Историја Бугара

Да би их спасао ромејизације на коју су пристали нису желели бити под Бугарима већ у уређеном државном систему.
Зашто је Србе расељавали у Бугарску исто да би им услугу учинили?
Како да вам објаснимо да је бугарска држава била огромна, а човек радни ресурс! Зашто све објашњавате етно-културом, а не демографском политиком? Стално сте опседнути неким непостојећим етно-језичким посебностима.

Evo na šta naiđoh na netu

Северци су били јужнословенско племе, које је преко Добруџе дошло на подручје данашње Бугарске. Многи аутори га повезују са источнословенским Северјанима. Након доласка Бугара, ово словенско племе је потпало под њихову власт и помјерило се према југу, бранећи од Византинаца пролазе преко Старе Планине. Управо у тим дијеловима Бугарске је највиши проценат хаплогрупе R1a-M458 на Балкану, у региону Хасково чак 17%.

Међутим прве податке на Балкану доноси Кекавмен а протерују их Мађари преко Дунава тако да претпоствка о Власима на Балкану пре 10. века је обична хипотеза ничим доказана заснива се на ЈА МИСЛИМ као код АЛБАНАЦА можда су Илири
Да ли сте уопште разумели етимологију и изворно значење егзонима „Власи“? Јер Словени (као и германски народи) Римљане називају не само „Власима“, већ и „Грцима“. Касније су и сами „Грци“ од Словена позајмили егзоним „Власи“, што је за њих велика потражња, где нису само oни Римљани, већ и неки други смрдљиви пастири.
Дефинитивно сам знао (јер нисам био превише лењ да бих научио) да се Власи на Балкану нису појавили одмах након успостављања Империум Романум, већ тачније након што је неко почео тако да назива Римљане.

Тај наслов кана Бориса нема везе шта он значио на протобугарском онда је и каган Бајан био цар аварског каганата а Џингис кан цар
У 9. веку реч и наслов "цар" не постоје - постоји цiасарь/цясарь/цесарь, којег су Словени користили за римског цара.Словени су користили цесарь (Τζαισαρ) јер га још нису били скратили почетком 11. века; тј. облик „цар“ био је непознат у живом говору - доказ је преко Скилице.
У„Списку бугарских архиепископа“ који је средином 12. века саставио охридски архиепископ Јован Комнин, Борис је назвао „василевс Бугара“

Ћирилица је вероватно створена светим Кирилом и братом му Методијем
У Преславу је могла бити направљена једино глагољица, као брзописна/скорописна верзија ћирилице. Али и то није сигурно.
Једно је сигурно, ви немате никакве везе са стварношћу! Ова два цитата су ми довољна да видим да нисте прочитали ниједан ред научне литературе из славистике објављене у последњих 150 година.

Да ли сте уопште разумели етимологију и изворно значење егзонима „Власи“? Јер Словени (као и германски народи) Римљане називају не само „Власима“, већ и „Грцима“. Касније су и сами „Грци“ од Словена позајмили егзоним „Власи“, што је за њих велика потражња, где нису само oни Римљани, већ и неки други смрдљиви пастири.
Дефинитивно сам знао (јер нисам био превише лењ да бих научио) да се Власи на Балкану нису појавили одмах након успостављања Империум Романум, већ тачније након што је неко почео тако да назива Римљане.
""јер нисам био превише лењ да бих научио"" - ovo ultimativno :super:
https://forum.krstarica.com/threads/vlasi-balkanski-fenomen.764445/
de nam objasni, onako ultimativno bugarski ;)

Зна се где је била граница у 9. веку - и то нису бугарске мапе већ немачки и енглески
Pogledajte prilog 866304
:zcepanje:
Картограф овог ремек дела вероватно је санџак.нет:zcepanje:

Шта је то што чини блискима Санџаклију и Блгарина ?. Обојица су прихватили окупаторско име и диче се њиме. Док Бугарин има на шта да се позове, с обзиром на забележене пљачкашке походе широм мале Азије, а можда и до Китаја )), Санџаклија нема, осим велике Османске Империје.
Обојица су ипак, девијантни сами према себи.

Блгари Богорисови оставили су тенгризам и , пошто су били много гладни, прихватили хришћанство..лагано су се ширили кроз Немањину земљу, постајући већи хрићани од хришћана.
Санджаклије , становници земље Вука Бранковића, оставили су православље и прихватили турску веру, постајући већи Турци него Турци.

И једни и други би да негирају постојање српског народа, али да задрже српску земљу на којој живе и да узму још : Бугари би уместо свог Ибра, српски Ибар..Санџаклије ,стиснуте на лошем географском положају, би да постану Босанци.

""јер нисам био превише лењ да бих научио"" - ovo ultimativno :super:
https://forum.krstarica.com/threads/vlasi-balkanski-fenomen.764445/
de nam objasni, onako ultimativno bugarski ;)
Управо то је показало неразумевање речи "Влах" - каже им аутор теме да је „римског порекла“ и готово сви му понављају да је Цинцар и Eвнух и Србин. Ово је комедија!

:zcepanje:
Картограф овог ремек дела вероватно је санџак.нет:zcepanje:

Шта је то што чини блискима Санџаклију и Блгарина ?. Обојица су прихватили окупаторско име и диче се њиме. Док Бугарин има на шта да се позове, с обзиром на забележене пљачкашке походе широм мале Азије, а можда и до Китаја )), Санџаклија нема, осим велике Османске Империје.
Обојица су ипак, девијантни сами према себи.

Блгари Богорисови оставили су тенгризам и , пошто су били много гладни, прихватили хришћанство..лагано су се ширили кроз Немањину земљу, постајући већи хрићани од хришћана.
Санджаклије , становници земље Вука Бранковића, оставили су православље и прихватили турску веру, постајући већи Турци него Турци.

И једни и други би да негирају постојање српског народа, али да задрже српску земљу на којој живе и да узму још : Бугари би уместо свог Ибра, српски Ибар..Санџаклије ,стиснуте на лошем географском положају, би да постану Босанци.
Хвала Славену што ме је упозорио - али већ сам сумњао да сте представник тока фолк историје у српској историографији. :) Ко би требало да вам каже да оно што тврдите нико осим вас и канала „Историја Србије“ не узима озбиљно?

Da se nezamaram, jer si još zelen.
Ако мислите да нисам слушао такве глупости - слушао сам све више и више - али шта је то додало теми осим неких северно-македонских „истина“ у које чак ни они сами не верују? Штавише, нико у Бугарској не тврди да је Јован Рајић био Бугарин. То што је његов отац Бугарин је друга ствар.

Poslednja izmena:
Ако мислите да нисам слушао такве глупости - слушао сам све више и више - али шта је то додало теми осим неких северно-македонских „истина“ у које чак ни они сами не верују?
Sve ti to odradiš u skokovima koliko vidim, pa poskoči:
Srpska mi truba zatrubi
Vo tova selo Drenovo,
''Spremte se spremte četnici,
Silna će borba da bude!''
Najnapred ide pred četom
Jovan Babunski vojvoda,
Po njega ide pred četom
Vasilj Veleški vojvoda.
Izvika Jovan Babunski:
''Drž'te go selo ozdola,
Drž'te go selo ozdola,
Tuva je Stevan Dimitrov!''
Izvika Jovan Babunski,
''Predaj se, predaj Stevane!''
''Ne se predavam Jovane,
Az sam balgarski vojvoda!''
Povika Vasilj Veleški:
''Frlajte bombe četnici!''
Počna mi kuća da gori,
Iz kuće Stevan govori:
''Puštaj me, puštaj Jovane,
Četa će da mi sagore!''
Srpska mi truba trubeše,
Drenovo selo goreše!

Iz priloženog se vidi, da znamo o kome se radi, iliti još jedan u nizu.

Ја сам мало скептичан према лингвистици јер је испинована у жељеном смеру као помоћна наука у реду. Никад ми није било јасно код нас макар зашто језик САТЕМ тражи прво најсроднију реч на протогерманском или готском(Кентум) па онда латински , грчки или санскрит. Делује да нам треба кентум посредник између 2 сатема. Генерално мислим да је готски или германски утицај пренадуван и форсиран политички у нашим школским системима од 19. века па надаље.

Овако германски Волох је била ознака за Келта а словенска Влах коју су прихватили Ромеји ознака за романоговорника. Нелогично Ромејима треба словенска реч за Романа испаде опет наопако Словени посредују између Ромеја и Романа.
Шта ми је нелогично германска култура је упила супериорнију келтску чак и име Герман је искварено Голус тако их је прекрстио Тацит сведочећи да је та одредница вештачка да су постојали Вандали Свеви и још једно племе па је по језику и по начину живота назвао их је све према народу који је ту био раније Гали.Сведочи да нису имали свест о заједничком пореклу ту свест стичу делимично под Францима кад кују тек свој особни новац а мало детаљније учвшћују своју заједничку свест о пореклу и заједништву у 12. веку.

Дакле Келти су Германима добро познати мени реч Волох више личи на Волара , Во , Бо , Вол , јер су рецимо германизовани Келти као што су Алемани и Свеви били караванџије са воловским колицима тако су се селили и ппутовали и били су сточари и волари.

Тако да бих већ ту рекао да се ради о Келтима али једној особитој социјалној категоририји Романо-гало-германа.
Код Словена пак такође иако се избегава да се каже да се ради о одређеној групи романо-пастира које нису бркали са Ромејима и Римљанима.
Тако да бих ја рекао да се ради о овим другим смрдљивим пастирима о којим говориш из аварског каганата.

У 9. веку реч и наслов "цар" не постоје - постоји цiасарь/цясарь/цесарь, којег су Словени користили за римског цара.Словени су користили цесарь (Τζαισαρ) јер га још нису били скратили почетком 11. века; тј. облик „цар“ био је непознат у живом говору - доказ је преко Скилице.
У„Списку бугарских архиепископа“ који је средином 12. века саставио охридски архиепископ Јован Комнин, Борис је назвао „василевс Бугара“

Пази мени уопште не смета да је тако осим путање да је Кесар морао доћи од германског Кајзер а први упади Словена у изворима су од 540. године па до 620 године. Код ромејске титулације такође се сматра да је архонт исто преузето и тачно одговара словенској титули кнез.
Опет рекс је сасвим сигурно од ригс и код Словена и код Германа.
Међутим постоји проблем код Скилице он је радио према делу Теодора из Севастеје готово исту компилацију имао од Кедрена али не користи исте титулације и термине.Он помиње рецимо Србе и Трибале и Михајла са титуом краља Срба и Трибала. Михајлов печат није нађен али Бодинов јесте и титула је Краљ Диоклије и Србије. Јован Комнен је везан за једну нову групу фалсификата везаних чак и за Охридску епископију.
Интересантно да га наш домаћи извор записује као Јован Куман.

Даћу ти један рад византолошког иститута има о писмима Охридске епископије онда имаш 61-75 П. Коматина титулација краља Бодина спомиње и Симеуна и његову титулу ту се на неким местима Скилица показује као непуздан извор око титулације јер користи неке архаизме и титуле које су нестале из употребе много пре 11. века.

https://easyupload.io/kzyobl
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Јован_Скилица

Титула василевс је враћена у употребу од Ираклија избачена је римска титула Цезар. Василевс некад означава краља или владара уопште невезано за титулу већ његов статус у народу.

На пример Кекавмен као катепан влашке теме Декабала зове василевса Дачана и Беса.
Кекавмен

Такође обавештавам вас и вашу децу о следећем. Будући да се племе Влаха одликује крајном неверством и изопаченошћу, оно не задржава истинску верност ни Богу, ни Басилеју, ни рођаку ни пријатељу, већ настоји да надмудри све, често лаже, још више краде, свакодневно полаже страшне заклетве и лако крши заклетве, договара братимљење и улази у непотизам, мислећи на овај начин да превари простодушне, никада није приметио оданост никоме, укључујући и древне римске цареве, стога се цар Трајан борио с њима и, крајње поразивши, заробио их; њихов басилеус по имену Декавал је убијен, а глава му је подигнута на копље усред града Римљана. Напокон, Власи су такозвани Дачани и Бесае. Некада су живели у близини река Дунав и Саос, које данас зовемо река Сава, где Срби данас живе на сигурним и неприступачним местима. У нади за тим претварали су се да су пријатељи и робови древних римских царева и, напуштајући своја утврђења, пустошили су земље Римљана. Због тога су их, како се каже, Римљани, љутећи се на њих, победили. Напустивши тамошња места, Власи су се расули по Епиру и Македонији, а већина их се населила у Хелади. Они су кукавички, срце им је зец, али дрскост потиче и од кукавичлука. Стога вас молим да им ни најмање не верујете. Ако се једног дана догоди побуна, а Власи се играју љубазности и оданости, заклињући се Богом да је поштује, не верујте им. Боље ти је да уопште не тражиш заклетве од њих и да се не заклињеш сам, боље је да се чуваш од њих као негативца, него да са њима размењујеш заклетве. Дакле, уопште им не можете веровати, већ се претварајте да сте им пријатељ. Ако икада избије побуна у Бугарској, као што је горе описано, и ако почну да се уверавају или чак заклињу да су вам пријатељи, не верујте им. Ако доведу своје жене и децу у неку од румунских тврђава, нека их уведу. Али док су унутар утврђења, нека [Власи - људи] остану напољу. Ако желе да посете своје породице, нека дођу у двоје или троје. Кад оду, нека уђу и други. Пажљиво чувајте зидове и капије. На тај начин ћете бити сигурни. А ако им дозволите да улазе у своје породице у великим групама, тада ће тврђаву издати и вас, попут змије, убости. Тада ћете се сетити мог упозорења! Али ако ћете се чувати овога, онда ћете их држати у рукама и сами нећете имати бриге.

Poslednja izmena:
Sve ti to odradiš u skokovima koliko vidim, pa poskoči:
Srpska mi truba zatrubi
Vo tova selo Drenovo,
''Spremte se spremte četnici,
Silna će borba da bude!''
Najnapred ide pred četom
Jovan Babunski vojvoda,
Po njega ide pred četom
Vasilj Veleški vojvoda.
Izvika Jovan Babunski:
''Drž'te go selo ozdola,
Drž'te go selo ozdola,
Tuva je Stevan Dimitrov!''
Izvika Jovan Babunski,
''Predaj se, predaj Stevane!''
''Ne se predavam Jovane,
Az sam balgarski vojvoda!''
Povika Vasilj Veleški:
''Frlajte bombe četnici!''
Počna mi kuća da gori,
Iz kuće Stevan govori:
''Puštaj me, puštaj Jovane,
Četa će da mi sagore!''
Srpska mi truba trubeše,
Drenovo selo goreše!

Iz priloženog se vidi, da znamo o kome se radi, iliti još jedan u nizu.
Шта ми доказујете овим песмама? побркали сте тему дискусије.

Хвала Славену што ме је упозорио
Да, сви би да им граница буде на Рашки

От Павла се отива в Илиджа или Лиза в долината на Рашка, която носи тук или по-надолу турското наименование Вопче. Ако се тръгне от Филипополи, се стига Илиджа чрез Чобан-Бунар (овчарски кладенец), като се върви по долината на Вопче. Там има топли хидросерни води. Очевидно е, че картата на г. Киперт е погрешна в този пункт от пътя, а виенската е доста точна, защото г. Фрер ме увери със сигурност, че след като се премине водоразделът при изворите на Рашка и на Тонджа, се минава селото Калофер:zcepanje:

....
.ако
prablgari.jpg
под "прабугарима" подразумевамо претке ових што су освојили део Балканског полуострва, онда говоримо о групи народа која је у то "пра" време боравила источно од Волге, а у "прапра" време и много источније, како их бележе кинеске хронике.

blgarske face.jpg

Poslednja izmena:
Тенгристите разглеждат съществуването си като подържано от безкрайното Небе - Тенгри, плодородната Майка Земя - Ейе и владетел, който е считан за свят Син на Небето. Земята, Небето, духовете на природата и предците се грижат за всички нужди и защитават хората.

Ето какво казва конкретно Теофилакт Охридски по тази тема: “.... когато тоя народ (аварите) се изтегли, дойде друг, още по-беззаконен и свиреп, така наречените българи, от скитските предели; той като премина през реката, наречена Истър (Дунав), дойде като тежък бич, изпратен от Бога върху западните краища (на империята). Те не познаваха името на Христа и със скитското си невежество служеха на Слънцето, Месечината и други звезди. Имаше и такива, които принасяха жертва (на) кучета. Дотолкова се беше помрачило тяхното безумно сърце, че почитаха тварите, вместо техния творец. И понеже покриха цялата илирска страна, старата Македония, дори до града Солун и част от старата Тракия, именно около Боруй (Стара Загора), казвам и Филипопол (Пловдив), както и планинските до тях местности, те се настаниха като същински жители на тая страна”. В този документ, висшият византийски сановник нарича древните българи скити, т.е., северо-иранци (“скитско невежество”) и изброява техните главни богове: Слънцето, Месечината и другите звезди.

Основните предхристиянски богове на българите са посочени и в някои версии на старобългарския (X-ти век) апокриф "Ходене на Богородица по мъките" - превод на гръцката (VI-ти век) книга "Откровения на пресветата Богородица". Апокрифът намира много широко разпространение в славянските страни посредством старобългарската книжнина и култура и се чете до късното Средновековие.

.. Ценни сведения относно религията на древните българи се съдържат в средновековните хроники, писани на арабски език. В своята Космография [5,6], Захария ал-Газвини (Zakarija al-Qazwini) отделя специална глава за земята на „бурджаните” (дунавските българи), най-вероятно от времето на Омуртаг, когато чрез кораби по Дунава са били прехвърлени войски срещу въстаналите панонски прославяни.

blgari 8 9 vek.jpg

Ја сам мало скептичан према лингвистици јер је испинована у жељеном смеру као помоћна наука у реду. Никад ми није било јасно код нас макар зашто језик САТЕМ тражи прво најсроднију реч на протогерманском или готском(Кентум) па онда латински , грчки или санскрит. Делује да нам треба кентум посредник између 2 сатема. Генерално мислим да је готски или германски утицај пренадуван и форсиран политички у нашим школским системима од 19. века па надаље.

Овако германски Волох је била ознака за Келта а словенска Влах коју су прихватили Ромеји ознака за романоговорника. Нелогично Ромејима треба словенска реч за Романа испаде опет наопако Словени посредују између Ромеја и Романа.
Шта ми је нелогично германска култура је упила супериорнију келтску чак и име Герман је искварено Голус тако их је прекрстио Тацит сведочећи да је та одредница вештачка да су постојали Вандали Свеви и још једно племе па је по језику и по начину живота назвао их је све према народу који је ту био раније Гали.Сведочи да нису имали свест о заједничком пореклу ту свест стичу делимично под Францима кад кују тек свој особни новац а мало детаљније учвшћују своју заједничку свест о пореклу и заједништву у 12. веку.

Дакле Келти су Германима добро познати мени реч Волох више личи на Волара , Во , Бо , Вол , јер су рецимо германизовани Келти као што су Алемани и Свеви били караванџије са воловским колицима тако су се селили и ппутовали и били су сточари и волари.

Тако да бих већ ту рекао да се ради о Келтима али једној особитој социјалној категоририји Романо-гало-германа.
Код Словена пак такође иако се избегава да се каже да се ради о одређеној групи романо-пастира које нису бркали са Ромејима и Римљанима.
Тако да бих ја рекао да се ради о овим другим смрдљивим пастирима о којим говориш из аварског каганата.

Пази мени уопште не смета да је тако осим путање да је Кесар морао доћи од германског Кајзер а први упади Словена у изворима су од 540. године па до 620 године. Код ромејске титулације такође се сматра да је архонт исто преузето и тачно одговара словенској титули кнез.
Опет рекс је сасвим сигурно од ригс и код Словена и код Германа.
Међутим постоји проблем код Скилице он је радио према делу Теодора из Севастеје готово исту компилацију имао од Кедрена али не користи исте титулације и термине.Он помиње рецимо Србе и Трибале и Михајла са титуом краља Срба и Трибала. Михајлов печат није нађен али Бодинов јесте и титула је Краљ Диоклије и Србије. Јован Комнен је везан за једну нову групу фалсификата везаних чак и за Охридску епископију.
Интересантно да га наш домаћи извор записује као Јован Куман.

Даћу ти један рад византолошког иститута има о писмима Охридске епископије онда имаш 61-75 П. Коматина титулација краља Бодина спомиње и Симеуна и његову титулу ту се на неким местима Скилица показује као непуздан извор око титулације јер користи неке архаизме и титуле које су нестале из употребе много пре 11. века.

https://easyupload.io/kzyobl
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Јован_Скилица

Титула василевс је враћена у употребу од Ираклија избачена је римска титула Цезар. Василевс некад означава краља или владара уопште невезано за титулу већ његов статус у народу.

На пример Кекавмен као катепан влашке теме Декабала зове василевса Дачана и Беса.
Кекавмен

Такође обавештавам вас и вашу децу о следећем. Будући да се племе Влаха одликује крајном неверством и изопаченошћу, оно не задржава истинску верност ни Богу, ни Басилеју, ни рођаку ни пријатељу, већ настоји да надмудри све, често лаже, још више краде, свакодневно полаже страшне заклетве и лако крши заклетве, договара братимљење и улази у непотизам, мислећи на овај начин да превари простодушне, никада није приметио оданост никоме, укључујући и древне римске цареве, стога се цар Трајан борио с њима и, крајње поразивши, заробио их; њихов басилеус по имену Декавал је убијен, а глава му је подигнута на копље усред града Римљана. Напокон, Власи су такозвани Дачани и Бесае. Некада су живели у близини река Дунав и Саос, које данас зовемо река Сава, где Срби данас живе на сигурним и неприступачним местима. У нади за тим претварали су се да су пријатељи и робови древних римских царева и, напуштајући своја утврђења, пустошили су земље Римљана. Због тога су их, како се каже, Римљани, љутећи се на њих, победили. Напустивши тамошња места, Власи су се расули по Епиру и Македонији, а већина их се населила у Хелади. Они су кукавички, срце им је зец, али дрскост потиче и од кукавичлука. Стога вас молим да им ни најмање не верујете. Ако се једног дана догоди побуна, а Власи се играју љубазности и оданости, заклињући се Богом да је поштује, не верујте им. Боље ти је да уопште не тражиш заклетве од њих и да се не заклињеш сам, боље је да се чуваш од њих као негативца, него да са њима размењујеш заклетве. Дакле, уопште им не можете веровати, већ се претварајте да сте им пријатељ. Ако икада избије побуна у Бугарској, као што је горе описано, и ако почну да се уверавају или чак заклињу да су вам пријатељи, не верујте им. Ако доведу своје жене и децу у неку од румунских тврђава, нека их уведу. Али док су унутар утврђења, нека [Власи - људи] остану напољу. Ако желе да посете своје породице, нека дођу у двоје или троје. Кад оду, нека уђу и други. Пажљиво чувајте зидове и капије. На тај начин ћете бити сигурни. А ако им дозволите да улазе у своје породице у великим групама, тада ће тврђаву издати и вас, попут змије, убости. Тада ћете се сетити мог упозорења! Али ако ћете се чувати овога, онда ћете их држати у рукама и сами нећете имати бриге.
Зашто ми говориш о етимологији речи. Колико пута морам објаснити да „Власи“ заправо не значе номаде или аварске пастире! „Власи“ су себе називали „романима“ (наводно Римљанима на латинском), што се није разликовало од људи које је историографија обележила техничким термином „романизовано“ (тј. опет говоримо о „романима“, „римљанима“).
По вашој логици, селандури око Рима нису имали никакве везе са Римом (наводно, нису били Римљани) јер нису носили тоге и нису имали секс са лепотицама са обријаним пи*кама. Запамтите - Римско царство је било аграрна држава (није могло бити другачије) са превише сељака.
НЕМА разлике између „романа“ - пагана који седе на селу, „романа“ - пагана који беже од инвазије Авара и „романа“ - у градовима! То су исти људи ... Римљани

Зашто ми говориш о етимологији речи. Колико пута морам објаснити да „Власи“ заправо не значе номаде или аварске пастире! „Власи“ су себе називали „романима“ (наводно Римљанима на латинском), што се није разликовало од људи које је историографија обележила техничким термином „романизовано“ (тј. опет говоримо о „романима“, „римљанима“).
По вашој логици, селандури око Рима нису имали никакве везе са Римом (наводно, нису били Римљани) јер нису носили тоге и нису имали секс са лепотицама са обријаним пи*кама. Запамтите - Римско царство је било аграрна држава (није могло бити другачије) са превише сељака.
НЕМА разлике између „романа“ - пагана који седе на селу, „романа“ - пагана који беже од инвазије Авара и „романа“ - у градовима! То су исти људи ... Римљани

Изгледа да Кекавмен не зна којом темом је владао требало је њему да објасниш ко су Романи.
Извор доказ?
Ја кажем!
Извини што си се препознао у Кекавменовом наводу није намерно!:)

Aha. Znači ti sve slovenske jezike na Balkanu smatraš srpskim?

Bugarski vicepremijer: Srbi misle da na Balkanu nije bilo drugog naroda osim njih

1121552391_0:100:2400:1398_1000x0_80_0_1_49257f92dab7e42deae179f73aa0d660.jpg.webp

Srbija je još početkom 19. veka, iako je bila „beznačajna kneževina“, želela da postane ujedinjujući centar i velika sila na Balkanu, rekao je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov u intervjuu za makedonski portal „Zum“.

„Srbi su još pre oslobođenja Bugarske (od Osmanlija) imali planove za asimilaciju Bugara u Makedoniji i Bugara koji žive na teritoriji današnje Bugarske. Pogledajte srpske karte iz 19. veka. Prema njihovom mišljenju, na Balkanu nije bilo drugih naroda osim Srba. Sve do Crnog mora – sve su navodno bili Srbi“, rekao je bugarski vicepremijer.

Ideja o makedonskoj naciji pojavila se krajem 19. veka zahvaljujući političarima poput Stojana Novakovića, dodao je Karakačanov.

„On je veoma jasno rekao – ne možemo se suprotstaviti bugarskoj ideji u Makedoniji ukoliko joj budemo suprotstavljali srpsku ideju. Potreban nam je saveznik i mi treba da pokušamo da promovišemo politiku da stanovništvo u Makedoniji nisu Srbi, ali nisu ni Bugari, nego nešto zasebno. I kada ih učinimo nečim odvojenim, biće nam lakše da ih potom učinimo Srbima“, istakao je Karakačanov.

Kako je rekao, Albanci u Makedoniji su još jedan faktor – između Bugara i Albanaca uvek je postojalo prijateljstvo i bliska saradnja – „i u vreme Osmanskog carstva i posle srpske okupacije“.

„Što se tiče trenutne situacije, Albanija je od Severne Makedonije daleko više uznapredovala u pogledu demokratije i upravo zbog toga te dve zemlje treba posebno da se pridruže Evropskoj uniji, a ne zajedno“, precizira vicepremijer.

Glavni grad Bugarske, Sofija

Među Bugarima i Albancima, dodaje, nikada nije bilo sukoba ili konfrontacije.
„Naprotiv, uvek smo stradali od politike koju je vodio Beograd i ambicije Beograda da postane hegemon na Balkanu i da stvori etnički čistu srpsku imperiju“, konstatovao je Karakačanov.
Ponovo je podsetio na to da je Bugarska prva priznala nezavisnost Makedonije i, prema njegovim rečima, upravo zbog toga je sprečeno vojno mešanje Srbije. Karakačanov je istakao da je Bugarska pružala pomoć Makedoniji u vojnoj tehnici i finansijski.

„Zahvaljujući tome što je Bugarska zauzela jasan i kategoričan stav po pitanju nezavisnosti Republike Makedonije, srpska Treća armija u Makedoniji nije se usudila da izaziva vojne probleme, koje je pravila na svim drugim mestima – u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, a nešto kasnije i na Kosovu“, smatra bugarski vicepremijer.

Ne radi za Rusiju
Tokom intervjua Karakačanov je odgovorio na optužbe Makedonaca da promoviše rusku politiku, istakavši da ne radi za Rusiju.

„Izvinite, ali 'proruski političar' je sklopio sa Amerikancima ugovor vredan dve milijarde leva za kupovinu američkih aviona. To je pomalo smešno. Branim interese Bugarske, a ne Rusije, Srbije ili nekog drugog“, istakao je on.

Takođe je podsetio na činjenicu da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno saopštio da vraća učenje srpskog jezika u školama. U svetlu takvih saopštenja, optužbe da Bugarska promoviše ruske interesa u Bugarskoj su smešne, konstatuje Karakačanov.
„Zar sam ja predložio da se srpski jezik uči u makedonskim školama? Ili gospodin Zaev? Zar sam ja predložio da dan Svetog Save bude nacionalni praznik (u Severnoj Makedoniji)? Ja ili gospodin Zaev? Zar ja naređujem da se gradi srpski kulturni centar u Skoplju? To je prosto smešno. Lopov viče 'drž'te lopova'. Naslednici srpske politike u Makedoniji govore da Bugarska, koja je štitila svoje interese, navodno promoviše rusku politiku. Gluposti!“, zaključio je vicepremijer.
https://rs-lat.sputniknews.com/regi...na-balkanu-nije-bilo-drugog-naroda-osim-njih/

Žalosno je što, očigledno, bugarski vicepremijer informacije crpi sa opskurnih mesta po internetu (ispalo bi i da se o Srbima i srpskoj istoriji informiše sa Foruma Krstarice).

Bugarski vicepremijer: Srbi misle da na Balkanu nije bilo drugog naroda osim njih

1121552391_0:100:2400:1398_1000x0_80_0_1_49257f92dab7e42deae179f73aa0d660.jpg.webp

Srbija je još početkom 19. veka, iako je bila „beznačajna kneževina“, želela da postane ujedinjujući centar i velika sila na Balkanu, rekao je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov u intervjuu za makedonski portal „Zum“.

Ideja o makedonskoj naciji pojavila se krajem 19. veka zahvaljujući političarima poput Stojana Novakovića, dodao je Karakačanov.

„On je veoma jasno rekao – ne možemo se suprotstaviti bugarskoj ideji u Makedoniji ukoliko joj budemo suprotstavljali srpsku ideju. Potreban nam je saveznik i mi treba da pokušamo da promovišemo politiku da stanovništvo u Makedoniji nisu Srbi, ali nisu ni Bugari, nego nešto zasebno. I kada ih učinimo nečim odvojenim, biće nam lakše da ih potom učinimo Srbima“, istakao je Karakačanov.

Kako je rekao, Albanci u Makedoniji su još jedan faktor – između Bugara i Albanaca uvek je postojalo prijateljstvo i bliska saradnja – „i u vreme Osmanskog carstva i posle srpske okupacije“.

„Što se tiče trenutne situacije, Albanija je od Severne Makedonije daleko više uznapredovala u pogledu demokratije i upravo zbog toga te dve zemlje treba posebno da se pridruže Evropskoj uniji, a ne zajedno“, precizira vicepremijer.

Glavni grad Bugarske, Sofija

Među Bugarima i Albancima, dodaje, nikada nije bilo sukoba ili konfrontacije.

Ponovo je podsetio na to da je Bugarska prva priznala nezavisnost Makedonije i, prema njegovim rečima, upravo zbog toga je sprečeno vojno mešanje Srbije. Karakačanov je istakao da je Bugarska pružala pomoć Makedoniji u vojnoj tehnici i finansijski.

„Zahvaljujući tome što je Bugarska zauzela jasan i kategoričan stav po pitanju nezavisnosti Republike Makedonije, srpska Treća armija u Makedoniji nije se usudila da izaziva vojne probleme, koje je pravila na svim drugim mestima – u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, a nešto kasnije i na Kosovu“, smatra bugarski vicepremijer.

Ne radi za Rusiju
Tokom intervjua Karakačanov je odgovorio na optužbe Makedonaca da promoviše rusku politiku, istakavši da ne radi za Rusiju.

„Izvinite, ali 'proruski političar' je sklopio sa Amerikancima ugovor vredan dve milijarde leva za kupovinu američkih aviona. To je pomalo smešno. Branim interese Bugarske, a ne Rusije, Srbije ili nekog drugog“, istakao je on.

Takođe je podsetio na činjenicu da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno saopštio da vraća učenje srpskog jezika u školama. U svetlu takvih saopštenja, optužbe da Bugarska promoviše ruske interesa u Bugarskoj su smešne, konstatuje Karakačanov.

https://rs-lat.sputniknews.com/regi...na-balkanu-nije-bilo-drugog-naroda-osim-njih/

Žalosno je što, očigledno, bugarski vicepremijer informacije crpi sa opskurnih mesta po internetu (ispalo bi i da se o Srbima i srpskoj istoriji informiše sa Foruma Krstarice).

To je tvoj posve pogresan stav kad vidis hendikep kod nacije zelis da im izvadis trn da ih uvelicas a SEBE(Svoju naciju ma koja god bila) ucinis iznad toga kao ona nesovinisticki kriticki gleda na sebe poistovecuje se sa tudjim manama ali ne i vrlinama. Vrline su parekselans a mane su zajednicke i mislis da ces tim stavoim i tretiranjem svojih "neprijatelja" uciniti da ga udobrovoljis i da ce pricati vao kako su ovi objektivni i napredni ajdemo i mi sad kao oni.

To razmisljanje je ili politicki potkovano ili jako naivno jer neprijatelja neces uciniti prijateljem pa ni da mu se nataknes na noz.
Koliko ko god bio dobar nikad neces svima valjati i uvek ce te neko mrzeti.

Znaju oni jako dobro svoju istoriju i nisu imali svog Karađorđa i Miloša da im stvori makar smešnu državu ali od svoje krvi i znoja i mesa.
Najveći wihov junak je bio tek dobrovoljac u redovima srpske i crnogorske vojske u borbama sa Turcima.
Bugari se nisu sami oslobodili jednostavno napravljena im je drzava sa jedinim nacionalnim mitom Simeuna i Samuela i Makedonije.
Sam mit i narativ im je fasiticki nacionalno nametljiv istorijski potkovan samo idejom istoriske teritorije ma ko sad tu ziveo Crnci ili Kinezi za wih su Bugari.
Ovde ne odsupaju ni najobrazovaniji jer su istancani iz iste matrice jednako se glupo ponasaju kao i oni neobrazovani.
Prvo Milutin Nemanjic je i kod njih bugarski svetac kao i Sveti Sava.

Verovao sam ranije da se iza tog pomirljivog stava krije dobronamernost koaj svaku casu zeli ispuniti istom merom.
Medjutim uverio si me u suprotno , nikakava naivnost vec tačno razrađen plan kako se čini ni mali dobronameran prema Srbima.

Изгледа да Кекавмен не зна којом темом је владао требало је њему да објасниш ко су Романи.
Извор доказ?
Ја кажем!
Извини што си се препознао у Кекавменовом наводу није намерно!

Стално понављам да се служите изворима без потребног знања да бисте их правилно протумачили, а још мање да бисте их проверили.
Овај одломак из Кекавмениног дела детаљно је анализирао М. Диони (Gyóni M :“L'oeuvre de Kekauménos, source de l'histoire roumaine”) а касније 2003. коментаре је додао Г. Г. Литаврин "Советы и рассказы Кекавмена". Обојица су познати стручњаци за средњовековну историју Византије
http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/Byzanz/XI/Cecaumenos_2/pred1.phtml

"Врло је вероватно да наш аутор своју теорију о пореклу Влаха гради на погрешној локализацији Дакије у региону реке Саве, јужно од Дунава, и све што је рекао не односи се на Влахе, већ на Дачане. Стога је Влахе прогласио Дачанима и Бесама.

Дачани су древно становништво земаља које је освојио Трајан. Етнички гледано, Дачани су били близу Трачана који су живели јужно од Дунава. У периоду између 106-250. У Дакији су римски колонисти били насељени у војну службу. Задржавали су покорено становништво и чували границе провинције Дакије. Са инвазијом Гота, Римљани су почели напуштати Дакију. Питање степена римског утицаја на Дакију остаје контроверзно

Бесси - једно од древних, најмоћнијих и најратоборнијих племена Трачана, који су живели дуж балканског гребена и на подручју модерног Пловдива (на трачком - Пулпудева). 70-их година 1 века. пре нове ере. Бесијане су покорили Римљани, али све до 6 века. сачували елементе свог језика, постепено прелазећи на вулгарни латински

Кекавмен је поменуо река Сава, десна притока Дунава. У науци, међутим, преовлађује гледиште да ни Дачани ни Бесса никада нису живели на овом подручју.

Израз „Срби“ Кекавмен овде користи, очигледно, не у уском етничком значењу, јер у његово време (1070. године) дуж реке Саве нису живели Срби (места њиховог насеља лежала су јужније), већ Словенци и Хрвати. Могло би се помислити да Кекавмен значи доминантну националност у краљевини Дукла, али до 70-их његове границе нису досезале ни на северу Саве. Можда се Кекавмен једноставно греши, као што је погрешио постављајући Дачане Децебала јужно од Дунава.

Само у њеном горњем току Сава протиче кроз планинске пределе, али тамо нису били доминантна етничка група Срби, већ Словенци и Хрвати. Ако је, на свом ушћу у Дунав, Сава доспела до западних граница територије Дачана, са којима се борио Трајан, тада је још увек било равничарских, а не планинских „неприступачних места“.

Поздрав!

Poslednja izmena:
Стално понављам да се служите изворима без потребног знања да бисте их правилно протумачили, а још мање да бисте их проверили.
Овај одломак из Кекавмениног дела детаљно је анализирао М. Диони (Gyóni M :“L'oeuvre de Kekauménos, source de l'histoire roumaine”) а касније 2003. коментаре је додао Г. Г. Литаврин "Советы и рассказы Кекавмена". Обојица су познати стручњаци за средњовековну историју Византије
http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/Byzanz/XI/Cecaumenos_2/pred1.phtml

"Врло је вероватно да наш аутор своју теорију о пореклу Влаха гради на погрешној локализацији Дакије у региону реке Саве, јужно од Дунава, и све што је рекао не односи се на Влахе, већ на Дачане. Стога је Влахе прогласио Дачанима и Бесама.

Дачани су древно становништво земаља које је освојио Трајан. Етнички гледано, Дачани су били близу Трачана који су живели јужно од Дунава. У периоду између 106-250. У Дакији су римски колонисти били насељени у војну службу. Задржавали су покорено становништво и чували границе провинције Дакије. Са инвазијом Гота, Римљани су почели напуштати Дакију. Питање степена римског утицаја на Дакију остаје контроверзно

Бесси - једно од древних, најмоћнијих и најратоборнијих племена Трачана, који су живели дуж балканског гребена и на подручју модерног Пловдива (на трачком - Пулпудева). 70-их година И века. пре нове ере. Бесијане су покорили Римљани, али све до 6 века. сачували елементе свог језика, постепено прелазећи на вулгарни латински

Кекавмен је поменуо река Сава, десна притока Дунава. У науци, међутим, преовлађује гледиште да ни Дачани ни Бесса никада нису живели на овом подручју.

Израз „Срби“ Кекавмен овде користи, очигледно, не у уском етничком значењу, јер у његово време дуж реке Саве нису живели Срби (места њиховог насеља лежала су јужније), већ Словенци и Хрвати. Могло би се помислити да Кекавмен значи доминантну националност у краљевини Дукла, али до 70-их његове границе нису досезале ни на северу Саве. Можда се Кекавмен једноставно греши, као што је погрешио постављајући Дачане Децебала јужно од Дунава.

Само у њеном горњем току Сава протиче кроз планинске пределе, али тамо нису били доминантна етничка група Срби, већ Словенци и Хрвати. Ако је, на свом ушћу у Дунав, Сава доспела до западних граница територије Дачана, са којима се борио Трајан, тада је још увек било равничарских, а не планинских „неприступачних места“.

Поздрав!

Да ли си толико ретардиран Туто Бугарине да нико није прочитао мађаске хронике о Власима као и византијске тактиконе и радове академика на ту тему.
Да ли мислиш да си дошао Богом дан на овај форум да нас просветлиш ко су Дачани , Трачани и Беси а расправљамо о томе 10 година на овом форуму?

Стварно си нарцисодно глуп и набеђен прво ти прочитај шта има о Власима па попуј другом шта треба да ради.

Да ли си толико ретардиран Туто Бугарине да нико није прочитао мађаске хронике о Власима као и византијске тактиконе и радове академика на ту тему.
Да ли мислиш да си дошао Богом дан на овај форум да нас просветлиш ко су Дачани , Трачани и Беси а расправљамо о томе 10 година на овом форуму?

Стварно си нарцисодно глуп и набеђен прво ти прочитај шта има о Власима па попуј другом шта треба да ради.
Очигледно је да нис ништа прочитал - мајстор copy&paste - дајем коментаре руског академика о византијским питањима - шта овде није јасно - али шта питам - ништа не разумеш. Kолико си досад написал глупости које су оповргнуте пре 100 година - да ли је ово знање?

Poslednja izmena:
Kao dva susjedska naroda, Bugari i Srbi su imali izuzetno velike kontakte i međusobni uticaj kroz povjesnicu Slovenstva. Uticaja je bilo nešto manje nego u slučaju između Hrvata i Srba, što je shodno tome što u slučaju Bugara postoje određene istorijske konsekvence koje su Srbe i Bugare razdvajale (nešto kasniji dolazak u ove prostore i određene etničke, odnosno lingvističke i kulturološke razlike - barem u početku - kao i geografska barijera koja je u najranijoj povijesti razdvajala zapadne i istočne ogranke Južnih Slovena).

U najranije vrijeme, Srpske su zemlje bile dosta više izmještene na zapad, tako da se u različitim periodima od ranog IX stoljeća, kada su se prvi na udaru Bugara bili našli Timočani i Moravci, značajni prostori današnje srpske države bili našli kontrolom bugarskih vladaoca. Poznata je činjenica da je Beogradovo ime prvi put u istoriji bilo zabilježeno pod tim, slovenskim i ujedno i današnjim imenom, dok se nalazio pod bugarskom kontrolom. Teritorije koje su se nalazile pod najdužom bugarskom vlašću ukljičivale su istočne i jugoistočne krajeve Srbije, ali svojevremeno i centralnije područje, sliva rijeka Save u Dunav, kao i pojedine krajeve kao što je to bio Banat. Pojedine ličnosti, kao što su Glad i Salan, bugarske pozadine, ostavili su traga u južnim panonskim područjima, neki od kojih se nalaze u sastavu današnje Srbije (obuhvatajući mahom područja Autonomne Pokrajine Vojvodine).

Vrhunac bugarske prevlasti nad Srbima u ranom srednjem vijeku uslijedio je u jednom kratkotrajnom periodu početkom X stoljeća, kada se pod direktnom vlašću cara Simeona bila našla sva Srpska zemlja. Uopšteno je u tom periodu srpska ranosrednjovjekovna plemenska državica bila dosta slabija od bugarske, pa su se spletovi političkih i dinastičkih okolnosti obično nalazili na razmeđu sukoba između Romeja i Bugara, nakon uspona koji bugarska država ostvaruje u vrijeme cara Borisa (po tradiciji, neprijeteljstva Srba i Bugara počela su od kana Presijama). Pripadnici srpske vladajuće porodice i vjerovatno značajni drugi predstavnici, nalazili su se i odrastali, sticajem okolnosti, po bugarskim dvorovima. To uključuje i jednog od najznačajnijih vladara prve srpske državne tvorevine na Balkanskom poluostrvu, kneza Časlava Klonimirovića, koji je rođen u miješanom braku između srpskog prinčevića i neke Bugarke, a u Bugarskoj zemlji se rodio i odrastao. Časlavov djed, Strojimir, koji je bio i otposlat u Bugarsku, ostavio je iza sebe onaj čuveni pečat, koji predstavlja najznačajniji materijalni ostatak prednemanjićke srpske povijesti. Politički značaj Bugarske u odnosu na Srbiju, ponovno će ojačati krajem X i početkom XI stoljeća za vrijeme Samuila, iz kojeg vremena je i čuvena epopeja o knezu Jovanu Vladimiru i bugarskoj princezi Kosari. Legenda o Vladimiru i Kosari predstavlja jedno od najznačajnijih mjesta u srpskoj i šire gledano, južnoslovenskoj i opšte slovenskoj književnosti, posebno od vremena stvaranja moderne nacionalne književnosti i mitova; ostala ovekovječena kroz Barski rodoslov.

U potonjem periodu, poslije propasti, po drugi i drugotrajniji put, bugarske ranosrednjovjekovne države, područje današnje Srbije bilo je stecište raznih pretendenata i pokretača ustanaka "varvarskih" podanika Romejskog carstva, koji su u okvirima svojih zamisli imali ideje o obnovi Bugarskog carstva. Među najznačajnijima jeste ustanak koji se proširio po Pomoravlju 1040/1. godine, a koji je Petar Deljan pokrenuo u Beogradu, gdje se i za cara proglasio. Godina 1070-ih u sličnom poduhvatu učestvovao je srpski pinčević Konstantin Bodin, koga su ustanici proglasili za bugarskog cara Petra, koji se u tom svojstvu bio proglasio na području današnjeg Kosova.

Bugarsku srednjovjekovnu državu, nadživjele su pojedine velmože sa područja nešto daljih od novih centara moći. Tako su, u slučaju Dunavskih Bugara, Ahtum i Sermon vladali značajnim prostranstvima današnje Vojvodine, prije nego što su se definitivno Ugri bili učvrstili kao gospodari južnih područja panonskog basena.

Ako govorimo o značajnim uticajima Mangola u slučaju Rusije, posebno na polju centralizacije i konsolidacije razjedinjenih područja, možda se može na neki način o sličnom pozitivnom naslijeđu u slučaju istorije Srbije, jer su Bugari osvajali i pokoravali pojedinačna razjedinjena slovenska plemena, i tako na neki način zapravo bili i utemeljivači ideje o velikoj slovenskoj državi kao sili koja može da utiče na druge. Moguće je i da je, kada je dolazilo do etničkog približavanja istočnih i zapadnih ogranaka Južnih Slovena, te iseljavanja proto-Arbanasa i proto-Rumuna iz tih područja, to nekakve veze imalo između ostaloga i sa Bugarima (kao i sa opštom slavizacijom tog centralnog balkanskog tranzitnog regiona).
Ubacuješ po neku istorijsku činjenicu i uvaljuješ masu pogrešnih, ili u najmanju ruku nepotvrdjenih, "činjenica".
Zna se tačno ko su Bugari i kad su došli na slovensku teritoriju i kada su oformili državu sa svojim imenom. Isto su i Srbi uradili kad su došli sa severa i nadenuli ime nama ovde, ili kao što je vikinško pleme Rusa nadenulo ime Rusiji. Sva tri naroda (plemena) su osvajači, a starosedeoci su prihvatali nekad silom a nekad iz praktičnih razloga da ih vode oni koji su sposobniji, bolje organizovani, i uslovno pametniji. Bugari su bili sposobniji (ili su se prvi setili) da zauzmu do Beograda, i dole do Kosova. Srbima se svidela ta ista teritorija. Otimali su se pa na kraju evo nas gde smo.

Back