Историја Израела и Палестине од најстаријих времена

Хришћанство није антисемитско већ антијудаистичко што је из хришћанске перспективе једина могућа позиција узимајући у обзир драстично различите поставке ове двије религије.
Neo-judaizam je antihrišćanska religija u temelju.
Starozavjetna religija je ustvari hrišćanstvo u epohi čekanja Hrista. Dakle, jedna prava strelica koju dolazak Hrista dijeli na 2 dijela. Judaizam se odvojio na početku drugog dijela hrišćanstva, kao teološka negacija istog, odnosno potreba da se izgradi teološki sistem koji će govoriti da nismo u pravu i da Hristos nije mesija. Dakle, kontra-religija.

Па не треба видео од 40 минута да се то објасни. Израиљци су били изабрани народ у Старом Завјету, изабрани су како би се из њиховог народа родио Месија што се и догодило али јеврејски народ је већински одбио да тог Месију прихвати па су изгубили статус изабраног народа.

Сад @Khal Drogo нешто ме занима јако не знам да ли можеш да се сетиш.
Наиме Херодот пролази тим крајевима колико знам помиње Палестину али не северну краљевину Израел или пак Јудеју.
Био је у Вавилону а информације које доноси о освајању Персије Вавилона је црпео из царских списа.
Да ли се сећаш да је описао народе на том појасу осим Палестине?
Колико знам он први од хроничара помиње Палестину а не Каанан?!

Сад @Khal Drogo нешто ме занима јако не знам да ли можеш да се сетиш.
Наиме Херодот пролази тим крајевима колико знам помиње Палестину али не северну краљевину Израел или пак Јудеју.
Био је у Вавилону а информације које доноси о освајању Персије Вавилона је црпео из царских списа.
Да ли се сећаш да је описао народе на том појасу осим Палестине?
Колико знам он први од хроничара помиње Палестину а не Каанан?!
Херодот се не бави превише Палестином. Посветио јој је у неколико књига тек неколико реченица. Штури осврт имамо у трећој књизи (овдје)
Herodot Istorija_0287.jpg

Те у седмој књизи (овдје)
Herodot Istorija_0570.jpg

Мислим да Херодотов рукопис, осим положаја гдје је он смјестио Палестину, не може превише помоћи код сагледавања ове теме.

Херодот се не бави превише Палестином. Посветио јој је у неколико књига тек неколико реченица. Штури осврт имамо у трећој књизи (овдје)
Pogledajte prilog 1608266
Те у седмој књизи (овдје)
Pogledajte prilog 1608268
Мислим да Херодотов рукопис, осим положаја гдје је он смјестио Палестину, не може превише помоћи код сагледавања ове теме.
Можда да а можда и не. Међутим овде видим дефинитивно да две краљевине нема уопште а да су библијски списи много млађи од онога што се мислило иако садрже неке заиста старе изворе.
То је негде 4. век а формирају се у персијском периоду.
Ово је баш посебно чудно јер је био на местима около где би морао нешто знати.
Интересује ме да ли је то први помен Палестине у античким изворима?

Гледао сам нешто о египатској стели "Где каже да је Израел уништен" то је једини помен нема оно да је његово семе преживело нити било шта што је придодато.

@Khal Drogo да ли уопште постоји старији ванбиблијски помен Палестине пре Херодота?
Варијацију имена на грчком Палестина (Παλαιστίνη) мислим да први помиње баш Херодот.
Но већ сам се осврнуо на теми
Ми не можемо са сигурношћу одредити поријекло и коријен имена Филистеје односно народа Филистејаца из којег је изведено касније име Палестина. У списима на хебрејском појављује се етноним "Pəlištī", сродан је етноним на акадском "Palastu" као и на египатском "Palusata"; односно "Peleset" који се појављује у пет египатских натписа који датирају из периода 1150-900. године прије нове ере, тако да са сигурношћу можемо тврдити да је народ са овим егзонимом битисао у том времену на простору данашњег југозападног Израела и појаса Газе али не знамо који су ендоним користили односно како су сами себе звали.

Данас је међу научницима углавном прихваћено, ослањајући се на сличности сходно археолошким налазима између егејско-грчке културе и филистејске културе, да су Филистејци били грчког поријекла. Постоје и нека појединачна мишљења која оспоравају ту теорију.
На основу поменутих египатских натписа, претпоставља се да су Филистејци били огранак "народа мора" који су више пута нападали Египат, али њихово путешествије и како су завршили или успоставили упориште на простору југозападног Леванта, није разјашњено.

Што се тиче каснијег имена Палестине које је изведено из имена Филистеје (Philistines) и данашњег народа Палестинаца, доста лабава је основа по којој би повезали Палестинце са овим древним народом о којем су сазнања ипак оскудна. Основаније је да су у питању Арапи чије значајније присуство на том простору почиње арапском експанзијом током VII вијека и касније и да су Палестинци потомци тих Арапа и арабизованих других семитских народа који су настањивали тај простор те да је у питању испрва демоним, изведен из римске провинције Палестине, који је касније добио карактер политонима.
Име је изведено из египатског "Palusata"; односно "Peleset" који се појављује у пет египатских натписа који датирају из периода 1150-900. године прије нове ере.

Варијацију имена на грчком Палестина (Παλαιστίνη) мислим да први помиње баш Херодот.

Име је изведено из египатског "Palusata"; односно "Peleset" који се појављује у пет египатских натписа који датирају из периода 1150-900. године прије нове ере.
И даље га нема нигде? Као ни Израела осим стеле?

Ово није непобитан доказ и није једини да је генесис није постојао пре 4. века п.н.е.
Дакле политичка аспирација на Самарију је тад инкорпорирана у списе који се појављују као анахронизми централна тема поред Јосифа је Исак и Јаков(Израел) дакле ово је традиција северног краљевства Израел који саЈудејом нема ништа заједничко пореклом осим новог наратива о заједничком оцу Абрахаму чије име то значи.
Дакле Давид је типичан Јудејац нема никакве везе са северном краљевином која је много моћнија коју Јудеја ни не интересује минорна је.
У време освајања Александра Македонског и хеленског периода се стичу неки услови да бар Јерусалим буде главни храм који није једини и главни Јеховитима има их на северу.
На северу се појављују храмови Зевса-Јахве.
Дакле наратив Библије овакву какву имамо није старији од Александријске библиотеке.
Прво што се Филастеји помињу код њих у Египту и код Грка први пут код Херодота.
Дакле једно од каананских племена које је као комуна успело да опстане на много мањим просторима и сагради и исконструише свој мит којим би се повезао са сродним комунама међутим овде видимо идеолошки и политички наратив иза религијског.
Такав мит је био потребан за рестаурацију тако нечег што је први пут у историји било могуће створити 1948.

Стари Завет иако поседује историјске изворе није историјски извор већ библиотека.
То није књига победника , краљева и тако даље већ о опстанку једне комуне између моћних империја као таква представља једну од најмоћнијих књига човековог поретка али није историјски извор и границе Израела су измишљене и неколико пута мењане кроз списе.

Други доказ је заједница у Елефантини где су очуване гомиле папируса и преписа са храмом у Јерусалиму са персијским властима са вавилонском дијаспором не постоји ни реч о Мојсију ,Тори нити било каквим заповестима.
Дакле храм у Елефантини је посвећен Јахви и његовој жени који се обраћа за финансијску помоћ храму у Јерусалиму.
Он такође има ритуале жртвовања и даје почаст и неким египатским божанствима никакве осуде не стижу из Јерусалима шта више одржавају се присни контакти.
Та заједница персијских плсћеника је опстала од 6.века Куроша до негде 3. или 2. када су им Египћани срушили храм и протерали их.
Ово је вероватно служило негде за инспирацију Егзодуса.

Poslednja izmena:
@Khal Drogo ово ти је један јако коректан Јевреј библијски сколар. Наравно не једини има их много али испитујући ову тему баш сам тражио Јевреје и Израелце да избегнем било какав антисемитизам или злонамерност већ шта људи сазнају и пишу о себи.
Дакле старо мишљење о Библији неће опстати под притиском археологије па и извора први списи и Библија започиње у персијском периоду. У Вавилону можда нешто а материјал би могао бити посуђен из дијаспоре.
Финални облик Александријска библиотека.

У 19. веку археологија је узнапредовала уз помоћ СЗ али уз помоћ ционистичког покрета археолозима нису баш биле одвезане руке. Гледао сам једног савременог археолога који је о томе причао али је за уједињену монархију рекао wishfull sinfull.
Не више од једног већег села и баш препричавао како су свесне грешке працљене раније у корист конструисаног мита.

Што се тиче Соломоновог храма можда древни каанански један који помиње Херодот храм у Палестини старији од оног на минојском Криту! "чуо сам"
Ово је моје мишљење али што се тиче осталих је исто само се ни не труде да га идентификују.

Оно што упадљиво фали осим демитологизације старог света и месопотамијског мита фали крај бронзаног доба , колапс хетитске државе Египта па и сам долазак Пеласга који су негде слични Канаанцима и Феничанима после можда су били део сабкултуре и учествовали у формирању писма јер наводно каананско -феничанско писмо тумаче да су користили египатске симболе који су касније постали слова.
Међутим они неки знакови Винче , слични су са Етрурцима ,Лиђанима , Каананцима -Феничанима па Хебрејима и Грцима.

То упадљиво фали у старом завету а требало би се десити близу Егзодуса.
Међутим незапамћено у култури тотално.
Херодот путује описује из прве руке Вавилон и персијско царство и интриге.
Као данас ко је био ту ко се доселио. Који народи шта причају о другом народу све трачеве нам је пренео де су и Персијанци према другим народима су дођоши ту.
Да би демистификовао своју идеологију почетак сукоба између Европе и Азије користи све изворе.
Персијснци криве Грке због жене.
Египћани имају другу историју да је краљ египатски задржао Александра и узео му сво благо и жену зато што је чуо од посаде да је овај опљачкао Агамемнона.
Агамемнон је дошао у Египат где му је враћено благо мислим да жена Хелена не!
Тако је Херодот демистиковао храм Афродите-Странкиње!
Каже толико Афродитиних храмова свуда само овај Странкиње! Схватио да је то Хелена која је постала фараонова жена.
Агамемнон није имао ветар и био је 5 дана у луци и отпловио.
Египћани су били згрожени јер је Агамемнон убио и ритуслно жртвовао египатску децу да би добио ветрове и кренуо.
Херодот је ово прихватио и рекао да Хелена није ни стигла до Илиоса са Александом иначе би је Тројанци предали а не би дозволили уништење свега због Хелене очигледно није ни стигла у Илиос.

Дакле говорио је привстно са египатским свештеницима са Магима са вавилонским сасвим неветоватно да није затекао Израел и Јудеју и мит зеветни о којем би посветио читаву књигу да је нешто тако затекао у Палестини.
То је очигледно била јако мала заједница снажнија квалитативно него квантитативно али је имала велике аспирације.
Имамо опис Арапа и Саудије и обичаје Индуса , џиновских мрава који избацују златни прах из песка кад копају по пустињи тиме се неки Индуси баве и дају персијском царству одређену количину.
Дакле наратив Куроша као мешије у СЗ је почетак идеје Торе али касније много постоји и део из Хамурабијевог закона.
Оно што су сколари схватили да је Тора из 4 различита независна извора рађена али випе компилирана и препричана него ли дословно преписана.
Негде се сумња и на Грке или хеленизоване Јевреје.
Јер имамо ситуацију да Јовану Крститељу на Јордан долазе јерусалимски првосвештеник и Левит родом с Крита.

Poslednja izmena:
Међу њима неће бити мира док не остане само један. При том не мислим на физичко истребљење већ највише на асимилацију. Кад један буде толико надјачао да ови други почну да се претачу у њега и изгубе самобитност и кад се створи монопол једног народа е онда ће бити мир. Исто је и на Балкану.

Kako besramno lažu. Mojsije Majmonid je napisao u svom pismu jemenskim Jevrejima da NIJEDNA NACIJA nije tlačila i ugnjetavala Jevreje kako su to radili Arapi. Navodna islamska tolerancija Jevreja je apologetska laž islamista.
Мислим да није тако чињеница да су под хришћанима лошије живели и са мање права иако је овај мало идеализовао положај под Арапима. Све једно Арапима се вратило тамте за кукурику.

Back