Istorija samuraja

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
33.270
Ko su bili samuraji ?
Cak i ako odete na pijacu i pitate prodavca za tezgom , ko su bili samuraji, reci ce da su to bili privilegovani japanski borci iz Japana, koji ako nesto zabrljaju moraju da izvrse samounistvo ( harakiri ).
Pocetak samuraja je vrlo maglovit i mitsi, pojavljuju se od 12.veka,. Postavlja se pitanje sta znaci rec samuraj ? Tu ima vise znacenja.
Definicije samuraja
imenica feudalna japanska vojna aristokratija
imenica japanski ratnik koji je bio pripadnik feudalne vojne aristokracije

https://www.vocabulary.com/dictiona..., the word samurai means "warrior or knight."
Druga definicija reci samuraj
Sama reč samuraj znači "onaj koji služi u ime časti". Koliko je ovaj princip bio važan u životima samuraja najbolje govori seppuku, dobrovoljni čin ili kazna koja podrazumeva da samuraji koji ne prate dosledno bušido – "put ratnika" – ili padnu u ruke neprijatelju izvrše samoubistvo.
https://nationalgeographic.rs/istor...9/5-stvari-koje-niste-znali-o-samurajima.html
Takodje imamo teorija ( koja je jos u fazi embriona ) da je rec samuraj slovenskog tj srpskog porekla i da znaci sam u raj. Tu teoriju zastupa autohtona skola, gde su neki poznati svetski naucnici uocili veliki broj srpskih reci u japanskom, a polaze se od toga da su prvi stanovnici Japana bili Ainuji, koji su poreklom Srbi. ( To je hipoteza da su Srbi koji su bili u Indiji podelili u dve grupe jedna je otisla u pravcu Tajlanda, a druga u pravcu Japana ) . Japanci su dosli kasnije i bili su na primitivnijem kulturom nivou nego Srbi tj kasnije narod Ainu, i koji su preuzeli sve od njih cak i rec samuraj. ( treba jos da se istrazuje i jos dokaza da bi se ova teorija tj hipoteza potvrdila )
maxresdefault.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Samurai
Izrasli iz provincijskih ratničkih grupa, samuraji iz perioda Kamakura (1192–1333), sa svojim vojnim veštinama i dubokim ponosom na svoj stoicizam, razvili su discipliniranu kulturu različitu od ranije, tihe prefinjenosti carskog dvora. Inace samuraji su bili uglavnom zen - budisti, ali je bio i onih koji su presli u katolicizam, i da to nije bio nikakav problem.
Od detinjstva, ovi neustrašivi ratnici učeni su samodisciplini, gradeći osećaj dužnosti. Odbacivali su materijalna dobra i bilo koji oblik straha – posebno onaj od smrti.
U periodu od 1603. do 1867. godine postali su vladajuća vojna klasa i najviši društveni stalež u Japanu, na veliku žalost neprijatelja, jer su odvažni samuraji uvek ispred svojih potreba i, čak, života stavljali čast.
Samuraje od ostalih ratnika širom sveta nisu činili drugačijim samo neobičan oklop i katana. Oni su bili politički aktivni i obrazovani, pisali su poeziju, pravili su cvetne aranžmane, dobro poznavali matematiku...
Iako je "duša samuraja u njegovoj katani", oni su najpre koristili chokuto, tanju i kraću verziju ravnih mačeva koje su kasnije upotrebljavali srednjovekovni riteri. Kako su tehnike izrade mačeva napredovale, koristile su se sve krivlji mačevi – dok se nisu razvile katane.

Međutim, one nisu bile jedino oružje koje su samuraji koristili. Upotrebljavali su i drveno oružje poput palica, predmete od lanaca, dugačak luk (Yumi), koplja (Yari i Naginata)... Nakon razvoja tehnologije, počeli su da koriste topove i pušku tanegashima.
5_stvari_koje_niste_znali_o_samurajima_2_393850661.jpg

U ranom jelu Tokugawa perioda (1603–1867), samuraji, koji su činili manje od 10 posto stanovništva, postali su zatvorena kasta kao deo većeg napora da se zamrzne društveni poredak i stabilizira društvo. Iako je i dalje bilo dozvoljeno da nose dva mača koja su simbolična za njihov društveni položaj, većina samuraja je bila prisiljena da postane civilne birokrate ili da se bavi nekom trgovinom tokom 250 godina mira koji je prevladavao pod Tokugawa šogunatom (vojna diktatura). Štaviše, uspon gradova i ekspanzija trgovačke privrede u Japanu početkom 18. veka doveli su do procvata živahne urbane kulture, koja je na kraju zamenila strogi način života samuraja. U isto vrieme, ekonomski položaj samuraja, koji su živeli prvenstveno od fiksnih stipendija, bio je narušen. Uprkos njihovom visokom društvenom rangu, sve veći broj samurajskih porodica patio je od osiromašenja do kraja Tokugawa perioda.
Samurai.jpg

Samuraji nižeg ranga, željni napredovanja i koji su shvatili novi osjećaj nacionalne svrhe suočeni sa zadiranjem zapadnih sila sredinom 19. veka, sudjelovali su u pokretu protiv Tokugawa režima koji je rezultirao Meiji restauracijom 1868. Samurajska klasa je izgubila svoj privilegovani položaj kada je feudalizam zvanično ukinut 1871. Nezadovoljni bivši samuraji su nekoliko puta podizali pobunu tokom 1870-ih, ali su te pobune brzo ugušene od strane novoosnovane nacionalne vojske.

Ono sto se izbegava kada se price o samurajima, koji imaju maco imidz je homoseksualnost koja je bila rasprostranja medju njima.
https://www.tofugu.com/japan/gay-samurai/
Antoni Kumins je objavio knjigu Kako da budete moderan samuraj, evo sta pise u predgovoru :
Uzmite inspiraciju iz starog Japana i otkrijte kako vam samurajske prakse za samodisciplinu, fokus, vodstvo i kontrolu uma mogu pomoći da postignete uspeh u svakodnevnom životu
Vekovima su japanski samuraji bili neupitne vođe svog društva, održavajući svoju poziciju svojom gvozdenom voljom, zenovskom emocionalnom kontrolom i društvenim veštinama izgradnje klanova. Danas, u modernom svietu koji tako često daje prednost trenutnom zadovoljstvu i prepuštanju samome sebi, malo je onih koji se posvete Putu samuraja, ali ovaj izazovni put samodiscipline, samokontrole i posvećenosti će donieti velike nagrade onima koji ga sliede .
 

Back
Top