Istorijska licnost Slobodana Milosevica

Slobodan Milosevic je bio ...

• Ukupno glasova
    47
  • Anketa je zatvorena .
ИМао је подршку да се залети, па да Британци кажу, "не, не, то није добро" Онда Милошевић каже "Али ви сте рекли" Британци: "Ми рекли? БЕстидниче! Бомбардујте их"

Неће бити да је тако........комунизам који је толико штитио и бранио га је укопао

[/B]
могао је да НЕ уради оно што је урадио...или бар да то уради одлучно и да за 48 сати заврши причу па да после полако преговара а не да мало ратује мало пуца, пушта разне НВО да миле по косову, посредницима дозвољава да вршљају, да гледа како се шиптари наоружавају.....

On šta god da je uradio bio je pod konstantnom pretnjom bombardovanjima.

Saratoga je bila parkirana u Jadranu i samo se čekalo naređenje. Pretili su mu da će nas bombardovati ako se bude mešao u izbore u Hrvatskoj kad su ustaše pozivale na konačno satiranje Srba u Hrvatskoj na predizbornim Tuđmanovim tribinama, pretili su mu bombardovanjem ako se JNA ne povuče iz Hrvatske, uveli su snakcije na sve, satanizacija je bila gora nego prema nacistima itd, itd...

U takvom vremenu teško da bi se iko snašao kako treba jer nije bilo načina da se završi dobro po Srbe.

[/B]
могао је да НЕ уради оно што је урадио...или бар да то уради одлучно и да за 48 сати заврши причу па да после полако преговара а не да мало ратује мало пуца, пушта разне НВО да миле по косову, посредницима дозвољава да вршљају, да гледа како се шиптари наоружавају.....

Ma naravno, trebao je bolje. Da je mogao (umeo) bolje, on bi bolje i uradio, dobro je da su nam ostale glave na ramenima posle njegove uspesne vladavine.

Jedna od najogavnijih epizoda vezana za ovu personu koju pamtim desila se nesto pre Kosova, ustvari za vreme njegovih pregovora sa Holbrukom - takozvanog "Holbrukovanja" u jesen '98.

Raspravljaju hoce li da nas bombarduju ili nece, napeto u Srbiji, gledamo TV u iscekivanju da l' je nesto potpisao ili nije, hoce li bombe da nam padaju na glavu il' nece. Holbruk bio i otisao, izneo zahteve pa vi potpisite ili lete bombe.
Pocinje "Dnevnik", voditeljka neka babuskera sa kracom crnom kosom, ushicena i uzbudjena kao da je na kombinaciji koke i efedrina, sva ustreptala i usprckala se:
"Draaagi gledaoci, da vas obavestiiiiim: nas Draaaaagi Vodja je danas..."
Ja pomislih ovaj nesto isposlovao sa Holbrukom - potpisao nesto, Amerikanci 1 ustupak, mi 4 ustupka, malo dzidzi-midzi ali dogovorise se nekako - nece da nam istresu bombe na glavu.
Kad cujes onu Gebelsovku: "Naaas Draaaagi Vodja je danas otvorio manifestaciju Radost Evrope! Deca iz cele Evrope ushiceno su pozdravile Predshjednika... DOOOONG!!!!
I onda tako guslaju prvih 15 minuta dnevnika, u odsudnom trenutku za zemlju, o Radosti Evrope na koju su dosla deca iz cele Evrope - iz Belorusije, Moldavije i Pridnjestrovlja (otprilike).

Rek'o ja sebi - ovaj stvarno nije normalan - treba obesiti budalu na sred Terazija...

Ne moze se jedna brljotina prikrivati drugom. Ovde je tema lik i delo SM.

Ne može ali samo podsećam da ni onda oštećeni nisu ni malo gadljivi na takve manevre.

Takođe se sećam da su se dosovci uoči izbora 2000. hvalili kako su učlanili neki enorman broj ljudi u JUL i SPS da bi ih instalirali u biračke komisije tih stranaka naročito po BG i NS.

Milsim o nekim krađama se talmabasa naveliko, o nekim pak ne...

On šta god da je uradio bio je pod konstantnom pretnjom bombardovanjima.

Saratoga je bila parkirana u Jadranu i samo se čekalo naređenje. Pretili su mu da će nas bombardovati ako se bude mešao u izbore u Hrvatskoj kad su ustaše pozivale na konačno satiranje Srba u Hrvatskoj na predizbornim Tuđmanovim tribinama, pretili su mu bombardovanjem ako se JNA ne povuče iz Hrvatske, uveli su snakcije na sve, satanizacija je bila gora nego prema nacistima itd, itd...

U takvom vremenu teško da bi se iko snašao kako treba jer nije bilo načina da se završi dobro po Srbe.

Зашто се довео под ту претњу?
добар политичар се никада не би довео у такву ситуацију.

Зашто се довео под ту претњу?
добар политичар се никада не би довео у такву ситуацију.

Doveo se samim dolaskom na vlast. Scenario raspada SFRJ je već negde bio kovertiran. Neko kom je život bio mio tada verovatno ne bi ni preuzimao vlast.

Ali u okolnostima kad je alternativa bila SNO odnosno šizofrenična koalicija Vuka Draškovića, Vojislava Šešelja i onog Jovića... ne znam šta da kažem?

Poslednja izmena:
Pri ocenjivanju bilo cije polit. uloge treba imati u vidu mnoge faktore, izmedju ostalog, okolnosti u kojima je vladao, pre svega spoljno politicke ali i unustrasnje.

Nesumnjivo je bio ingeligentan covek, ali je povukao izvestan br. pogresnih poteza.

Nekada je moje misljenje o njemu bilo negativno, ali sa ove distance shvatam da je za dosta stvari bio u pravu, kao i da je za ove danas mala beba.
Njegova uloga je negde na sredini (na zalost nema je u opciji za glasanje), ni preterano pozitivna ali ni negativna.

Doveo se samim dolaskom na vlast. Scenario raspada SFRJ je već negde bio kovertiran. Noko kom je život bio mio tada verovatno ne bi ni preuzimao vlast.

Ali u okolnostima kad je alternativa bila SNO odnosno šizofrenična kolaicija Vuka Draškovića, Vojislava Šešelja i onog Jovića... ne znam šta da kažem?

Није.
У почетку је имао подршку ...али да све то баталимо, показао се као недовољно способан да се суочи са изазовима............главно мерило су резултати, слоба их нема.

Неће бити да је тако........комунизам који је толико штитио и бранио га је укопао

Нажалост то је поједностављена слика.

Тито је био комуниста па је Енглезима био дражи, него Дража антикомуниста.

За разумјевање ових ствари, треба разумјети њено височанство - геополитику.

Mislim da nije uspeo da pronadje pravi nacin da sprovede politiku koju je zamislio i zbog toga je bio los politicar i drzavnik.Njegove patriotske stavove ne dovodim u pitanje ali je definitivno narod mnogo propatio zbog njegovih losih odluka i procena.

управо тако...а имао је сву могућу силу у својим рукама...а са њом није знао шта да ради.
снима шпегеља како шверцује оружје и то помпезно приказује на ТВ-у а чак и не покуша да те шлепере заустави...

Нажалост то је поједностављена слика.

Тито је био комуниста па је Енглезима био дражи, него Дража антикомуниста.

За разумјевање ових ствари, треба разумјети њено височанство - геополитику.

наравно...слоба то није разумео

Није.
У почетку је имао подршку ...али да све то баталимо, показао се као недовољно способан да се суочи са изазовима............главно мерило су резултати, слоба их нема.

Није их имао ни Карађорђе ако ћемо тјерати мак на конац.

наравно...слоба то није разумео

Слоба је био лидер народа који је требало да буде потпуно растурен у пројекцимама ангосаксонске-америчке дипломатије. Погодан тренутак за обрачун са српским фактором на Балкану као потенцијалном продуженом руком Русије око које се игра сва игра. Ту се не може много тога промијенити. То је за Англосаксонце АКСИОМ.

Није, зато и није направио трајну државу.

Без Карађорђа ни Милош је не би правио.

ЈА бих прије рекао да је Милошевић спашавао што се спасити могло. Куповао вријеме за неки повољнији тренутак.

Да је имао грешке, али свакако добру намјеру. За разлику од наслиједника.

Био је визионар. Томе у прилог иде визинарска политика окретања Кини и Русији.

:eek: :hahaha: reko ti student hebote....

He, he, znam kako zvuci, ali poenta je bila sledeca...

Dokaz njegovog veleizdajnickog djelovanja je taj fakat sto nije aktualizirao Kosovo
za vreme Krajine, jer bi primjena duplih arsina bila nemoguca,
tako su Srbi unisteni i u Krajini i na Kosovu!!!!

Treba mu posthumno suditi!!!:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Drugim recima, sve je bilo unapred dogovoreno - i rat na Kosovu, i predaja Krajine Hrvatskoj, i Bosna.
To sam hteo da kazem, a konkretno za Kosovo sam cuo i svadjao se tada, mlad i neiskusan, sa prijateljem koji je bio, kao i ja, i student u to vreme (ali on je bio politicki angazovan pa je imao informacije koja ja licno nisam). Nadam se da je sad jasnije.
Opet, poenta je samo da su neki znali unapred sve sta ce se desavati, i da je sve programirano. Ostalo je predstava za nas neinformisane.

A ovo je takodje tacno:

Sa ovim se (uglavnom) slazem - Zapad je osetio trenutak da satre potencijalnog rruskog saveznika i okomio se na nas. Malo toga je bilo ko mogao da uradi.

Ja Milosevicu ne zameram ni redove za hleb, ni nestasice ni restrikcije nego:

- to sto je dozvolio DB mastiljariama i sopstvenim guzoliscima da opljackaju ono malo privrede sto je ostalo;
- sto je u njegovo vreme prosperirao samo najgori olos (sistem negativne selekcije);
- sto su se kriminalci sa po 20 godina zatvorskog staza setali okolo sa policijskim i DB legitimacijama;
- sto je turbE folk izgmizao na glavnu scenu

Tako da je pod rezimom Slobodana Milosevica:

- rasturana Srbija iznutra pljackom, inflacijom (jesmo li je vec zaboravili), promovisanjem najgorih struktura ljudi i davanje moci i novca bas njima, dok su normalni intelektualci bili sikanirani, ucenjivani, otpustani ili odlazili u inostranstvo. Poneko je bio i ubijen.
- rasturan srpski narod prakticno svuda van Srbije, uz velike patnje i zrtve na svim stranama, a pri cemu je rasplet zapravo bio unapred dogovoren.

олуја - тешко наоружање и авијација повучени два дана пре акције, сва војска из србије склоњена, а сви су значи да се после бљеска нешто спрема јер је нато већ бомбардовао РСк....немој молим те о његовој улози.

РС - представљао Слоба - РС сведена на 49%
српска држава на косову, после куманова, које органе власти је слоба имао на косову?

Svedena je na onu meru koja je bila proporcionalna broju Srba u Bih, kako si zamislio da drzis 75% teritorija, a imas trecinu stanovnistva u drzavi? Inace jedan od Slobinih uspeha je i Republika srpska .... 49% fantastican uspeh, stvorena je 95% etnicki cista drzava.

Hrvati treba da mu dignu najveci spomenik u centru ZG-a, za njih je navise i ucinio. Nije on bio crni djavo i kriv za sva sranja koja su nas snasla 90tih od bede,bombardovanja itd. al' je nije bio sa druge strane ni svetac kako ga ove okoreli spsovci predstavljaju i kako je hteo sve najbolje Srbiji. ********* obicna

mislim ne moze meni da bude vise kriv Sloba iako nemam lepo misljnje o njemu za recimo bombarodvanje i one neduzno pobijene civile '99 nego NATO

Poslednja izmena:
Posmatrati li ki delo Slobodana Milosevica je veoma kompleksno,ali kako prolazi vreme on ce biti sve pozitivniji u ocima javnosti. On je svakako bio politicar cenjen i postovan i od strane svetskih drzavnika koji mu nisu bili naklonjeni,a ono sto ga je kostalo nije njegova zelja za vlascu (kako su nam demokrate "objasnjavale "),vec to sto se suprostavio interesima zapadnih sila na Balkanu. Mislim da je mnogo voleo Srbiju i imao dobre namere,ali nije imao mehanizme i odlucnost da ih do kraja sprovede. Kako god se zivelo devedesetih on je uspeo da izdrzi 4 godine pod sankcijama,zamislite ove da ih neko blokira 7 dana :) . Mnogi smradovi su se pozivali i ovajdili dok je on bio na vlasti ,a trazio je pozajmicu od 200 evra u Hagu za telefonsku karticu. Toliko o njegovom bogastvu.... Bio je okruzen losim ljudima,od kojih su neki i sada na vlasti (Dacic,Mrkonjic,Ruzic,Bajatovic...),koji su najobicniji politicki prevrtaci i profiteri

Evo malo Milosevica iz drugog ugla

Back