ISHRANA

Da, baš nema veterinara u poslednje vreme, mimi`s mom, tvoje zalaganje je za svaku pohvalu, ali logično da ne možeš stalno da daviš muža.

Nova veterinarka je blizu desete poruke, snašla se sa slikama, još da nadje temu ‚‚Pitajte veterinara‚‚‚, a možda i da revidira nickname, s obzirom da neko ko postavi pitanje i baci pogled na isti, ne ostane u nedoumici da li je pitao na pravom mestu:?:

Ja sam već pitala za ishranu pre par meseci, mimi`s mom je pomogla ali možda da ponovim, šta se savetuje za ishranu mačaka u starijem dobu, moja puni deset početkom aprila. Dajem joj Royal Canin Fit 32 (to jedino skoro svuda ima) Oscar Indoor i Oscar Vitality, i kad god sam u prilici a ona hoće pileće meso (kuvano) i malo povrća npr. iz pileće supe kao što je danas polizala, i dajem joj jogurt povremeno jer ga je oduvek volela.

Sto se tice mog nicka to sam stavila jer sam sto imena pokusavala i bilo je zauzeto pa sam za ovo bila sigurna da nema niko:)Ali potrudicu se da to promenim.Pa problem je sto sam i ja tehnicar zato sam se i prijavila na ovoj temi.A znam dosta o ishrani pa eto...mislim da je ovo pravo mesto.
Sto se tice mace koja puni 10 godina u aprilu,najbolje je da je da batalis vestacke hrane jer one NIMALO nisu zdrave.Vazno je da joj dajes to povrce iz supice,a sto se tice mesa slobodno joj daj zivo meso kao sto su pilece grudi,junece srce(nije mnogo skupo) a samo svinjsko meso nikako ne sme zivo.Ostalo sve moze zivo i nema da brines.Sada je kod nje ishrana posebno vazna jer je vec baka.Ako mi ne verujes za vestacku hranu dobro procitaj na kesi sta sve stavljaju u to da bi mace jele(ako uopste i pisu svi sastojci)i shvatices sama.Inace i moja maca voli jogurt:)Veruj mi,iako sam tehnicar znam mnogo o ishrani kuca i maca i kada bi me poslusala tvoja maca bi bila srecnija.Veliki pozdrav i za tebe i za macu!

Samo jos nesto,sada sam pokusavala da pronadjem gde da promenim nick,nasla sam samo za pasword.Nadam se da moderatori nece zameriti sto toliko pitam:)ali stvarno ne mogu da se snadjem oko nicka.Ako neko zna molim vas pomozite mi oko toga jer janemampojma:)hvala unapred!

Za promenu nicka moras da posaljes zahtev administratoru (posaljes mu pp ili e-mail) da hoces da promenis nick, navedes razlog i drugi nick koji ti se vise svidja, i to je to. Posle nekog vremena ce ti promeniti.

Sto se tice mog nicka to sam stavila jer sam sto imena pokusavala i bilo je zauzeto pa sam za ovo bila sigurna da nema niko:)Ali potrudicu se da to promenim.Pa problem je sto sam i ja tehnicar zato sam se i prijavila na ovoj temi.A znam dosta o ishrani pa eto...mislim da je ovo pravo mesto.
Sto se tice mace koja puni 10 godina u aprilu,najbolje je da je da batalis vestacke hrane jer one NIMALO nisu zdrave.Vazno je da joj dajes to povrce iz supice,a sto se tice mesa slobodno joj daj zivo meso kao sto su pilece grudi,junece srce(nije mnogo skupo) a samo svinjsko meso nikako ne sme zivo.Ostalo sve moze zivo i nema da brines.Sada je kod nje ishrana posebno vazna jer je vec baka.Ako mi ne verujes za vestacku hranu dobro procitaj na kesi sta sve stavljaju u to da bi mace jele(ako uopste i pisu svi sastojci)i shvatices sama.Inace i moja maca voli jogurt:)Veruj mi,iako sam tehnicar znam mnogo o ishrani kuca i maca i kada bi me poslusala tvoja maca bi bila srecnija.Veliki pozdrav i za tebe i za macu!

Slusaj... glupo mi je da te oslovljavam nickom, nisu zdrave hrane sa vestackom bojom i ostalim glupostima (Pedigree, Whiskas, Darling, Friskies, Chuppy...) ali ako je ijedan ljubimac ovde probirac, to je moj senior koji nece recimo one granule od 110 dinara a nece ni one skupe, od 300-400 ako su mnogo krupne... Royal Canin su izuzetne granule, izbalansirane tacno prema vrsti, velicini, uzrastu, stepenu fizicke aktivnosti, zdravstvenom stanju i jos ko zna cemu. Osim toga, bila bih srecna kad bih ovde, u KV mogla da pronadjem taj Meradog (ima i Meracat) jer su to, koliko sam shvatila, jako kvalitetne i odlicno izbalansirane granule sa potpuno prirodnim sastojcima. Ulivaju mi poverenje i zato sto su nemacke a Nemci su poznati kao disciplinovana nacija koja VOLI zivotinje-na kraju krajeva, prvi su zabranili kupiranje usiju i repova i testiranje na zivotinjama. (Germanofil sam, pa sta! I mnogo volim da kupujem u DM-u!) Pisu svi proizvodjaci na dzakovima sastav hrane samo sto se nama koji imamo male zivotinje i to po jednu ili dve ne isplati da uzimamo ceo dzak. Neko je negde pisao o kriterijumima za odredjivanje kvaliteta granula ali je to bilo jako davno, pre nego sto sam se ja ulogovala, mislim da je to bila Vilus ili Djura Mornar, obe jako iskusne i pozrtvovane "mame" (mislim da se nece ljutiti sto sam ih ovako nazvala, svi su oni nase bebe, cak i ako imamo prave-znam iz iskustva).

I jos nesto: iako si tehnicar, dolazi na temu Pitajte veterinara, bar dok ne pribavimo pravog veta, ipak su dve tehnicarske glave pametnije od jedne!

Vidim da ne mogu da te ubedim sto se tice vestacke hrane tako da necu vise ni pokusavati,i slazem se da u granulama ima svih potrebnih sastojaka za njih ali ima i dosta stetnih sastojaka pored toga i ima ih u svakim granulama odakle god da su i koliko god da kostaju.To znam sigurno da ti kazem,ali necu te ubedjivati.Ja sam svoje misljenje promenila kada sam pocela da odlazim u veterinarsku stanicu i kada sam se nagledala gomile maca i kuca(posebno macora)sa zapusenim mokracnim kanalima(sto je najcesca posledica granula)i kada sam videla koliko se muce i sa kojim bolovima.Granule imaju dobru stranu koja zavara ljude,a ona losa mnogo je gora od one dobre.Ne zelim nikoga da teram na nesto ali veruj mi da sam u pravu,jer macke su PRIRODNI MESOJEDI!!!!Ni jedna vestacka hrana nije zdrava,kao ni za ljude tako ni za zivotinje.Ja sam te posavetovala i bilo bi dobro da joj makar smanjis granule a povecas procenat mesa u ishrani jer ipak je ona u godinama i veoma je vazno kako se hrani.Sto se tice one druge teme poseticu je ali negarantujem neku veliku pomoc.E molim te reci mi kako da promenim nick nemogu da izvalim.Pozz

bas cudno jer vecina vet danas preporucuje hranu u granulama kao najzdrviju i najbolju, ko zna pokazace vreme...cula sam da su neke hrane (ranije) bile pune sastojaka za koje se posle ispostavilo da izazivaju probleme sa bubrezima...

inace sam cula da ne treba menjati proizvodjaca hrane, jer se kao digestivni trakt zivotinje prilagodi specifisnosti odredjene hrane i kad predje na novu-drugaciju, ne iskoriscava nekoliko meseci vise od 20-30% hranljive vrednosti hrane:confused::confused: meni zvuci bez veze, da li e neko cuo nesto slicno?

Da, ili to ili menjati na svako kilo i + dodavati i domacu, kuvanu, da se creva ne bi olenjila.
@janemampojma: Za nick se javi moderatoru. A dobro izbalansirane granule (ima i onih specijalnih, bas za bubrezne bolesnike ili za sprecavanje bolesti urinarnog trakta) je ipak najbolje resenje jer, kao sto si mozda i primetila, veliki broj vlasnika je u nedoumici sta od voca, povrca, mesa... smeju da daju svojim ljubimcima. (Jos nismo razresili dilemu oko brokolija! :lol: )

Zivo meso je idealno za pse i macke,ali nikako ne treba zivotinji dati zivo meso kupljeno u kasapnici jer je puno antibiotika i zivotinja vremenom postaje imuna na antibiotike. Posebno se ne treba koristiti zivo meso koje razni ljudi prodaju bas za pse jer su to uglavnom crkotine i meso kome je istekao rok.

I nikako samo zivo meso, cak i dingo jede "svega" oko 80% mesa dok njegovi rodjaci koji su ostali na indonezanskim ostrvima jedu svega oko 20% mesa, u prapostojbini su i dalje sanitarci. A i ne bi im odgovarala konstantna ketoza u koju bi neminovno upali ako bi jeli iskljucivo meso.

@janemampojma, odgovorila si i meni a i mimi`s mom o ishrani moje mace, nema veze, sad sam pročitala sve. Znam da su mačke prvenstveno mesojedi, ali se bojim da baš zbog dugo godina na granulama teško da ću moći u potpunosti da ih izbegnem. Istina je i da nisam u potpunosti bila informisana o sastojcima u nekim od njih kao što je npr Friskies, na koji mi je sad muka čim ga spomenem, jer su moje mačke duže jele nego što je bilo preporučljivo, a sad ga ne bih uzela ni za dva dana, i kad je mačor oboleo sa urinarnim traktom, saznala sam da je velikog udela bila ishrana. Bezveze je što u toj hrani kao da je droga, pa se mačke navuku. U par pet shopova su mi rekli da su propali pokušaji da se obogati asortiman sa drugim hranama, jer kad bi ljudi i kupili, mačke jednostavno nisu htele osim onog na šta su navučene. E to je bio i moj slučaj.

Moje mačke su dok su bile mlade jele i sirovo i raznovrsnije, ali kasnije se problem rešenog npr.doručka sa granulama pretvorio u njihovu naviku, pa kad sam i pokušavala da ubacim drugo, više bih bacila nego što su pojeli. Ta linija mnjeg otpora je nešto što bih sad da mogu promenila, pa savet drugima da ne padaju u tu zamku.

Ja se trudim da joj dajem meso iz kuvanja, iskreno, ne znam da li bi sad jela presno možda i probamo, ali kuvano jede. Za svinjetinu znam da ne smeju, ali mislila sam uopšte da ne jedu, a sad se pitam da li termički obradjenu sme? Mada i mi je retko koristimo u ishrani, pa je piletina uglavnoim prisutna.

Za RC svud kažu da je ok, ja stvarno ne znam, ali i kad čitam te etikete samo ističu ono što je povoljno za mace, taurin, povoljna ph, omega....itd.itd. Za ostale sastojke se ne razumem, nisam nutricionista, a svesna sam da i ja ko zna šta jedem:(

U svakom slučaju hvala, maca je zasad u dobroj kondiciji, potrudiću se da joj dajem ono što bi joj koristilo, hvala na savetu.

Uskoro nam je rodjendan, pa ćemo se javiti u temi za to;)

@janemampojma, to što sam predložila promenu nick-a nemoj shvatiti zlonamerno, a vidim da i sam razmišljaš na tu temu, ja nisam imala nikakvih problema oko registracije i čekanja da prodje 10 poruka, pa se nadam i da ćeš ti bez problema da postuješ.

Za specijalnu, medicinsku hranu ona ide samo na preporuku veterinara kad se bolest dijagnostikuje, mi smo koristili Hillş Prescription C/D ali se mom mačoru posle dva meseca bolest iskomlikovala i nije mu bilo pomoći. Imao je osam godina. I pored svega strašnog što smo prošli ovo je relativno kasno za ispoljavanje bolesti jer je dugo jeo hranu iz pet shopa koja nije bila adekvatna,mada znam da i mnogo mladji mačori imaju problema sa kamencem. Mnogo mi je žao što ga nemam više, volela bih da sam mogla i to preduprediti:(

alegrias:Za pocetak ja sam zensko:)Izvinjavam se zbog greske koju sam napravila,nisam obratila paznju ko je poslao text na koji sam pisala:(
Vec sam rekla da ne zelim da namecem nikom svoje misljenje ali i dalje stojim pri tome da granule treba izbegavati koliko je god to moguce.Ima gomila proizvodjaca ali je sve u sustini isto.Primer su eto salame koje mi jedemo.Zamisli kada bi stalno jeli salame,uzas.Znam da se mace navuku na granule jer one su toliko odbojne po mirisu i u njih mora da se stavlja sve i svasta da bi mace to jele.Inace svinjsko sme ako je termicki obradjeno,a ostalo probaj da joj das zivo.Naravno treba izbegavati masno.Posto se ona vec dugo hrani granulama,ti probaj bar da joj smanjis granule a uvedes malo druge hrane mozda ce i da prihvati.A sto se tice nicka ne brini nisam pogresno shvatila,nadam se da cu se snaci kada ga budem menjala.A zivo meso je za njih izuzetno zdravo a to sto su nase mesare sranja sta mozemo.Neko ima domace meso pa moze da bude siguran da je to zdravo,a ko to nema zdravo je i termicki obradjeno meso.Moram da dodam da kada bi logicki razmislili sta stavljaju u hranu za ljude pa zamislite sta stavljaju u hranu za zivotinje.Sad sam ja ovako odjednom ispisala odnosno odgovorila na sve poruke koje su bile tu,nemojte mi zameriti zbog toga.

Cico, pazi ovako. I ja sam jedan deo svog zivota provela u vet. stanici i mogu ti reci da smo u sezoni svinjokolja nas 5-toro koji imamo zivotinje nosili svakodnevno kuci po 1,5-2kg dijafragmi svako! Iz zezanja sam mom Gizmu ponudila jednu kockicu sirovu i nije znao sta ce s njom. Onda smo poceli to da mu kuvamo i mogu ti reci da nikad u zivotu nije imao takve reumatske tegobe kao tad. Onda smo se vratili na granule, njemu se stanje stabilizovalo a mene su lokalni psi naprasno zavoleli-pitam se zasto? :lol:

Sorry, bila je greška u kucanju, ima ih bar tri, kad brzo kuckam.
@janemampojma, još ćemo se navići na ovaj nick, pa će biti neobično kad promeniš;)

Hvala ti na savetu, i znači nije greška termički obradjena svinjetina, mada je stvarno retko na meniju ali eto ako bude da ne mislim

vidim da su ovde granule dosta koriscene i hvaljene,bar koliko sam stigla da predjem preko teme.
moj pas ih uopste ne jede,od kad ga imamo nije hteo ni da ih primirise,osim ako mu ne izmesam sa tunjevinom ili necim drugim da zamaskiram kuglice.samo smo od toga davno odustali i pas sad jede samo kuvano,najcesce pilece meso sa kostima,pirinac i sargarepu ali dobija i ribu,junetinu i obozava da jede hrskavicu i kosti.mlecne proizvode mu uopste ne dajemo,tako nam je savetovano u odgajivacnici.ni svinjetinu ne dobija.pas ima deset godina i nedavno je bio kod veterinara,zena nije mogla da veruje da ima toliko godina jer jeprilicno zdrav i dobrodrzeci gospodin :lol: (da sad ne izbaksuziram :roll: ).kad je bio mali jeo je i lubenice,kajsije i tresnje ociscene,jagode ali sad nije zainteresovan :(
e da,takodje nikada do sada nije imao problema sa analnim zlezdama,sad da li je to zbog ishrane i jer je mnogo krece,nemam pojma ali tako stvari stoje.

e da te granule meni ne izgledaju previse atraktivno,kad sam bila mala nikako mi nije bilo jasno sto nece da ih jede,pa sam probala eukanubu valjda ili tako nesto i onda mi je postalo jasno,a mama samo sto nije pala u nesvest kad je cula da sam probala psecu hranu :lol: mislim ne bih ni ja mogla da zivim konstantno na suvoj hrani,sasvim mi je jasno sto voli da pojede nesto konretno :neutral:

E sad ja da se napravim malo pametan.Cuo sam (od veterinara) da psu uopste ne treba davati svinjetinu jer mu pravi haos u crevima.A sto se tice granula ja mom malom psu dajem eukanubu za velike rase i bas lepo napreduje a dajem mu ispod norme za njegova 2,5 meseca jer jos nismo krenuli da izlazimo.Topla preporuka za ovu hranu.

valjda koliko veterinara i prodavaca toliko i razlicitih saveta... kada sam sa meradoga htela da predjem na eukanubu mene ubedili da je to kao losija hrana, sa dr str nas vet je u fazonu da je sve sem RC sr.a.nje, opet neko drugi ce reci samo granule, neko da mora kuvano... na kraju ako ne zelimo da postanemo nutricionisti, mozemo samo da logicki proberemo savete pa sta nam bog da...

E sad ja da se napravim malo pametan.Cuo sam (od veterinara) da psu uopste ne treba davati svinjetinu jer mu pravi haos u crevima.A sto se tice granula ja mom malom psu dajem eukanubu za velike rase i bas lepo napreduje a dajem mu ispod norme za njegova 2,5 meseca jer jos nismo krenuli da izlazimo.Topla preporuka za ovu hranu.

Zar ne postoji hrana Junior i Adult, tj. za štence i odrasle pse? Kod mačaka ima, pa i za pse, zar ne? Doduše, nisi se baš precizno izrazio u postu, pa sam pomislila da daješ psu hranu za odrasle, šta znači za velike rase? Nije reč o količini već o sastavu, ali da ne pokrećem sad o sastavu šta ulazi u granule, ipak veliki broj ljudi se opredeljuje pretežno za to. Šta čemu doprinosi u smislu zdravstvenih problema, bolje znaju veterinari i oni koji su se suočili sa problemom kod svojih ljubimaca. Ok je da svako iznese svoja iskustva, jer preporuka je uvek dobrodošla ili upozorenje da je nešto za totalno izbegavanje. Za Eukanubu kažu da je dobra, mada je moja maca neće.

Što se tiče svinjetine, nije dobra ni za ljude, a piletina ako je ‚‚obogaćena‚‚ hormonima, ......itd.itd. stvarno je teško u gradu naići na iole kvalitetno meso, bolje je ako je poreklo poznato ali ne može svako to da ima

Back