Иста презимена у Хрвата и Срба

Čekaj, samo malo. Po tvom mišljenju i ja sam asimilovani Srbin, ja sam po rođenju Rusin ili Ukrajinac, ali kada se ti osećaš kao deo nekog naroda, pa ni mi ovde na forumu, mogu ja biti Rumun, ja ću se mnogo više osećati kao Srbin nego kao Rumun, ali ja ne znam nikakve informacije iz života Ive Andrića, on se sam izjašnjavo kao Srbin, da li mu je to neko naređivao ili branio, nije, prema tome, po mom mišljenju budite te ono što jeste, a ne da sledite neko svoje mutno mišljenje....

Asimilacija je proces tokom kojeg jedna društvena pojava (proces, skupina), u kontaktu s drugom pojavom takve vrste, gubi svoje osobenosti i samosvojnost, nestaje u drugoj pojavi, utapa se u nju. Termin se često koristi i za oznaku kulturne i političke asimilacije pojedinih etničkih, kulturnih i socijalnih grupacija od strane drugih, obično sa negativnim značenjem nasilnih promena. U socijalnoj psihologiji i kulturnoj antropologiji socijalna asimilacija znači integraciju ili adopciju vrednosti, normi i običaja jedne grupe od strane druge.

...Стога се нечији лични чин и лична свесна одлука - не може назвати асимилацијом!

Сутра решим да се удам за Папуанца и почнем да се осећам као Папуанка и да се тако изјашњавам по свом личном избору - то не значи да су ме Папуанци асимиловали!;)

...Стога се нечији лични чин и лична свесна одлука - не може назвати асимилацијом!

Сутра решим да се удам за Папуанца и почнем да се осећам као Папуанка и да се тако изјашњавам по свом личном избору - то не значи да су ме Папуанци асимиловали!;)

To ti pricham ;)

Ti Kroacija si neki ortodoksan Hrvat, ne mora značiti da su oni baš 100% popravoslavljeni Hrvati, recimo moje prezime Vasić je moje pravo prezime, dok recimo ti imaš Vasiće u Tesliću, Derventi, Motici ( selo kod Banjaluke ), a uopšte nemamo niti istu slavu, već mnogi od njih kažu da su uzeli to prezime od nekog drugog, i tako je ostalo do dan danas, ti po mom mišljenju si iz Hercegovine, a ti kao Hercegovac bi trebao znati bar svoju lozu, i da te podsetim da Hercegovina nije 100% Hrvatska....:thumbdown:

ono sa strizekima je bila shala-vic-sprdnja-zayebanicija sa moje strane,
cak sam stavio i uredno smajlica(:mrgreen:).

pitanje: neko rece da Antica ima i Srba i Hrvata, mnogi Hrvati to poistovecuju valjda sa katolickim svestenikom dobrim ocem Anticem, Srbi, isto tako valjda, poistovecuju sa Miroslavom Anticem,
Ja sam rodjen u Sremu, otac mi je rodjen u Sremu, deda mi je rodjen u Sremu, al' im se odatle gubi trag.odakle potice ko je zacetnik

smjelo tvrdim da su Antici SVI redom Hrvati.

zasto?

zato sto je prezime Antic prisutno kod svih Hrvata,
od Istre do Backe i Zagreba do Boke-Kotorske.
znaci svugdje di zive etnicki Hrvati.

prezime Antic je proizislo iz hrvatskog etnickog imena,Ante.
to sto danas ima i Srba Antica,pokazuje da je bilo asimilacija,
tj.da su se ti etnicki Hrvati u srpskom okruzenju s vremenom
asimilirali i posrbljavali.

posto si ti Srijemac to i necudi puno,jer je nekad u ist.Srijemu
bilo jako puno Hrvata.

Poslednja izmena:
Po chemu je Strizak hrvatsko preyime?

Ne postoje posrbljeni Hrvati..... bar ne u nekom znatnijem broju. Aj nadji jednog bar, a da to nije Seselj i cinjenica da ima Seselja Hrvata da bude dokaz.
Pohrvacenih Srba ima, njih mozemo da navodimo ovde.... ukoliko vec tema treba da se spamuje

Ivo Andric,Josip Pancic..i jedan i drugi su bili enicki Hrvati.
no,nema dileme i jedan i drugi pripadaju srpskoj znanosti
i srpski su znanstvenici.

kao sto je recimo jedan Nikola Tesla bio etnicki Srbin
ali hrvatski tj.americki znanstvenik.ili jedan Rade Sherbedzija
takodjer etnicki Srbin a jedan od najboljih ako ne najbolji
hrvatski glumac.

prosto ko pasulj..;)

Pa ako su jednog Nobelovca, intelektualca visoke klase, Srbi uspeli da posrbe tek tako..... onda, svaka nam chast.

Poznato mi je da je chovek bio pobornik jugoslovenstva, ali takodje negde prochitah da se veci deo zivota izjashnjavao kao Srbin? Mada mi to ne ide u glavu, ako je bio Hrvat, a zalagao se za jugoslovenstvo.
Sada koliko je to istina, mada za njega mi nikada nije bilo bitno ko je i chiji je..... Jedan od najvecih pisaca sa Balkana, mada po meni, Cosic ide ispred :)
Znam da je odbio da se njegova zbirka pesama uvrsti u "Antologiju nove hrvatske lirike", jer nije hteo da se odvaja od drugih pesnika kraljevine od koga ga je odvajala "vera ili to shto su rodjeni u drugoj pokrajni".

Katolicizam, Pravoslavlje i Islam u Bosni, tri vere koje su ishle na sve pripadnike bivshe Bosanske crkve..... :whistling:

nitko nije Andrica posrbio,nito je on ikad bio Srbin.
on je etnicki Hrvat,ali po ideologiji JUGOSLAVENCINA u kvadrat.
pored toga bio srpski pisac i znanstvenik.

i kraj price.

Hm, Kroat... rekoh ti ja kad budem imao malo više vremena... sad imam.:mrgreen:
Pa da počnemo... polako...
Elem, ovu igru igramo na sledeći način... pošto si mnogo toga napisao što nema baš neke velike veze sa istinom... postaviću ti par pitanja...
1. Koje je najstarije poznato Hrvatsko prezime i odakle potiče? (bilo bi poželjno znati i godinu)
2. Kako su se delila prezimena u Hrvatskoj i ko ih je delio i kada je počeo?
3. Kojih godina Hrvatima se uvode prezimena i ko ih uvodi?

Sad, malo vezano za ova tvoja pitanja gore...:lol:

Strižak, Slavica, Letica... su kakva prezimena? Od čega i kako su nastala? Kako se zove ta skupina prezimena?

1.neznam
2.neznam
3.jedan od najveci onomasticara ovog podneblja,petar shimunovic, je utvrdio da su Hrvati bili prvi slaveni koji su imali svoja prezimena vec u 12.stoljecu.

sto se tice strizaka,letica,jelica,slavica....NEZNAM.zato sam i otvorio ovu interesantnu temu,da bi mozda ZAJEDNO odgonetali sve te tajne tih prezimena.

Čekaj, samo malo. Po tvom mišljenju i ja sam asimilovani Srbin, ja sam po rođenju Rusin ili Ukrajinac, ali kada se ti osećaš kao deo nekog naroda, pa ni mi ovde na forumu, mogu ja biti Rumun, ja ću se mnogo više osećati kao Srbin nego kao Rumun, ali ja ne znam nikakve informacije iz života Ive Andrića, on se sam izjašnjavo kao Srbin, da li mu je to neko naređivao ili branio, nije, prema tome, po mom mišljenju budite te ono što jeste, a ne da sledite neko svoje mutno mišljenje....

da,ti si ASIMILIRANI Srbin.jer su ti preci bili Rusini.
asimilacija nije UVIK i obavezno nesto loseg,dapace.

i samo je bitno kako se ti DANAS osjecach.sve danasnje nacije
su rezultat mjesanja razlicitih etnija.neki manje(njemci) neki vishe(amerikanci).

Ivo Andric,Josip Pancic..i jedan i drugi su bili enicki Hrvati.
no,nema dileme i jedan i drugi pripadaju srpskoj znanosti
i srpski su znanstvenici.

kao sto je recimo jedan Nikola Tesla bio etnicki Srbin
ali hrvatski tj.americki znanstvenik.ili jedan Rade Sherbedzija
takodjer etnicki Srbin a jedan od najboljih ako ne najbolji
hrvatski glumac.

prosto ko pasulj..;)

Zašto je Josip Pančić Hrvat?

Nije isto. Josip Pančić je promijenio vjeru u pravoslavlje, prekrstio ime u Josif i postao samodeklarirani Srbin, osnivač Srpske Akademije Nauka i Umetnosti. :rtfm:

Radu Šerbedžiju su saradnici 1991. godine otjerali sa radnog mjesta u Zagrebu vičući "Gdje je onaj četnik?".

A Nikola Tesla je i austrijski i njemački i francuski pored toga što si nabrojao.

Zašto je Josip Pančić Hrvat?

Nije isto. Josip Pančić je promijenio vjeru u pravoslavlje, prekrstio ime u Josif i postao samodeklarirani Srbin, osnivač Srpske Akademije Nauka i Umetnosti. :rtfm:

Radu Šerbedžiju su saradnici 1991. godine otjerali sa radnog mjesta u Zagrebu vičući "Gdje je onaj četnik?".

A Nikola Tesla je i austrijski i njemački i francuski pored toga što si nabrojao.

Josip Pancic je mogao se i zamonarhit za srpskog popa,
opet bio bio ono ca su mu bili otac i majka,etnicki Hrvati.
Rade Sherbedzije je imao onu sudbinu koju su imali
velik dio hrvatskih Srba.velik dio njih su nazaolst ispastali
zbog svojih sunarodnjaka.u takvim okolnostima nista posebno
niti tipicno hrvatski.

nitko nije Andrica posrbio,nito je on ikad bio Srbin.
on je etnicki Hrvat,ali po ideologiji JUGOSLAVENCINA u kvadrat.
pored toga bio srpski pisac i znanstvenik.

i kraj price.

1) pisao je ekavicom, srpskom

2) u dokumentu se izjasnio kao nacionalni "Srbin"

3) dosta je pisao protiv Albanaca na Kosovu, a na Kosovu se uči da je Ivo Andrić jedan od orkestratora anti-albanskog velikosrpskog projekta za uništenje albanskog naroda

4) nije mnogo volio hrvatski narod, a pogotovo je mrzio sve njegove vođe, npr. ponajviše Stjepana Radića (kao Tomislav Nikolić poslije ubojstva Zorana Đinđića, nije se izvinio za uvrede pred smrt)

5) nije volio katoličku vjeru i krivio ju je za najviše europskih problema

6) kada bi napali o posebnosti crnogorske nacije, ili tek Crvenim Hrvatima, pocrveneo bi i pobjesnio

7) kada bi pričali o Dubrovčanima kao Hrvatima, prvi bi stao protiv toga

8) volio je pisati o Srbima muslimanima (Mehmed-paša Sokolović, Omer-paša Latas,...)

Josip Pancic je mogao se i zamonarhit za srpskog popa,
opet bio bio ono ca su mu bili otac i majka,etnicki Hrvati.
Rade Sherbedzije je imao onu sudbinu koju su imali
velik dio hrvatskih Srba.velik dio njih su nazaolst ispastali
zbog svojih sunarodnjaka.u takvim okolnostima nista posebno
niti tipicno hrvatski.

Ne postoji etničnost u toliko niskim nivoima, ne vrijedi ti da stalno tucaš to, niti meni, niti sebi, odn. ne postoje crte tko je etnički Hrvat, a tko etnički Srbin. Možemo govoriti jedino ako to u potpunosti poistovećivaš sa nacionalnom pripadnosti. Jedno se zna, a to je da su mu roditeli bili Bunjevci, otac Pavel (kojeg je čak u svojim osobnim dokumentima prekrstio u Pavla) Pančić i Margarita. Ili kako bi ti rekao "etnički Bunjevci". Oni su po porijeklu iz Hercegovine.

Malo je glupavo da kriviš ono što se dogodilo Radi Šerbedžiji njegove sunarodnjake, potpuno mičući krivnju sa tih istih ljudi, sa kojima najviše više nije u kontaktu, a od kojih mu se samo jedan mali dio ispričao.

1) pisao je ekavicom, srpskom

pa to sam ja vec rekao,dilberu jedan.:otkacio:

2) u dokumentu se izjasnio kao nacionalni "Srbin"

on je bio politicki "Srbin" kao i dubrovacki Hrvat Matej Ban.oboica su bili na dobrim polozajima u Srbiji i dobro placeni od iste.

3) dosta je pisao protiv Albanaca na Kosovu, a na Kosovu se uči da je Ivo Andrić jedan od orkestratora anti-albanskog velikosrpskog projekta za uništenje albanskog naroda

vidi 2.

4) nije mnogo volio hrvatski narod, a pogotovo je mrzio sve njegove vođe, npr. ponajviše Stjepana Radića (kao Tomislav Nikolić poslije ubojstva Zorana Đinđića, nije se izvinio za uvrede pred smrt)

naravno,kao politicki "Srbin" morao je tako zborit.
tako rade svi politicki oportunisti,sve zbog love i karijere.

5) nije volio katoličku vjeru i krivio ju je za najviše europskih problema

sta to ima veze sa njegovom Hrvatskom pripadnoscu.
i ja sam balija(musliman) pa sam etnicki Hrvat.

6) kada bi napali o posebnosti crnogorske nacije, ili tek Crvenim Hrvatima, pocrveneo bi i pobjesnio

etnogeneza Crnogoraca pocinje tj.proizlazi od Crvenih Hrvata
ide preko posrbljavanja(nemanjica) pa do crnogorske samosvejsnosti.

7) kada bi pričali o Dubrovčanima kao Hrvatima, prvi bi stao protiv toga

indoktrinacija.ako Dubrovcani nisu Hrvati nisu ni novosadjani Srbi.

8) volio je pisati o Srbima muslimanima (Mehmed-paša Sokolović, Omer-paša Latas,...)

kao regionalni bosanac najvishe je pisao o poviesti iste pod osmanima.
pa tako i njegovo najvece djelo "na drini cuprija" najvishe opisuje
tamosnje ljude i politicku situaciju pod osmanima.
uostalom,najveci dio b-hercegovackih muslimana(kao i moja obitelj) sebe su uvik smatrali etnickim Hrvatima,a sta bi mogli drugo i biti,no Hrvati.

Back