Istorija prezimena Perić

tzv.krsna slava,oli krsno ime,ili imendan, nije samo i izkljucivo "srpski" brend.dapace,Hrvati su taj paganski obicaj preuzeli od rimljana(romeja) kad su dosli na ove prostore u 6.stoljecu...

Има једна еба за твоју тезу.. у 6 веку није било хрвата!
Крсна слава није пагански обичај..философу...него прослава Светитеља на чији си дан примио Крштење....

Има једна еба за твоју тезу.. у 6 веку није било хрвата!
Крсна слава није пагански обичај..философу...него прослава Светитеља на чији си дан примио Крштење....

Ако он прича којешта, не мораш да идеш његовим стопама. Да ли можеш са сигурношћу тврдити да у 6. веку није било Хрвата?

А крсна слава највероватније јесте хришћансту прилагођени пагански обичај који се одржао једио у Срба.

Ja se prezivam Perić i zivim u Kosovskoj Mitrovici. Znam da se moj deda preselio iz Vučitrna (nadomak Mitrovice). Krsna slava nam je Sv. Nikola. Mozete li meni da pomognete malo oko istorije i porekla Perića posto nemam nikog od starijih koje bih mogao to da pitam
Unapred hvala!!!

Ja se prezivam Perić i zivim u Kosovskoj Mitrovici. Znam da se moj deda preselio iz Vučitrna (nadomak Mitrovice). Krsna slava nam je Sv. Nikola. Mozete li meni da pomognete malo oko istorije i porekla Perića posto nemam nikog od starijih koje bih mogao to da pitam
Unapred hvala!!!

Imaš Periće sa Nišićke visoravni kod Sarajeva, krsna slava im je Sveti Nikola, sad ih ima svuda po svijetu... moguće je da ste zajedničkog porijekla... ali ne mora da znači, zato što je Perić jedno od najčešćih srpskih prezimena a i krsna slava Sv. Nikola je česta... imam ja jednog druga od tih Perića pa ću ga pitati... raspitaj si ti malo kod rođaka, možda neko zna nešto...

Dobro došao na forum i pozdrav od Svarožića!

Hvala na ovom brzom odgovoru. Zaboravio sam da napisem da sam od jedne dalje rodjake cuo informaciju (mada, nepouzdanu jer ni ona sama nije bila sigurna) da smo u Vucitrn dosli iz Ivangrada ali to niko nije znao da mi potvrdi. U svakom slucaju hvala, svaka pomoc mi je dragocena. Pozdrav!!!

Unapred hvala!!!

Имаш у З.Потоку код К.Митровице Перића...имају родослов...

Dudići - Perići, bratstvo u Malom Zalazu
Dudić, i kao: Perić, Mali Srijem (Mali Zalazi), Njeguši, doselili se iz Stubice (Pješivci)
Ja sam Nikola Perić iz Beograda.Moje prezime Perić se koristi više od 400 godina još otkad mi se predak prezivao Zimonjić gde je živeo u okolini Nikšića.Naša krsna slava je Lazarova subota.Deda mi je iz sela Donja Kamenica otišao u Beograd da živi gde smo i mi ostali :)

Možda nekog još uvijek zanima o prezimenu Perić.
Moji Perići su iz Kuča, junačkog crnogorskog plemena, iz sela Orahovo i naše prezime je staro više od četiri vijeka.
Slavimo Jovanjdan.
Više o našem bratstvu može se pročitati u knjizi Bogdana Lukina - Bratstvo Perići - Oravci tokom četiri stoljeća.

Perića je do 1995 bilo u Plavnu kod Knina oklen sam ja, slave Đurđevdan.
U Plavno su se doselili u Maju 1692 iz Bjelajskog polja kod Bosanskog Petrovca pod prezimenom Pirić koje se kasnije transfirmisalo u Perić. Knez Nikola Pirić je bio jedan od trojice vođa seobe oko 5000 pravoslavnih Srba iz Bjelajskog polja i Sanice (famiglie della provincija di Bilai) u S. Dalmaciju, tj. sa turske na mletačku teritoriju. Mlečani su knezu Nikoli Piriću poklonili kulu bega Durakbegovića u Plavnu.

Back