ISHRANA

Читам ваше полемике око исхране на теми "Све о мацама", па ме сад занима:

да ли је храна Kitekat, зелено паковање, гранулирана храна и храна у конзерви штетна за маце? Гранулирана храна није шарена, браон је боје. То за штетност шарене хране је потврдио и наш ветеринар. После поста од mimi`s mom, дефинитивно смо дигли руке од Whishas хране, и мени је било чудно како би се моја мачка избезумила кад би добила ту храну, очито јесте "навлакуша" у питању. Па смо прешли на kitekat. Јел има неко још неку препоруку за храну у конзерви осим ове?

Joj, Mili, ne znam iskreno ni za Kitekat, sama cinjenica da je ima po supermarketima... Mozda je ipak bolje da uzmete granule pa da ih potapate, ipak je Mazona suvise dragocena. Ne znam cak ni ko sve pakuje i konzerve, ipak bih se pre opredelila za neku renomiranu firmu-znas ono sa cenom i kvalitetom... Mi uglavnom ovoj mojoj matoroj barabi potapamo granule u supicu, posto i on i moja Milica vole domace supice, samo ponekad mu damo Pedigree sosic sa granulama. Znas sta se njemu jako svidelo (stidim se da priznam)? One macije pastetice "Dein Bestes" iz DM, one sa oznakom "hausmarke". Ima ih u 3 varijante, sa omega-3 masnim kiselinama, sa morskim algama i ne secam se koja je treca. Tu opet naglasavam svoju skoro pa germanofiliju kad su u pitanju raznorazne varijante za kucne ljubimce, i oprema, i hrana i sve ostalo. (Znas da su kod njih jaki "Zeleni", da puno polazu na negu svojih i zastitu divljih zivotinja i sve ostalo sto uz to ide-na kraju krajeva, prvi su zabranili kupiranje! Odoooh! Totalno offtoppic ali svrsishodno. Bar mi se cini. Necu da skracujem.) Kad smo kod Nemaca, probaj da nabavis Meracat granule, BG ti je samo preko mosta a svi ih hvale. A sto se tice Hill's i Eukanube, samo zamisli Mazonu u nekom kavezu prikljucenu na razne aparate... I ovo je offtoppic.

nisam nikada cula za te Meracat granule,ali vidim da ih ti spominjes,pokusacu bas da ih nadjem u nekom petshopu...sada si i mene bacila u razmisljanje oko tih sosica i pastetica i konzervirane hrane :s...ja to gashi dajem u malim kolicinama jer ih jako voli,ali mu uglavnom mesam sa mesom i povrcem...ne znam je li i ta konzervirana hrana moze da bude toliko stetna kao nekvalitetne granule :S

nisam nikada cula za te Meracat granule,ali vidim da ih ti spominjes,pokusacu bas da ih nadjem u nekom petshopu...sada si i mene bacila u razmisljanje oko tih sosica i pastetica i konzervirane hrane :s...ja to gashi dajem u malim kolicinama jer ih jako voli,ali mu uglavnom mesam sa mesom i povrcem...ne znam je li i ta konzervirana hrana moze da bude toliko stetna kao nekvalitetne granule :S

Pogledaj koju stranu unazad, neko je dao tacne adrese pet sopova u kojima ima Meradog granula, trebalo bi da imaju i za mace. Ja sam svih 5 komada u KV obisla, nisam ih nasla ali u BG bi trebalo da ih ima.

Хвала, Мими, послушаћу те, буди сигурна! Невероватно онда какве све отрове пуштају у оптицај за ихрану љубимаца, то би требало сакционисати, а не овако ... или да се стави етикета да љубимца храниш том храном на своју одговорност, нешто у фазону што пише на паклицама свих цигарета да дуван убија и да је штетан по околину. Грехота према свима нама који смо неупућени у састав све те готове хране за животиње.

Gledam danas Kliniku-vet i cujem da malim psima treba taurin. Ipak imaju slicniji metabolizam kao macke nego veliki psi. A sokirala sam se pre neki dan kad sam na kesi nase nove hrane, Profiluma, procitala da ima taurina. I skloni su problemima sa urinarnim traktom, zubima... Znaci, definitivno je bolja za njih hrana za mace nego ona za velike pse. Naravno, to ne znaci da je Whiskas bolja od RC medium, pricam o hrani pribliznog kvaliteta, tipa RCvs.RC ili Whiskas vs. Pedigree.

Samo da kazem jednu stvar...macke su ISKLJUCIVO mesojedi,a oni u njihovu hranu trpaju povrce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
toliko o prirodnoj ishrani

Sta vise reci osim da sam svojevremeno u Whiskas sosicima nalazila prava pravcata zrna graska (mislim, :shock:) koji je mahunarka i kao takav nadima i pse i narocito mace. Hajde, sargarepicu jos nekako i da razume covek.

Jesam li podelila sa vama "divnu" vest sta moj dragi ljubimac voli da jede? RC mini adult, po ceni od 480 dinara po kg, da je veci, ne bi mi se isplatilo, ovako "cuti i plivaj, daleko je Amerika"! Bar ne jede Pedigree yunior, samo je jos njih hteo.

Zdravo,
Pročitala sam sve što je napisano o ishrani ovde...ali nisam pametna što se tiče tih vitamina i minerala.
Imam malu kucu (4meseca) i hranim je raznovrsno, a u prilog mi ide još to što voli sve da jede (šargarepe, brokoli, jabuke...).
Zanima me da li joj moram davati kalcijum tabletice i veštačke minerale (moj je pas za pratnju). A ako da koje mi preporučujete i gde ih mogu nabaviti.
Pročitala sam ovde negde da se kucama mogu davati AD kapi predviđene za decu. Al drugarica, koja sada ima bebu je opet čula da nisu nešto dobre te kapi pa je ona prestala da ih daje malome i prešla na nešto drugo.
Ne bi da cimam svog veterinara za svaku "glupost"....pa ako neko nešto o tome (vitamini i minerali) zna biću zahvalna!!
A da... i spominjao se neki Pikovit sirup? Šta je to?

Natural Pet Super Daily - to sam našla na netu i to je dodatak za kerove, kao multivitamini i minerali.
Ali toga ima u Nemačkoj...ne znam šta smem da koristim od preparata ovde kod nas, koji valjaju i ne škode.

Zdravo,
Pročitala sam sve što je napisano o ishrani ovde...ali nisam pametna što se tiče tih vitamina i minerala.
Imam malu kucu (4meseca) i hranim je raznovrsno, a u prilog mi ide još to što voli sve da jede (šargarepe, brokoli, jabuke...).
Zanima me da li joj moram davati kalcijum tabletice i veštačke minerale (moj je pas za pratnju). A ako da koje mi preporučujete i gde ih mogu nabaviti.
Pročitala sam ovde negde da se kucama mogu davati AD kapi predviđene za decu. Al drugarica, koja sada ima bebu je opet čula da nisu nešto dobre te kapi pa je ona prestala da ih daje malome i prešla na nešto drugo.
Ne bi da cimam svog veterinara za svaku "glupost"....pa ako neko nešto o tome (vitamini i minerali) zna biću zahvalna!!
A da... i spominjao se neki Pikovit sirup? Šta je to?

Sto se vitamina i minerala tice,po mom misljenju je najbolji vitoligan,daje se putem inekcije na svaka 3 meseca. Kalcijum bi trebala da dajes psu,bez obzira koje je rase. A pikovit ti je vitaminski sirup za decu i ima ga u svim apotekama,mada ne znam koliko je dobar jer deca i psi imaju razlicite potrebe.

Mogu li da kuci dajem laneno ulje? Je l to sadrži te omega-6 kiseline?
Ima kao i neki prah od ajkulinih kostiju- dobro je za zglobove. Je l moram i ja tako nešto da dajem svojoj kuci, s obzirom da je mala i da je samo pas za pratnju ...hoću reći-kod Doga i većih kerova je dodatak kalcijuma obavezan, a kod manjih?

Pa da, toga se i ja plašim-mislim da dajem neke vitamine koji su predviđeni ustvari za nas ljude.
Vitoligan - to kod veterinara? Svaka čast ako sama daješ, ja ne znam baš bi l smela i da mogu...
A ovako neki vitamini u obliku tabletica?
E a Vitoligan to je vitaminski koktel? A šta bi sa mineralima? Je l' daješ kucama možda minerale u obliku praha - pomešaš sa hranom..il tako nešto?

Zna li neko da li ovo valja -
Veterinarski zavod Zemun nudi sledeće

Naziv: DOGOVIT TABLETE
Vitaminsko-mineralni dodatak za pse, mačke i krznašice.

Sastav: 1 tableta sadrži:

vitamin A 3.000 i.j.
vitamin D3 300 i.j.
vitamin E 37 i.j.
gvožđe 2 mg
bakar 0,2 mg
mangan 2 mg
cink 1 mg
kobalt 60 μg
jod 60 μg
selen 1,8 mg

Aplikacija i doze: psi do 10 kg telesne mase
1 tableta

psi preko 10 kg telesne mase
2 tablete

mačke, krznašice
1/2 do 2 tablete

Za dopunsku ishranu kod bolesnih, rekonvalescentnih životinja, skotnih životinja i dojilja
2 tablete

Tablete dati jednom dnevno pre jela cele ili smrvljene i pomešane sa hranom.

Način čuvanja: Na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Način izdavanja: Izdaje se bez recepta.

Rok upotrebe: 18 meseci.

Pakovanje: 60 tableta.

Važne informacije: Za održavanje zdravlja i vitalnosti, kao pomoć mladim životinjama u porastu, za održavanje ravnoteže u dnevnim potrebama u vitaminima i mineralima, kao pojačanje kod skotnih životinja i životinja koje doje, kod deficitarne ishrane u vitaminima i mineralima, za skraćivanje rekonvalescencije posle operacije ili preležanih bolesti, za sprečavanje opadanja dlake i stvaranja peruti i dr.

Sorry ako smaram sa tim mineralima.

Па слободно капни у храну ако си сигурна да ће све да поједе и то на горњи део те хране где ћеш бити сигурна да ће сигурно појести.

Ja mom keru dajem 4 mililitra AD kapi plus pikovit sirup, i to tri kasike (ona kasika sto se dobije u pakovanju sirupa), a uvece mu pre ishrane dam tabletu C vitamina od 500 miligrama.
To mu je to od vitamina, a dajem mu jos i kalcijum, i sa ovim glupostima cu da ga forsiram do godine dana starosti.

jedno pitanje:

gile jede granule sa povremenim osvezavanjm ishrane kuvanim jelom. kao mali je bio na rc pa meradog, pa smo sad zakljucili da je najbolje da mu menjamo s vremena na vreme rc,meradog,bento kronen jer mu tako ne dosade granule i jede ih suve, ponekad prelivene sosicima.

e sad gde je problem. meradog i bento kronen za odrasle velike pse se daje oko 260g za psa od 25-30kg. videli ste giletove sklikice. sav je vizljast a jede ko sumanut i ako mu damo samo 250g za ceo dan njemu je to malo(2x po 130g). mislim krenuce da usisava sve napolju ako mu samo toliko dam. a na to mi zena u radnji kaze da smo mu prosirili creva??? kako bre kad je on mrsa? ocigledno ima brz metabolizam. sta vi mislite? njemu prija oko 400g dnevno...

Back