ISHRANA

Mesce i samo mesce:worth:Nas dr.Ceric nam je preporucio i mesce iz konzerve,ne samo ovo iz mesare koje joj pripremam.Posto je Fibi Kineski Golokozi,ima malo losiji zagrizaj nego ostale rase pasa,pa ne sme da jede koskice,a da nije tako i koskice bih joj povreneno davala.Buco :heart::andjeo: nam je to redovno jeo (obozavao).Neki smatraju da koske nisu dobre za kucice (ponajvise pilece mada psi to najvise vole da jedu jer su najmekanije),ali ja jos uvek nisam cula da je necije kuce imalo zdravstveni problem zbog konzumiranja istih.Sve u svemu,koskice od rucka skupljamo pa dajemo kucama ispred zgrade da se slatko najedu.Penzioneri se bune,kazu skupljamo besne kucice ispred zgrade,kao plase se da ih ne ujedu.A Oni su predobri:zaljubljena:Imamo i jednu zenkicu koje samo sto se nije okucila.Bas me briga za komsiluk iz zgrade:guza::plez:,malopre smo im ja i Fibi dali punu kesu kostiju...Koju su u slast pojeli!!!Sreckovici,posle su se jurili sa nama da se igraju :zurka:

Poslednja izmena:
Imamo više tema koje obrađuju ishranu pasa.
Ovde je tema "od čega se prave granule".
Rekoh više puta: Od bifteka se ne prave sigurno!
Prvih godinu dana, Dona ih nije okusila: jela kuvano sa mesnim sadržajem u obliku (najčešće) iznutrica.
Sad ih obično imamo, jer je to lakša varijanta za (po nekad) lenje ili (po nekad) prezauzete gazde koji ne stignu da joj spreme hranu.:zstidljivko:
Komšija živi 20'tak godina u Kanadi.
Njegov slučaj: Mačka koja je jela isključivo domaću hranu živela je 16 godina.
Mačka koja se hranila (skupim) granulama i konzervama - uginula je posle 7 godina i to zbog problema sa organima za varenje.

Rekla sam sta sam nasla u nasoj kesi sa granulama:sad2:.Zauvek sam zavrsila sa tim.Zar da Fibi jede neko kuce ili mace koje su uhvatili sinteri pa ih preradili u fabrici za zivotinjsku hranu?I ko garantije da granule koje se kupuju nisu mozda proizvedene u Kini ili ko zna gde,( ja sam kupovala navodno neke nemacke,barem je sve pisalo na nemackom,a unutra krunica necijeg zubice)...Pa njima na redovnom meniju u restoranima stoje jela od kuceceg mesa(nasla sam na netu da su se i Kineski Cubasti koristili u ishrani:sad2:).Secam se predavanja sa mog prethodnog faksa i rasprave o bolesti ludih krava.Bolest je iskljucivo pripisana ljudskom faktoru,jer koncentrati koji su se koristili u ishrani pravljeni su od uginulih zivotinja (vodi se kao da se pravi od ribljih kostiju,pa dodato ovo,pa dodato ono,ali prica je izgleda sasvim drugacija).Sva ova prethodna prica bojim se ima veze i sa granulama za nase ljubimce.:sad2:

E da, to si u pravu. Moja prethodna mačka, je živela 19 god a nikad nije jela granule i veštačku hranu, samo domaće spremljeno. Moraćemo da se popravimo pa da uvek bude domaće na meniju!!!

I moja maca Cica je zivela 18 godina i nikad nije okusila granule. I nije umrla od problema sa organima za varenje, vec od raka na dojkicama (iako je bila sterilisana kao mace). I ove druge dve mace koje sada imam (15 i 13) do skoro nisu okusile granule, a sad ih jedu kao povremeni obrok. Kuva se za Zone, pa jedu i mace, kuvanoz:)

Rekla sam sta sam nasla u nasoj kesi sa granulama:sad2:.Zauvek sam zavrsila sa tim.Zar da Fibi jede neko kuce ili mace koje su uhvatili sinteri pa ih preradili u fabrici za zivotinjsku hranu?I ko garantije da granule koje se kupuju nisu mozda proizvedene u Kini ili ko zna gde,( ja sam kupovala navodno neke nemacke,barem je sve pisalo na nemackom,a unutra krunica necijeg zubice)...Pa njima na redovnom meniju u restoranima stoje jela od kuceceg mesa(nasla sam na netu da su se i Kineski Cubasti koristili u ishrani:sad2:).Secam se predavanja sa mog prethodnog faksa i rasprave o bolesti ludih krava.Bolest je iskljucivo pripisana ljudskom faktoru,jer koncentrati koji su se koristili u ishrani pravljeni su od uginulih zivotinja (vodi se kao da se pravi od ribljih kostiju,pa dodato ovo,pa dodato ono,ali prica je izgleda sasvim drugacija).Sva ova prethodna prica bojim se ima veze i sa granulama za nase ljubimce.:sad2:

Kod ovaca je već odavno poznata bolest scrappy koju izazivaju prioni. Na krave je prešla zbog nedovoljno termički obrađenog koštanog i mesnog brašna proizvedenog od obolelih ovaca. I kod ljudi se javlja, takođe usled nedovoljne termičke obrade, i zove se Kreutzfeld-Jacob-ov sindrom. I koliko mi je poznato, već dovoljno dugo se u GB radi na suzbijanju bolesti a u ostatku sveta bojkotuju britanski proizvodi tako da bi trebalo da je po tom pitanju rizik uklonjen. Izvinjavam se zbog spama ali morala sam ovo da prokomentarišem.

Svojevremeno mi je neko kompetentan a u koga imam poverenja, savetovao da koristim granule u ishrani psa jer se one proizvode tako da se o svemu vodi računa... Koristim ih povremeno, kao što već rekoh, ali me i dalje zanima odgovor na pitanje od čega se one, u stvari, prave? Zna li neko?
(I pašteta se pravi od... bolje da ne znamo čega, pa je opet većina nas jede) :whistling:

Mislim da je pravi odgovor sledeci:

Granule se prave od "klanicnog otpada" kome se dodaju razni sastojci biljnog porekla. I prica je ovakva: klanice svoj otpad prosledjuju posebnim kafilerijama gde se on na bezbedan nacin preradjuje ili unistava. Preradjuje znaci pravi se kostano brasno i druge proizvodi koji su jestivi za zivotinje (sve se melje) a koji su kasnije sirovina za proizvodnju izmedju ostalih proizvoda i granula i druge hrane za kucne ljubimce (konzerve, kesice i sl). Ono sto nije nizakakvu upotrebu (???) unistava se bezbedno, tj, spaljuje u pecima ili zakopava. I sad, ako je "danasnja" prerada pre svega poreklom iz klanice pilece industrije, imamo "ukus" piletine, ako je sa ovcarske farme onda je ukus jagnjetine i tako dalje...

Problem sa ovom pricom nastaje kada znamo da se u istim ovim kafilerijama (bar kod nas je tako a u svetu je ???) istovremeno vrsi unistavanje, spaljivanje leseva uginulih zivotinja, sa farmi ili sa javnih povrsina (saobracaj?) i kada znamo da se u ovakvim kafilerijama takodje vrsi kremacija primljenih leseva kucnih ljubimaca (kod nas, nazalost praksa)z:cry:

I kad kazu proizvodjaci da je hrana dobro izbalansirana, to u principu znaci da ima dosta primesa biljnog porekla i dodatih masnoca i posebnih aditiva koji olaksavaju varenje (isti slucaj je i sa nasom pastetom koju svi jedemo iako je ona najgoreg sastava)

Eto, ja se toliko informisala o toj stvari a u prilogu je i ova slika iz klanice u zemlji srbiji, predstavlja klanicni otpad

Prilozi

• 14-Dnevni otpad.jpg
    14-Dnevni otpad.jpg
    54,2 KB · Pregleda: 13
Sve bi to sa slike moj tata u kavurmu! Ali ako 1kg granula koje kupujem svom psu košta otprilike koliko i 1kg kvalitetnijeg junećeg mesa, a moj mesar od poverenja se preselio daleko, daleko, u jedno selo na drugoj strani Ibra, a gde su tu i struja, pirinač/palenta, povrće koje psi (ne) smeju da jedu i vreme utrošeno na pripremu hrane posebno za njega (oni ne smeju da jedu luk, celer i još mnogo toga što mi stavljamo u supice), pa još kad se uzmu u obzir i probavne smetnje, računica je jasna. Ovako, 1kg Meradog-a je 220 dinara, 500g RC je 250 dinara, on je zdrav, manje se linja, dlaka mu je sjajnija, lepo kaki, sanirala mu se upala desni... Možda zvuči i pomalo makijavelistički ali ja sam za granule, ove proverene, bez veštačkih boja i suvišnih aditiva.

Ja mojima kuvam i mešam sa granulama. Normalno da je količina granula onda manja nego preporučena na džaku jer kupujemo samo velika pakovanje. Kuvano je od sitneži iz kasapnice gde ima za pse, nogice pileće ili svinjske, glave, sitnež iz našeg jela, junetine, jezika, bubrega, slaninice, šargarepice i na kraju svež kupus i svega ostalog čega mogu da se dohvatim a da oni mogu jesti. To kuvano u ekspres loncu izvadim, otrebim kosti koje su za njih opasne i u supicu zakuvam palentu i pomešam sa mesom. Jednom nedeljno skuvam i ostavim u velikoj njihovoj šerpi. Svaki dan izvadim, podgrejem u mikrotalasnoj, pomešam sa krekerima i prelijem jogurtom. Ko pucke su bre svo troje.
Probala sam samo kuvano, probala sam samo krekere i najbbolja varijanta je mešano. Dlaka sjajna, jaka, stolica normalna i redovna, psi zdravi i veseli.

EVO ŠTA JE U VREĆI

Očigledno, milioni i milioni kilograma hrane za ljubimce proda se u vrećama i konzervama svake godine. To je jedna od najjačih industrija u svetu, verovali ili ne!
Da li ste se ikada zapitali odakle se nabavlja toliko "meso" i "masti"?
Da li zaista mislite da postoje posebne farme ili rančevi na kojima se uzgajaju "sirovine"? Naravno, da ne!
Oni sirovine traže po mnogim "preradjivačkim pogonima" (u originalu "rendering plants" - slično našim kafilerijama, prim.prev.) po celoj zemlji, da bi se obezbedili tonama koje su im redovno potrebne.

To je prljavi posao koji neko mora da obavlja. Pre Drugog Svetskog rata većina klanica imala je sopstvene pogone za uništavanje lešina i neupotrebljivih ostataka. Posle rata, uništavanje lešina postalo je zaseban posao. Stoga ovi pogoni više nisu potpadali pod većinu pravila inspekcije vezane za proizvodnju mesa. Tako danas vidimo da ova delatnost uglavnom ima svoja pravila i van je "pogleda javnosti".

Da bismo uopšte mogli da počnemo da shvatamo ovu industriju, prvo moramo da pogledamo "sirovine" koje dolaze do pogona. Klanice su jedan od glavnih snabdevača sirovinom za prerađivačku industriju. Da bi se u klanicama sprečilo dalje korišćenje mesa neupotrebljivog za ljudsku upotrebu, vlada je donela zakone po kojima meso mora biti "promenjeno" pre nego sto će se poslati u preradjivački pogon. Lepa reč - "promenjeno", ali šta ona znači?

U osnovi, to znači da meso prvo mora biti na neki način "zatrovano" (kontaminirano) da bi se praktično načinilo nekorisnim za ljudsku upotrebu. Neke od supstanci koje se koriste da ispune ovaj zahtev su: karbolna kiselina, kreozot, lož-ulje, kerozin, citronela, itd.
Kada se ovakvim supstancama meso bukvalno natopi, spremno je da se pošalje na preradu u pogon.
Još jedan od glavnih izvora sirovog materijala su veterinarske ustanove.
Nisu samo (uginuli i eutanazirani, prim.prev.) psi i mačke dopremljeni u plastičnim kesama, već takodje i rakuni, oposumi, jeleni, lisice, zmije, itd.

Takodje ne treba zaboraviti prodavnice prehrambenih proizvoda, koje se nekako moraju osloboditi pokvarenog mesa koje više nije za prodaju, kao i masnoće, kostiju, itd..

Tako se unutar "preradjivačkih pogona" na podu nalaze velike naslage "sirovina" sačinjenih od mešavina celih lešina, delova životinja, plastičnih vreća, stiroporskih pakovanja, metalnih pločica, ogrlica ljubimaca - bilo šta i sve što se smatra "otpadom", ali pogodnim za reciklažu mesa.
"Preradjivanje" (u originalu "rendering") je proces kuvanja sirovog životinjskog materijala, da bi se odstranila voda i masti. Pogledajmo izbliza kako se ovo praktično radi.
Unutar pogona pronaći ćete čoveka sa maskom na licu koji upravlja mini-buldožerom, tovareći "sirovine" u 10 stopa duboku čeličnu nerdjajuću jamu. Na dnu ove jame ogroman nož za mlevenje počinje da se okreće. Ovo masu pretvara u manje, podesnije komade. Odatle se transportuje u drugi "mlin" za finije mlevenje.
Sada treba da shvatite da je ovo za njih posao kao i svaki drugi posao i da se troškovi trebaju smanjiti gde god je to moguće. Stoga, oni se ne maltretiraju i ne gube vreme da, na primer, uklone ogrlice protiv parazita sa ljubimaca, pesticidne pločice sa ušiju goveda, plastične vreće, ambalažu od stiropora, itd. itd. Sve je sirovina za mlevenje!
Samo ga gurnite buldožerom.
Ova masa se tada kuva jedan sat na 280 stepeni. Tokom procesa kuvanja na vrhu se stvara sloj žute masti ili loja koji se skida. Skuvano meso i kosti (zajedno sa ostalim materijalom, pesticidima, itd.) šalje se pod presu, kako bi se istisla preostala vlaga i masa usitnila u peskoviti puder. Pošto je "serija" obrađena, sve što preostane je žuta masnoća, "mesno" i koštano brašno. Ovaj neprekidni proces kuvanja se nastavlja, neprestano, 24 sata u danu, sedam dana u nedelji, izbacujući tone i tone proizvoda za prodaju.

U zavisnosti od sastojka koji preovladava u pojedinim partijama, proizvod tada postaje: junetina, piletina, jagnjetina, mesno brašno, živinsko brasno, riblje brašno, riblje ulje, žuta masnoća, loj, juneća masnoća, pileća masnoća, itd.
Nikada ne piše "pseće brašno", "mačje brašno", brašno od tvora, pacova, ili bilo koje "druge poslastice" koja se meša sa svakodnevnim količinama "sirovog materijala".
Iako ovaj proces efikasno uništava bilo koji od blagotvornih enzima, on ne uništava sodium phenobarbital u leševima eutanaziranih životinja. Mogućnost da se razgrade druge hemijske kontaminirajuće materije procesom kuvanja takođe je veoma sumnjivo. Možda bi, umesto sto ih zovemo pogonima za preradu mesa bilo bolje da ih nazovemo pogonima za reciklazu "toksičnih bioloških otpadaka".
Da li je potrebno da naglasimo ko su neki od najvećih potrošača ovih finalnih proizvoda? Pogodili ste - kompanije za proizvodnju hrane za pse. Osnovni izvor mesa i masnoća u industrijskoj hrani za pse dolaze iz ovih beskrajnih procesa "kuvanja".
Zastrašujući deo je da se milioni tona ove "obogaćene hrane" takodje razvoze na farme živine, goveda, svinja, fabrike hrane za ribu, itd. gde se meša sa ostalim sastojcima za hranu za životinje, koju će kasnije jesti ljudi.
U 1991.g USDA-Američko ministarstvo za poljoprivredu utvrdilo je da je
od 7.9 000 000 000 (milijardi) funti mesa iz ovih fabrika-kafilerija prerađeno u:
12 % za ishranu goveda
34 % za hranu za pse i mačke
34 % za hranu za živinu
20 % za hranu za svinje
Kaže se da je taj broj skočio intenzivno od tada.
Kasnije se u fabrikama hrana za pse "obogaćuje" njihovim sopstvenim sastojcima (zaštitnim sredstvima - prezervatima, bojom, sintetičkim vitaminima...)

Ko zaista zna šta se nalazi u vreći?
Jedan od najčešćih problema sa kojim se srećemo su misteriozne alergije.
Odgajivači prelaze sa jedne vrste hrane na drugu, sa junetine na jagnjetinu, sa žita na pirinač, itd. otkrivaju da su isfrustrirani i nemoćni da reše problem.
Stvari se mogu popraviti privremeno, a onda se ista stara stvar ponovo pojavi.
Promena sa jagnjetine na govedinu izgleda kao logična stvar koju treba pokušati,
ali kako uopšte možemo znati šta u vreći stvarno dobijamo?

Evo hipotetičkog primera šta bi se moglo naći u "jagnjetini" iz preradjivačkog pogona, a da se ipak zvanično može nazvati jagnjetinom.
Ako se u jami za kuvanje nadje 25% otpadaka od jagnjetine, pomešanih sa 20% junetine, 20% piletine, recimo 15% psećeg i mačijeg mesa, i recimo 20% različitog mesa leševa životinja ubijenih na drumovima, možemo reći da u toj partiji preovladava jagnjetina (u ovom slučaju ignorisaćemo procenat plastike, metala, stiropora, insekticida, itd. pošto je procenat suviše mali da bi uticao na označeni proces).
Sve dok prerađivački pogon ne napiše pogrešan procenat proteina, masnoća ili kalcijuma, itd, oni zvanično mogu da prodaju svoje proizvode vašoj omiljenoj fabrici hrane za pse kao "jagnjetinu". Usput bi trebalo spomenuti da masnoće prodate iz prerađivačke industrije nemaju sve životinjsko poreklo.
Zahvaljujući širenju fast-food restorana, skoro polovina "sirovog materijala" je upotrebljivana kuhinjska masnoća i prečišćeno ulje od prženja (posebna industrija).
Kada jednom shvatite od čega se zaista sastoji komercijalna hrana za pse, ne mozete biti iznenađeni kada saznate da se mnogi zdravstveni problemi koje srećemo kod naših ljubimaca mogu direktno prepisati nedostatku pravilne ishrane.
Da, imali smo moralnu obavezu da iznesemo ove podatke iako bi svi želeli da to i nije istina.

To se ne pravi tako, radili smo na faxu u predmetu "poznavanje i tehnologija stocne hrane"
Nemam knjigu, al cim izadje objasnicu sve!
Pa i 60% zitarica ide za hranu domacih zivotinja, pa mi jedemo pahuljice i ko zna sta sve ne!
A da, aditivi se dodaju u svu hranu, pa i ljudsku, i konzervansi isto, ali nisu sva ta sredstva uvek vestacka i stetna!
Kao npr. u kobasice, salame, pastete, dodaje se surutka u prahu koja nije stetna, stetno je to sto je ta surutka iz uvoza jer je nasi proizvodjaci bacaju, a EU je ima mnooogo!

Poslednja izmena:
Jel probao neko sa hranom iz Pet centra? Ona koju bas oni pakuju i dosta je jeftinija od drugih ali moja lara je prosto obozava, a probala sam sa sigurno 10 vrsta granula :)

Cisto da prokomentarisem cinjenicu,koju je izneo jedan clan foruma,da i mi ljudi isto jedemo "sve i svasta".Apsolutno tacno!Zaista jedemo sve i svasta.Koliko je sta stetno a koliko nije je vrlo diskutabilno.Stalno se govori o nekim dozvoljenim i nedozvoljenim vestackim bojama,pojacivacima ukusa,konzervansima,i sve u dozvoljenim kolicinama koje nemaju stetan uticaj na ljudski organizam.Setite se samo koliko je slucajeva neispravne hrane za nas odrasle nadjeno,pa cak i za bebe:poludeo::poludeo::poludeo:Cinjenica je da su neke najteze bolesti u ekspanziji (karcinom i dijabet).Stoji da je zagadjenje veliko,da ljudi zive stresno,hormonskim poremecajima se takodje dosta pripisuje ali koliki udeo i hrana ima u svemu tome?Rekla bih veliki.Isto je cini mi se i sa zivotinjama i njihovom ishranom ( i njihovim zdravljem).Nedavno mi je svracala drugarica koja je morala da uspava njenu Donu jer je imala tumore:sad2::sad2::sad2: Izvinjavam se sto sam malo skrenula od teme,ali cini mi se da su ove stvari vezano za granule,ishranu nasih ljubimaca i njihovo zdravlje mozda nazalost jako,jako povezane.:think:

Poslednja izmena:
Svojevremeno mi je neko kompetentan a u koga imam poverenja, savetovao da koristim granule u ishrani psa jer se one proizvode tako da se o svemu vodi računa... Koristim ih povremeno, kao što već rekoh, ali me i dalje zanima odgovor na pitanje od čega se one, u stvari, prave? Zna li neko?
(I pašteta se pravi od... bolje da ne znamo čega, pa je opet većina nas jede) :whistling:

За паштету је мој деда причао (у шали, наравно) како су од тих отпадака приликом обраде меса, месари сажаљиво гледали у све оно што су одбацивали, па говорили: "Па, штета да се баци ово...", "Па, штета да се баци оно..." и тако су све то самлели и по оном "па, штета" назвали производ - паштета. :)

Видим да си из ЗР-а... Шта мислиш о оној храни за псе што се продаје у Матијевићевим месарама, ако си видела? Пакована је у цреву, у облику саламе, и килограм је око 70дин, ако се не варам...

А сад сте ме забринули око тих гранула... Имам пса од 9,5 година и мачку. Пса последњих годину дана готово искључиво храним гранулама (и то оним јефтинијим), а по њој примећујем да је јача, живахнија и са лепшом длаком него што је била пре него што сам ја почео да је храним. Првих годину дана сам равномерно комбиновао грануле са "папазјанијом" коју сам ја правио (наквашен хлеб, паштета из црева, кувано или сирово јаје, уз додатак кукурузног брашна / пиринча / кромпира, како кад), док сада 4-5 пута недељно добија искључиво грануле.

Ovo me podsetilo na price iz teretane i prepricavanje clanova istih,koji nemaju strpljenja da obim misica prirodno uz pomoc tereta povecaju nego se kljukaju svim i svacim (neki se cak i bockaju).Za par meseci postignu nesto sto bi prosecan clan teretane postigao tek za par godina!Kazu sve je prirodno,svaki preparat neskodljiv,a za par meseci narastose k'o od kvasca!Opet ispade da skrecem sa teme ali je i ovo povezano-sta je ustvari dodato u sastav granula kada i one imaju tako brz ucinak na oporavak dlake,koze,povecanja misicne mase?A cinjenica ja da se prave od otpadaka (kojih?nikako da utvrdimo...da li cemo ikada... :think:) pa kako je moguce da su ti otpatci tako hranljivi,da ne kazem zdravi za zivotinje?Pa po toj logici mi ljudi bi onda samo trebali da jedemo pastetu...:think:

Poslednja izmena:
Не, није у питању никакав брз опоравак, него (по мом мишљењу) побољшање квалитета исхране... а и количине. Није она била у лошем стању, него сада као да је у нешто бољем, а иапк ево већ је ушла у 10-ту годину. То сам приметио тек после неколико месеци и у питању је благо побољшање, а не драстично. Добро, пре тога је била храњена само остацима наше хране, а тиме често није била одушевљена.

Back