doseže od Novog do Trogira, pri čemu je izuzet rejon Gospića. On će, širenjem svog područja, da pređe na celo područje korpusa. Sa Desantnim inžinjerijskim bataljonom on je poveo 108 oficira i službenika, 282 ustaška podoficira i vojnika, poneo 130 tona opreme (uz to 4.000 garnitura odeće). Na raspolaganju mu stoje kao načelnik štaba ustaški pukovnik Čudina, a kao k-t novoformirane brigade ustaški pukovnik Cecet; ovaj zadnji na izričitu želju 264. div. (pukovnik C. bio je dosada komandant ustaške pukovnije na području divizije).
Sa dovedenim kadrom formiraju se navodno najpre jedna bojna Telesne garde i 7 ust. brig. (5 bojni). Vojnika ima u dovoljnom broju, većinom partizana kojima je dosadilo gerilsko ratovanje. Oficiri i podoficiri dolaze u dovoljnom broju, pošto je poglavnik za ustaše odustao od vrbovanja među domobranskim oficirima i podoficirima. Mesta formiranja su uglavnom veća mesta kao Obrovac, Benkovac, Zemunik, Drniš itd. Uzimaju se u obzir želje K-de korpusa. Mesta akcije i akciju određuje sam k-t korpusa. Između ostalog, moli se da se iziđe u susret željama za organizaciju i umirenje određenih rejona."
Zbornik, tom 12, knjiga 4, 187.
http://www.znaci.net/00001/4_12_4_42.htm
Ostao sam dužan strane autore koji su pisali o Nazorovom pro-ustaštvu i konvertitstvu:
Hajnc Ditrih Fišer, 1984:Šef hrvatskog děla narodno-oslobodilačke vlasti bio je 74-vorogodišnji dr Vladimir Nazor, pěsnik rođen u Dalmaciji. (...) Nazor je jednom prilikom bio napisao odu u slavu Poglavnika (Firera) Ante Pavelića i tipičan je prědstavnik bivših simpatizera ustaškog pokreta koji su pokušavali da prěđu na drugu stranu vođeni spoznajom da Němačka i njeni sateliti gube rat.
Reubin H. Markham: Rumania Under the Soviet Yoke.
Chapel Hill: University of North Carolina Press. 1947.
"Najčuveniji i najozloglašeniji među njima je 72-godišnji Vladimir Nazor, "najveći hrvatski pěsnik". On je postao prědsednik Antifašističkog věća Hrvatske, što ga je praktički učinilo prědsědnikom "Slobodne Hrvatske." On je piktoreskna ličnost s mnogim kvalitetima samozvane primadone.
Primao je i uživao većinu subsidija, srědstava i usluga koje bi nadaren i poslušan pěsnik mogao da očekuje od starog jugoslověnskog prilično darežljivog "fašističkog režima", potom je služio Paveliću kao pěsnik-laureat, pěvajući mu hvalospěve prěd kojima bi pocrvěneli čak i pěsnici persijskih kraljeva ili arpskih kalifa, i nakon što je krvničkom hrvatskom Poglavniku podario besmrtno město među carevima i cěsarima, Nazor je dospěo do Tita."
i gde je ovde dokaz da Nazor nije autor??? to sto je bio u partizanima nije nikakav dokaz...
u prvom delu lepo pise da je rec o Nazoru...
slika i prilika hrvatskih partizana....vama je Nazor, koji u najmanju ruku koketira sa ustastvom, i koji 1942. pise hrvatske nacionalisticke pesme, primer partizana, antifasite...a jedan Stepinac vam je blazeni...zaista jedna grozota...ovo nisi primetio?
ovde je uostalom Mrkalj dokazao da je Nazor autor
http://forum.krstarica.com/showthread.php/271775-Komunističko-ustaški-sporazum-Pijade-Budak/page9

Колико знам он је ту песму објавио у "Хрватској ревији" 1942 године, да би она поново била штампана у "Хрватском народу" 1944 године ко зна од стане кога.
Када би то нашли све дилеме би биле отклоњене.Je li ima negdje objavljen sken iz "Hrvatske revije" s tom pjesmom? Je li se Nazor potpisao 1942. godine? Ako jeste, onda mi ne ide u glavu sto se komplikuje stvar.
"Kiseli " je dokazao iza toga,ne tvoj Mrklj!
mozda vise cinizma i podlosti kod tebe....i srbijanska teorija zavere. uvek mora postojati neki brankovic da bi opravdao poraz, ili neka zavera...
elem, nazor nije napisao pesmu poglavniku, jer je gore navedena pesma objavljena 1944 godine, kada je davno bio u partizanima
Sve što sam ikada čuo o tobožnjoj Nazorovoj odi ustaškom vođi uključivalo je da je posrijedi pjesma koja u naslovu nosi posvećenikovo ime (ili titulu), a potpisana je punim pjesnikovim imenom i prezimenom. Kako sam već rekao, da je takva pjesma ikada objavljena, u posljednjih bi petnaestak godina, otkako je kulturna baština NDH postala javno dostupna, sigurno bila isplivala. Iz Jelčićeva pak članka doznajemo da nije imala odakle isplivati.
Ali, »Vijenčev« blok o Nazoru i Paveliću sadržava još dva priloga, jedan Vlatka Pavletića, a jedan Branimira Donata, u kojima se nudi svojevrsni Ersatzobjekt za »fantomsku pjesmu«, i to u liku anonimna stihovana sastavka pod naslovom Poglavnik, koji je izvorno objavljen uz članak Vinka Nikolića Opjevani Poglavnik u Hrvatskom narodu od 14. lipnja 1944, a prije nekoliko ga je godina na svjetlo dana izvukao i pripisao ga Nazoru historiografski amater Darko Skagrak. Pavletić i Donat njegovu atribuciju u najmanju ruku ne odbacuju, a Donat se upušta i u spekulaciju o tome što bi objavljivanje rečene pjesme – uz pretpostavku da jest Nazorova – bilo moglo značiti u endehazijskom Zagrebu 1944. Ovdje ne bih ulazio u njegove ni u Pavletićeve argumente, nego bih, na temelju iskustava s Nazorovom lirikom i uvida u anonimnoga Poglavnika, pokušao obrazložiti svoje neslaganje s pretpostavkom da bi pjesma uistinu mogla biti Nazorova.
http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac...A_CELU_KOLONE_

"Kiseli " je dokazao iza toga,ne tvoj Mrklj!
mozda vise cinizma i podlosti kod tebe....i srbijanska teorija zavere. uvek mora postojati neki brankovic da bi opravdao poraz, ili neka zavera...
elem, nazor nije napisao pesmu poglavniku, jer je gore navedena pesma objavljena 1944 godine, kada je davno bio u partizanima
Sve što sam ikada čuo o tobožnjoj Nazorovoj odi ustaškom vođi uključivalo je da je posrijedi pjesma koja u naslovu nosi posvećenikovo ime (ili titulu), a potpisana je punim pjesnikovim imenom i prezimenom. Kako sam već rekao, da je takva pjesma ikada objavljena, u posljednjih bi petnaestak godina, otkako je kulturna baština NDH postala javno dostupna, sigurno bila isplivala. Iz Jelčićeva pak članka doznajemo da nije imala odakle isplivati.
Ali, »Vijenčev« blok o Nazoru i Paveliću sadržava još dva priloga, jedan Vlatka Pavletića, a jedan Branimira Donata, u kojima se nudi svojevrsni Ersatzobjekt za »fantomsku pjesmu«, i to u liku anonimna stihovana sastavka pod naslovom Poglavnik, koji je izvorno objavljen uz članak Vinka Nikolića Opjevani Poglavnik u Hrvatskom narodu od 14. lipnja 1944, a prije nekoliko ga je godina na svjetlo dana izvukao i pripisao ga Nazoru historiografski amater Darko Skagrak. Pavletić i Donat njegovu atribuciju u najmanju ruku ne odbacuju, a Donat se upušta i u spekulaciju o tome što bi objavljivanje rečene pjesme – uz pretpostavku da jest Nazorova – bilo moglo značiti u endehazijskom Zagrebu 1944. Ovdje ne bih ulazio u njegove ni u Pavletićeve argumente, nego bih, na temelju iskustava s Nazorovom lirikom i uvida u anonimnoga Poglavnika, pokušao obrazložiti svoje neslaganje s pretpostavkom da bi pjesma uistinu mogla biti Nazorova.
http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac...A_CELU_KOLONE_

Heinz Dietrich Fischer
Outstanding International Press Reporting: 1928-1945, from the consequences of World war I to the end of World War II
Published by W. de Gruyter, 1984
Item notes: v. 1
ISBN 3110089181, 9783110089189
The head of Croatian section of the national Liberation Authority was Dr. Vladimir Nazor, 74, Dalmatian-born Poet. (...) Nazor once wrote a hymn in praise of Poglavnik (Fuehrer) Ante Pavelic and is typical of former Ustachi sympathizers now trying to switch sides because of the belief that Germany and her satelites are losing war.

Вратио нам се укисељени након година проведених у каци.
Видим ја нешто ми познат чим се активирао овде.
Једва чекам да правимо нови Зборник твојих лажи

Када би то нашли све дилеме би биле отклоњене.
Иначе је и без ње много касно за једног "антифашисту" приступио партизанима, тек 1943.

Vladimir Nazor bio je:
- Prědsědnik ZAVNOH-a; Vladimir Nazor (13. jun 1943 - 25. avgust 1945)
- Prědsědnik Prezidijuma Sabora NR Hrvatske (1945-1953); Vladimir Nazor (25. avgust 1945 - 19. jun 1949)
Takođe je poznato da se radi o hrvatskom nacionalisti i tzv. prěletaču, ali se to nikad ne povezuje
Koliko je cinizma u postavljanju ovakvog lika za prědsědnika ZAVNOHA i člana AVNOJ-a?
Prěletač je prěletěo u Titov tabor krajem 1942 (decembar; možda je drugi podatak koji govori da je to bilo početkom 1943. věrodostojniji.)
I iz ovog se vidi da su Pavelićevi i Titovi ljudi bili u těsnom kontaktu - dvě opcije od Hrvata su prěpoznate kao "Hrvatski plan A" i "Hrvatski plan B".
Plan B je nakraju upalio.
Када би то нашли све дилеме би биле отклоњене.
Иначе је и без ње много касно за једног "антифашисту" приступио партизанима, тек 1943.
Skidam Nazoru kapu!
daj uozbilji se kiseli
- - - - - - - - - -
sou..
- - - - - - - - - -
pa pravi primer "hrvatskog antifasiste"...al ne zaboravimo cuveni Sisacki odred
1942.
TOMISLAV
Oružje zveči, bjesne mrke čete..
I Mađari bježe na brzim konjima,
Za njima Hrvati ko sokoli lete,
Gone ih preko ravni i bregova,
šumama gustim, gudurama tamnim,
tamo do sivih Dravinih valova.
Kagan je rijeku prošo mrk je stao.
-Junače, tko si? - Na drugome brijegu
Pobjednik mladi gromko zavikao:
-Arpade, ti si vjetrina što hara,
a ja sam hrašće jedro i stoljetno
na koje zalud vihor se obara.
Ti bijesan rušiš, a ja vedar zidam;
Ti ko zvijer banu da moriš i kolješ
Ja od zla branim, ljute rane vidam.
Za ime što pitaš barbarine?
Čuvar sam vjerni ognjišta otaca!
Lav stražar rodne rijeke i doline.
Susjede, dom si na svojem gradi.
Zovi me zid mjedeni, plot krvavi,
prohtje l' se tebi jednom natrag, znadi:
Tu ćes me naći: čekam te na Dravi.
Mrkalj je to lepo opisao...ne bih vise nista dodao...
Skidam Nazoru kapu!
Otišo je u Partizane 1942-ge kad Partizana u Srbiji još nije ni bilo!

Колико знам он је ту песму објавио у "Хрватској ревији" 1942 године, да би она поново била штампана у "Хрватском народу" 1944 године ко зна од стане кога.
Je li ima negdje objavljen sken iz "Hrvatske revije" s tom pjesmom? Je li se Nazor potpisao 1942. godine? Ako jeste, onda mi ne ide u glavu sto se komplikuje stvar.
Nazor nije potpisnik te pjesme. Cijela priča se temelji na iskazu 3,4 svjedoka koji opet ne tvrde da ju je potpisao nego eto da je on u biti autor bez nekog dokaza. Kažu ljudi. Mislim ljudi kažu da su ih oteli vanzemaljci. Kao što sam znaš povijest se temelji na znanstvenim činjenicama. Hard-core dokazi. Međutim i da ju je i napisao što to mijenja u Nazorovim političkim i ljudskim pogledima na svijet? Aposulutno ništa. Pa ljudi poput Augustinčića vole život. Hanžeković je bio principijelan do kraja pa su ga Ustaše ubile u Jasenovcu. Mislim osim što će malograđani imati nešto za vuć nos Hrvatima ili da će se Nazorov opus proširiti ta pjesma nema nekog značaja za povijest. Analize pjesme može sugerirati da ju je napisao Nazor no i ne mora. Meni je ovo preduhovito što je Nenad postavio. Ako je napisao pjesmu neka Segrak dokaže isto. Ja mogu reći da je Newton bio Hrvat. Extraordinary claims require extraordinary evidence. Još je više duhovito kada se zna da je Nazor 1943 izabran za prvog predsjednika SRH te da mu je prijatelj bio Ivan Goran Kovačić. Preduhovito. Ovo mi je nešto u rangu da je Dubrovnik srpski ili da je Mažuranić beznačajana figura iz prošlosti ili ono što smo nedavno razgovarali o Planinama. Valjda su naši sugovornici sugerirali da je to srpsko djelo kad već nije hrvatsko.
Ključno je : Pavelićev kult ličnosti. Pametnom dosta.

Неки од тзв. антифашиста које је патриота кисељко споменуо.
Сулејман Филиповић, командант тузланских снага НДХ.
Антун Аугустинчић, извајао Павелићу бисту пре него што је одбегао комунистима.
Владимир Назор, творац песме Поглавник.
Иван Стево Крајачић, познат по изјави ,,мало смо вас овде побили'', приликом комеморације у Јасеновцу, за време рата сарадник усташа и домобрана.
Мехмед Суџук, велики жупник Пливе и Рама.
Андрија Хебранг, сарадник усташа.