Тихи
Starosedelac
- Poruka
- 187.449
Mraz ništa nije uništio i svega ima ali monopolski kartel je troduplirao cene u srbiji.
decko ja se bavim vocarstvom i znam sve
Voce je skupo jer je broj uzgajivaca voca sve manji i manji iz godine u godinu.
To su uglavnom sve stariji ljudi bili, oni umiru a mlade kao sto si ti taj posao ne interesuje.
Ponuda je sve manja potraznja ista i logicno cene rastu.
Iz uvoza roba jos skuplja , uvoznici imaju monopole i dogovorno drze visoke cene.
Ako ti je voce skupo resenje je prosto - posadis vocnjak i resis problem.
Sadnica sljive je 50-100 dinara . Svaka vocka je sadnica do maks 150
znaci za svoje potrebe treba ti 30 ari zemlje i da posadis sve sto jedes i imaces voce dzabe dok si ziv.
Al nece niko da rade, svi bi da palamude po kaficima a da se voce zaliva i bere samo . Evo ja predvece organizujem decu da kupimo sljive.
Kod nas je slava Bogu, sve ostalo i lepo rodilo.
Razlog je prost. Kod nas kasni vegetacija 20-30 dana u odnosu na veci deo Srbije , samim tim kad su udarili mrazevi pocetkom aprila par dana po -5 njima je sljiva bila u cvetu ili mladi plodovi mali tek savili i sve je propalo. Nama jos nista nije ni krenulo bilo pa je zato sve pretklo.
Al prosle godine je npr mraz udario 23 aprila , pa je sve u nizijama kod nas propalo, a u brdu na visinama je sve ostalo jer mraz pada u doline , plus vegetacija kasni 5 dana najmanje za svakih dodatnih 100 metara visine.