Историја Бугара

u redu je to, samo mi vecina stanovnika Plovdiva, deluju kao Abiridzini...kakvi su im geni, u to ne ulazim, da se ne bi uvredili...bio vise puta, kao da je to neka mahala
Ja nisam bio nikad..iskreno ne zanima me Plovdiv i jesu li Aboridzini ili ne.Mene vise zanima neka konstruktivna rasprava o Sopluku i Torlacima.

u redu je to, samo mi vecina stanovnika Plovdiva, deluju kao Abiridzini...kakvi su im geni, u to ne ulazim, da se ne bi uvredili...bio vise puta, kao da je to neka mahala
Grčki grad koji je dodeljen Bugarskoj i naknadno bugarizovan.

Plovdiv je novopečeni naziv, pravo ime grada je Φιλιππούπολις, Φιλιππόπολις;

Bugari zovu Zapadnu Moravu jos i srpska Morava.
Otkad je Druga Srbija počela da pati od sanstefanskog legalizma?

U delu Srbije koji su im je dodelile Nemačka i Austrougarska Bugari su odmah počeli sa fizičkim istrebljenjem Srba:

EA8F64A2-6EE4-47C3-834E-A27CF2F3CCA3.jpeg

Izveštaj austrougarskog ambasadora (tada samo u rangu poslanikajer Bugarska nije bila Velika sila) u Sofiji, jasno govori o izrecenoj nameri fizičkog istrebljenja Srba iz južne Srbije:

C8A5202B-A713-4D94-BDDC-A830A17B7379.jpeg

Ja nisam bio nikad..iskreno ne zanima me Plovdiv i jesu li Aboridzini ili ne.Mene vise zanima neka konstruktivna rasprava o Sopluku i Torlacima.
“Šopi” i “Torlaci” su nazivi koji NISU BILI POZNATI PRE POČETKA XIX veka.

Pronađi nešto o “Šopima” pre Cvijića. Još bolje, odi neki put petkom ili subotom uveče u Niš, Pirot ili Leskovac kad su svi pripiti pa kreni da držiš predavanje o tome kako tu “žive Śopi”, da proveriš teorije.

Hint: bolje kaži Srbima iz Bosne da su “pravoslavni Hrvati,” oguglali su.

Šopi su isključivo Bugari iz Bosilegrada i Dimitrovgrada. Inače, njih bugarski Šopi iz okoline Sofije nazivaju “Torlacima” (uvredljiv naziv, kao i “Šop” u Srbiji) ili prosto “Srbomanima”. Pretraži neki bugarski sajt za termin “Srboman” pisan ćirilicom da se uveriš da ima i pravoh pravoslavnih ustaša.

Bugari zovu Zapadnu Moravu jos i srpska Morava.
To je poznato, a da li ti je poznato da je budući Pavelićev general, tada austrougarski pukovnik, vojni ataše u Sofiji Vladimir Laksa (Vladimir Laxa) na diskusije o mogućem obnavljanju okupirane Srbije tokom Prvog svetskog rata (u krajnje skučenim granicama, oko 25,000km2) preneo i svoje lično, i tadašnje bugarsko mišljenje o tome:

“Ako bi postojala namera da se vrati u zivot Srbija, iako samo sasvim neznatna, to bi u Bugarskoj dovelo do opšteg razočarenja i uzbuđenja, pa bi čak maglo da ima kao posledicu revoluciju u Bugarskoj."

lzvesno je i sigmno da bi Austrugarskoj prestiž obnavljanjem Kraljevine Srbije bio potpuno potkopan, Monarhija bi izgubila svaki, ne samo vojno-politički, već i ekonomski uticaj u Bugarskoj, za nas tako važnoj balkanskoj državi. Gubitak Bugarske bio bi jednak gubitku uticaja na Balkanskom poluostrvu." Ne sme se takođe zaboraviti da bi čak i najmanja Srbija u najkraćem vremenu, u rukama Rusije i Antante otpočela staro rovarenje na našim granicama i u našim graničnim zemljama i opet bi se kao nabujali korov uvrežila u Dvojnoj Manarhiji. U interesu Dvojne Monarhije moralo bi se na svaki način sprečiti osnivanje jedne nove Srbije.

“Šopi” i “Torlaci” su nazivi koji NISU BILI POZNATI PRE POČETKA XIX veka.

Pronađi nešto o “Šopima” pre Cvijića. Još bolje, odi neki put petkom ili subotom uveče u Niš, Pirot ili Leskovac kad su svi pripiti pa kreni da držiš predavanje o tome kako tu “žive Śopi”, da proveriš teorije.

Hint: bolje kaži Srbima iz Bosne da su “pravoslavni Hrvati,” oguglali su.

Šopi su isključivo Bugari iz Bosilegrada i Dimitrovgrada. Inače, njih bugarski Šopi iz okoline Sofije nazivaju “Torlacima” (uvredljiv naziv, kao i “Šop” u Srbiji) ili prosto “Srbomanima”. Pretraži neki bugarski sajt za termin “Srboman” pisan ćirilicom da se uveriš da ima i pravoh pravoslavnih ustaša.
Malo manje izmišljanja, molićemo. Ne blamiraj se vise.

Back