Берекин
Buduća legenda
- Poruka
- 29.055
Герасим Зелић у свом "Житију" спомиње госпићког трговца Србина Димитрија Дошена. С друге стране у околини Госпића су и Хрвати Дошени, нпр. усташа Марко Дошен.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
![]()
- - - - - - - - - -
bogdan bogdanovic i bojan bogdanovic srbija hrvatska
- - - - - - - - - -
![]()
- - - - - - - - - -
čak i liče![]()
I sada, koliki smo mi (mi srpski "lingvisti") gusani u magli da nismo videli ovaj porodični tetragon srpskih sopstvenih imena:
Bratul, Sekul, Mamul, Tatul (isto i Bratula, Sekula, Mamula, Tatula).
ili posrbljavanjem Hrvata...matici,antici,jozici,stipici,lovrici,stipan-ovici....
ili posrbljavanjem Turaka...KARAdzic,SAMARdzic,TOPALovic,....
mozemo i ovako..
Добро, то је патронимичко презиме, па може да буде, али не мора да значи. Чак и да су из истог села, могло би се поставити питање "да ли су један род?". Бојан Богдановић је без сумње Херцеговац, рођен је у Мостару, а Богдан Богдановић је рођен у Београду, али пореклом из Пишче код Жабљака, дакле, опет Херцеговац.Но све то у овом случају не указује на неку везу генеолошке природе.
![]()
Герасим Зелић у свом "Житију" спомиње госпићког трговца Србина Димитрија Дошена. С друге стране у околини Госпића су и Хрвати Дошени, нпр. усташа Марко Дошен.
smjelo tvrdim da su Antici SVI redom Hrvati.
zasto?
zato sto je prezime Antic prisutno kod svih Hrvata,
od Istre do Backe i Zagreba do Boke-Kotorske.
znaci svugdje di zive etnicki Hrvati.
prezime Antic je proizislo iz hrvatskog etnickog imena,Ante.
to sto danas ima i Srba Antica,pokazuje da je bilo asimilacija,
tj.da su se ti etnicki Hrvati u srpskom okruzenju s vremenom
asimilirali i posrbljavali.
posto si ti Srijemac to i necudi puno,jer je nekad u ist.Srijemu
bilo jako puno Hrvata.
mada je ovo pisano davno al moram...
ahaha koja budala majko mila. Antic jedino i samo hrvatsko prezime?
Kod Srba nastalo od imena ANTA skracenog Antonija. Isto kao i Matic od imena Mata (ne dalmatinsko Mato) skracenog Mateja.
Toliko o budali koja Kroacija pise cirilicom
Jovići i Jovanovići u Hrvatskoj su bar 90% Hrvati. Neverovatno ali instinito.
Ово није тачно. Да има Јовића хрвата тренутно, али никад није било 90 % Јовића у хрватској хрвати, бар не до 1991.
А сви Јовановићи су Срби поријеклом, најдаље друга генерација.
Иначе хрвати имају један интересантан сајт ( imehrvatsko.net ) гдје се могу и видити презимена, објашњења код "мјешовитих" презимена су често лоша и лаж али интересантно је у смислу прегледа по насељима и годинама.
I pogledaj na tom sajtu šta piše o Jovićima i Jovanovićima. To se rezultati poslednjeg popisa. Ne govorim o poreklu nego o tome kako se sada izjašnjavaju.
Recimo Jovića je u velikom broju u Labinu(nisam siguran ne radi mi link na imehrvatsko.net), Istra. i Svi su Hrvati. A u Istri autohtonih Srba nikada nije bilo. Ima samo nešto u Peroju , davmo naseljenih iz Crmnice.
Sta se sve cuje ja sam mom profesuru na faksu reko da gotovo i nema hrvatskih Jovica (to je moje prezime).
Нека хрвата, знам и ја за Јовиће али ја сам нпр. тазбински повезан са Јовићима из Лике, Србима, а да их има 90% хрвата, нема.
Srpska prezimena su se formirala u 11. veku.Kada se u Srbiji uopće formiraju prezimena? Negdje sam pročitao da su se tek formirala u prvoj Jugoslaviji.
Srpska prezimena su se formirala u 11. veku.Evo citat koji ne mogu potvrditi.
"Najveći dio Srba dobiva prezime tek stvaranjem jugoslavenske države 1918. godine" (Miroslav Niškanović, Srpska prezimena, Beograd 2004, str. 17).
Hrvatske i mađarske budalaštine. I daj prestani upotrebljavati reč Srbi.- - - - - - - - - -
jednim Mađarom koji tvrdi da Srbi u Mađarskoj dobivaju prezimena u 19.st.
Зашто? То име народа коме наводно и сам припадаш.I daj prestani upotrebljavati reč Srbi.