Divljačke cene voća u Srbiji 2025

Mraz ništa nije uništio i svega ima ali monopolski kartel je troduplirao cene u srbiji.

decko ja se bavim vocarstvom i znam sve

Voce je skupo jer je broj uzgajivaca voca sve manji i manji iz godine u godinu.

To su uglavnom sve stariji ljudi bili, oni umiru a mlade kao sto si ti taj posao ne interesuje.

Ponuda je sve manja potraznja ista i logicno cene rastu.

Iz uvoza roba jos skuplja , uvoznici imaju monopole i dogovorno drze visoke cene.

Ako ti je voce skupo resenje je prosto - posadis vocnjak i resis problem.

Sadnica sljive je 50-100 dinara . Svaka vocka je sadnica do maks 150

znaci za svoje potrebe treba ti 30 ari zemlje i da posadis sve sto jedes i imaces voce dzabe dok si ziv.

Al nece niko da rade, svi bi da palamude po kaficima a da se voce zaliva i bere samo . Evo ja predvece organizujem decu da kupimo sljive.

Kod nas je slava Bogu, sve ostalo i lepo rodilo.

Razlog je prost. Kod nas kasni vegetacija 20-30 dana u odnosu na veci deo Srbije , samim tim kad su udarili mrazevi pocetkom aprila par dana po -5 njima je sljiva bila u cvetu ili mladi plodovi mali tek savili i sve je propalo. Nama jos nista nije ni krenulo bilo pa je zato sve pretklo.

Al prosle godine je npr mraz udario 23 aprila , pa je sve u nizijama kod nas propalo, a u brdu na visinama je sve ostalo jer mraz pada u doline , plus vegetacija kasni 5 dana najmanje za svakih dodatnih 100 metara visine.

Imam drugara u okolini Nisa ima 4 hektara pod sljivom , ove godine nema nista.
Aj smanji khenjanje :kafa:
1000007787.jpg

u mom kraju gotovo niko nije imao visnje i tresnje

rodilo je ljudima max 5% kao inace
tu pricam o obicnim smrtnicima, a ne onim osiguranim sa protivgradnom mrezim, kap po kap sistem i ostalo

*fun fact, posle 10+ godina prvi put da sam video da klinci stanu bajsevima i da se veru po drvecu beruci visnje

Prijatelj u Kraljevu ima razno voce

Kajsija = nista
Sljiva prvi put u 20 godina nista
Visnja po neka ostala
Kruska = rodila srednje
Aronija = rodila

u mom kraju gotovo niko nije imao visnje i tresnje

rodilo je ljudima max 5% kao inace
tu pricam o obicnim smrtnicima, a ne onim osiguranim sa protivgradnom mrezim, kap po kap sistem i ostalo

*fun fact, posle 10+ godina prvi put da sam video da klinci stanu bajsevima i da se veru po drvecu beruci visnje
Jedino vama botovima ništa nije rodilo što je i za očekivati od neradnika.

ja sam clan viber grupe voce i povrce tako da znam koje su i kakve cene

drugo sta utice na rast cena je to sto je posle mraza udarila i zestoka susa u skoro citavoj Srbiji a 95% nas vocara nema navodnjavanje u vocnjaku

Vidis li da je samo stenlej ostao po SRbiji a to je najgora sljiva za rakiju - razlog tome je sto zadnji cveta posle njega mislim da cvetaju jedino sljiva Nada i Grose Felicija a njih ima malo u Srbiji posadjenih.

90% sljivaka u Srbiji sa izuzetkom stenleja su sorte crvena ranka, cacanska lepotica, cacanska rodna

A njih je mraz dopravio ove godine

Ma sta god vi pricali rodilo je, ima i gde nije rodilo , kad se nije dobro obrezivalo , ima gde se zaebavalo , npr moja majka deli vocnjak sa tri sestre i one su navikle da im neko drugi prska, neko drugi obrezuje, neko drugi sve radi , cak i bere, i onda se tako dogovore, i vec 4 godine nije bio red za majku na vocnjak, i nije ni ove, ali vec dve godine nista ne radja, a dodjes ono unistene vocke...pola ih nema, davali da prskaju , a jednom godisnje se naprska, ne vise, ali i to davali nekom levom i ostalo trecina sljiva...kako su za 5 godina spucali dve trecine sljiva da ih nema, to ne znam...sigurno nije slucajno...ima dugorocne taktike..

Ali to su neznalice kad vode nesto sto je potentno kao sljivak na dobrom mestu , ali ne moze, neznalice i neradnici kad se spoje, a stvarno su se navikli nista ne rade samo dodju za berbu i nakupe 4 tone sljiva...i to prebace u rakiju i onda zivotare...

Ne racuna se ni to sto ih mrzi da dovedu navodnjavanje, minimalno , ali negde i ne mozes, npr u selu , ti dovedes, neko ti pokrade crevo koje sprovedes prirodan pad od bunara 3 km...ebiga 3km creva ako nisi stalno tu , to dodje dobra SNS berba....skoro kao da je SNS u gradu..

Prijatelj u Kraljevu ima razno voce

Kajsija = nista
Sljiva prvi put u 20 godina nista
Visnja po neka ostala
Kruska = rodila srednje
Aronija = rodila
kod mene u juznom i srednjam banatu najbolje su rodile smokve, dinje i kivi
( a i na smokve udarili cvorci kao ludi, a na dinje vrane, pa moras nocu da cuvas od cigana a preko dana od vrana)
a nema nista bez zalivanja

a i pumpu treba da cuvas 24/7 jer cigani ga ukradu za 20 minuta samo dok skoknes do prodavnice da uzmes ladno pivo

kajsija,visnja,tresnja podbacila neverovatno. lozu pomlatio grad, ostalo oko 40% (ako si skidao rucno ozledjena zrna)
breskva kako kome.

kod mene u juznom i srednjam banatu najbolje su rodile smokve, dinje i kivi
( a i na smokve udarili cvorci kao ludi, a na dinje vrane, pa moras nocu da cuvas od cigana a preko dana od vrana)
a nema nista bez zalivanja

a i pumpu treba da cuvas 24/7 jer cigani ga ukradu za 20 minuta samo dok skoknes do prodavnice da uzmes ladno pivo

kajsija,visnja,tresnja podbacila neverovatno. lozu pomlatio grad, ostalo oko 40% (ako si skidao rucno ozledjena zrna)
breskva kako kome.

kod nas loza dobro rodila ali pravi ogroman problem susa

nismo imali stete od grada ove godine

bile su padavine jake do gornjeg milanovca ovamo juznije skoro nista

kod nas loza dobro rodila ali pravi ogroman problem susa

nismo imali stete od grada ove godine

bile su padavine jake do gornjeg milanovca ovamo juznije skoro nista
kada je svetala kajsije bila je jedna noc sa -4 i ta noc je unistila svima koje imaju rane sorte.

jedino su uspeh imali oni sa tim sitnim ruznim starinskim kajsijama. one rodile posteno )jbmg, kako se sorta zove, ali skoro da je vise nema)

kruske ima napisao sam

al je i ona skupa

pre 2 godine je cena kruske za rakiju bila 25 dinara

... а ракија од крушке 1 400 РСД .... за кило ракије 14 кила крушка .. од 350 РСД .... на 1 400 ....

300% .. и то без пдва већ од 'пријатеља'

и стално сте на 'нули'

јоши онај @pertowic 'прозива ' образовни систем

Back