ISHRANA

jao i meni pricaju za to sirenje creva...kao mi smo ga prezderavali pre i sad mu se rasirila creva i gotovo....
ma i dzipsi jede isto toliko(i naravno,sta iskamci sa strane),isto ima od 25-30kg isto je vizljast i nista mu ne fali!!!!
nemoj se cimas,puno se trosi,brz metabolizam i to ti je to!!!

Zdarvo,
Juče sam htela da kupim te AD kapi i apotekarka mi rekla da imaju samo one u uljanom rastvoru...e sad, da li su to te ili ima još neke druge? Nisam ih uzela nisam znal ašta da kažem....a i ona nije bila baš raspoložena da pomogne.
A kupila sam kalcijum i multivitamin tablete...al kuca neće da ih pojede, i kad ih stavim u hranu izbaci ih. Ima li možda nekih tabletica sa nekim ukusom? Inače jedino da je kljukam kao guskicu a to mi je suviše glupavo. Onda mi je bolje ona vitaminska inekcija što je vilus preporučila.

Ja AD kapi kupujem u nekoj radnji za zivotinje, znaci da i u takvim radnjama imaju da se kupe.
Kapi mesam sa onim sirupom sto mu dajem, pikovit, on je sladak pa on sve to olize.
Kada mi nestane sirup, ja razbijem jaje i pomesam ga sa kapima, to takodje polize.
Sto se tice kalcijuma, dam mu kada je gladan, posle jela ga bas boli uvo da jede one tablete.
Ako bas nece da uzima kalcijum uzmi neki parizer, sunku ili suvo meso, pa ga ipak iscimaj da pojede.
Ipak mislim da ce poceti da uzima tablete i bez tih metoda, posle par dana, dok dobije rutinu.

Uzimajte svakako uljane AD kapi, vitamini A i D su liposolubilni (rastvaraju se u ulju) pa se tako smanjuje mogucnost da se predoziraju a trovanja su... pa recimo da ne zelite da znate. Vilus preporucuje VITOLIGAM a ja je podrzavam, apsolutno je fantastican. Zozi, tebi za tvoju pufnicu ne treba nesto puno kalcijuma da ne bi prerasla sto bi bilo lose s obzirom da planiras i bebe kad dodje vreme, eventualno joj daj pomalo mleka ili jogurta.

Ovo vam pisem i kao taze mama i kao vet. tehnicar i kao vlasnik 13-togodisnjeg psa, cisto ako neko sumnja u mene.

Ja htela da pitam baš to u vezi količine granula...
Nekad stvarno ne stignem da pripremim hranu za Donu, pa joj dajem i granule. Probali smo više vrsta, uglavnom jede sve i nisam primetila da pravi neku razliku (s tim što joj ih potapam u vodi - pročitala u nekom "Zov"-u da tako treba), ali ja imam utisak da joj je malo to koliko je propisano, odnosno da ostaje gladna?
I šta onda radite?
Dajete im veću količinu ili ne?

pa ja dajem vecu kolicinu ili dobije nesto sto voli pored toga, jabuku, parce hleba. ali i mom je malo tih 250 propisanih grama, njemu prija oko 400g...
ma znas sta nije debeo, kakva prosirena creva... i ja jedem koliko i kad hocu, nek jedu mukice ako nemaju problema sa kg... ja mislim da ima brz metabolizam... zasto da ga morim gladju, pocece da jede opet sta nadje po ulici...

Alal koliko Gile ima kg? Lada ima 16 kg i ako je hranim granulama dobije 300 g dnevno.

smeh je u pravu, svake granule u zavisnosti od "jacine" hrane imaju odredjenu kolicinu koja se daje psu, opet u zavisnosti od kilaze psa. gile ima odokativno 25-30kg. treba da ga izmerim zbog drontala, inace je to slobodna procena 2 veta( ne znam sta im je tesko da ga stave na vagu...)

Po meni je ceo koncept sa tacnim merama koje pas treba da pojede malo nelogican.
Juce sam gledao neko takmicenje u brzom jedenju hot dogova. Takmicari su bili extra debeli Amerikanac i mrsavi Japanac, ovaj drugi je bio kao glista. Pobedio je Japanac.
Ono sto hocu da kazem je da jedu istu kolicinu hrane, a jedan je veliki i debeo, a drugi mrsav.
Svaki pas iste rase ne mora da ima isti metabolizam. Nekom treba vise, nekom manje hrane, a treba i aktivnost psa uzeti u obzir.
Moj savet je da psu dajete granula koliko moze da pojede sve dok to ne utice na normalan izgled njegove linije.

Hrana od koje se pas dobro razvija, ima dobru dlaku, zdravu kozu, zdrav zeludac ...
Mislim da je nemoguce da crkotine macaka i pasa ovako uticu na vaseg psa. Pre bih rekao da su te hrane najbolje izbalansirane namirnice koje su potrebne vasem psu.
Problem moze da predstavlja cena dobre suve hrane kao i to da pas nece da je jede, sto je kod mog slucaj.

@silorad

Kao sto rekoh nije mi zelja nista da nametnem, svako hrani svog ljubimca kako misli da treba. Teme kao sto su dehidrat vs barf su uvek zucne bas iz razloga jer su pojedinci iskljucivi i kategoricni u svojim uverenjima, i zato se ne bih upustala u dalju raspravu. Postavila sam cisto informativno. :)

Ja mojim kerovima dajem samo ono što i ja jedem....bareno povrće, a pošto sam ja vegeterijanac, njima dodam naravno i kuvano meso.
Ni ja baš ne mogu da verujem u to da se u tim granulama nalazi čista jagnjetina!, ili teletina....mislim alo, pa meso je mnogo skuplje, a em što ovde kod nas i nisu neke inspekcije ni za ljudske namirnice, a kamoli tek da se pseća hrana kontroliše.
Mislim čak da se koncentrat za stoku, krave, svinje, piliće...pravi na isti ili sličan način, i da su tako nastale upravo lude krave, i sve one boleštine koje danas napadaju piliće i drugu stoku, a kojih pre nije bilo.
Ko zna šta su njima davali....kad su "poludeli"....

Nisam ja iskljuciv, samo kazem da ako padnes sa desetog sprata pogines, ako se dobro razvijas i organizam ti dobro funkcionise, onda jedes kvalitetnu hranu.
Ako nisi za raspravu nisi trebala da reagujes na moje misljenje, jer si reagovala tako da onda i ja moram da odgovorim, a verovatno ces sada i ti opet itd.

Ti to meni?
Pardon nije otišla druga poruka...
Dajem ja njima i granule, ali jako malo, valda se naviknu na kuvanu hranu.
A to je bilo neko moje razmišljanje.
Mnogi hrane životinje sa time, i ne fali im hvala Bogu vala ništa....
Ajde neću na tvoje komentare više reagovati....kad ti smeta

Ja mojim kerovima dajem samo ono što i ja jedem....bareno povrće, a pošto sam ja vegeterijanac, njima dodam naravno i kuvano meso.
Ni ja baš ne mogu da verujem u to da se u tim granulama nalazi čista jagnjetina!, ili teletina....mislim alo, pa meso je mnogo skuplje, a em što ovde kod nas i nisu neke inspekcije ni za ljudske namirnice, a kamoli tek da se pseća hrana kontroliše.
Mislim čak da se koncentrat za stoku, krave, svinje, piliće...pravi na isti ili sličan način, i da su tako nastale upravo lude krave, i sve one boleštine koje danas napadaju piliće i drugu stoku, a kojih pre nije bilo.
Ko zna šta su njima davali....kad su "poludeli"....

Prilikom hranjenja pasa iskljucivo domacom hranom mora se davati puno razlicitih vitamina i minerala,sto samo opterecuje stomak psa a cesto ga organizam ni ne iskoristi.
Niko ni ne misli da u granulama ima cistog mesa,lepo je napisano na svakom pakovanju sta sve sadrze granule. To sto ovde nema inspekcija,ne znaci da ovde stize samo odpad. Vecina hrana u nasim radnjama za ljubimce potice iz zemalja EU koji mnogo vode racuna o zivotinjama.

Odredjeno povrce moze psu da nanese vise stete,od nekog pas moze i da ugine.

Ma ne to, sam odgovorio Sari, a ni njeno mislljenje mi ne smeta, samo mislim da sto se tice proverenih marki hrana, te marke daju odredjene rezultate, koji su dobri. To je to.
Kada kupim Reebok patike i puknu za dva meseca, onda verujem u price da kod nas stize krs roba.
Kada cujem da je dobra suva hrana pravljena od crklih macaka, onda ne verujem, znam za dobre rezultate te hrane.

Znam....ali imam kera 17 godina koji nikad nije okusio granule...možda par puta u životu kad se "eto slučajno desi" da dobije neku poslasticu. Tako da nisam imala neko loše iskustvo sa "domaćom" hranom.
Nekako ni ja baš ne volim da jedem stvari za koje ne znam šta je unutra.
Živela sam dosta i po inostranstvu...i tamo su gazde kućnih ljubimaca vodile rat sa prozvođačima hrane. Sad je sigurno bolje, ali dok to kod nas ne bude tako treba će još par godina.
I ja dajem granule kad joj se prohte (drugom štenetu što sam nedavno uzela), ali ne sviđa mi se to...a ni njoj baš.

A verujem da ima kvalitetne hrane za životinje. Samo što treba znati koju uzeti.
Mnogi tvrde (bar tako reklame kažu) da je čisto meso u njihovom proizvodu....ma daj, njima baš i ne verujem.
Pogotovo one vrste za kojima je moj pas lud....ko da je drogiran pa samo nju hoće-to me nekako plaši. Tripujem se da stavljaju neke ukuse il šta već...kao nama u čips...

Back