Иста презимена у Хрвата и Срба

tumblr_oc50so9j5j1txizpao1_500.jpg

- - - - - - - - - -

bogdan bogdanovic i bojan bogdanovic srbija hrvatska

- - - - - - - - - -

bogdan-bogdanovic-i-bojan-bogdanovic-srbija-hrvatska

- - - - - - - - - -

čak i liče :think:

tumblr_oc50so9j5j1txizpao1_500.jpg

- - - - - - - - - -

bogdan bogdanovic i bojan bogdanovic srbija hrvatska

- - - - - - - - - -

bogdan-bogdanovic-i-bojan-bogdanovic-srbija-hrvatska

- - - - - - - - - -

čak i liče :think:

Добро, то је патронимичко презиме, па може да буде, али не мора да значи. Чак и да су из истог села, могло би се поставити питање "да ли су један род?". Бојан Богдановић је без сумње Херцеговац, рођен је у Мостару, а Богдан Богдановић је рођен у Београду, али пореклом из Пишче код Жабљака, дакле, опет Херцеговац. :D Но све то у овом случају не указује на неку везу генеолошке природе. ;)

I sada, koliki smo mi (mi srpski "lingvisti") gusani u magli da nismo videli ovaj porodični tetragon srpskih sopstvenih imena:

Bratul, Sekul, Mamul, Tatul (isto i Bratula, Sekula, Mamula, Tatula).

Ime Vjekoslav ima u korenu starosrpsku reč vekъ (sila, moć), a ne, kako je to jedan od članova bukvalističkog kluba predložio, prevod latinske reči soleće (saeculum) na devetnaestovekovni srpski jezik (u kojem je stoleće imenovano sinonimom za životno doba - vek (vek, vijek)). Prema tome, Sekula nema veze sa saeculum niti saeculae seculorum kako je to prema nemačko-češkom strukovnjaku predloženo.

ili posrbljavanjem Hrvata...matici,antici,jozici,stipici,lovrici,stipan-ovici....

ili posrbljavanjem Turaka...KARAdzic,SAMARdzic,TOPALovic,....

mozemo i ovako..

Joj ti si lud .

- - - - - - - - - -

Добро, то је патронимичко презиме, па може да буде, али не мора да значи. Чак и да су из истог села, могло би се поставити питање "да ли су један род?". Бојан Богдановић је без сумње Херцеговац, рођен је у Мостару, а Богдан Богдановић је рођен у Београду, али пореклом из Пишче код Жабљака, дакле, опет Херцеговац. :D Но све то у овом случају не указује на неку везу генеолошке природе. ;)

Pa zapravo bi I moglo...ozbiljan broj zap.hercegovaca ima daleko korenje u tom predelu danasnje cg / hercegovine.

I dalje tvrdim da su zapadno hercegovacki rodovi mahom srpskog porekla kao i bunjevacki.

- - - - - - - - - -

Герасим Зелић у свом "Житију" спомиње госпићког трговца Србина Димитрија Дошена. С друге стране у околини Госпића су и Хрвати Дошени, нпр. усташа Марко Дошен.

Znam mnogo Srba sa tim prezimenom .
Od hercegovina (istok) do krajine bosanske

smjelo tvrdim da su Antici SVI redom Hrvati.

zasto?

zato sto je prezime Antic prisutno kod svih Hrvata,
od Istre do Backe i Zagreba do Boke-Kotorske.
znaci svugdje di zive etnicki Hrvati.

prezime Antic je proizislo iz hrvatskog etnickog imena,Ante.
to sto danas ima i Srba Antica,pokazuje da je bilo asimilacija,
tj.da su se ti etnicki Hrvati u srpskom okruzenju s vremenom
asimilirali i posrbljavali.

posto si ti Srijemac to i necudi puno,jer je nekad u ist.Srijemu
bilo jako puno Hrvata.

mada je ovo pisano davno al moram...

ahaha koja budala majko mila. Antic jedino i samo hrvatsko prezime?
Kod Srba nastalo od imena ANTA skracenog Antonija. Isto kao i Matic od imena Mata (ne dalmatinsko Mato) skracenog Mateja.
Toliko o budali koja Kroacija pise cirilicom

mada je ovo pisano davno al moram...

ahaha koja budala majko mila. Antic jedino i samo hrvatsko prezime?
Kod Srba nastalo od imena ANTA skracenog Antonija. Isto kao i Matic od imena Mata (ne dalmatinsko Mato) skracenog Mateja.
Toliko o budali koja Kroacija pise cirilicom

Мислим да ниси у праву. У вријеме настанка тих презимена код Срба су се "Анто" и "Мато" можда и чешће користили него "Анта" и "Мата". Мислим да облике Перо, Анто, Симо, и сл можемо приписати источнохерцеговачком дијалкту( Иво Андрић, Симо Матавуљ, Васо Пелагић...) , док ове који се завршавају на -а шумадијско-војвођанском ("поп Ћира и поп Спира", Ђура Јакшић, Паја Јовановић....). Временом су облици који се завршавају на -а, надвладати и у областима Србије у којима се прича источнохерцеговач. У БиХ, Црној Гори и Хрватској и даље је доминантан облик имена са наставком -о.

Герасим Зелић у свом "Житију" спомиње госпићког трговца Србина Димитрија Дошена. С друге стране у околини Госпића су и Хрвати Дошени, нпр. усташа Марко Дошен.

Има и Срба, (бар до 1995) у Решетару код Личког Петровог Села

Jovići i Jovanovići u Hrvatskoj su bar 90% Hrvati. Neverovatno ali instinito.

Ово није тачно. Да има Јовића хрвата тренутно, али никад није било 90 % Јовића у хрватској хрвати, бар не до 1991.
А сви Јовановићи су Срби поријеклом, најдаље друга генерација.
Иначе хрвати имају један интересантан сајт ( imehrvatsko.net ) гдје се могу и видити презимена, објашњења код "мјешовитих" презимена су често лоша и лаж али интересантно је у смислу прегледа по насељима и годинама.

Poslednja izmena:
Ово није тачно. Да има Јовића хрвата тренутно, али никад није било 90 % Јовића у хрватској хрвати, бар не до 1991.
А сви Јовановићи су Срби поријеклом, најдаље друга генерација.
Иначе хрвати имају један интересантан сајт ( imehrvatsko.net ) гдје се могу и видити презимена, објашњења код "мјешовитих" презимена су често лоша и лаж али интересантно је у смислу прегледа по насељима и годинама.

I pogledaj na tom sajtu šta piše o Jovićima i Jovanovićima. To se rezultati poslednjeg popisa. Ne govorim o poreklu nego o tome kako se sada izjašnjavaju.
Recimo Jovića je u velikom broju u Labinu(nisam siguran ne radi mi link na imehrvatsko.net), Istra. i Svi su Hrvati. A u Istri autohtonih Srba nikada nije bilo. Ima samo nešto u Peroju , davmo naseljenih iz Crmnice.

Poslednja izmena:
I pogledaj na tom sajtu šta piše o Jovićima i Jovanovićima. To se rezultati poslednjeg popisa. Ne govorim o poreklu nego o tome kako se sada izjašnjavaju.
Recimo Jovića je u velikom broju u Labinu(nisam siguran ne radi mi link na imehrvatsko.net), Istra. i Svi su Hrvati. A u Istri autohtonih Srba nikada nije bilo. Ima samo nešto u Peroju , davmo naseljenih iz Crmnice.

Sta se sve cuje ja sam mom profesuru na faksu reko da gotovo i nema hrvatskih Jovica (to je moje prezime).

Нека хрвата, знам и ја за Јовиће али ја сам нпр. тазбински повезан са Јовићима из Лике, Србима, а да их има 90% хрвата, нема.

Нека хрвата, знам и ја за Јовиће али ја сам нпр. тазбински повезан са Јовићима из Лике, Србима, а да их има 90% хрвата, нема.

Ovo su rezultati poslednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj a u vezi sa prezimenom Jović. Pažljivo proučite.

https://actacroatica.com/hr/surname/Jovi%C4%87/

I ja sam bio prilično iznenađen kada sam saznao da postoje Jovići i Jovanovići u Hrvatskoj u većini Hrvati.

Evo i Jovanovića.

https://actacroatica.com/hr/surname/Jovanovi%C4%87/

Poslednja izmena:

Back