ISHRANA

ona je vesela i zadovoljna i to mi je sasvim dovoljan znak da joj ovakva ishrana odgovara i sto bi je maltretirala sa granulama, ako vec nece
to je jedino u slucaju kad nemam vremena, pa ajde onda...

Vidim da ste vec resili problemz:lol: ali ipak da nesto prozborim...

Kada je zivotinjama naglo menja hrana- granule uvek ce dobiti proliv. Treba ostaviti malo od prethodnih ,pa dan,dva mesati sa novim da se organizam navikne. Nema veze sa kvalitetom granula. Dobice proliv i kad se naglo predje sa Royala na Eukanubu (na primer).

pa sad...ima i tu istine, al ovo je bilo bas hevi...
moguctje i da se radi o "nesretnoj" kombinaciji
nove granule + voda iz vodovoda

ps mislim i da bi bilo ok promijeniti naziv teme
u npr. adaptacija na novu hranu ili nsto slicno
jer NIJE utvrdjeno da su te granule bile uzrok

Oko "gline"...U pitanju je verovatno zeolit. Mada može da prođe i bilo koja iz humane medicine tipa Lividina, Smecte... Može čak i aktivni ugalj, onaj iz humane apoteke.

E ljudi aj mi recite sta toliko ne valja kod pedigre granula? Procitala sam vise puta na forumu da ove granule nisu dobre ali nisam bas shvatila zasto.
Pitam jer sam kupila Tediju dzak od tri kg u maxiju i bas ih lepo jede, za razliku od skupljih granula koje sam mu kupovala ranije, a i ne mirisu lose. Cak mi se malo i popravio, ne izgleda vise onako mrsavo kao ranije, i ja sam stvarno zadovoljna.

One braon nisu loše ali ostale su pune veštačkih boja i aroma, zato ih rado i jedu. Gizmo se jedva odvikao od njih, i to po vrlo visokoj ceni-500 kinti/kg za RC! (Sreća pa je mali!) Da ti ne pričam, strada jetra, od nje bubrezi, za njima krvni sudovi... a znaš i sama koliko je Tediši zdrav krvotok bitan zbog zglobova.

Pa nista, onda neka zavrsi sa ovom kesom pa cemo da kupimo nesto drugo sledeci put.
Nevolja je u tome sto u ovim pet shopovima kod mene uglavnom sve prodaju na kg, tj kese su im otovrene, ulazi vlaga i menja ukus granulama, a ove kese u maksiju su zatvorene, i kada se otvore imaju ono plasticno sto ponovo vakumira kesu, ali prodaju samo predigre i chapi.

Sad sam pogledala granule malo bolje, sve su uglavnom braon i braon sa blago bordom nijansom, jedino se razlikuju one sto izgledaju kao jastucici i punjeni su necim smedjim, a boje su psenice. Nema onih divljih narandzastih, crvenih i zelenih boja.

Ti crveni su onako nešto između gumene bombone i karamele po texturi,one žute sa braon filom su spolja hrskave a unutra kremaste-kao Kinder Bueno. :hahaha: Šta misliš, otkud im takva textura? Jeste da dominiraju braon i da je Gizmo, dok je njih dobijao, samo braon hteo da jede suve ali nekako mi se čini da Tedi nije tako probirljiv...

Moje malo stence Fibi (Kineski Cubasti Pas) se kao i vecina kucnih ljubimaca hrani granulama.Pre par dana sam u kesi istih nasla krunicu kuceceg zuba.:think:Pomislila sam da Fibi nije slucajno krisom zavukla njuskicu u kesu,grickala granule (iskljucivo joj potapam u vodu da bi bile mekane,savet naseg veterinara dr.Cerica) i polomila zubic:think:Bili smo na pregledu,Fibini zubici su u redu.Ne smem ni da izgovorim (bolje reci napisem) sta sam pomislila od cega se ta hrana mozda pravi.:sad2:Izbacila sam granule.Jede mesce,sitno seckano,ponekad dzigericu,mleveno...I to jede bas sa apetitom.:super:

Verovatno si u pravu:hvala:.Ali sama pomisao na onaj zubic...:sad2:Pre Fibi sam imala pekinezera Buca (dobri moj,lepi psic,nikada ga necu zaboraviti:heart::andjeo:).Hranio se iskljucivo mesom (tada nisu toliko bile popularne granule).Bio je zdrav i ziveo je 14 godina.Nikada nije imao nikakvih zdravstvenih problema i iskljucivo je boravio kod veterinara samo da bi primio vakcinu i tablete protiv glistica.A sto se tice Fibi,veterinar mi je preporucijo da joj polako izbacujem granule iz obroka a svakodnevno ubacujem vise mesa.Ova situacija sa zubicem u kesi je samo ubrzala proces.Fibili se ne buni,obozava mesce:super:Uostalom,granule su jako jeftine,ne verujem da je to zdrava varijanta za ishranu.

Pa sad, da su jeftine... Moj Gizmo je imao nekih zdravstvenih problema i u to vreme smo bili prešli sa tih jeftinih na Royal Canin koje u našem pet šopu koštaju 500 din/kg što, složićeš se, nije malo. Sad mu kombinujemo njih i Meradog yunior koje koštaju 220 din/kg ali ne sumnjam u kvalitet, ipak ih proizvode Nemci samo za svoje tržište a oni jako vode računa o svojim ljubimcima.

Joj, ja se ne usuđujem. :sad2: On svaki put kad pojede nešto kuvano ima gadan proliv. Ovo su mu izbalansirali veterinari-nutricionisti i sasvim fino kaki, ni premalo ni previše, ni pretvrdo ni premeko. (Znam jer skupljam.) Ako se i desi da se zatvori, ja mu skuvam palenticu i dodam nešto što voli a ako se prolita (mada od granula neće) onda jede pirinač. I dobija i on rinflajš uz granule i to jako voli, voli i pilav i đuveč i paprikaš ali sve teže podnosi našu hranu. Ipak je on senior.

Mislim da su na BK forumu imali velike rasprave oko granula. Ima prilično užasavajućih članaka o sadržaju granula, mada je i na dosta stranih sajtova bilo takvih tekstova.
Nama je vet preporučio Hills ili RC, a ima i neke Virbacove i to bi trebale da su proizvedene za njihovo tržište, a ne za istok.
Laki je davno odustao od granula i jede kuvano, mada se ponekad ispomažem onim konzervama.

A ona hrana u konzervama za kuce i mace? Jeste tema o granulama za kuce, ali moj mačak voli hranu iz konzervica. Na žalost ne stignem uvek nešto da mu skuvam i spremim pa mi onda ovo završava posao.

Back