Слажем се. Само мислим да је суштина у болдованој речи. Они који одлуче да буду следбеници - одлучили су то јер су им прихватљиве идеје које заступа црква. Са друге стране: они којима те идеје нису прихватљиве - неће бити њени следбеници и за њих ништа од тога не важи нити оставља било какве последице.
Znači ako crkva, pardon, država odluči da je Darvin nepodoban za decu, onda je to tako i tu posledicu moraju da trpe svi, bez obzira da li su sledbenici ili nisu? Takođe, ako pod uticajem crkve, pardon države, odjednom abortus za deceniju proglase strašnim zlodelom, grehom, ako zabrane doktorima da to rade, ili ako ta zabrana ne postoji ali pod uticajem crkve, pardon, države, prosto niko neće time da se bavi jer je odjednom nezvanični masovni ubica, ako ne pred drugima (jer će to da krije) ono "pred samim sobom", tu posledicu će da trpe samo... sledbenici? To jest, da sumiram, čak i ovo histerično pokrštavanje je posledica koju osećaju samo... sledbenici?
Pa, po toj logici, ti bi trebala da budeš savršeno ravnodušna da ti sutra ćerka, recimo, postane sledbenik neke satanističke sekte? Kad si i njih već tako benigno opisala... što je čak i pozitivno u svemu, ali je van pameti i sigurna sam da ti to ne bi želela. A zašto? Mislim, ako je njen izbor i ako je ona sama odlučila da obožava satanu..... ne mora baš satanistička, baptisti su već dovoljno ekstremni u ovoj zemlji.
Mislim da ćeš se složiti da je čak i danas evidentno povećan broj sledbenika..... u odnosu na neko vreme od ranije..... recimo Slobino...
Sprega između crkve i države je uvek postojala, to što država sprovodi volju crkve ne bi trebalo toliko da nas zbuni, mislim zakoni su tu i takvi su kakvi su, danas imamo pravo izbora, što se veroNAUKE tiče, da li ćemo ga imati sutra? Pa ne može sve odjednom..... te stvari se postepeno menjaju. Za par desetina godina ludak koji priča ovako kako ja pričam sada možda će biti proglašen za psihopatu, obožavaoca satane, spaljen ispred konja...
Ako se nešto ušunjalo u školu, normalno da se naziva naukom. U školi se uči o svetu oko sebe, prema naučnim činjenicama, razvija se svest i kritički odnos prema stvarnosti. Između svega ostalog, naravno. Zašto onda ne bismo uveli tarot kao izborni predmet? Astrologiju? Ima zaista puno ljudi koji se time bave i posvećuju izuzetno vreme, usuđujem se reći da ih je koliko i sledbenika neke crkve. A bavi se podjednako bitnim pitanjima, skoro pa da je poenta ista. Filozofija, astrologija, religija. Nemam ja ništa protiv religioznosti, usko je povezana sa filozofijom koje ima u većni škola, a koja se na neki čudan način i kategoriše i ne kategoriše kao nauka. Ali dozvoljava kritiku, šta više, bazirana je na njoj. Problem je što crkva sebi daje pravo da diktira i uslovljava. Tako se postavlja i u ovoj temi.
Uvek me iznenađuješ po ovom pitanju. Na nekim drugim temama savršeno svesna da nisu svi ljudi isti, da su neki manje neki više podložni manipulaciji i da to čak i ne zavisi od čoveka već od njegove životne situacije itd. pa ako se neka nije razvela odmah nego 5 godina trpela batine tu si da kažeš da ima njene krivice ali da postoje situacije koje su je objektivno naterale da od dva zla bira manje..... ili ono kje se njoj čini kao manje..... ali kada je crkva u pitanju negiraš činjenicu da su te priče, suština nas, Bog, anđeli, večni život!!! (koliko se dece plaši smrti baš u tim godinama?), izuzetno utešne i zarazne i da je sve to jaaako privlačno njima, nama u ovim godinama, kamoli njima! I sve bi to bilo lepo da ta ista crkva, kada sumira nivo svog uticaja, ne odluči da se meša u državne poslove, reguliše zakon, kroji nam život, sekta tako funkcioniše. Sve u cilju njenog napredovanja i širenja njenih učenja. Sve u cilju bogaćenja. Sve u cilju zaštite
interesa većine. A ko je većina u crkvi?
Raspisah se... mnogo je rizično dirati nekome u ove stvari jer su svi ljudi, bili vernici ili ne, svesni koliko u njihovoj odluci zaista ima negiranja i odricanja, pa odlučuju da ipak pripadaju tu..... ti si zapravo jedna od retkih ljudi koji se bar do sad nisu postavljali u stilu "ja idem u crkvu therefore ja znam nešto što vi zemljani ne znate" (ne znate šta propuštate), što je super..... još samo taj deo sa manipulacijom..... ja zaista verujem da će veronauka postati obavezan predmet u školama ako nastavimo ovim trendom.
Interesantno je što se odnos prema crkvi u nekoj zemlji po pravilu menja sa uspostavljanjem novog ekonomskog sistema.....