Istine i zablude o bombardovanju 1999.

Pjer-Nis
a10down01.jpg

Ne znam da li si mislio na ovu sliku, ovde se ne vidi puno toga, čak je možda i mamac. A pošto sam tražio ovu fotografiju, izguglao sam i vreme kada je srušen onaj avion o kom pričam, verovatno 02.05.1999, pao u blizini Tetova

Pjer-Nis
Pogledajte prilog 68986

Ne znam da li si mislio na ovu sliku, ovde se ne vidi puno toga, čak je možda i mamac. A pošto sam tražio ovu fotografiju, izguglao sam i vreme kada je srušen onaj avion o kom pričam, verovatno 02.05.1999, pao u blizini Tetova

to nije mamac,tacno se vidi da rakete leti ka motoru.Upravo je na fotografijama objavljenim po sletanju desni motor bio pogodjen,kao i sto se moze zakljuciti sa fotke

Pjer-Nis
Pogledajte prilog 68986

Ajde i da ovaj sumnjivi jednom ubode....

Ovo ne moze biti mamac, jer A-10 izbacuje mamce u paru, dakle dva po dva....a na slici je samo jedan...
drugo,izbacuje ih na dole i nema sanse da ovako ide trag,tj da se avion ovoliko priblizi mamcu, dakle RAKETLA....
sleteo i popravljen na aerodromu u makedoniji

Ja kolko znam ni jedan a-10 nije pao na kosovu, mada je vise njih ozbiljno osteceno...
a pogoditi i oboriti avion nije isto,mozda je u tome zabuna...

Napisaću sad ovo još jednom i nemojte više od toga praviti zabunu. Čovek koji je bio komandir mog diviziona, izvesni kapetan KM, je na kosovu uhvatio jedan A10 u gvozdenu zavesu (sa pragama, da opet ne bude zabune). Avion je pao u Makedoniji i pilot je poginuo. To mi nije pričao on, već jedan vodnik koji je tad bio sa njim dole, ali je bio raspoređen na streli 2M. Znači bili su istom divizionu, u stvari šta vam objašnjavam znate kakvi su sastavi diviziona u ARJ PVO bili.

Sad sam pitao coveka iz prve ruke, dakle a-10 moze da izbacuje 1 po jedan mamac, mada to ne raci cesto... z:)

ps:pu mahjku mu,mozda je stvarno mamac...

Malo samo ukljucite logiku i shvaticete da ovo ne moze nikako da bude mamac. Kada avion izbaci mamac, on ostavlja trag za sobom, znaci PREMA avionu, ili tacki gde se avion nalazio u momentu kada ga je ispalio. Ovo je definitivno raketa pred sam pogodak, e sad da li je pao ili ne, to je drugo pitanje.

Malo samo ukljucite logiku i shvaticete da ovo ne moze nikako da bude mamac. Kada avion izbaci mamac, on ostavlja trag za sobom, znaci PREMA avionu, ili tacki gde se avion nalazio u momentu kada ga je ispalio. Ovo je definitivno raketa pred sam pogodak, e sad da li je pao ili ne, to je drugo pitanje.

to sam i ja prvo mislio (pogledaj post iznad) ali vidis da na slici nema toplotnog odraza motora,dakle slikano je obicnom kamerom,ovako ne izgleda raketa (ne sija) kada se slika obicnim aparatom.
takodje i ne moguce je da se vidi trag rakete u samo jednom delu,moguce je,ali to je prvi deo,kada radi motor rakete,a ne pred kraj,kada motor obicno ne radi vise...
A zavisnosti iz kog se ugla slika,mozda ovaj mamac uopste nije blizu aviona,vec je iz tog ugla slikano...i na kraju
covek je pogledao sliku i potvrdio,ovo je definitivno mamac.

to sam i ja prvo mislio (pogledaj post iznad) ali vidis da na slici nema toplotnog odraza motora,dakle slikano je obicnom kamerom,ovako ne izgleda raketa (ne sija) kada se slika obicnim aparatom.
takodje i ne moguce je da se vidi trag rakete u samo jednom delu,moguce je,ali to je prvi deo,kada radi motor rakete,a ne pred kraj,kada motor obicno ne radi vise...
A zavisnosti iz kog se ugla slika,mozda ovaj mamac uopste nije blizu aviona,vec je iz tog ugla slikano...i na kraju
covek je pogledao sliku i potvrdio,ovo je definitivno mamac.

Kako to mislis 'na slici nema toplotnog odraza motora'? Jel ovo neki mlaznjak kome su motori hladni kao hladno pivo? Naravno da su vreli videlo se to na slici ili ne.
I kako je moguce da na poslednjoj fazi leta rakete ne radi njen motor? Nije to raketa iz VBR-a pa da u zavrsnoj fazi leti po balistickoj putanji. Onog momenta kad raketi stane motor, ona vise niti moze da juri avion niti da ga prati, nego nastavlja da leti po balistickoj putanji, tj pada, ako vec ne dodje do samounistenja. I jos nesto, mamac nikada ne pravi ovako prav trag.
Tako da sta god 'covek' prica, ovo je ipak raketa.

Poslednja izmena:
Kako to mislis 'na slici nema toplotnog odraza motora'? Jel ovo neki mlaznjak kome su motori hladni kao hladno pivo? Naravno da su vreli videlo se to na slici ili ne.
I kako je moguce da na poslednjoj fazi leta rakete ne radi njen motor? Nije to raketa iz VBR-a pa da u zavrsnoj fazi leti po balistickoj putanji. Onog momenta kad raketi stane motor, ona vise niti moze da juri avion niti da ga prati, nego nastavlja da leti po balistickoj putanji, tj pada, ako vec ne dodje do samounistenja. I jos nesto, mamac nikada ne pravi ovako prav trag.
Tako da sta god 'covek' prica, ovo je ipak raketa.

Vidis kako sija ''raketa'' ja sam pomislio da je u pitanju slika sa toplotnim odrazom (tako na njoj izgleda raketa) ali vidi da motor ne sija... ovako ne izgleda raketa na obicnoj slici,vec samo na onoj sa toplotnim odrazom.

Pjer nis,rakete zemlja -vazduh, i vazduh-vazduh,najveci deo svog dometa ostvare posle gasenja motora... u zavisnosti od rakete (npr aim-120 c) motor raketu ubrza na mach4 (npr 4000km/h) i posle toga raketa leti prostom inercijom,usput manevrisuci upravljivim povrsinama,pri toj tezini (152kg) i toj brzini (4000km/h) i sa izuzetno aerodinamicnim oblikom,ta raketa posle gasenja motora odleti 70%svog ukupnog dometa zavisi od visine na kojoj se nalazi,sve do momenta kada toliko izgubi brzinu da ne moze da manevrise... odnosno da leti bez gubljenja visine...

uglavnom rakete velikog dometa (aim-120,r-77,r-37,aim-54) imaju brzo sagorim motor koji ih za kratko vreme ubrza do maksimalne brzine,one za to vreme lete u vis,da bi posle gasenja motora bile na vecoj visini od mete (sve zavisi od odnosa visina sa koje se lansira i visine aviona koji gadja) a kompletan ostali put idu prostom inercijom,polako usporavajuci,ali im je pocetna brzina ogromna,mnogo veca nego puscanog zrna,pa zato i ostvare toliki domet.
rakete malog dometa (r-73,aim-9...) imaju motor koji sporije sagoreva (ne sporije u odnosu na rakete velikog dometa,vec relativno sporije,u odnosu na velicinu motora)i daje manju max brzinu,ali duze radi.... ali i one posle gasenja motora nastavljaju put prostom inercijom...
tako je i sa IGLOM,STRELOM....one posle gasenja motora idu mnogo brze od puscanog zrna,a to je velika energija,tako da one samo nastave put posle gasenja motora...

Poslednja izmena:
Ovo sto si ti majstore opisao vazi za raketeV-V?Kakve to ima veze sa fotorafijom A10???
Nikakve,cemu sada price o raketama V-V kratkog i srednjeg dometa kad je na slici raketa ispaljena iz lakoprenosivog lansera verovatno strela 2M.To su dve potpuno razlicite stvari.
Ipak pohvale tebi, impresionirni smo poznavanjem i nacinom rada raketa V-V kratkog i srednjeg dometa,ali to nije tema fotografije
Svaki put kada se pojavis pametovanje

Ovo sto si ti majstore opisao vazi za raketeV-V?Kakve to ima veze sa fotorafijom A10???
Nikakve,cemu sada price o raketama V-V kratkog i srednjeg dometa kad je na slici raketa ispaljena iz lakoprenosivog lansera verovatno strela 2M.To su dve potpuno razlicite stvari.
Ipak pohvale tebi, impresionirni smo poznavanjem i nacinom rada raketa V-V kratkog i srednjeg dometa,ali to nije tema fotografije
Svaki put kada se pojavis pametovanje

Ja sam prvi rekao da je to raketa,a onda me je ispravio neko ko to zna mnogo bolje od svih nas,i ukazao mi na stvari zbog kojih to na gornjoj slici ne moze biti raketa...
1 kako to da raketa sija ?
2.zasto je trag samo u zadnjoj fazi ?
3.strela-2m takodje leti inercijom posle gasenja motora,zato joj je prosecna brzina mnogo manja od max.

pogledaj 0.34 imas momenat kada izbacuje mamac,pa vidi dali je to isto ono sto se vidi na slici,sa sve tragom....

Poslednja izmena:

Back