ISTINA O ABORTUSU?

• Začetnik teme Začetnik teme Senka Z.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Više od pola Srbije su kvazi vernici. Malo je onih koji još nisu kršteni. Ja nisam prošla nikakav obred i ne želim. Zašto na svakom koraku moram da slušam da sam zbog toga loš ili nezreo čovek?

:eek: Ја ти то рекла???

Da li i koliko to mene ugrožava drugo je pitanje..... mene možda ne, ali nekoga drugog će svakako ugroziti, pa i navesti da se krsti kako bi prestala takva zapitkivanja.

:lol: То није ''друго питање'', то је ПРВО ПИТАЊЕ! Значи, ако тебе не дотиче, не смета ономе ко је то одабрао - како може да те угрожава и зашто се ТИ буниш ако се не буни онај на кога се то односи??? ТО све време питам!

Da, čim je nešto u većini teži da dobije monopol. Zakon tržišta. Ništa nejasno. A monopol nije poželjna pojava.

Важи ли то и за друге апстрактне идеје типа: толеранција, демократија, братство, слобода, једнакост, еманципација...????

Dobro. Ti si pametniji, lepši i bolji :lol:

Hoćeš li sad da prestaneš da učestvuješ u temi samo da bi mene podbadao? :think:

Ne. Nastavicu da te podbadam, poput obada :lol:
Vidim u tvojim stavovima jedan deo sebe kad sam bio dosta mladji.
Trebalo mi je vremena da prihvatim da u ovom svetu postoje ljudi, pojave, institucije, ideje koje mrzim, kojima se protivim, ali moram prihvatiti da su tu ako me ne ugrozavaju licno.
Ako sebi trazim neko pravo, moram ga odobriti i drugome i jednostavno, prihvatam druge ljude i ako ne misle kao ja.
Ne moram ih voleti, ne moram se sa njima druziti, ali moram prihvatiti da postoje i da imaju pravo na svoje glupe, zatucane i kakve god ideje i nacin zivota.
Ti jos uvek vodis verbalne krstashke ratove.....proci ce i to, mada ti sad deluje da je to tako vazan deo tebe da ga se nikad ne bi odrekla

Уопште не разумем ту твоју логику.:confused:
Нешто за мене може бити ок или не.
Не могу рећи: ''Фашизам, демократија, хиндуизам, толеранција су ок ако обухватају мање од половине човечанства, а нису ок ако обухватају већи део човечанства''.
Опрости, једноставно, не разумем. :confused:
Dakle, nešto za mene može ili ne može biti OK. Logikom, čistim racionalizovanjem sam došla do zaključka da nam prevelika dominacija crkve neće doneti ništa dobro. Uostalom, čak se i Lyon složio tu sa mnom. I to nema mnogo veze s tim kako se ja osećam u vezi nje, ja čak uopšte nemam ono generalno loše mišljenje o popovima koje imaju Srbi, Hrista je samo jedan primer budale, ali baš onako ukalupljene budale, pop - pop, koji će da se drži svoga dok ne ode na onaj njegov svet.

A mi sada možemo jedino razglabati o tome da li sam dobro pretpostavila ili ne, tj. da sagledamo dobre i loše strane eventualne crkvene dominacije nad državom i narodom.
Problem je u tome što sam u svakom pokušaju da sa vernicima pričam o tome, završila kao neznalica ili kao neko ko je pun mržnje, prosto odbijaju da o tome pričaju vodeći se logikom da ja u crkvu ne idem, pa to ne razumem. Iako uopšte ne pričam o obredima, već o objektivnim posledicama. Ili, da se prostije izrazim, vernici nisu spremni da kritikuju crkvu. Osećaju da time čine nešto loše, moral ih sprečava i takva kritika bi im delovala kao greh. Napominjem da je to ono s čim se ja jesam sretala i srećem u velikom procentu.

Pa šta? :lol:

Crkva nije ista, nekad ima manji, nekad veći uticaj, trenutno joj uticaj raste. I nikako nije ista sve ove godine jer je čak i ljudi doživljavaju na drugi način. Seti se sopstvene priče o tome kako si izabrala da neke obrede i pravila poštuješ a neke ne.....

Нема црква сама по себи ''некад мањи некад већи утицај'', него смо МИ (поједници, друштво, држава) ти који, некад више некад мање, дозвољавамо да прихватимо нечији утицај.

Ne. Nastavicu da te podbadam, poput obada :lol:
Vidim u tvojim stavovima jedan deo sebe kad sam bio dosta mladji.
Trebalo mi je vremena da prihvatim da u ovom svetu postoje ljudi, pojave, institucije, ideje koje mrzim, kojima se protivim, ali moram prihvatiti da su tu ako me ne ugrozavaju licno.
Ako sebi trazim neko pravo, moram ga odobriti i drugome i jednostavno, prihvatam druge ljude i ako ne misle kao ja.
Ne moram ih voleti, ne moram se sa njima druziti, ali moram prihvatiti da postoje i da imaju pravo na svoje glupe, zatucane i kakve god ideje i nacin zivota.
Ti jos uvek vodis verbalne krstashke ratove.....proci ce i to, mada ti sad deluje da je to tako vazan deo tebe da ga se nikad ne bi odrekla
Ja "verbalne krstaške ratove" vodim samo na forumu. Ta priča o prihvatanju je OK, za nekog idiota, fala lepo. Ali, primetićeš da i ti vodiš verbalni krstaški rat sa mnom. Ako ne ti sada, Hellen svakako da. Mada bih ja to nazvala drugim imenom, al' eto da upotrebim tvoje.
Za raspravu je potrebno dvoje. Forum tome služi i ja ga kao takvog prihvatam.

A zašto ja imam strah, a ti ne? Mislim, koja je razlika između mog i tvog straha? Tj. predviđanja. Tj. racionalizovanja. Da nisi ovo napisao samo da bi ispao superiorniji? Već sam rekla da ako ti je jedino bitno da pobediš i da poniziš Lexu, kao što si radio milion puta do sada, odstupiš od teme, jer mene to počinje da smara.

E, necu da odstupim :lol:
Vidis, to je problem, sto se ti uhvatis onoga sto te pogadja i kakva sama jesi pa to vidis u meni.
Sta ja imam od toga da ispadnem superioran.
Ja sam samo stari macak koji je shvatio da na neke stvari ne vredi trositi energiju jer se nikada nece promeniti i da jedino sto realno mozemo da menjamo jesmo mi sami i ljudi oko nas.
A ti si ljud oko mene, motas se tu po forumu pa ja resio da te menjam :mrgreen: i da ti kazem, aloooo....bio sam slican....shvatices i ti. Godine ne donose mudrost ni superiornost, ali donose zrelost da se neke stvari prihvate. to nije defetizam, nego realizam

Нема црква сама по себи ''некад мањи некад већи утицај'', него смо МИ (поједници, друштво, држава) ти који, некад више некад мање, дозвољавамо да прихватимо нечији утицај.
Joj mislim koliko daleko ta priča može da ode :roll: prihvatali mi ili ne iz bilo kog razloga (uzroka) crkva objektivno ima veći uticaj. A šta je tome uzrok nisam pisala.

Problem je u tome što sam u svakom pokušaju da sa vernicima pričam o tome, završila kao neznalica ili kao neko ko je pun mržnje, prosto odbijaju da o tome pričaju vodeći se logikom da ja u crkvu ne idem, pa to ne razumem. Iako uopšte ne pričam o obredima, već o objektivnim posledicama. Ili, da se prostije izrazim, vernici nisu spremni da kritikuju crkvu. Osećaju da time čine nešto loše, moral ih sprečava i takva kritika bi im delovala kao greh. Napominjem da je to ono s čim se ja jesam sretala i srećem u velikom procentu.

Е, сад управо говориш као окорели верник! :lol:
Као та особа из мог окружења која је у секти и мисли да има пуно право да друге људе убеђује да треба да прихвате да су њихова убеђења погрешна а да је само њено исправно! И јако се буни ако је људи нељубазно отресу, а она је само хтела да им стави до знања како су њихови животни избори погрешни...:lol: Баш су чудни ти људи што се љуте због тако нечега и што нису спремни на самокритику... :lol:(Покајање иде после! ;))

:eek: Ја ти то рекла???
Nisi. Još. Rekla sam da na svakom koraku to čujem, i čujem. Od mnogih ljudi.
:lol: То није ''друго питање'', то је ПРВО ПИТАЊЕ! Значи, ако тебе не дотиче, не смета ономе ко је то одабрао - како може да те угрожава и зашто се ТИ буниш ако се не буни онај на кога се то односи??? ТО све време питам!
Pa niije to pitanje, pitanje je objektivne, ne subjektivne prirode. Ja se bunim iz subjektivnih, ali i objektivnih razloga. Na primer, zašto treba da živim u svetu gde je zabranjen abortus pod uticajem crkve? Ako 90% ljudi postanu ostrašćeni vernici (većina) misliš li da će abortus i dalje biti pravo izbora? Eto o tome se radi.
Важи ли то и за друге апстрактне идеје типа: толеранција, демократија, братство, слобода, једнакост, еманципација...????
Svako lice ima svoje naličje. Govorila sam o institucijama, ne o apstraktnim pojmovima. Ali ti je izgleda primer sa narkomanijom ipak bio reper da razumeš šta sam htela da kažem.

Poslednja izmena:
Е, сад управо говориш као окорели верник! :lol:
Као та особа из мог окружења која је у секти и мисли да има пуно право да друге људе убеђује да треба да прихвате да су њихова убеђења погрешна а да је само њено исправно! И јако се буни ако је људи нељубазно отресу, а она је само хтела да им стави до знања како су њихови животни избори погрешни...:lol: Баш су чудни ти људи што се љуте због тако нечега и што нису спремни на самокритику... :lol:(Покајање иде после! ;))
Dakle, misliš da je pogrešno kritikovati crkvu? Pazi, kritika ne mora obavezno da bude negativna i nisam koristila reč u tom smislu.

Nisi. Još. Rekla sam da na svakom koraku to čujem, i čujem. Od mnogih ljudi.

Ух. Мени то нико никад није рекао. :confused:
Можда би требало да поразмислиш зашто то чето чујеш.;)

Pa niije to pitanje, pitanje je objektivne, ne subjektivne prirode. Ja se bunim iz subjektivnih, ali i objektivnih razloga. Na primer, zašto treba da živim u svetu gde je zabranjen abortus pod uticajem crkve? Ako 90% ljudi postanu ostrašćeni vernici (većina) misliš li da će abortus i dalje biti pravo izbora? Eto o tome se radi.

Лав ти је већ рекао: црква и држава су овде одвојене. У многим развијеним западноевропсим земљама имаш 90% верника, па опет нико не забрањује абортус. Поновићу - то зависи од ДРЖАВЕ, не од цркве!

Svako lice ima svoje naličje. Govorila sam o institucijama, ne o apstraktnim pojmovima. Ali ti je izgleda primer sa narkomanijom ipak bio reper da razumeš šta sam htela da kažem.

Вера није институција. А није ни наркоманија. :confused:

Можда би требало да поразмислиш зашто то чето чујеш.;)
Zato što nisam krštena valjda :???: valjda zato tebi i ne govore takve stvari :lol:

Da pojasnim, to su reakcije na činjenicu da nisam krštena i da još uvek ne želim to. Kad kažem da nisam krštena sažaljivo me pogledaju pa pitaju - a kad ćeš? :lol: kad kažem da ne znam i da najverovatnije neću nikad, prosto se izbeče i ostanu bez teksta ili nastave priču o tome koliko grešim iz ovog ili onog razloga...
Лав ти је већ рекао: црква и држава су овде одвојене. У многим развијеним западноевропсим земљама имаш 90% верника, па опет нико не забрањује абортус. Поновићу - то зависи од ДРЖАВЕ, не од цркве!
Lav bi i tebi rekao ono što sam ja napisala da nije unapred orijentisan. Ponekad mi se čini da ne sme da ti se suprotstavi tako da neke stvari koje bi meni odmah "sasuo u lice" tebi prosto oćuti. A i jeste čudno da se neko sa nekim slaže u 100% slučajeva..... ali da ne mutim..... ovakve stvari prosto ne mogu da oćutim iako bih verovatno trebala, a bodu mi oči, najverovatnije ne samo meni.....
Sve to zvanično zavisi od države, a pod uticajem crkve. Ne razumem šta ti je nejasno.
Ako su 90% ljudi ostrašćeni vernici a 10% njih su onako, kao vernici :mrgreen: ko će da vrši abortuse? Ako baš i nema moralnih dilema, kako će takva osoba da bude spremna da se suoči sa odudama ostrašćenih vernika oko sebe?
I sve ovo pod pretpostavkom da se ne uvede, zapravo, zvanična zabrana vršenja abortusa, od strane države, a pod uticajem crkve. Da ne citiram opet onaj pasus.....
Вера није институција. А није ни наркоманија. :confused:
Ko je rekao da je vera institucija? Šta je crkva? Za narkomaniju sam već napisala.

Ako baš i nema moralnih dilema, kako će takva osoba da bude spremna da se suoči sa odudama ostrašćenih vernika oko sebe?
Primer za ovo imaš i konkretno, na forumu, na ovoj temi. Svega dve-tri osobe su napisale da su zapravo prekinule trudnoću u nekom momentu u životu..... ovolika tema, 42 strane, a njih dve..... Iskreno, ni ja ne znam da li bih bila spremna da napišem tako nešto nakon što me je polovina okarakterisala kao ubicu, zločinca i sl.

Svi vrlo dobro znamo da je procenat mnogo veći, na kraju, bar smo ovde mogli pričitati o šokantnim brojkama izvršenih abortusa godišnje u Srbiji. Pa, gde su sve te žene? Svejedno im jer imaju pravo izbora, pa se ne stide toga što su učinile? Spremne su da priznaju.....

A ti pak nikako da shvatis da ti ostrasceni vernici mogu da buchu koliko hoce a da to ne utice na tebe.
Zasto bi bilo cije misljenje imalo toliki uticaj na tebe, posebno misljenje ljudi cija uverenja ne delish i smatras da su ostrasceni.
Ja ti rekoh...zvancicno crkva ne utice na drzavu a ni prakticno, bar ne u toj meri da bi nesto silom mogla da nametne kao zakon. Niti ce tu moc imati, u to sam siguran, a rekoh ti vec zbog cega, prvenstveno zbog zdravog odnosa prosecnog srbende prema crkvi i popovima u kojima ne vidi neki poseban autoritet niti ih nesto osobito postuje.
Moralno....bitan je tvoj untrasnji osecaj.
Ako se neko izbechi na tebe sto na veliki petak kupujesh burek....pa ko ga shisha, neka se bechi, sta ti moze.
Ne znam sto te to pogadja

Ej,ljudi,odoste na krštene i nekrštene....
Zar tema nije bila abortus??
Lekso,pa niko ga još nije zabranio,što si se tako upalila:)
A i ovo dvoje sa tobom,lav i Hellen...:D:D
Mora da je zbog ovog menjanja sata:ok:

Niti ce tu moc imati, u to sam siguran, a rekoh ti vec zbog cega, prvenstveno zbog zdravog odnosa prosecnog srbende prema crkvi i popovima u kojima ne vidi neki poseban autoritet niti ih nesto osobito postuje.
Ja eto duboko verujem da će za nekoliko godina, koliko god je potrebno, crkva imati, prosto rečeno, suviše jaku moć da bi njen uticaj ostao neprimećen, u stvari, loše sam se izrazila. Biće neprimećen jer niko neće biti u stanju da ga primeti, u tome je lepota. Isto kao što je možda čak i sada prosto neshvatljivo da se Vojvodina otcepi, ali za nekoliko godina možda ćemo i ti i ja verovati "da je to najbolje za nas" :lol: veliku veru imaš u ljude za nekoga ko se poziva na iskustvo.

Ne, ti i ja definitivno ne razmišljamo na isti način, Niti mislim da to što te mrzi da pišeš o nečemu treba da znači da si to "prevazišao". Postoji drugi izraz - smorio si se. Što je OK, ali ne mora da znači da je to faza kroz koju svi moraju proći.

Ne znam što tebe toliko brine što ja o nečemu "brinem". Tema je o tome, pišem o tome, šta ti nije jasno? Tema je o tome, pišem o tome. Da ponovim? Kakve veze ima briga ili nebriga? Ako se slažeš sa mnom dovoljno je da kažeš, ako se ne slažeš - reci zašto. Ako ti se ne sviđa što ja pišem o tome, well, promeni stranicu.Pišem o tome zato što je to tema. I kad nije tema direktno, pišem o stvarima na koje me drugi pozovu da pišem. I Hellen piše o tome, samo iz drugog ugla, pa ne praviš pitanje od toga što se ona toliko upetljala u temu. Piše na temu jer je to zanima i jer misli da ima šta da kaže. Toliko je prosto.

Primer za ovo imaš i konkretno, na forumu, na ovoj temi. Svega dve-tri osobe su napisale da su zapravo prekinule trudnoću u nekom momentu u životu..... ovolika tema, 42 strane, a njih dve..... Iskreno, ni ja ne znam da li bih bila spremna da napišem tako nešto nakon što me je polovina okarakterisala kao ubicu, zločinca i sl.

Svi vrlo dobro znamo da je procenat mnogo veći, na kraju, bar smo ovde mogli pričitati o šokantnim brojkama izvršenih abortusa godišnje u Srbiji. Pa, gde su sve te žene? Svejedno im jer imaju pravo izbora, pa se ne stide toga što su učinile? Spremne su da priznaju.....
lekso stvarno ponekad imam zelju da te izlupam:lol:
ali bre, to su toliko intimne stvari, najcesce ili traumaticna ili makar ne bas prijatna iskustva, malo je zena koje bi zele da razglabaju o tome na forumu..
i da nema osude, i da ima.
na forumu kad kazes da ne operes zube svako vece, dodje njih trideset pa te ispljuje, a kamoli abortus:D

Hahahaha....nema sumnje, forum je bas realna slika zivota.
To se da primetiti na gomili tema :mrgreen:
Ne Lexo, nisam naivan i znam da se mnogo toga protura tako da ljudi ne primete i da ih se ubedi da je to zapravo dobro za njih.
Ali kad je crkva u pitanju...mislim da to ne da nema sanse da se desi, nego nema ni najmanje.Zasto, rekoh vec

Back