Livingstone
Poznat
- Poruka
- 9.273
Ondak se povlačim.![]()
ma u pravu si, ne znam ni kad nije ni kad jeste
i ne patim zbog tog ne znanja
Radujem se jer je rodjen
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ondak se povlačim.![]()
Ne znam puno o Konstantinu ali sam cula da se krstio pred kraj zivota--kako bi mu krstenjem gresi bili oprosteni![]()
tako nekakoNije tesko pogoditi zasto je Konstantin prihvatio hriscanstvo i naredio sazivanje sabora na kome su donete takve dogme. Zeleo je da pomiri vernike u Sol Invictus i ogroman broj Isusovih sledbenika, i samim tim je ucvrstio vlast. I ruinirao Hristovo ucenje, koje je bilo opasno po sistem.

Најстарија јеванђеља данас налазимо у кодексу синајитикус и кодексу ватиканус из 4. века, оба написана на грчком језику. Најстарији данас познати фрагмент је такозвани папирус п52, део Јеванђеља по Јовану (18, 31-33 и 18, 37-38), које се датира између 125 и 150. године, написано на грчком језику.

ne razumem na sta mislish u poslednjoj recenici1) I ja kazem da to uopste nije bitno, bitno je ucenje.
2) OK, ali narod to ne zna, i mislim da taj nacin nije ispravan.
I jos nesto, nijedna crkva pvo nece da prizna. Bila je i jedna emisija na RTS-u gde je neki mladi pop sve ovo osporavao. Zato sto kad bi ovo priznali, ljudi bi poceli da se pitaju neke stvari...
kakve su to doktrine?Istina, ali krstio ga je pripadnik arijske jeresi, sto je jos jedna kontradiktornost. Uostalom, mozda se covek uplasio smrti i "bozjeg suda".
Medjutim, poenta je sledeca: taj covek, car, megaloman, je doneo najvaznije doktrine o Isusu, i uz to je nekoliko puta menjao misljenje, a ocigledno je ubacio Isusa na mesto boga Sunca. Treba li mi u to da verujemo?

ne razumem na sta mislish u poslednjoj recenici
kakve su to doktrine?
definicija Isusovog ucenja je Evandjelje--nije Konstantin pisao Evandjelje
da li vernici znaju nije vaznoSto se tice jevandjelja:
Dakle, najstarija jevandjelja poticu iz 4. veka, upravo iz doba kad je ziveo Konstantin. Znaju li vernici koliko je uopste jevandjelja bilo pored kanonizovanih 4? Konstantin je odgovoran za tu kanonizaciju, isti onaj koji je zeleo svetsku vlast i moc. Ko nama garantuje da i ova jevandjelja koja je priznao nisu bila izmenjena kad je tako beskrupulozno dao Isusu sve karakteristike suncanog bozanstva i ubacio ga u paganske praznike?
dogme su nesto drugo, tema je hriscanstvo-vera u HristaKonstantin je prekrojio hriscanstvo... tako da danas mnoge tj sve crkve hriscanstva su od 4 veka usvojile paganske doktrineod kao sto su trojstvo... pakao, cistilste tek u 15 veku kao i besmrtnost duse vec od sredine 2 veka...![]()
razlicita su misljenja o autorimaPa poznato je da jevanđelja nisu pisali potpisani autori nego su skupovi raznih priča i onda sortirani.
Biblija je Bozja nadahnuta rec i sacuvana je![]()
Za to nema dokaza, izvini. U to mozes samo da verujes. I molim te nemoj pocinjati da dokazujes bibliju biblijom.

Mislim da kad bi narod znao na koji nacin je crkva sirila hriscanstvo i sta stoji iza praznika, poceo bi da sumnja u crkvu.
Mislio sam na Simbol vere (nesto sto je uzrok spora izmedju katolika i pravoslavaca, filoque, verovatno znas) i na Nikejski sabor na kojem je doneta dogma o jednosusnosti. Arijanci su verovali da je Isus covek, i na tom saboru su proglaseni za jeres.
Konstantin je izbacio mnoga jevandjelja i kanonizovao samo 4. A otkud znas da ih nije prepravljao?

da li vernici znaju nije vazno
da li crkva zna--da
Tu se i ja slazem.garancija je ' ziva vera' ,svakako. rekla sam vise puta: ko god da je pisao Evandjelje -bravo-Ljubav iznad svega
Aha, dakle nisu tema crkve, moja greska. Pa sta da kazem, OK je verovati u Hrista.dogme su nesto drugo, tema je hriscanstvo-vera u Hrista
ne vera u crkve koje sebe nazivaju hriscanskim

Biblija nije izvor naucnih podataka, ona je religijski prikaz Boga(Njegovog delovanja u svetu)n
Biblija je istorijski i naucno tacna
Takodje sva njena prorocanstva su se ispunila...
Pisali su je Bozji proroci pod Bozjim nadahnucem u razdoblju od 1500 godina, jedni druge su citirali iako se nisu mogli ni poznavati... Biblija se sastoji od 66 kniga ima savrsen sklad kao da ju je pisala jedna osoba..
:
otkud ti to??znam da ih nije prepravljao jer, valjda bi tako veliki car ,kada bi prepravljao ubacio i nesto sto bi njega licno opravdavalo, ovako citajuci Evandjelje ja ne vidim niti jedno opravdaanje za bilo cije zlodelo pa ni Konstantinovo.
filioqeo jeste 'uzrok' spora, ali zar ti je logicno da se zbog jedne reci Apostolska crkva podeli?
ja bih razmislila da nije jos nesto u pitanju
sto se Arija tice--bravo za Sv,Nikolaja
zasto ne bih sumnjala u crkvu? SvetiApostol Toma je sumnjao u sve
biti hriscanin ne znaci prihvatati tek tako sve sto ljudi sa odredjenim zvanjima kazu-svako moze da pogresi--u tome je lepota hriscanstva- biti realan i nikoga ne idealizovati(idolizovati)

Zasto onda laze vernike da to nije istina? Kao onaj pop na TV-u? Izgleda da je ipak vazno.
Tu se i ja slazem.
Aha, dakle nisu tema crkve, moja greska. Pa sta da kazem, OK je verovati u Hrista.![]()
nije vazno sustinski-ako neko zivi po Hristu,nije duzan da zna takve detalje, ali ako bi da vredja ostale onda mu nije lose predociti da nauci prvo o svojo veri....Biblija nije izvor naucnih podataka, ona je religijski prikaz Boga(Njegovog delovanja u svetu)
a o tome da je napisana 'kao da je pisala jedna osoba' ne znam sta da kazemotkud ti to??

Ubacio je Stari zavet, on opravdava sve.
Mislim da su se podelili oko para.U pravu si da nije logicno. Ali obe crkve ne priznaju da je zbog para i moci nego nazivaju druge raskolnicima i jereticima na osnovu te jedne reci.
Sta je uradio sv. Nikolaj, uputi me?
Po ko zna koji put ti kazem da si ti atipican vernik u smislu da sumnjas i koristis svoju glavu.![]()
morala sam sebi pronaci neke odgovore

taj pop koji laze, verovatno ni sam nema pojmanije vazno sustinski-ako neko zivi po Hristu,nije duzan da zna takve detalje, ali ako bi da vredja ostale onda mu nije lose predociti da nauci prvo o svojo veri....
a sto se crkve tice--kritikuj do mile volje , samo pusti inkviziciju i sl., volela bih da tema bude primerena 21. veku a ne srednjem

SvetiNikolaj je sedeo na Saboru i slusao Arija dok mu nije dosadilo. onda je lepo ustao i isamarao ga! ostali su smatrali da to nije hriscanski pa su Nikolaja izbacili sa Sabora, medjutim, pokajali su se i vratili episkopa mirlikijskog a Arija proglasili jeretikom
eto vidis i SvNikolaj je koristio svoju glavu![]()
Pa bas lepo od jednog sveca. Vidi se da je imao argumente.
!

Bio je to mladi obrazovani teolog. Pitam se zasto to nije naucio na fakultetu? Ili mozda jeste, a laze?
morao bi da mi kazes po imenu pa da ga proverim
Sto se tice crkve, u smislu organizovane religije, moje misljenje je da je to prva vrsta organizovanog kriminala u ljudskoj istoriji.
Kao prvo, ako organizacija zeli da ima kredibilitet, mora se preispitati njena uloga u istoriji. Sta mi se ne dopada kod SPC konkretno, i to u 21. veku je:
vremena se menjaju, a narocito ljudi
1) Kao prvo, ne vidim smisao te organizacije. Rekla si da je njihov zadatak da sire radosnu vest - jevandjelje. Koliko ja vidim, njihov zadatak je da imaju sto vecu moc. Znanje naroda o osnovnim pitanjima vere je tik iznad nule, ali su zato dzepovi popova puni.
pitala sam direktno--zbunili se--nemaju kontra argument
a i nisu svima puni dzepovi, ima ih dosta sa praznim dzepovima
2) Ne vidim smisao njihovih rituala (koje su sami smislili i uveli), a na kojima zgrcu grdne pare (krstenje, svecenje vodice...). Ne vidim kakve veze to ima s duhovnoscu i ne razumem zasto im ljudi daju novac.
Sve Svete tajne bi trebalo da budu besplatne--glasio je odgovor na moje pitanje postavljeno svesteniku(doktoru teologije)
3) Ne vidim da ikome pomazu. Vladike voze najskuplje dzipove, a nemaju para da pomognu Srbima na Kosovu ili da obnove neki manastir. To isto vazi i za drzavu. Imaju para za Novaka Djokovica, Arenu, Univerzijadu, Evroviziju, Avalski toranj, ali zato za struju i vodu i gladne na KIM - mrka kapa.
predstava o tome kolikom kolicinom novca SPC raspolaze je losa--nema tu bas toliko para(ne kazem da nema dosta )
po meni imali bi vise da propovedaju bolje
dokazano je da su manastiri koji ne naplacuju mnogo poseceniji i u boljem finansijskom stanju
4) Ne volim nakicenost hramova koji su izgradjeni samo da izazovu neko strahopostovanje, niti volim izgled fresaka i ikona od kojih nijedna nije nasmejana! Sve je tako strogo i izaziva strah. I s tom namerom je i napravljeno.
e sad to je stvar ukusa
mene ne plase freske
neke mi se dopadaju neke ne
ikona Bogorodice cini mi se podrazumeva blagi osmeh(to jest da izgleda kao da ce se nasmejati)
5) Ne svidja mi se ideja da oni imaju neka prava koja mi ostali nemamo, npr. ne placaju porez.
kako ne placaju?
6) Ne svidjaju mi se njihovi cinovi i hijerarhija - stavljanje coveka iznad coveka. Muka mi je kad vidim kako neki djakon ljubi ruku nekom tamo episkopu i opsluzuje ga, dok ovaj sedi na zlatnom tronu. Sta su oni bolji od nas, pa da ih zovemo Oce??
iz postovanja, iz zelje da naglasim bliskost(hriscansku) nazvacu svestenika ocem
ja se isto ponasam i prema episkopu i prema bilo kom coveku
niko ne postavlja nekoga iznad tebe to cinis sam, a neciji ego moze da umislja da je iznad drugih-to je diskutabilno
djakoni se otimaju oko toga
7) Ne volim njihova crna odela i brade.
sta ima da volim odela i brade-ni meni ne imponuje bas njihov imidz, ali to je forma
8) Glupo mi je da zena ne moze da bude svestenik.
a Gordana POP Lazic?
9) Ne ljuti se na mene sto ovako mislim.
kako da se naljitim na nekoga sto drugacije misli?