Iskustva sa bankama u Srbiji

Poštovani,

samo da vas obavestim da postoje još neke loše banke kao što je npr Alpha banka koja je dala sebi za pravo da od prošle godine bez bilo kakvog obaveštenja klijenata pocne da naplacuje održavanje tekuceg racuna 150 din. mesecno Imao sam tekuci racun koji je bio u mirovanju još kod Jubanke koja mi nije naplacivala nikakvo održavanje racuna. Jubanku je kupila Alpha banka, preuzela naravno sve klijente i mimo i sopstvenih opštih uslova poslovanja gde navode:
]Banka je dužna da o svakoj izmeni elemenata Ugovora o otvaranju i vođenju racuna obavesti klijenta najmanje 30 (trideset) kalendarskih dana pre stupanja na snagu te izmene.[/I] pocnu da mi naplacuju održavanje racuna 150 din.
Napominjem da mi je racun neaktivan od 2004.god, da visa ne važi od 2006. i da nije uopšte reizdata.... pa šta mi naplacujete!!!! Inace po opštim uslovima poslovanja Alpha banke trebali su u meduvremenu i da me pozovu radi reindentifikacije zbog mirovanja tekuceg racuna.- citiram:
Po racunima klijenata sa saldom, a po kojima nije bilo promena iniciranih od strane klijenata u periodu od 12 (dvanaest) meseci od dana poslednje promene na racunu koju je inicirao klijent, Banka vrši reidentifikaciju
klijenta. Klijent je obavezan da, ukoliko želi da nastavi poslovni odnos sa Bankom, samostalno, ili po pozivu Banke, dođe u Banku radi reidentifikacije.

Srdacan pozdrav,
nezadovoljan bivši klijent Alpha banke
p.s.Hvala bogu da nisam sa ovima ušao u neki veci ugovorni odnos...

Ja odnesoh malo brdo keshine (evra) iz slamarice u Intezu, kontajuci "celi svet pare u banci drzi, sta ti glumis"... sad, uleteo sam u prvu banku na koju sam naisao i dao im pare. Umalo zaplakao nisam, al sta da se radi... devizni ziro racun. Kontam da orocim, al mi onaj glumac nesto naprica, ja pojma nemam.
Rekoh mu "sefe, neka stoji tako, da ja to mogu uzeti kad ocu".

Moja greska sto nisam video ranije ovu temu, al koliko sam procitao, Inteza je sasvim OK banka... imao sam ludu srecu.

Sad me interesuje jel oni meni naplacuju to sto ja njima dadoh kesh (iako mi je palamudio o nekoj kamati)??

Ako je tako, da ja vrnem u slamaricu lovu...ebes ti to...daj im, i jos ti naplate... a da orocim, ne bi znao gde, a i volim da imam kesh pri ruci....ebi ga... kad ne znam...

Мислим да је у Интези камата на девизну штедњу по виђењу 1% годишње, од чега ти они наплате за одржавање рачуна отприлике 0,2%, па теби остане око 0,8% камате. Што је мање од инфлације у ЕУ, тако да ти је боље да орочиш евре ако желиш стварну камату, а не планираш да подижеш у наредних годину дана.

Sve banke u Srbiji koriste manje više isti sistem.Ono što je zanimljivo,to je da sve banke koriste istu stopu kada je u pitanju isplata gotovine ... dakle,kod svih banaka je to 0.50 od nominalne vrednosti,što je veoma veliki procenat.

Domaće banke,poput Vojvodjanske i Poštanske štedionice su čak gore od stranih,jer imaju još paprenije procente.

Ako pričamo o ljubaznosti,sa tim nemam problema ni u jednoj banci,s obzirom da većinu transakcija obavljam elektronski,a ako baš moram da odem na lice mesta,onda se pripremim za malo duže čekanje i priučene radnice u banci. :)

Ne kod svih, i zavisi jesi li pravno ili fizičko lice. I da li banka ima limite za podizanje gotovine jednom transakcijom ili u istom danu.

Koliko sam ja obavešten BUKVALNO sve banke u Srbiji uzimaju proviziju od minimum 0.50 % kod iplate gotovine.Pogotovo,kod usluga za pravnih lica gde je 0.50% minimum. :)

Voleo bih da mi kažeš koja banka uzima nižu proviziju od 0.50,ako takva iole postoji.

Limiti za podizanje gotovine u principu ne postoje,jer su jedini limiti za podizanje novca raspoloživa sredstva na tvom računu.Banka je dužna da ti isplati novac koji poseduješ na računu,ne bitno koji iznos je u pitanju.

Jedino bankomati imaju limite u smislu da jednom transakcijom (dakle,prilikom jednog podizanja) možeš podići najviše 30.000 RSD,ali ne postoji nikakvo dnevno ograničenje ili bilo kakvo ograničenje iznosa podignutog novca.
Dakle,ako npr. želiš da podigneš 3.000.000 RSD obavićeš 100 transakcija na bankomatu i podići svoj novac. :)

Hoćeš da kažeš da platiš 0,50% svaki put kad dođeš na šalter da podigneš platu? Nisi pravno lice? I bez obzira koji je iznos u pitanju?
Deru te ko jarca. I to ni u jednoj banci koje postoje ovde gde živim.

Limit za podizanje gotovine, u smislu iznosa koji podižeš, postoji. U mojoj je on 50.000,00 RSD. Ukoliko podižeš odjednom više od toga, obračunava ti se provizija od 0,30%.
Ali ako hoćeš da platiš istu, moš podić i milion. Ako ga imaš.

Bankomat na kojem ja podižem gotovinu ima limit od 60.000,00 RSD kad je u pitanju jedna transakcija.

Hoćeš da kažeš da platiš 0,50% svaki put kad dođeš na šalter da podigneš platu? Nisi pravno lice? I bez obzira koji je iznos u pitanju?
Deru te ko jarca. I to ni u jednoj banci koje postoje ovde gde živim.

Limit za podizanje gotovine, u smislu iznosa koji podižeš, postoji. U mojoj je on 50.000,00 RSD. Ukoliko podižeš odjednom više od toga, obračunava ti se provizija od 0,30%.
Ali ako hoćeš da platiš istu, moš podić i milion. Ako ga imaš.

Bankomat na kojem ja podižem gotovinu ima limit od 60.000,00 RSD kad je u pitanju jedna transakcija.

Ipak se nismo razumeli.Tih 0.50% provizije se odnosi na podizanje gotovine kod PRAVNIH LICA .

Dakle,ne znam da uopšte postoji banka koja ima nižu stopu od gorepomenute,opet kažem,kada su u pitanju pravna lica.

U kojoj banci se obračunava provizija od 0.30%,ako nije tajna ?

Sve banke nude manje-vise isto... Razlikuju se samo u ophodjenju prema klijentima...

Banka Intesa, fino iskustvo, usluzni ljudi, jedina zamerka je sto u gradu u kom zivim imaju samo jednog sluzbenika van saltera. :)

U Raiffeisen banci mi deluju skroz nezainteresovani za klijente... Valjda zato sto ih vec imaju mnogo, a meni se uopste to ne svidja...
Ako vec stavljam velike novce u tu banku, hteo bih da se potrude malo i pokusaju da ne izostave bas nista iz ponude...

Credy banka je fina, nema nesto posebnu ponudu, ali je osoblje korektno...

Euro bank EFG - za sada najprijatnije iskustvo. Prijatni sluzbenici, a i malo cudna ponuda... Sa otvaranjem racuna, dobija se mogucnost besplatnih pregleda i lecenja u nekoj klinici kojoj zaboravih ime... Moguce da mi nisu sve rekli, cim smatraju da sam za lecenje :):) U svakom slucaju super organizovani.

E sad... Societe Generale.... Banka u koju necu da krocim pa makar mi za ne znam sta trebalo... Onu bahatost sluzbenika i onako losu organizovanost u zivotu nisam video...
Za razgovor se ceka i po mesec dana, a kada se dodje na zakazan razgovor, zakaze se jos jedan za isto mesec dana na kome ce da se zakaze jos jedan, a na svakom razgovoru se prica isto...

Neke bezvezne potvrde, kao recimo o nedugovanju i gasenju racuna, se cekaju i vise od dve nedelje.
Cesto dobijaju nove sluzbenike, pa na salteru, se isplata ceka po 20 minuta, jer se tokom isplate vrsi obuka novozaposlenih..

Poslednja izmena:
Societe Generale je po mom iskistvu najgora banka koja posluje u nasoj zemlji...

Ne postuju svoje Opste uslove, ne postuju klijente, osoblje im je suvise drsko i bvezobrazno,...

I sve hvataju na finocu, a potom ti zabiju noz u ledja.

Sa ovim se slazem potpuno..Imao sam racun kod njih i brze bolje ga zatvorio...Presao sam u Erste banku i prezadovoljan sam,ljubazni usluzni i nema neocekivanih obrta :mrgreen:

Back