Историја Бугара

Искрено, јеси ли заиста толико ретардиран ? - колико ти година треба да схватиш да су се Бугари после 10. века звали БУГАРИ, а не ПРОТОБУЛГАРИ! Никада нисам рекао да језик није постојао пре 19. века - то су, увек, твоиј изуми!
On ne razlikuje protobugare i Bugare. To sam mu već mnogo puta pomenuo.

Kad mi pokažeš te Bugare Slovene koji su došli na Balkan nemam nikakav problem da priznam evo da sam i ja Bugarin. Mada čisto sumnjam da možeš jer to ne postoji.
Zeznuli ste ljude da se nazivaju po azijatsko pleme. Uz sve poštovanje različitosti rasa, kultura i naroda, Sloveni i Bugari pripadaju različitim grupama naroda. Sloveni su Sloveni a Bugari su turkijski narod.
To što se Sloveni nazivaju neslovenskim imenima nije specifično samo za Bugare. Naziv Srbin nije slovensko ime. Kao ni naziv Hrvat, Makedonac, Čeh, Rus, Belorus, Bošnjak.

To što se Sloveni nazivaju neslovenskim imenima nije specifično samo za Bugare. Naziv Srbin nije slovensko ime. Kao ni naziv Hrvat, Makedonac, Čeh, Rus, Belorus, Bošnjak.
Ti me gledaš uopšte šta izbacujem. Oni Turci na severoistok su Bugari što su došli na Balkan. A pazi oni se ne izjašnjavaju kao Bugari da se ne bi utopili u slovensku većinu. A Sloveni se nazivaju po njima Bugarima. Pa gde to ima? To može samo u Bugarsku.

PS Ne veruj tim glupostima što Boris izbacuje da se Turci vrteli oko Dobrudžu sve vreme pa zato ima poklapanja. Rasvesti se čoveče više!

Ti me gledaš uopšte šta izbacujem. Oni Turci na severoistok su Bugari što su došli na Balkan. A pazi oni se ne izjašnjavaju kao Bugari da se ne bi utopili u slovensku većinu. A Sloveni se nazivaju po njima Bugarima. Pa gde to ima? To može samo u Bugarsku.

PS Ne veruj tim glupostima što Boris izbacuje da se Turci vrteli oko Dobrudžu sve vreme pa zato ima poklapanja. Rasvesti se čoveče više!
Rasvesti se ti čoveče. Bugari su Sloveni koliko i Srbi i svi ostali Sloveni. Razlikuj protobugare i Bugare nakon 8.veka. Bugara ima različitih etnografskih grupa koji se međusobom malo razlikuju po običajima, dijalektu, nošnji, muzici, igrama itd. Šopi su jedna od tih bugarskih etnografskih grupa. Slično kao i kod Srba. Postoje Srbi Ličani, Hercegovci, Vojvođani, Šumadinci itd. Ako ćeš samo po precima koji su došli na Balkan određivati ko kojem narodu pripada pa onda pola današnjih Srba nisu Srbi pošto nisu potomci onih Srba koji su došli na Balkan. Kapiraš? Evo etnografske bugarske grupe koja je iz severoistočne Bugarske pod nazivom Kapanci koja takođe ima specifičan dijalekt, nošnju, običaje itd.

Ako ćeš samo po precima koji su došli na Balkan određivati ko kojem narodu pripada pa onda pola današnjih Srba nisu Srbi pošto nisu potomci onih Srba koji su došli na Balkan.
Sve ja to znam jako dobro ne brini. Ja ne pričam o genetici. Ko je odredio da su Šopi Bugari? Na osnovu čega? Samo nemoj da mi izbacuješ papire ja to i ne čitam zaista. Šumadinac, Vojvođanin su geografske odrenice. Šopi su narod, ili bolje rečeno etnografska grupa. To nije isto.

Sve ti lepo piše sultanova arhiva. Zar misliš da je slučajno što se bugarska zastava vijori na turanskog skupu u Mađarskoj npr? Nema slučajnosti nigde.
Šta će Bugarska zastava tamo kad su danas Bugari Sloveni?
Већ сам ти рекао - покушаваш да измислиш историју бугарског народа која није поткрепљена чињеницама већ само бајке из SRBIJA GLOBAL , Жевандре Лили и слични.

Sve ja to znam jako dobro ne brini. Ja ne pričam o genetici. Ko je odredio da su Šopi Bugari? Na osnovu čega? Samo nemoj da mi izbacuješ papire ja to i ne čitam zaista. Šumadinac, Vojvođanin su geografske odrenice. Šopi su narod, ili bolje rečeno etnografska grupa. To nije isto.
Šopi su etnografska grupa. I vojvođani su etnografska grupa. Imaju posebnu narodnu nošnju, poseban dijalekt, posebne običaje itd. Kao i Šumadinci, Ličani, Bosanci itd. Šopi su odredili da su Bugari. A to je odavno tako kao što možeš videti iz onog spisa iz 1610.godine koji sam postavio. Ko bi drugi određivao. Jel tebi neko određuje da si Srbin ili sam ti određuješ? Kao što trakijci za sebe određuju da su Bugari, kao Dobrudžanci itd. Svi oni imaju svoje specifičnosti ali sebe po narodu smatraju Bugarima a ne Trakijcima, Dobrudžancima, Šopima itd. Kapiraš?

Већ сам ти рекао - покушаваш да измислиш историју бугарског народа која није поткрепљена чињеницама већ само бајке из SRBIJA GLOBAL , Жевандре Лили и слични.
Pa jesmo diskutovali o istoriji Bugara? Odakle su došli, koje prostore su zauzeli, kako su se braća podelila. Šta sam izmislio? Po tvojoj filozofiji svako ko je ovde vladao može da dođe i da kaže i meni i tebi ti si Rimljanin, Vizantinac, Turčin, Nemac itd itd. Može Erdogan onda ladno da dođe i kaže vi ste bili deo Osmanskog carstva oko 400g. svi ste vi Turci. To je tvoja logika.

Šopi su etnografska grupa. I vojvođani su etnografska grupa. Imaju posebnu narodnu nošnju, poseban dijalekt, posebne običaje itd. Kao i Šumadinci, Ličani, Bosanci itd. Šopi su odredili da su Bugari
Ko ih je odredio? Evo ja određujem da su svi ljudi na ovom svetu Srbi. Nađem neki letopis iz npr Rusije koji se pojavi u originalu i svi su Srbi. Idem i ubeđujem ljude širom sveta. Samo na osnovu čega to da radim?
Ovo za Vojvođane i ostale si pogrešio pa nema gde više. Vojvođani nisu svi Srbi. U Vojvodini živi dosta drugih nacija. Ali su Srbi većina u Vojvodini. Zato je ona deo Srbije.

Pa jesmo diskutovali o istoriji Bugara? Odakle su došli, koje prostore su zauzeli, kako su se braća podelila. Šta sam izmislio? Po tvojoj filozofiji svako ko je ovde vladao može da dođe i da kaže i meni i tebi ti si Rimljanin, Vizantinac, Turčin, Nemac itd itd. Može Erdogan onda ladno da dođe i kaže vi ste bili deo Osmanskog carstva oko 400g. svi ste vi Turci. To je tvoja logika.
Nije niko Slovenima rekao da su Bugari već su oni sami prihvatili naziv Bugarin kao naziv svoga naroda.

Ko ih je odredio? Evo ja određujem da su svi ljudi na ovom svetu Srbi. Nađem neki letopis iz npr Rusije koji se pojavi u originalu i svi su Srbi. Idem i ubeđujem ljude širom sveta. Samo na osnovu čega to da radim?
Ovo za Vojvođane i ostale si pogrešio pa nema gde više. Vojvođani nisu svi Srbi. U Vojvodini živi dosta drugih nacija. Ali su Srbi većina u Vojvodini. Zato je ona deo Srbije.
Oni su se sami odredili. Kao što su se neki Vlasi odredili da su Srbi. Niko njima nije nametao ništa. To je istorojski proces nastajanja jednog naroda koji ti izgleda ne možeš da ukapiraš. Narodi se kroz istoriju menjaju. Nisu jedna konsranta. Mnogi Sloveni su recimo danas Mađari ili Nemci. Mnogi nesloveni su danas Rusi, Srbi, Hrvati, Bugari itd. Mnogi Germani su danas Sloveni i obrnuto. Kapiraš?

Nije niko Slovenima rekao da su Bugari već su oni sami prihvatili naziv Bugarin kao naziv svoga naroda.
Pa ti čime se sad trenutno baviš? Mašeš tu nekim papirima. A šta misliš znali ljudi pre dvesta godina ko su i šta su. Živeli po vrškim čukama, gledali da prežive, nepismen narod mahom. I dođe tako neko načitan ko ti i kaže ti si Bugarin. Ovaj kaže pa dobro ovaj pametan učen čovek zna on bolje. I tako redom.

Mnogi Sloveni su recimo danas Mađari ili Nemci. Mnogi nesloveni su danas Rusi, Srbi, Hrvati, Bugari itd. Mnogi Germani su danas Sloveni i obrnuto. Kapiraš?
I sve to tako svileno, lepo i dobrovoljno se odvijalo? Uz poljupce, cveće i radost? Pročitaj malo o germanizaciji Slovena, kako su zabranjivali da pišu i govore slovenski. Npr Srbima u AU su zabranjivali ćirilicu da koriste. Samo jedan od primera.

Pa ti čime se sad trenutno baviš? Mašeš tu nekim papirima. A šta misliš znali ljudi pre dvesta godina ko su i šta su. Živeli po vrškim čukama, gledali da prežive, nepismen narod mahom. I dođe tako neko načitan ko ti i kaže ti si Bugarin. Ovaj kaže pa dobro ovaj pametan učen čovek zna on bolje. I tako redom.
Da. I tako neki načitan čovek dođe na vršku čuku i kaže Vlasima vi ste Srbi i oni kažu pa dobro mora da on to zna bolje od nas. Mi smo od danas Srbi. Ne ide to baš tako. Stvaranje jednog naroda je proces. Ne samo stvaranje bugarskog već i srpskog i skoro svih naroda na Balkanu. Neki su se poistovetili sa državom, neki sa crkvom, neki sa savezništvom itd.

I sve to tako svileno, lepo i dobrovoljno se odvijalo? Uz poljupce, cveće i radost? Pročitaj malo o germanizaciji Slovena, kako su zabranjivali da pišu i govore slovenski. Npr Srbima u AU su zabranjivali ćirilicu da koriste. Samo jedan od primera.
Misliš da su svi Srbi postali Srbi dobrovoljno? Znaš li ti šta je car Dušan radio bogumilma da bi raširio uticaj srpske pravoslavne crkve meďu narodom a samim tim i srpskog imena? Znaš li da je u Makedoniji bio zabranjivan makedonski jezik u školama posle prvog svetskog rata? Da su im srbizirana prezimena itd.?

Pa jesmo diskutovali o istoriji Bugara? Odakle su došli, koje prostore su zauzeli,
Твој проблем је овде - сматраш Бугаре окупаторима јер их повезујеш са прабугарима. Међутим, у 6. веку на Балкану су Словенци, укључујући Србе, били придошлице, баш као и прабугари. У чему је проблем са разумевањем ове једноставне истине? Поред тога, прабугарска племена насељавала су Балкан још у 6. веку а можда и раније

To je tvoja logika
Не разумем зашто тражиш неки континуитет данашње Србије са Душановим царством - све су то бескорисне мапе које овде лепиш - то су фантазмагорије - и Бугарска и Србија су данас две националне државе које су настале у 19. веку захваљујући моћним национални покрети али не без помоћи Русије. Покрет националног препорода у Србији започео је раније и до средине 19. века добио је доста снаге - за разлику од Бугарске, где ће свој врхунац достићи након појаве егзархата.
Ми имамо Симеона и Јована Асена II, ви Стефана Немању и Душана. Свако може бити поносан на такве краљеве - али они једноставно немају никакве везе са модерним државама и народима. Ни етнички ни територијално.

Poslednja izmena:
Misliš da su svi Srbi postali Srbi dobrovoljno? Znaš li ti šta je car Dušan radio bogumilma da bi raširio uticaj srpske pravoslavne crkve meďu narodom a samim tim i srpskog imena? Znaš li da je u Makedoniji bio zabranjivan makedonski jezik u školama posle prvog svetskog rata? Da su im srbizirana prezimena itd.?
Ovo je teška glupost. To što je bogumulski pokret nastao na teritoriji Bugarske ne znači da su svi bogumuli Bugari. Ili su Prabugari bili bogumili?
Što se tiče jezika srpski jezik je stvoren na bazi narodnog govora, tako da je u školama bio zastupljem bio standardni jezik, a ne svaki dijalekt koji postoji. Za razliku od bugarskog koji je ni iz čega stvoren samo u cilju bugarizacije Slovena na Balkanu.

Back