ISLAM - najstarija i najmladja vjera

Musliman

Početnik
Poruka
10
U ime Boga Milostivog Samilosnog !

Na ovom dijelu foruma imam želju da prezentujem Islam i njegove vrijednosti na najljepši način. Ne želim nikoga da vrijedjam niti ponižavam a biće mi drago ako se javite i date svoje komentare. Svi mi tragamo za istinom. A složićemo se da je istina samo jedna. Ja sam čvrsto ubjedjen da je poslednja Božija objava Islam objavljenja svim ljudima do Dana Suda, jedina istina i jedina vjera koju Bog prima. Zato kažem :

Reci: O Ehlul-Kitabije ( židovi i kršćani ) dodjite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke da nikoga osim Allaha ne obožavamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne uzimamo!

( Prevod značenja Kur’ana – Sura Ali ‘Imran:64 )

Ja pozivam sve ljude koji razmišljaju da razmisle o riječima Našeg Gospodara, Onoga koji je zemlju stvorio i nebesa bez stubova podigao i ne umara se upravljajući sa onim sto je stvorio. Kaže Bog u prevodu značenja :

Reci: On je Allah – Jedan!
Allah je Utočiste svakom!
Nije rodio niti je rodjen!
I niko Mu raven nije!

( Prevod značenja Kur’ana – Sura Al-Ihlas )

Najvažnija stvar jeste Akida ( vjerovanje ) i radi ovoga su dolazili svi poslanici da bi nas ljude podučili ko nas je stvorio, zašto smo stvoreni i kuda odlazimo sa ovog svijeta !?

NASTAVAK, AKO BOG DOZVOLI, SLIJEDI USKORO!

U ime Boga, Milostivog, Samilosnog

Kaze Uzviseni u Casnom Kur'anu

شَهِدَ اللّهُ أَنَّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ وَالْمَلاَئِكَةُ وَأُوْلُواْ الْعِلْمِ قَآئِمَاً بِالْقِسْطِ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

Allah svjedoci da nema drugog boga osim Njega - a i meleki i uceni - i da On postupa pravedno. - Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog!

( Prevod znacenja Kur'ana-Ali 'Imran, 18 )

إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللّهِ الإِسْلاَمُ وَمَا اخْتَلَفَ الَّذِينَ أُوْتُواْ الْكِتَابَ إِلاَّ مِن بَعْدِ مَا جَاءهُمُ الْعِلْمُ بَغْياً بَيْنَهُمْ وَمَن يَكْفُرْ بِآيَاتِ اللّهِ فَإِنَّ اللّهِ سَرِيعُ الْحِسَابِ

Allahu je prava vjera jedino - islam. A podvojili su se oni kojima je data Knjiga bas onda kada im je doslo saznanje, i to iz medusobne zavisti. A sa onima koji u Allahove rijeci ne budu vjerovali Allah ce se brzo obracunati.

( Prevod znacenja Kur'ana sure Ali ' Imran, 19 )

فَإنْ حَآجُّوكَ فَقُلْ أَسْلَمْتُ وَجْهِيَ لِلّهِ وَمَنِ اتَّبَعَنِ وَقُل لِّلَّذِينَ أُوْتُواْ الْكِتَابَ وَالأُمِّيِّينَ أَأَسْلَمْتُمْ فَإِنْ أَسْلَمُواْ فَقَدِ اهْتَدَواْ وَّإِن تَوَلَّوْاْ فَإِنَّمَا عَلَيْكَ الْبَلاَغُ وَاللّهُ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ

Ako se oni budu prepirali s tobom, reci: "Ja se samo Allahu pokoravam, a i oni koji me slijede." I reci onima kojima je data Knjiga i neukima: "Primite islam!" Ako prime islam, onda su na Pravome putu. A ako odbiju, tvoje je jedino da pozivas. - A Allah dobro vidi robove Svoje.

( Prevod znacenja Kur'ana sure Ali 'Imran, 20 )

إِنَّ الَّذِينَ يَكْفُرُونَ بِآيَاتِ اللّهِ وَيَقْتُلُونَ النَّبِيِّينَ بِغَيْرِ حَقٍّ وَيَقْتُلُونَ الِّذِينَ يَأْمُرُونَ بِالْقِسْطِ مِنَ النَّاسِ فَبَشِّرْهُم بِعَذَابٍ أَلِيمٍ

Onima koji ne vjeruju u Allahove dokaze i koji su vjerovjesnike, ni krive ni duµne, ubijali, a ubijaju i ljude koji traµe da se postupa pravedno, navijesti bolnu patnju.

( Prevod znacenja Kur'ana sure Ali 'Imran, 21 )

أُولَـئِكَ الَّذِينَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ وَمَا لَهُم مِّن نَّاصِرِينَ

To su oni cija djela ne vrijede ni na ovome ni na onome svijetu; i niko im nece priteci u pomoc.

( Prevod znacenja Kur'ana, Ali 'Imran, 22 )

Istina ti od Gospodara tvoga dolazi, zato ne budi nikako od onih koji sumnjaju,

U Ime Boga, Milostivog, Samilosnog!

Riječ islam u arapskom jeziku znači pokornost, predanost, poniznost. Islam je vjera koju je Bog Uzvišeni preko Svojih poslanika objavio čitavom čovječanstvu.

Islam nam u užem smislu objašnjava Božiji Poslanik Muhammed a.s. u poznatom hadisu: Prenosi se od Omera slijedeći dogadjaj: “Jednog dana sjedili smo kod Poslanika a.s., te se iznenada pojavi jedan čovjek izuzetno bjele odjeće, jako crne kose, bez ikakvih znakova putovanja na sebi, a niko ga odnas nije poznavo. Približi se Božijem Poslaniku a.s., i sjede pored njega tako što je prislonio svoja koljena uz njegova i svoje ruke stavio na svoje noge, i potom reče:’O Muhammede, obavjesti me o islamu!’ Božiji Poslanik a.s. reče:’ Islam je da posvijedočiš da nema Boga sem Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik, da obavljaš namaz, daješ zekat, postiš mjesec ramazan i da hodočastiš Bejtullah ( Kabu ) ako si u mogućnosti.’ On tada reče istinu si rekao… “ ( hadis bilježi Muslim )

U širem smislu, u islam spadaju sve Božije objave dostavljene svim poslanicima od Adema a.s. do poslednjeg Poslanika Muhammeda a.s. koji je pečat svih poslanika. Ranije Božije Objave pretrpjele su odredjene izmjene i nisu sačuvane u svom originalu, dok je poslednja Božija Objava u potpunosti sačuvana.

Neko će se upitati pa kako je moguće da se ovo desilo, zar neko može promjeniti Božije Objave !? Odgovaramo: Sve prijašnje objave su dolazile odredjenim narodima. Nestankom tih naroda, nestalo je i potrebe za tim objavama. Dok poslednja Objava važi za sve narode i trajaće do Sudnjeg Dana.

Neka je mir i spas na sljedbenike istine.

NASTAVAK AKO BOG DOZVOLI SLIJEDI USKORO!

Broj 3

Kada se govori o islamu, obično se on povezuje s poslednjim Božijim poslanikom Muhammedom a.s. Malo je ljudi uopće, kojima je poznato da islam postoji otkad postoji i čovječanstvo. Već prvi čovjek – Adem a.s. je ujedno i prvi Božiji poslanik. Allah dž.š. koji je poslanike slao iz milosti prema ljudima, nije mogao dopustiti da ljudi lutaju. Preko poslanika Sveopći je Dobročinitelj slao ljudima pozive na pravi put i otkrivao im ono što oni sami, svojim razumom, nisu mogli odgonetnuti. Bog dž.š. u Kur’anu kaže:

“I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je Milostiv.”

( Prevod značenja Kur’ana – Sura El-Bekare:37 )

Riječi koje je Adem a.s. primio od Allaha dž.š. predstavljale su i prvu Objavu. Kao sto je islam imao svoj početak, Objava ja imala i svoj postepeni razvoj, pa i svoje upotpunjenje. Nije čovječanstvo bilo na istom stupnju umnog razvoja. Kako je umni razvoj čovječanstva rastao, rasla je i povećavla se i objava, dok, konačno, u vrijeme Muhammeda a.s., nije dobila svoj konačni i potpuni oblik. Pošto je Allah dž.š. Jedan i Jedini , to ni objava nije mogla u osnovnim pitanjima imati razne sadržaje u raznim vremenima. Ebu Hurejre prenosi da je Muhammed a.s. rekao:”Mi, skupina vjerovjesnika, braća smo po jednom ocu. Naša je vjera jedna. “ ( Bilježi Buhari )
Misli se na vjerovanje u Božiju jednoću ( tevhid ) sa kojim je On slao svoje poslanike i kojeg je sadržavala svaka knjiga koju je On objavio. Medjutim, vjerozakoni su se, shodno vremenu, razlikovali u naredbama i zabranama. Ponekad je nešto u jednom vjerozakonu zabranjeno, a zatim bude dozvoljeno u drugom vjerozakonu i obratno, ili je nešto olakšano izvršiti u jednom i blaže je, dok je u drugom teže. Allahu pripada potpuna mudrost i neoboriv dokaz.

Broj 4

Povezanost Objava istaknuta je na više mjesta u Kur’anu.
Kaže Uzvišeni Bog dž.š. u Kur’anu :” On vam propisuje u vjeri ono što je propisao Nuhu i ono što je objavljeno tebi, i ono što smo naredili Ibrahimu i Musau i Isau:’Pravu vjeru ispovjedajte i u tome se ne podvajajte!...”

( Prevod značenja Kur’ana – Sura Eš-Šura :13 )

U citiranom ajetu govori se o jednoj vjeri, a spominju se, pored Muhammeda a.s. jos i Nuh, Ibrahim, Musa i Isa a.s.

Nuha i Ibrahima priznaju i vjeruju pripadnici svih triju vjera; Jevreji, kršćani i muslimani. Musaa Jevreji smatraju osnivačem jevrejske vjere, Isaa kršćani smatraju osnivačem kršćanstva, dok je Muhammed a.s. poslednji Božiji poslanik. Musaa, Isaa i Muhammeda, neka je Božiji mir i spas na sve njih, muslimani podjednako vjeruju i ne prave medju njima razliku. Sva trojica su bili Božiji poslanici i sva trojica su, kao i ostali Božiji poslanici, primali objavu sa istog izvora – od Jednog i jedinog Allaha dž.š. Dakle, Islam u smislu vjere u jednog Boga, je najstarija vjera. Medjutim obzirom da su sljedbenici Musaa a.s. svoju vjeru pretvorili u jevrejstvo, a sljedbenici Isaa a.s. u kršćanstvo, kažemo da muslimani pod ovim imenom potiču od vremena Muhammeda a.s.- u tom smislu, islam je najmladja vjera.

Ok, kad smo i mi Hriscani i vi Muslimani tako verni i ispravni, zasto ne ostavimo ovaj forum i potrazimo nekog potrebnog nase pomoci, pomognemo mu i dozvolimo da drugi pricaju o nama a ne sami sebe uzvisujemo. No izgleda da nam je bolje ovako na forumu jedni protiv drugih, i to samo da mi malo digli nivo adrenalina u krvi. To kazem najvise za sebe...

Islam nije prva nastala vera, kao ni Hriscanstvo, pa kako onda moze biti opravdano??? Po logici stvari trebalo bi se verovati u nesto sto je prvo nastalo jer bi to trebalo da je ono pravo!!! Kolko ja znam (a mozda i gresim) prva vera je Budizam! Mada ja ne verujem ni u bilo koje od sva tri...

Evo za primer ja sebe proglasim novim Mojsijeom ili Muhamedom, glasnikom od boga i proglasim novu veru!!! Da li bi mi iko verovao??? Naravno da ne bi!!! Zato zasto bi ja verovao tamo nekom Mojsiju ili Muhamedu kad nemam pojma da li su govorili istinu ili su lagali za svoje ili neke druge potrebe!?!
Islam je nastao posle Hriscanstva tako da je on jos i najmladja vera!

Bilo kako bilo svako ima svoje misljenje i ja to misljenje postujem!!!

Broj 5

Bog neće primiti ni jednu vjeru sem islama

Da islam nije vjera samo Muhammeda a.s., već vjera svih Božijih poslanika jasno nam govori sledeće Kur’anski ajet:

“Zar pored Allahove žele drugu vjeru, a Njemu se, htijeli ili ne htijeli, pokoravaju i oni na nebesima i oni na Zemlji, i Njemu će se vratiti! Reci: ‘Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama i ono što je objavljeno Ibrahimu ( Abraham ), i Ismailu ( Ismael ), i Ishaku ( Isak ), i Ja’kubu ( Jakov ), i unucima, i u ono što je dato Musau ( Mojsije ) i Isau ( Isus ) i vjerovjesnicima – od Gospodara Njihova; mi nikakvu razliku medju njima ne pravimo, i mi se samo Njemu iskreno klanjamo. A onaj ko želi neku drugu vjeru osim Islama, neće mu biti primljena, i on će na onom svijetu nastradati’. “

( Prevod značenja Kur’ana – Sura Ali – Imran:83-85 )

U navadenim se ajetima najprije spominje Božija vjera, pa se onda precizira da to nije samo vjera Muhammeda a.s., nego Ibrahima, Islamila, Ishaka, Ja’kuba, i njihovih potomaka, Musaa, Isaa i drugih poslanika, da bi se na kraju podvuklo da je to jedina Božija vjera – Islam.

Izvini ti, ali Muhamed je u kuranu mogao napisati sta god je hteo!!! A pored svega Biblija je takodje puna textova u kojima se govori da je bog samo jedan i jedini, Hriscanski Bog!!! Ali opet isto tako je i Mojsije mogao da lupeta i laze sta je hteo, tako da ne opravdavam ni Bibliju kao ni Kuran!!!

Daj ti meni neki cvrst dokaz za te tvoje tvrdnje, a ne tamo neke tekstove iz kurana!!!

Ako toliko velicas Alaha i Islam, kako onda opravdavas silna ubijanja u njegovo ime?!? Jedino se kod vas Muslimana opravdavaju ubijanja u ime Alaha, i vode se ratovi (sveti ratovi), odnosno Dzihad! Ako je sve to tako onda je taj tvoj Alah veoma okrutan i surov ako zapoveda da se nevernici ubijaju i muce, a ti nevernici su obicni smrtnici koji nisu nikome nista lose ucinili!!!

Ne mogu da shvatim da ce neko ici u raj (ili kako se god zove kod muslimana) tako sto ce na ovom svetu poubijati masu ljudi koji ne dele istu ideologiju i verovanja kao i on!!!

Skotina:
Ako toliko velicas Alaha i Islam, kako onda opravdavas silna ubijanja u njegovo ime?!? Jedino se kod vas Muslimana opravdavaju ubijanja u ime Alaha, i vode se ratovi (sveti ratovi), odnosno Dzihad! Ako je sve to tako onda je taj tvoj Alah veoma okrutan i surov ako zapoveda da se nevernici ubijaju i muce, a ti nevernici su obicni smrtnici koji nisu nikome nista lose ucinili!!!

Ne mogu da shvatim da ce neko ici u raj (ili kako se god zove kod muslimana) tako sto ce na ovom svetu poubijati masu ljudi koji ne dele istu ideologiju i verovanja kao i on!!!

Pa kako da ne ubija!!!! :roll: :roll: Pa,tamo ga čekaju djevice.... :shock: :shock:

ISMAILOVCI = ROBOVI ALAHA, BAS KAO I NJIHOVA PRAMAJKA AGARA - ROBINJA.
ROBLJE BILO - MATERIJALNO, GENETSKI, ROBLJE OSTALO - DUHOVNO, SAMO JE PITANJE KOME SU ROBOVI, KO IM JE GOSPODAR (U PREVODU: VAAL, TJ. BAAL).

MI HRISCANI NISMO ROBLJE NEGO DOBROVOLJNO SLUZIMO GOSPODU BOGU.

Back