ISTINA O ABORTUSU?

• Začetnik teme Začetnik teme Senka Z.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja se uopšte ne ponašam agresivno nego ti to tako tumačiš. Da sam se ponašala agresivno napisala bih "je l' ovo pitanje proizvod gluposti ili podlosti? Ne bih napisala da me odvodiš u tu situaciju, jer je napisano jedna velika nebuloza koja prosto nema veze sa onim što sam pisala i 100% skreće temu, a zašto?
Uostalom, pogledaj samo sad šta si me pitala.

Oterala si priču u dvadesetom smeru i odavno već sve to nema veze ni sa temom ni sa "podtemom".

Danima već pišem o uticaju crkve na društveno uređenje, što kulturno ignorišeš i pitaš me neke stvari koje..... :eek: niti imaju poentu niti imaju veze sa temom, ali eto da ne ispadne da ti je ponestalo pitanja.

Zašto ja moram da živim po pravilima crkve ako se želim nazivati vernikom?

Biti mašinovođa i biti vernik izjednačuješ? Pa je l' to što je mašinovođa i što tamo ima uniformu (što mu je praktično jedini uslov, ostalo radi za pare!!!) znači da se mora pomoliti šefu za zdravlje 20 puta pre nego što zaspi i da treba da mu da dobrovoljni prilog, i da treba svega da se odrekne zarad dobrobiti sirotinje, i da je njegova žena grešna što ima menstruaciju (baš volim tu priču :lol: ) i da je Darvin sotona i da je pilula za kontracepciju greh, da li ga to što je mašinovođa uči moralu, ispravnom i neispravnom? Da li mu šef na poslu nameće kako treba da razmišlja i manipuliše njegovim ponašanjem?

Crkva kao institucija ima pravo da pokusava da svoje ideje proturi kao zvanicne, ali srbija nije verska dzamahirija i tada i ubuduce ljudi ce se pobuniti protiv takvih stvari.
Nije još. I onda kad ja napišem da mi smeta što takvih ljudi ima sve više, ispada da im namećem nešto :lol:

Je l' sad razumeš zašto mi smeta što je sve više "vernika", među njima još više kvazi vernika?

Je l' ti teško da poveruješ da većina ima prodorniji glas?

Da li nam istorija nije pokazala šta se desi kad crkva malo... pretera sa dominacijom? Zašto si tako ubeđen da se takva vremena ne mogu vratiti? Ili makar njihov ublažen oblik.....

Видим и како се ти понашаш сада и овде. :confused:Треба ли да извучем општи закључак да су сви атеисти тако агресивни и да не умеју културно да разговарају?
Ali ovo je vrhunac. Znaš li koliko "vernika" zaista smatra da su superiorniji, bolji, smireniji od ateista? I gde sam se ja izjasnila kao ateista?
Kakva slučajnost, da baš taj i takav zaključak izvučeš... :???:

Zašto ja moram da živim po pravilima crkve ako se želim nazivati vernikom?

Biti mašinovođa i biti vernik izjednačuješ? Pa je l' to što je mašinovođa i što tamo ima uniformu (što mu je praktično jedini uslov, ostalo radi za pare!!!) znači da se mora pomoliti šefu za zdravlje 20 puta pre nego što zaspi i da treba da mu da dobrovoljni prilog, i da treba svega da se odrekne zarad dobrobiti sirotinje, i da je njegova žena grešna što ima menstruaciju (baš volim tu priču ) i da je Darvin sotona i da je pilula za kontracepciju greh, da li ga to što je mašinovođa uči moralu, ispravnom i neispravnom? Da li mu šef na poslu nameće kako treba da razmišlja i manipuliše njegovim ponašanjem?

Зато што је и једно и друго ствар личног ИЗБОРА!!!

Уколико неко изабере да буде машиновођа он је то изабрао зато што му то ОДГОВАРА, а прихватањем тог посла он пристаје на одређена правила понашања: не сме да пије на послу, мора да долази у одређено време, мора да обави одређене радне задатке...
Ако ЊЕМУ све то не смета - што би ТЕБИ сметало, кад немаш никакве везе са његовим начином живота и нико те не присиљава да живиш и радиш као машиновођа?

Ali ovo je vrhunac. Znaš li koliko "vernika" zaista smatra da su superiorniji, bolji, smireniji od ateista? I gde sam se ja izjasnila kao ateista?
Kakva slučajnost, da baš taj i takav zaključak izvučeš... :???:

Сад ћу се послужити твојим речима: ја сам питала ''треба ли'' да извучем закључак, а нисам га извукла. ;):P

Ne mogu zato jer je pravih, zadrtih i ratobornih vernika malo.
Vecina su kvazi vernici koji se na slavama opiju, na sahranama takodje, poste samo kad ih neko vidi, idu u crkvu da ih neko vidi, ispod slike nekog sveca malttretiraju svoju porodicu ili svoje zaposlene itd
Uostalom, poznato je da je dobra osobina srba da svoje svestenike gledaju kao obicne ljude koje cesto oteraju i u ****, popsuju i ogovaraju, za razliku od drugih naroda gde je svestenik, bar javno, neprikosnoven.

A ako ipak zapreti da se takva vremena ponove, tu smo svi mi koji to ne bi dozvolili.

Pa ko je rekao da mi smeta to?
Kakve to ima veze sa uticajem crkve na društveno/državno uređenje i sa uticajem crkve na moral i sa uticajem crkve na stav o abortusu?

Znaš li koliko njih ovde ne smatra grehom da ide u lov, ali je zato užasan greh izvaditi embrion? Logički, pomalo besmisleno, ne?
Je l' to slučajno ili ima neke veze sa onim što je crkva, da, oduvek pričala i nastavlja da priča?

Manipuliše ljudima i njihovim načinom razmišljanja, njihovom logikom, to mi smeta, a što se mene tiče svako ima pravo da bude homoseksualac, budista, mašinovođa (oh, poređenja li), pijanica ili narkoman. Dok to ne poprimi malo veće razmere.

Ja te lepo pitah da li bi ti smetalo da je neko tebi blizak satanista, ignorisala si..... a to je isto pravo izbora, mada mislim da nije zvanično :lol: Da li bi ti smetalo to i zašto? Ne moraju da kolju ljude i da ih uznemiravaju, prosto pričaju protiv Hrista. Da li bi ti bilo prijatno da je pola Srbije u tom svetu?

I nemoj sad da skrećeš priču i pišeš kako od crkve pravim nešto zlo, prosto se ne radi o tome nego izgleda ne umem na drugi način da ti objasnim ili se ti opasno otimaš i praviš da ne razumeš.

Pa ko je rekao da mi smeta to?
Kakve to ima veze sa uticajem crkve na društveno/državno uređenje i sa uticajem crkve na moral i sa uticajem crkve na stav o abortusu?

Znaš li koliko njih ovde ne smatra grehom da ide u lov, ali je zato užasan greh izvaditi embrion? Logički, pomalo besmisleno, ne?
Je l' to slučajno ili ima neke veze sa onim što je crkva, da, oduvek pričala i nastavlja da priča?

Manipuliše ljudima i njihovim načinom razmišljanja, njihovom logikom, to mi smeta, a što se mene tiče svako ima pravo da bude homoseksualac, budista, mašinovođa (oh, poređenja li), pijanica ili narkoman. Dok to ne poprimi malo veće razmere.

Оп, оп....чек мало - шта то значи ''док не поприми веће размере''?:eek:
''Свако има право да буде оно што хоће, али само док је у мањини''?

Lexo, kad ces zaista da postanes sagovornik sa kojim se moze razgovarati, umesto devojchice koja skakuce tamo-vamo kad ostane bez argumenata i svima vice kako je pobedila, pobedila, pobedila.

Mislim, vreme bi bilo. Tolike godine si na forumu a svaki razgovor sa tobom ide istim, predvidivim tokom

Ja te lepo pitah da li bi ti smetalo da je neko tebi blizak satanista, ignorisala si..... a to je isto pravo izbora, mada mislim da nije zvanično Da li bi ti smetalo to i zašto? Ne moraju da kolju ljude i da ih uznemiravaju, prosto pričaju protiv Hrista. Da li bi ti bilo prijatno da je pola Srbije u tom svetu?

I nemoj sad da skrećeš priču i pišeš kako od crkve pravim nešto zlo, prosto se ne radi o tome nego izgleda ne umem na drugi način da ti objasnim ili se ti opasno otimaš i praviš da ne razumeš

Не разумем ту твоју причу о сатанистима. Никад у животу нисам чула да је неко сатаниста, не знам ни шта би то значило. Рекох већ - што се мене тиче може да обожава и моју леву ципелу, ја немам никакав проблем са тим док год не угрожава друге људе. Али при томе заиста мислим угрожава, а не нервира.

Иначе, била сам на миси у једној веској заједници која се сматра сектом, било ми је занимљиво па и пријатно на тренутке. Једна мени блиска особа је члан те секте, уме да буде мало напорна својим вечитим дављењем о њиховом верском учењу, али то је њено право, а ја не морам да слушам ако нећу.
И прошла сам иницијацију у једној источњачкој ''секти'', и то ми је било интересантно искуство и прихватила сам све то онолико колико ми је пријало.
И одлазила сам као девојка на мисе у католичку цркви да слушам оргуље.

...И никада нигде нисам имала никавих проблема, нити је ико вршио било какве притиске на мене или ме угрожавао по било ком основу.
Ја ЗНАМ ко сам и шта сам и нико ме у томе не може поколебати нити ме убедити у нешто уколико ја то не желим.

Иначе, поводом ''причања протви Христа'': више од пола Србије и нису верници, а ипак се не осећам угрожено. А увек сам имала и 5 из Марксизма, а на факсу 9 из Социјалистичког самопуправљања.;):cool:

Poslednja izmena:
Je l' to slučajno ili ima neke veze sa onim što je crkva, da, oduvek pričala i nastavlja da priča
Црква има право да прича и да износи своје ставове, баш као и ти. Зашто не би требало да има то право?

Ne mogu zato jer je pravih, zadrtih i ratobornih vernika malo.
Vecina su kvazi vernici koji se na slavama opiju, na sahranama takodje, poste samo kad ih neko vidi, idu u crkvu da ih neko vidi, ispod slike nekog sveca malttretiraju svoju porodicu ili svoje zaposlene itd
..... poste samo da bi postili, istovremeno puše, piju i hebu se bez zastoja, poštuju samo one svece koji su im "simpatični", znaju šta je pravilo ali ga ne poštuju jer su došla nova vremena pa hoće da menjaju crkvu umesto da se sami menjaju pod njenim uticajem, što bi trebalo i da je dobro..... ali crkva nije supermarket pa da se prilagođava željama potrošača, menjanjem svojih krutih pravila i stavova pobiće samu sebe i dokazaće nam da nije ništa više od bilo koje druge istitucije..... recimo nekog restorana ili čega sličnog...

Ja ne mogu da budem toliko fleksibilna da se pravim da ne vidim neke od stvari koje me negiraju kao vredno (nema boljeg izraza) ljudsko biće, niti da poštujem sve što bih trebala kako bih bila pravi vernik, na stranu što se kosi sa logikom da čovek koji je naneo užasno zlo nekome treba da se "pokaje" i da je zaslužio nargadu, naspram onoga koji je preskočio par obreda..... suviše je toga što bih trebala da negiram. Ali to je na ličnom planu, sigurno ima ljudi koji mogu s tim da se nose i koji su u crkvi pronašli više, pa, koristi za sebe, nego odricanja, pa im je lepo tako. Izmislili su neku svoju unutrašnju crkvu, dok u ovu "spoljašnju" idu jer je i ona deo njihove unutrašnje.....

Ali ova tema zahteva izuzetnu objektivnost i ja se maksimalno trudim da to budem, ma kako vama to delovalo. Sve što pišem pišem jer sam već videla da se desilo, provukla kroz neki sistem eliminacije i izvukla ono što mi se činilo bitnim. I tu sam negde izvela zaključak da nipošto za opšte dobro ne bi bilo korisno da se crkva opet počne petljati u državne poslove, da opet počne diktirati kako da vodimo život, ja ću se lako otresti toga, ali generacije u budućnosti neće. Oni će živeti u svetu koji je takav od njihovog rođenja, abortus lako može da bude zabranjen a jedinstvena uloga, pre svega žene, bi lako mogla ponovo da bude rađanje. I tako u krug. A dokle? Da li dozvoliti da ljudi sutra veruju kako smo nastali za 6 dana bez prethodnog preispitivanja i gde će nas odvesti taj nedostatak kritike? Da li dozvoliti da ljudi sutra veruju kako su pitanja nepotrebna, nepodobna, i kako je radoznalost ljudska osobina koju treba da suzbijamo??? Da li možemo i imamo prava da dozvoljavamo, ili treba da se prepustimo? A kome? Čemu?

Lexo, kad ces zaista da postanes sagovornik sa kojim se moze razgovarati, umesto devojchice koja skakuce tamo-vamo kad ostane bez argumenata i svima vice kako je pobedila, pobedila, pobedila.

Mislim, vreme bi bilo. Tolike godine si na forumu a svaki razgovor sa tobom ide istim, predvidivim tokom
Takođe. Ne projektuj se momče, ti i ja ne razmišljamo na isti način. Prihvati to.

Оп, оп....чек мало - шта то значи ''док не поприми веће размере''?:eek:
''Свако има право да буде оно што хоће, али само док је у мањини''?
Aha e super kad si već pomenula. Znači OK je da većina ljudi budu pijanice ili satanisti? Hoćeš li odgovoriti na to već jednom?

Ali ova tema zahteva izuzetnu objektivnost i ja se maksimalno trudim da to budem, ma kako vama to delovalo. Sve što pišem pišem jer sam već videla da se desilo, provukla kroz neki sistem eliminacije i izvukla ono što mi se činilo bitnim. I tu sam negde izvela zaključak da nipošto za opšte dobro ne bi bilo korisno da se crkva opet počne petljati u državne poslove, da opet počne diktirati kako da vodimo život, ja ću se lako otresti toga, ali generacije u budućnosti neće. Oni će živeti u svetu koji je takav od njihovog rođenja, abortus lako može da bude zabranjen a jedinstvena uloga, pre svega žene, bi lako mogla ponovo da bude rađanje. I tako u krug. A dokle? Da li dozvoliti da ljudi sutra veruju kako smo nastali za 6 dana bez prethodnog preispitivanja i gde će nas odvesti taj nedostatak kritike? Da li dozvoliti da ljudi sutra veruju kako su pitanja nepotrebna, nepodobna, i kako je radoznalost ljudska osobina koju treba da suzbijamo??? Da li možemo i imamo prava da dozvoljavamo, ili treba da se prepustimo? A kome? Čemu

Лексо, а да ли разумеш да то све зависи од ДРЖАВЕ, а не од цркве???
Црква је иста хиљадама година, а држава је та која је одговорна за стање у њој и за то да ли ће дозволити да буде под нечијим утицајем или не!

Иначе, поводом ''причања протви Христа'': више од пола Србије и нису верници, а ипак се не осећам угрожено. А увек сам имала и 5 из Марксизма, а на факсу 9 из Социјалистичког самопуправљања.;):cool:
Više od pola Srbije su kvazi vernici. Malo je onih koji još nisu kršteni. Ja nisam prošla nikakav obred i ne želim. Zašto na svakom koraku moram da slušam da sam zbog toga loš ili nezreo čovek?

Zašto?

Da li i koliko to mene ugrožava drugo je pitanje..... mene možda ne, ali nekoga drugog će svakako ugroziti, pa i navesti da se krsti kako bi prestala takva zapitkivanja.

Da, čim je nešto u većini teži da dobije monopol. Zakon tržišta. Ništa nejasno. A monopol nije poželjna pojava.

I ja se slazem da to sve sto si navela ne bi bilo korisno i sam bih se borio da crkva to sve pokusa da nemetne i ne vidim u cemu se to nasi stavovi razlikuju.
Sem u tome sto ti imas strah od njihovog uticaja a ja ne, i sto bi ti da oni to sve ne rade.
Ja sam samo realan i shvatam da to moraju da rade...takva im je misija, takva im je "firma"
Na nama je da ne dozvolimo da takvi stavovi postanu i zvanicni i siguran sam da nikada i nece

Лексо, а да ли разумеш да то све зависи од ДРЖАВЕ, а не од цркве???
Црква је иста хиљадама година, а држава је та која је одговорна за стање у њој и за то да ли ће дозволити да буде под нечијим утицајем или не!
Pa šta? :lol:

Crkva nije ista, nekad ima manji, nekad veći uticaj, trenutno joj uticaj raste. I nikako nije ista sve ove godine jer je čak i ljudi doživljavaju na drugi način. Seti se sopstvene priče o tome kako si izabrala da neke obrede i pravila poštuješ a neke ne.....

Aha e super kad si već pomenula. Znači OK je da većina ljudi budu pijanice ili satanisti? Hoćeš li odgovoriti na to već jednom?

Уопште не разумем ту твоју логику.:confused:
Нешто за мене може бити ок или не.
Не могу рећи: ''Фашизам, демократија, хиндуизам, толеранција су ок ако обухватају мање од половине човечанства, а нису ок ако обухватају већи део човечанства''.
Опрости, једноставно, не разумем. :confused:

Sem u tome sto ti imas strah od njihovog uticaja a ja ne, i sto bi ti da oni to sve ne rade.
A zašto ja imam strah, a ti ne? Mislim, koja je razlika između mog i tvog straha? Tj. predviđanja. Tj. racionalizovanja. Da nisi ovo napisao samo da bi ispao superiorniji? Već sam rekla da ako ti je jedino bitno da pobediš i da poniziš Lexu, kao što si radio milion puta do sada, odstupiš od teme, jer mene to počinje da smara.

Back