Историја кроз фотографије и слике

Pogledajte prilog 496224

Браћа Петровић Његош.
Кнез/краљ Никола није имао рођеног брата. Зато је у браћи од стричева имао најближе личне, политичке и војне сараднике. Неки су му касније постали опозиција али је то за неку другу причу.
У средини је Никола. Лево су војводе Божо, Ђуро и Шако (Богдан), а десно Марко, Филип, војвода Крцо (Никола) и Блажо.

Да ли су неки или потомци остали у земљи, има ли данас директних потомака на екс-ЈУ простору?
 
Poplave u Parizu 1924.g.

istorijske-fotografije-7.jpg

 
20. Децембар 1992
У свом првом званичном мечу, Република Српска је играла против Републике Српске Крајине.

РЕПУБЛИКА СРПСКА - РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА

1: 1 (1: 1)

Градски стадион у Бања Луци
Гледалаца: 2000
Судије: Илија Гиговић (Градишка), Слободан Мићев, Ранко Драгичевић (Бања Лука)

Република Српска: Чобановић, Малбашић, Миладиновић, Лукић, Средојевић, Јањетовић, Тонковић, Нешковић, Јагодић, Здјелар и Триван. Такође свирају: Марковић, Грачанин, Врањеш, Алишић, Војкић, Шобот, Саламић, Лукић, Кукавица, Пајић, Марић, Шарац и Глуховић.

Република Српска Крајина: Љ. Вучковић, М. Вучковић, Богуновић, Вукашин, Тица, Врчељ, Жарковић, Божић, Прибићевић, Његић, Жорић. Такође свирају: Нединић, Бјеливук, Татић, Божић, Драгишић, Шоргић, Ботић, Чугаљ.

Нешковић је постигао први гол за Републику Српску у 16. минуту игре, а коначни резултат од 1: 1 је Жорић у 45. минуту постигао. Тихомир Жорић, бивши играч Динаре из Книна, био је најбољи играч на мечу. Ова историјска утакмица националне селекције Републике Српске и Републике Српске Крајине привукла је велику пажњу и, упркос томе што је рат у току, Борчев стадион је окупио око 2000 гледалаца.

РСК 20.Децембар 1992.jpg
 
BK0320.jpg

Firer poklanja Beogradu Karađorđeve topove. Ispred Vojnog muzeja na Kalemegdanu (današnji Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda), okićenog jugoslovenskim i nemačkim zastavama, belim dvoglavim orlovima i crnim kukastim krstovima, uz počasnu stražu i u prisustvu visokih vojnih i političkih zvaničnika, novinara i kamera – nemački vojni ataše, general-potpukovnik Moric fon Faber di For (u prvom planu, drugi zdesna), svečano predaje, u firerovo ime, topove legendarnog srpskog vožda Karađorđa jugoslovenskom ministru vojske i mornarice, armijskom generalu Milutinu Nediću (van kadra). Ova stara oruđa od velike istorijske vrednosti, za Srbe neprocenjive, koja su prethodno bila izložena u Vojnom muzeju u Beču, nemački kancelar je poklonio Beogradu prilikom posete jugoslovenskog kneza-namesnika Pavla Berlinu (tri nedelje ranije). (Par godina kasnije, u istom bečkom muzeju – kao ratni plen – biće izložena uniforma jugoslovenskog kralja Petra II, sinovca kneza Pavla.) Na slici, u prvom planu pored Fabera di Fora stoji i nemački vazduhoplovni ataše, potpukovnik Karl-August fon Šenebek (između dvojice oficira delimično se vidi poslanik Viktor fon Heren). Čovek koji stoji sasvim desno u pozadini je generalni konzul Franc Nojhauzen, predvodnik nacističke partije u Jugoslaviji, potpredsednik Nemačko-jugoslovenskog društva i budući generalni opunomoćenik za privredu u okupiranoj Srbiji.
https://bandenkampf.blogspot.com/se...:00-08:00&max-results=1&start=3&by-date=false
 
ПОГРЕБ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

Римокатоличко опело???
Зна ли неко како се ово догодило?


И некадашњи голман "Хајдука" и "Црвене звезде" Владимир Беара, Србин који је још за живота уредио себи и супрузи гроб са православним ознакама и ћириличним натписом, је такође сахрањен по католичком обреду уз католичке свештенике. Никола Тесла није имао наследника, овде је нешто слично урађено као са Беарином сахраном, неко је покојницима "објаснио" које су они вере!

1 rep-pogazili-zelju-(1).jpg

2 rep-pogazili-zelju-GLAVNA.jpg

3 g515_cf0352db.jpg
 
Poslednja izmena:
Olga-Chehova-teatr.jpg


1493179014_0_adfcd_777cc742_orig.jpg


%20%C3%E8%F2%EB%E5%F02.JPG


0_ae3f6_52b41a99_orig



Државна уметница Трећег рајха Олга Чехова, руска и немачка глумица са Адолфом Хитлером и доле са министром пропаганде Хрватске Јосипом Милковићем.
Главна женска улога у антисрпском филму Људи у олуји из 1941. године сниманом у Хрватској.
Радила за НКВД, лични Стаљинов информатор из Немачке пре и за време Другог светског рата, јавила време напада на СССР,...
 
Да ли су неки или потомци остали у земљи, има ли данас директних потомака на екс-ЈУ простору?

Има потомака, мада су Петровићи увек били танки са мушким потомцима. У Никшићу живе директни потомци војводе Шака, тј. његовог јединог сина Љуба. Марко Петровић је имао три сина и од њега има потомства. Осталима су синови или помрли млади или су имали кћерке.
 

Back
Top