Isposništvo

A zar nismo novozavetna crkva ,a to bukvalno znaci pridrzavati se novog zaveta.Da samo preko Hrista mozemo da se spasimo ,ali ne preko zrtvovanja vec preko njegovog ucenja .
Stace onom ko je stvorio i nebo i zemlju i svakakvo zverinje ,i ljude i dah njihov .Stace njemu nase nistavne zrtve .U Bibliji Bog trazi zrtvu iako se na pocetku lepo kaze ko je stvorio svet.Ali ta zrtva nije zrtva potrebna Bogu, to je zrtva dokazivanja svoje vere.To je nacin da se dokaze poverenje i spremnost na zrtvu .
Sve na svetu je po bozijoj volji ,svaka travka svaki povetarac ,sve gore i mora ama bas sve je bozije delo osim jedne jedine stvari ,Bog dade ljudima slobodu odlucivanja .E za to je potrebna zrtva da bi pokazali spremnost na zrtvu a ne za to sto je Bogu potrebna nasa zrtva.
Hrist se zrtvovao da bi nam pokazao sta je sveto sta je bitnije od zivota a to je vera u ljubav i prastanje .
Наравно да животињска жртва не спашава. Али, ниси баш најбоље разумео значење жртве и њену тадашњу(старозаветну) важност.
Данас она није неопходна.
Исланђанин ти је донекле објаснио што се тиче Исуса као главне жртве. Али, пре тога треба да знаш да је приношење жртве управо имало за главни циљ да укаже на ону жртву коју ће Бог лично да принесе(себе као Сина) зарад спасења људи који прихватају ту жртву(вером у Бога, односно животом по вери).

У Писму се каже да је смрт плата за грех. Да је Бог решио да људе не спашава и да је судио одмах по делима(гресима), први људи би били одмах побијени, ми се никада не бисмо родили и до васкрса не би дошло. Међутим, Бог нам даје шансу управо из љубави, јер нас је створио из чисте љубави да будемо као и Створитељ. Али, правда мора да се изврши и неко мора да плати за наше грехе. Ако ми плаћамо, ми гинемо и немамо шансу за живот вечни. Онда Бог обећава да ће Он дати откуп греха за нас и налаже да се то обећање у људском роду одржава у виду симболике жртвовања невине животиње(која није грешна, као и Бог Син што није грешан) на коју се симболично преносе греси и која за нас плаћа смртну казну. И та симболика се одржавала све док обећана права жртва није принешена жртвом Божјом у виду разапињања самог Створитеља - Исуса Христоса. Ту смртну плату(доласком на Земљу), Он, који је бесмртан, преузима на себе - жртвује себе телесном смрћу у људском телу да би нама омогућио спасење.

После Божјег само(по)жртвовања разапињањем на крсту, симболика жртвовања невине животиње која указје да ће за нас неко невин да плати смрћу за наше грехе(а видимо да је то Бог у питању) - нема више смисла и зато није више неопходно да се то ради.

Poslednja izmena:
Zajednica vernih okupljenih oko Tela i Krvi Hristove,oko jednog episkopa koji je ikona Hristova.

Ovo prvo....ajde da ti i odobrim....ali ovo drugo....ne ide...pa ne ide. Po toj logici svaki episkop je Hrist....i Irinej Bulović i Amfilohije Radović i Atanasije Jeftić i Nikolaj Mrđa i Hrizostom Jević i ...previše Hristosa za moj ukus :bljak:

p.s. meni je dosta jedan Isus Hrist.....biblijski, ostale slobodno zadrži.

Ako je isus umro za nase grehe, a mi ne gresimo - onda je isus umro za dzabe! Ja ne dam da njegova smrt bude uzaludna! Mada, dok se suncao na krstu zamolio je boga da oprosti jer ljudi sto su ga razapeli nisu znali sta rade. Ali nije mi jasno, ako je sam isus bio bog, kome je on ustvari pricao. Samom sebi? Hmmm... mozda je ustvari on bio nekakav ludak koji je sve ovo izmislio!? Kako god, kad je umro postao je blizi bogu iz razloga jer vise nije postojao! :) Dok nije postao zombi...

Ako je isus umro za nase grehe, a mi ne gresimo - onda je isus umro za dzabe! Ja ne dam da njegova smrt bude uzaludna! Mada, dok se suncao na krstu zamolio je boga da oprosti jer ljudi sto su ga razapeli nisu znali sta rade. Ali nije mi jasno, ako je sam isus bio bog, kome je on ustvari pricao. Samom sebi? Hmmm... mozda je ustvari on bio nekakav ludak koji je sve ovo izmislio!? Kako god, kad je umro postao je blizi bogu iz razloga jer vise nije postojao! :) Dok nije postao zombi...
Tehnički, postao je vampir. Jer vampir, za razliku od zombija, zadržava sopstvenu volju. :D

Isus nije umro za nase grehe u juridickom smislu,vec da bi omogucio nase obozenje,sto je moguce samo zajednistvom stvorenog sa Nestvorenim.
Na krstu se obracao Ocu.

Poslednja izmena:
Ovo se baš jako razlikuje od onoga "gde su dvojica ili trojica sabrana u moje ime..."

A pogotovo ne verujem da je dovoljno doubleclick na episkopa, pa da ti se otvori Hristos. :D

Evharistija ne postoji bez episkopa.To sabranje ne predstavlja podsecanje na Tajnu veceru,vec ikonizuje jedini nacin postojanja u Eshatonu-sabranje svih i svega oko Hrista.U skladu sa time,episkop ikonizuje Hrista,svestenici apostole,djakoni andjele a vernici svetitelje.Evharistija ima pre svega eshatoloski karakter,kao,uostalom,i sve Svete tajne.One predstavljaju prozore kroz koje se Eshaton,tj.buduca realnost uvodi u istoriju,a mi,ucestvujuci u njima,vidimo da je Hristos realno prisutan u ovom svetu.

Evharistija ne postoji bez episkopa.To sabranje ne predstavlja podsecanje na Tajnu veceru,vec ikonizuje jedini nacin postojanja u Eshatonu-sabranje svih i svega oko Hrista.U skladu sa time,episkop ikonizuje Hrista,svestenici apostole,djakoni andjele a vernici svetitelje.Evharistija ima pre svega eshatoloski karakter,kao,uostalom,i sve Svete tajne.One predstavljaju prozore kroz koje se Eshaton,tj.buduca realnost uvodi u istoriju,a mi,ucestvujuci u njima,vidimo da je Hristos realno prisutan u ovom svetu.
:hahaha: :hahaha:

Ključno je da biblija postoji bez euharistije.

И узевши хлеб даде хвалу, и преломивши га даде им говорећи: Ово је тело моје које се даје за вас; ово чините за мој спомен.
(Luka 22.11)

Toliko. Jedan patetičan zahtev da ga se sete kad jedu leba. :)

Nigde u bibliji se ne propisuje da sveštenici, đakoni i vernici treba da liturgiju organizuju kao psihoterapiju sa podelom uloga. :eek:

Čak i kada se takva predstava upriliči, "vidimo da je Hristos realno prisutan u ovom svetu" taman onoliko koliko vidimo da je glumici koja igra Juliju prestalo da kuca srce kad popije otrov. z:lol:

Isus nije umro za nase grehe u juridickom smislu,vec da bi omogucio nase obozenje,sto je moguce samo zajednistvom stvorenog sa Nestvorenim.
Na krstu se obracao Ocu.

Kako neko moze da veruje u takvu glupost!!? Pa to je apsurdno kao kad bi neko tvrdio da je Posejdon izazvao cunami! Bog je napravio dete nekoj zeni, da bi se sam rodio, 30 godina kasnije izvodi cudesa, zatim je preuzeo sve grehe sveta na sebe, da bi na kraju umro, oziveo i otisao na nebo, a sve to da bi "omogucio ljudima da se oboze i budu u zajednistvu stvorenog sa nestvorenim"? Pa kad bih ovu pricu video u nekom crtanom filmu ili procitao u bajci pomislio bih da su mogli bolje da se potrude...

Ključno je da biblija postoji bez euharistije.

И узевши хлеб даде хвалу, и преломивши га даде им говорећи: Ово је тело моје које се даје за вас; ово чините за мој спомен.
(Luka 22.11)

Toliko. Jedan patetičan zahtev da ga se sete kad jedu leba. :)

Nigde u bibliji se ne propisuje da sveštenici, đakoni i vernici treba da liturgiju organizuju kao psihoterapiju sa podelom uloga. :eek:

Čak i kada se takva predstava upriliči, "vidimo da je Hristos realno prisutan u ovom svetu" taman onoliko koliko vidimo da je glumici koja igra Juliju prestalo da kuca srce kad popije otrov. z:lol:

A zasto mora da pise u Bibliji?

Kako neko moze da veruje u takvu glupost!!? Pa to je apsurdno kao kad bi neko tvrdio da je Posejdon izazvao cunami! Bog je napravio dete nekoj zeni, da bi se sam rodio, 30 godina kasnije izvodi cudesa, zatim je preuzeo sve grehe sveta na sebe, da bi na kraju umro, oziveo i otisao na nebo, a sve to da bi "omogucio ljudima da se oboze i budu u zajednistvu stvorenog sa nestvorenim"? Pa kad bih ovu pricu video u nekom crtanom filmu ili procitao u bajci pomislio bih da su mogli bolje da se potrude...

Ne da bi se sam rodio.Treba razlikovati Oca i Sina.To su dve razlicite licnosti.
Ako je tebi smesno,OK.Tvoja stvar.

A zasto mora da pise u Bibliji?
Ne mora da piše u bibliji, naravno.
Vic je u tome da tamo piše nešto drugo. :eek:

Piše "gde su dvojica ili trojica u Moje ime, tamo sam i Ja među njima".
Nigde ne piše da od te dvojice ili trojice jedan treba da bude episkop, a drugi đakon. :D

Takođe piše otprilike "setite me se kada lomite hleb".
Ne piše da treba da pozoveš kuvaricu, pralju i komšije, da im podeliš uloge i prikladno ih obučeš, pa da tek onda prelomiš hleb. :mrgreen:

Sve preko ovoga dogovori su nekih ljudi podbodenih častohlepljivim vladarem koji su na taj način postali nezvani i navodno nezamenjivi posrednici između ljudi i boga. :)

(Da ne bude zabune, ovo je samo moje mišljenje)

Nigde ne piše da od te dvojice ili trojice jedan treba da bude episkop, a drugi đakon. :D

Ne piše da treba da pozoveš kuvaricu, pralju i komšije, da im podeliš uloge i prikladno ih obučeš, pa da tek onda prelomiš hleb. :mrgreen:

Sve preko ovoga dogovori su nekih ljudi podbodenih častohlepljivim vladarem koji su na taj način postali nezvani i navodno nezamenjivi posrednici između ljudi i boga. :)

Nije samo tvoje....to je zvanično učenje većine protestantskih crkava. :lol:

Da,stoji "gde su dvoje ili troje",sto govori o zajednici.Kanon Sv.pisma je sastavila Crkva,i ono se ne moze tumaciti van Crkve,tj.van Sv.predanja.Za pravilno shvatanje Sv.pisma potrebno je Predanje,i obrnuto.Predanje predstavlja dejstvo Duha na one koji su u Crkvi.
Od samog pocetka hriscanstva postoji svestenstvo.O tome nam svedoce svi ranohriscanski pisci,poput Sv.Justina mucenika.Prvi svestenici su bili apostoli nakon Duhova.Taj dan se i smatra rodjenjem Crkve u smislu da su tada apostoli dobili pravo da vrse Evharistiju.Do tada je samo Hristos bio svestenik.
Ne stoji ni tvrdnja da su ucenje o episkopu kao Ikoni Hristovoj uveli vladari u kasnijem periodu.Prvi koji o tome govori jeste Sv.Ignatije Antiohijski(?-105),koji kaze da "na episkopa treba gledati kao na samoga Gospoda"(poslanica efescima 6).
Sto se tice svestenickog i djakonskog cina,oni su uvedeni kasnije.Sa vremenom,kako se broj hriscana povecao,javila se potreba da,pored episkopa,i drugi sluze Liturgiju.Oni to mogu da cine tek od 6.veka.Medjutim,iz molitava koje su svestenici citali(a koje su i danas u velikoj meri sacuvane),vidi se neraskidiva veza izmedju svestenika i njegovog episkopa.U skladu sa time se i razvijao bogosluzbeni zivot,pa tako danas,ne moze se sluziti Liturgija bez antiminsa-platna u koje su usivene mosti i na kome se nalazi potpis nadleznog episkopa.

Poslednja izmena:
Ti izgleda nikad nisi čuo za šizofreniju. :mrgreen:

Vidi molim te, sve se slaze... Svaka cast na zapazanju! :)

Shizofrenija je duševna bolest koja oboleloj osobi onemogućava razlikovanje stvarnih (realnih) od nestvarnih (nerealnih) doživljaja ili iskustava, ometa logičko razmišIjanje, normalne osećajne doživIjaje prema drugim osobama, te narušava njeno društveno funkcionisanje. Kod shizofrenih poremećaja dolazi do promene određenih funkcija mozga. Posledica toga su promene mišljenja, zapažanja i afektiviteta, u globalu, promene psihe.

Back