Историја Бугара

Pesma se i danas peva u Graovu, Perniku i Brezniku. Znači u Šopluku.

ЖАЛБА ПИШЕ ЖАЛНА БЪЛГАРИЯ
Хајде прекуцај текст са српском ћирилицом, ако те не мрзи. Чисто да видим како би изгледала са српском ћирилицом. Мало има да исправиш. Од Бориса нема леба колико видим.

Хајде прекуцај текст са српском ћирилицом, ако те не мрзи. Чисто да видим како би изгледала са српском ћирилицом. Мало има да исправиш. Од Бориса нема леба колико видим.
Iskreno da ti kažem mrzi me. A i šta ti znači ako je na srpskoj ćirilici?

Ево.

ЖАЛБА ПИШЕ ЖАЛНА БЛГАРИЈА

Жалба пише жална Блгарија ,
жалба пише до силна Русија :
,, Хвала тебе , царју Александре !
Хвала тебе наше јасно слнце ,
ја си ела нази да отрвеш ,
да орвеш от робство-невоља !
Стига турци нази са мчили ,
трудни жени с нож разпирали ,
мжки деца на мждрак дигали ,
стари ора боси трне врли ,
трни врли и слзи ронили ,,
Написали таја жална жалба ,
написали ја с крв от детенце ,
турили ја коња у подкова ,
пратили ја у Русија д'иде ,
па чакали Русија да дојде .
Жалба носи Огњанчо детенце ,
жалба носи у силна Русија ,
та одило три недели време ,
па не могло Русија да најде .
Кога било четврта недеља ,
оно си в Русија стигнало ,
в Русија при цар Александар .
Па разковало на коња подкова ,
та извади таја жална жалба .
Жалба чете цар Александар ,
жалба чете дребни слзи рони .
Та изпратил таја силна војска ,
руски кон'е Дунав преплували ,
руска војска Плевен град стигнали ,
Блгарија от робство отрвали .

Северци су били јужнословенско племе, које је преко Добруџе дошло на подручје данашње Бугарске. Многи аутори га повезују са источнословенским Северјанима. Након доласка Бугара, ово словенско племе је потпало под њихову власт и помјерило се према југу, бранећи од Византинаца пролазе преко Старе Планине. Управо у тим дијеловима Бугарске је највиши проценат хаплогрупе R1a-M458 на Балкану, у региону Хасково чак 17%.

17% najvise na Balkanu, malo ga pterera. Vise ili bar isto recimo ima u Aleksandrovcu i regionu Zupe.

ЖАЛБА ПИШЕ ЖАЛНА БЛГАРИЈА
Е хвала ти пуно. Колико видим реч је о јако сличном језику са српским. Не идентичном али јако јако сличном, треба имати у виду да је ово народна песма. Ја разумем све заиста без фолирања. Кад се напише бугарском ћирилицом стекне се утисак на прву лопту да није, али са српском јесте.

Poslednja izmena:
Колико видим реч је о јако сличном језику са српским
Још увек налазиш неке ствари које су познате најмање хиљадама година. Бугарски и српски су део јужнословенских језика и као такви имају врло сличне фонетске и лексичке карактеристике.

Е хвала ти пуно. Колико видим реч је о јако сличном језику са српским. Не идентичном али јако јако сличном, треба имати у виду да је ово народна песма. Ја разумем све заиста без фолирања. Кад се напише бугарском ћирилицом стекне се утисак на прву лопту да није, али са српском јесте.
Bugarski i srpski književni jezici su slični. Oba su južnoslovenski jezici. Evo pesme na književnom bugarskom jeziku. Pesmu je napisao Hristo Botev u 19.veku u Rumuniji gde se spremao sa svojom četom da pređe Dunav i u Bugarskoj digne ustanak protiv Turaka. Poginuo je u tom ustanku na Staroj Planini. Pesma se zove Na opraštanju.

Bugarski i srpski književni jezici su slični. Oba su južnoslovenski jezici.
Па пази ове песме народне разумем потпуно, скоро све. Али савремени бугарски кад слушам погубим се искрено, не могу све да пратим. Покушао сам неке клипове да слушам и не иде ми, али ово ми добро иде за разумевање.

Zar ima preciznijeg istorijskog izvora od DNK-a analiza?
Ово је једноставно речено, неопјевана глупост.
Тестирања ДНК узорака данашње популације не да нису најпрецизнији, него нису никакав историјски извор.

Тестирања могу дати информацију колико процентуално имамо неке хаплогрупе код тестиране популације на неком простору или код припадника неког народа, и то нам говори да је данашње стање такво.
Подударање резултата (рецимо грана, подграна и слојева хаплогрупе Р1а или И2а1) тестираних нам може помоћи око закључка да постоји сродност међу тим народима или колективитетима по територијалној припадности, али да би стекли бољу слику о етногенези народа и миграцијама кроз историју, морамо сачекати резултате (аутосолмалног и Y-хаплогрупе) тестирања значајнијег броја узорака скелета из различлитих времена, при томе је важно колико је могуће на основу археолошких налаза установити којем древном народу припадају ти скелети.

Ово што данас имамо је јако мало, имамо читаве вијекове "непокривене", без тестираних скелета, то је процес који ће јако дуго трајати, и потрајаће док генетичка тестирања буду од значајне помоћи (помажу и данас, рецимо у Италији гдје је тестирано 80 скелета из етрурских гробница што је већ пристојан узорак, код нас често немамо ништа) код сагледавања историјских процеса.

Ово је једноставно речено, неопјевана глупост.

Ja bih ceo post sveo na ovo, jer ostatak Bugari sa svojim intelektualnim kapacitetima nisu baš u stanju da shvate, a kamoli da prihvate. Ovde je trebalo osamdeset i kusur strana samo da im se dokaže da su protoBugari bili turkijski narod, kud baš oni da im zapadnu za najslavnije momente njihove istorije :kafa:

Back