Istorija prezimena Perić

.. mene ne treba tesiti, ja nemam nikakvih problema da budem iz bilo kojeg dela balkana, samo me zanima da saznam nekako odakle vodim poreklo. Deda mi je skoro preminuo pa mi je palo na pamet da ga nikada nisam pitala odakle vodimo poreklo, i sada nemam koga da pitam jer tata ne zna.
Pokusacu da nadjem kuda su se sve kretali iz Dubljana.

.. mene ne treba tesiti, ja nemam nikakvih problema da budem iz bilo kojeg dela balkana, samo me zanima da saznam nekako odakle vodim poreklo. Deda mi je skoro preminuo pa mi je palo na pamet da ga nikada nisam pitala odakle vodimo poreklo, i sada nemam koga da pitam jer tata ne zna.

ako je iz dubljana (popovo polje) onda se radi o hrvatskom selu ciji su stanovnici pobjegli u 2 sv. pred naletima hercegovackih cetnika

pretpostavljam da se pisete ko srbi,jer je se i pokojni deda upisao kao srbin?

Poslednja izmena:
ako je iz dubljana (popovo polje) onda se radi o hrvatskom selu ciji su stanovnici pobjegli u 2 sv. pred naletima hercegovackih cetnika

pretpostavljam da se pisete ko srbi,jer je se i pokojni deda upisao kao srbin?

okani se povijesti koju je crkva pisala,stanovnistvo popova polja je 6 puta mijenjalo vjeru kroz povijest i tu nije lako biti pametan,ni puno pametniji od nas to nemogu da razmrse,a o pokoljima u popovu drugom prilikom.

perića ima i na kosovu i oni su dole naseljeni iz hercegovine.

Ovo sam nasao na nekom crnogorskom sajtu, ovo su pominjanja Perica u danasnjoj CG:

Perić- Brajovići i Petrušinovići (Bjelopavlići); u Kučima grana Mrnjavčevića (Nenada), istorodni u Lazarici i Laćama (Kuči), od njih su u Zagonji, Zaljevu i Darzi (Bar); Laće i Krasovice (Bjelopavlići), potomci Lužana; Njeguši (Mali Srijem), Cetinje, kasnije Duić, porijeklom iz Stubice. Pješivci, srodnici područnim Ivanovićima, Matkovićima i Pejanovićima. Od njih su u Bijeloj, u Herceg-Novom, Banatu, Topličkom kraju u južnoj Srbiji, kod Odese uz Crno more, Njujorku i sjevernom dijelu SAD-a; Budva; Sutvara (1614. god.). Spič (Sutomore), Bar; Sutvar (Grbalj) iz Stare Crne Gore; Kotor; Sutomore (Bar) 1852. god.; Zaljev i Darza (Bar) iz Stare Crne Gore; Gornje Selo (Nevesinje) ogranak Andrijaševića iz Grahova (Nikšić); u Vilusima (Nikšić) ranije Danilović.

Pjesivci su oblast/pleme u staroj Crnoj Gori (Katunska nahija)! Pokusaj pronaci koja je krsna slava tih Perica ili srodnih Ivanovica, Matkovica i Pejanovica pa ako je Djurdjevdan moguce je da si poreklom iz ovog starocrnogorskog plemena! Vladimir Peric Valter, narodni heroj je porijeklom iz CG (rodjen u Prijepolju)! Procackaj njegovo porijeklo!

U Bosni imas dosta Perica, a najpoznatiji su oni sa Nisicke visoravni kod Sarajeva sada rasuti po cijelom svijetu, ali njihova je slava Nikoljdan... ali ponekad su se i krsne slave mijenjale :(

Imas i desetine razlicitih familija Perica u Semberiji i Posavini (vecina pravoslavci a imas i pokojeg katolika oko Brckog i Orasja), poznati su Perici iz Batkovica kod Bijeljine!

Poslednja izmena:
Nadao sam se pomoći,autor,ime knjige!pa da i ja tu lekciju naučim!:cool:

koju god da uzumes neces pogresiti ,u svakoj pise da je hyercegovina u 15-16veku bila pravoslavna -srpska , i da je sa zetom i raskom bila u vlasti srpskog plemstva koje je bilo 90%pravoslavno isto slucaj je i sa narodom . . .licno znam da su neka prezimena u zapadnoj hercegovini srpska ,jer je dosta migracija preko zapadne hercegovie islo u krajinu ,pa tako kao pocetnu stanicu uzimamo kosovo ili crnu goru ili i jedno i drugo ,kosovo zbog turaka crnu goru zbog siromastva i krvih osveta ,tako da je jedan deo naroda ostao u hercegovini a drugi presao u krajinu ,ovi u krajini srbi pravoslavci ,ovi u hercegovini katolici i samim tim hrvati ,a zna se da vode poreklo sa kosova i da su srpskog porekla ....ima dosta takvih primera ...verovao ili ne :mrgreen: zar onaj luburic nije spoznao da je srbin poreklom iz cg...ili si neobavesten

koju god da uzumes neces pogresiti ,u svakoj pise da je hyercegovina u 15-16veku bila pravoslavna -srpska , i da je sa zetom i raskom bila u vlasti srpskog plemstva koje je bilo 90%pravoslavno isto slucaj je i sa narodom . . .licno znam da su neka prezimena u zapadnoj hercegovini srpska ,jer je dosta migracija preko zapadne hercegovie islo u krajinu ,pa tako kao pocetnu stanicu uzimamo kosovo ili crnu goru ili i jedno i drugo ,kosovo zbog turaka crnu goru zbog siromastva i krvih osveta ,tako da je jedan deo naroda ostao u hercegovini a drugi presao u krajinu ,ovi u krajini srbi pravoslavci ,ovi u hercegovini katolici i samim tim hrvati ,a zna se da vode poreklo sa kosova i da su srpskog porekla ....ima dosta takvih primera ...verovao ili ne :mrgreen: zar onaj luburic nije spoznao da je srbin poreklom iz cg...ili si neobavesten

to je srpska istina poostoji i hrvatska istina,oko te dvije se vi svdjate pa nemozete ili nećete da vidite sta je od toga prava istina a to vam najpribližnije zna objasniti slaven777,ali sumnjam da više ima volje da to radi.

to je srpska istina poostoji i hrvatska istina,oko te dvije se vi svdjate pa nemozete ili nećete da vidite sta je od toga prava istina a to vam najpribližnije zna objasniti slaven777,ali sumnjam da više ima volje da to radi.

Slaven je to jako lepo objasnio ,ti si cini mi se tvrdio da su ti sve vlasi ,e pa slaven je rekao da je broj vlaha medj srbima minimaln...srbi sa kosova su bezali u hercegovinu ,neki i dalje prema krajini ...Ovi koji su ostali su postali hrvati ,hercegovina je bila srpska ,istoriski gledano ...

Back