ISHRANA

Bravo :super:, neki ljudi uopse ne citaju postove.A lepo sam rekao da je eukanuba za pse velikih rasa, a s obzirom da sam u ranijim postovima rekao da moj pas ima 2,5 meseca podrazumeva se da jede junior hranu ZA VELIKE RASE :dontunderstand: citajte postove :rtfm:

@ Treba mi vase misljenje po pitanju ribe. Rekli su mi skusa i girice. Da li cu da pogresim ako kupim 2-3 vrste ribe spremim, ocistim od kostiju i dam mu da klopa

Hvala

Ja sam napravila nenamernu zbrku sa tvojim postom, ali sam se odmah izvinula i ispravila, dakle da TheLastDon ČITA SVE POSTOVE , primetio bi :roll:

Nalazim se u nedoumici mleko u ishrani psa da ili ne?I imam jedno pitanje zašto ona moja koza od psa brsti travu? Čula sam nekoliko teorija o tome i pitam se koja je prava.

Mleko oprezno i na prve naznake proliva ukinuti! Mozda bi jogurt, kisela pavlaka... bili bolje resenje. Sto se tice trave, pas ima u zelucu nesto sto ga muci i zeli to da izbaci. Ako malo bolje obratis paznju, videces da brsti samo odredjene travke, uglavnom listove popinog praseta. Oni imaju ostre ivice i pomazu mehanicki da lakse povrati ili iskaki ono sto ga muci, isto kao kad mi jedemo ovsene pahuljice. Mozda bi pomoglo da mu promenis nacin ishrane. Procitaj malo o tome na ovoj temi.

Mleko oprezno i na prve naznake proliva ukinuti! Mozda bi jogurt, kisela pavlaka... bili bolje resenje. Sto se tice trave, pas ima u zelucu nesto sto ga muci i zeli to da izbaci. Ako malo bolje obratis paznju, videces da brsti samo odredjene travke, uglavnom listove popinog praseta. Oni imaju ostre ivice i pomazu mehanicki da lakse povrati ili iskaki ono sto ga muci, isto kao kad mi jedemo ovsene pahuljice. Mozda bi pomoglo da mu promenis nacin ishrane. Procitaj malo o tome na ovoj temi.

Moracu da te ispravim u vezi trave.
Dakle psi ne jedu travu zato sto ih muci stomak,vec je ona sastavni deo njihove ishrane. Psi nemaju enzime za varenje mesa i uzimaju ga iz trave.

Pas mora da jede travu da ne bi imao problema sa stomakom.

Znači ne bih trebala da budem zabrinuta zbog Ladine (Belkine :mrgreen:) velike ispaše.

Što se tiče mleka ne dajem joj ga često bazirala sam pre svega na jogurt.Povremeno joj dam jer sam zaključila da ga voli (skakanje i pokušaj napada tetrapaka :mrgreen:)

Inače devojke hvala vam za informacije. :)

Moracu da te ispravim u vezi trave.
Dakle psi ne jedu travu zato sto ih muci stomak,vec je ona sastavni deo njihove ishrane. Psi nemaju enzime za varenje mesa i uzimaju ga iz trave.

Pas mora da jede travu da ne bi imao problema sa stomakom.

Znaci, trebaju im i enzimi pored celuloze? Primetila sam da moja matora baraba narocito revnosno pase kad ga boli stomak ali, kad malo bolje raazmislim, stalno to pomalo radi. STvasta covek nauci!

zanima me da li neko zna koliko je dzigerica stetna za macu, zato sto je moja macka obozava i ne znam kako da je odviknem od nje

Imas temu o ishrani, sigurna sam da je i ta problematika obradjena. Moze da se desi da dobije proliv od preterane kolicine a sto se tice "skidanja", pokusaj polako-tako smo mi sa Pedigree granulama.

hvala mm :)
znam sve o prelasku,gasha je jos uvek jako fleksibilan kada je hrana u pitanju,uglavnom mu dajem royal canin i jos jednu vrstu granula(pro plan,eukanubu,i sada sam probala bento kronen)...i znam za onaj odnos 2/3 stare i 1/3 nove hrane...uvece dobije i jedan obrok kuvanog pirinca,sargarepe i piletine,ili ribe ili neki soso ili pastetu...

Oko pedeset razlicitih hranljivih sastojaka se smatra neophodnim za psa u njegovoj svakodnevnoj ishrani a procena njihovog kvaliteta je zasnovana na brzini razlaganja u organizmu.
Proteini (meso, riba, jaja), vlakna (zeleno povrce), masti (biljne i životinjske), minerali, i vitamini moraju biti ukljuceni, a njihova kolicina se odnosi na sledece:

Velicina (ocigledno, pas težine 2 kg nece imati istu dijetu kao pas težine 80 kg).
Fiziološka kondicija (zahtevi ishrane su uslovljeni razvojem, fizickom aktivnošcu, starošcu, te da le je kuja gravidna ili prehranjuje štence).
Zdravlje (u mnogo slucajeva, ishrana je postala glavno sredstvo u tretmanu oboljenja).

Voda - najvažnija od svih
Može se pomisliti vodu nije potrebno navoditi ali važno je da se ne zaboravi da organizam može podneti nedelje gladovanja ali ne i više od tri dana bez vode.
Pas može preživeti ako izgubi svu masnoci i polovinu ukupne kolicine proteina ale ne i 10% vode. Iz ovog,a lako je zakljuciti da je voda najvažniji sastojak u ishrani.
Dnevno, u proseku, psu je potrebno 60 ml ove tecnosti po kilogramu telesne težine.

Proteini - graditelji tela
Proteini grade mišicno tkivo, pomažu u razvoju nervnog i koštanog sistema, itd. Postoje razlike u njihovoj prehrambenoj vrednosti. U "korisne" proteine se ubrajaju oni koji dolaze iz crvenog i belog mesa, ribe i jaja. "Loši" proteini se nalaze u vezivnom tkivu i u organizmu psa prolaze nesvareni i neiskorišteni.
Hraneci psa najkvalitenijim proteinima (koji se absorbuju u organizmu u obliku amino kiselina) nije garancija da ce oni biti iskorišteni u metabolizmu. Za uspešnu sintezu vlastitih proteina, psecem organizmu su potrebne esencijalne amino kiseline.

Masti - obezbeduju energiju u obliku kalorija
Glavna, ali ne i jedina, uloga masti u organizmu je da obezbede neophodnu energiju. Digestija masti kod psa je na vecem nivou nego kod coveka što ne znaci da je njihovo konzumiranje neograniceno. Prisustvo masnoce u obroku psa znatno pojacava apetit što može dovesti do prejedanja tako da u ovom slucaju velicina obroka mora biti pažljivo kontrolisana.
Iako psi mogu podneti visok nivo masnoce u njihovom obroku ipak je potrebno da se on limitira onima koji zahtevaju dosta kalorija a to su visokoaktivni psi te ženke u laktaciji.

Esencijalne masne kiseline
Pas nije u stanju da ih sam stvori vec se one moraju uneti u organizam putem ishrane (odatle i naziv esencijalne). Postoje dve bitne vrste esencijalnih masnih kiselina (nazvane još i polinezasicene):

- "omega-6", zastupljene više u biljnim nego u uljima životinjskog porekla (izuzev peradi). Nedostatak ove vrste masnih kiselina izaziva suhu kožu, alopeciju (gubitak dlake) i slabu odlakanost. This is one of the main nutrients for a beautiful coat.
- "omega-3", zastupljena uglavnom u ribljim uljima, igra važnu ulogu u ocuvanju celijskih membrana i u funkciji nervnog i imunog sistema. Ove masne kiseline se koriste u tretmanu mnogih uzrocnika iritacije kože zbog svojih oksigenizirajucih svojstava (pospešuju tok oksigena i ucestvuju u oblikovanju crvenih krvnih zrnca.

Bez obzira na tip, sve esencijalne masne kiseline su nestabilne. Njihovom razgradnjom hrana postaje manje ukusna te utice na razlicite fiziološke poremecaje kao što su digestivna intolerancija, oslabljen rad pankreasa, oštecenja jetre, itd. U komercijaloj hrani, kao prevencija razgradnje esencijalnih masnih kiselina dodaju se antioksidanti. Ukoliko se pas hrani domacom kuhinjom najbolje je ne davati psu iskuhane masnoce.

Karbohidrati
Sastojci su meterije biljaka, gotovo nezastupljeni u hrani životinjskog porekla. Osnovne jedinice su jednostavni šeceri od kojih je najzastupljenija glukoza, primarna komponenta skroba i celuloze. Drugi karbohidrati, kao što su pektini, su mnogo kompleksnije molekule koje sadrže uronsku kiselinu nastalu oksidiranjem jednostavnih šecera. Skrob i šeceri mogu biti svareni i asimilirani organizmom psa dok drugi ugljeni hidrati (npr. celuloza) stimulišu i regulišu promet materije u intestinalnom sistemu. Psi imaju metabolicku potrebu za glukozom, koja je primarni izvor enrgije odredenih organa, ukljucujuci mozak, te sastavni element izgradnje mnogih organskih molekula. S druge strane treba spomenuti da psi, kao i nekolicina drugih životinjsikih vrsta, imaju jednu bitnu razliku: njihov organizam održava glikemiju (nivo glukoze u krvi) bez karbohidrata u ishrani. Oni koriste odredene amino kiseline iz proteina u sintezi glukoze. Iz ovog razloga, psi nisu pod rizikom nedostatka glukoze.

krob
Skrob je kompleks polimera glukoze u granularnoj formi ciji oblik zavisi od botanickog porekla. Organizam psa koristi amilaze, enzime pankreasa, u varenju skroba. Stepen svarljivosti se znatno pojacava kuhanjem koje želatinizira skrob. Sastojak krompira, riže, kukuruza, te zrna žitarica, skrob služi kao brz izvor energije prethodno dobro iskuhan. Riža pripremljena u domacoj kuhinji treba da bude lepljiva da bi se osigurala njena svarljivost i sprecila dijareja.

Biljna vlakna
Iako organizam psa nije u stanju da ih asimilira, neophodan su sastojak pravilne ishrane. U ova vlakna se ubrajaju svi karbohidrati koji prolaze nesvareni kroz tanko crevo: celuloza, hemoceluloza, lignin, pekticna materija, itd, te neki od proteina kao na primer keratin.
Glavna funkcija u organizmu je regulacija aktivnosti digestivnog trakta te stvaranje substrata za intestinalnu floru. Svaka nagla promena u izvoru ovih dijetnih vlakana može prouzrokovati privremeni poremecaj sa pratecom nekontrolisanom fermentaciom, flatulenciom i dijarejom. Iako je ovaj sastojak neophodan u zdravoj ishrani postoje i odredeni negativni aspekti:

umanjena digestija
u kombinaciji sa kompleksnim substancama poznatim kao fitati, umanjena je dostupnost odredenih minerala za vreme digestije.
Nivo ovih dijetalnih vlakana je potrebno pojacati u ishrani pasa sa umanjenom aktivnošcu i uvecanom gojaznošcu. U oba slucaja, osnovni cilj je smanjenje asimilacije hrane i stvaranje stepena rastvorljivosti (koji ne prelazi bolusni volumen).

Vitamini
Vitamini ukljucuju širok spektar organskih substanci. Dovoljan je nedostatak samo jednog od njih i organizam ce pokazati klinicke simptome koji mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja. Dnevne potrebe svakog od vitamina u ishrani pasa izražavaju se u miligramima ili cak u mikrogramima.
U hrani su predstavljeni kao liposolubilni (rastvorljivi u mastima) i hidrosolubilni (rastvorljivi u vodi). Organizam psa zahteva 13 razlicitih vitamina od kojih svaki igra specificnu ulogu (ili uloge) pocev od obezbedivanja dobrog vida, preko pravilnog rasta, do održavanja krvnih sudova i nervnog tkiva. Važno je napomenuti da višak odredenih vitamina (narocito A i D) u ishrani psa može biti opasan. S druge strane, u primeru vitamina E, velike kolicine imaju lekovit i preventivan efekt na celijske membrane i znakovi hipervitaminoze nisu registrovani kod pasa. Stoga, kolicine ovog vitamina iznad fiziloških potreba organizma psa mogu povecati kvalitet specificne hrane. Na kraju, vlasnici pasa bi trebali da zapamte da je pivski kvasac bogat prirodni izvor vitamina iz B kompleksa koji su od velike pomoci u poboljšanju izgleda dlake.

Minerali
Minerali cine malu proporciju u težini psa ali svaki od njih igra važnu ulogu. Iz ovog razloga, kolicina minerala u obroku psa mora biti vrlo pažljivo kontrolisana. Zatim, minerali mogu da reaguju izmedu sebe u vreme digestije i metabolizma. Iz tog razloga, neophodno je osigurati da je svaki od njih prisutan u odgovarajucem omeru. Sa tacke ishrane, minerali se dele u dve osnovne grupe:

- Makronutrienti, gde je neophodna dnevna kolicina za psa standardne velicine izražena u gramima; ukljucujuci kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, i hlorid
- Minerali u tragovima, gde se neophodna kolicina izražava u miligramima (ili manje); ukljucujuci željezo, baker, mangan, cink, jod, selenijum, flor, kobalt, molibden.

Zasnovano na kolicini, kalcijum i fosfor spadaju u najvažnije. Koriste se u izgradnji kostura i imaju važnu ulogu u metabolizmu; na primer, fosfor je ukljucen u transfer energije unutar celije. U nedostatku ovog minerala, organizam može da crpi dodatne kolicine iz koštanog tkiva koje predstavlja veliku rezervu. Ovo objašnjava oboljenja koštanog tkiva koja se javljaju kada je ravnoteža kalcijum i fosfora poremecena. Magnezijum je takode ukljucen u metabolizam kostiju, ali još važnije, zajedno sa kalijumom, neophodan je ze mnoge hemijske reakcije u meducelijskoj tecnosti.

Uopšteno, minerali u tragovima ne samo da su neophodni u produkciji crvenih krvnih zrnaca nego i u transportu oksigena, ocuvanju i pigmentaciji kože, sintezi hormona tiroidne žlezde, itd.

Back