ISHRANA

Maza je toy pudla,stara tri godine.U pocetku smo imali mnogo problema sa njom zato sto je gospodja koja je prodavala prodala sa samo cetiri nedelje i ona je cvilela po celu noc i uopste bila je prava beba.Tada nam je savetodavno mnogo pomogla gospodja Mira(uputstva.net).Zato joj HVALA. Maza ima tri goidine ali sto se tice ishrane tu je jako probirljiva.O kupovnoj hrani nema govora.Nekada jede recimo krilca ,drugi put(ne dan za danom) nece da ih vidi.Voli masnije i tako neku gurmansku hranu,a u stanju je da ne jede nista ako nije po njenom ukusu.Sada je u fazonu da nekada samo jednom dnevno hoce napolje i nemozes je isterati ni puskom .Tada pocinje da rezi,mozda bi i ujela.ne znam.A inace je velika maza i ,nije nervozna ,nikoga ne napada osim ako je deca gnjave. Sta sa Klopom da radimo. Kako da je nateramo da jede malo i kupovnu.

Pa znate kako, ako ona tri godine jede samo kuvanu hrano malo je surovo sa vase strane sto hocete sad da je presaltujete na granule. Zasto vam je to posle tri godine palo na pamet? I masno i gurmansko nikako ne bi smela da jede stalno(sta uopste podrazumevate pod masno i gurmansko?).
Ako ste bas resili da joj menjate ishranu ne bi bilo lose da pocnete tako sto cete joj granule natopiti u vodi da omeksaju i onda pomesati sa kuvanom hranom. Mada tesko cete je naterati da zavoli granule... Mozete ali trebace puno truda i sa vase i sa njene strane. Pa zamislite sebe da tri godine jedete samo meso, kuvano, masno onda vam neko kaze e od sad treba da jedete samo hleb... Nisu psi naivni:-)

Da li je neko pokusao, ili bolje da li neko hrani kuce iskljucivo zivom hranom, tj. nekuvanim kostima i mesom, zivim povrcem itd.?

A zasto bi bilo ko to radio? Mislim da tako nesto mogu da rade samo oni koja ama ni malo ne vole svog psa. Moje bivse komsije su svog haskija hranili samo kostima, nekuvanim i ne moram da opisujem kako je cela ulica znala kad pas pokusava da obavi veliku nuzdu:( Mislim da bi retko koji pas hteo da jede kupus, zelenu salatu, kelj, kelerabu itd. Mada moja pudla obozava da ukrade sa stola beli luk i rotkvice:lol:

A zasto bi bilo ko to radio? Mislim da tako nesto mogu da rade samo oni koja ama ni malo ne vole svog psa. Moje bivse komsije su svog haskija hranili samo kostima, nekuvanim i ne moram da opisujem kako je cela ulica znala kad pas pokusava da obavi veliku nuzdu:( Mislim da bi retko koji pas hteo da jede kupus, zelenu salatu, kelj, kelerabu itd. Mada moja pudla obozava da ukrade sa stola beli luk i rotkvice:lol:

Samo kostima? Najveci laik bi trebao, ukoliko vec ima psa, da zna osnovno o kostima u ishrani pasa, ali to nije bilo moje pitanje, pogresno si procitao/la ili protumacio/la moj post. Svakako, cisto sam iz znatizelje pitala.. 'svako svom', kako kazu. :)

zna li neko da li je dobro davati macam zivu ribu,onu malu,kao girice,cula sam da je ljudi daju po jednu dve devno ali ne znam koliko je zdravo...ili je bolje obariti je pa onda dati...

Julka, smesno je i pomisliti da neko nekome moze da zabrani nesto putem foruma, detinjasto zvuci zar ne...? I gde pise da je neko nekom rekao da to ne moze da radi? Svako moze da radi sta god zeli, sta god mu padne na pamet.
Ta recenica koju si citirala nije moje licno misljenje,vec misljenje nutricionista, i objasnjenje na tvoje pitanje vec postoji i napisano je ovde mali milion puta, pa necemo valjda da se ponavljamo zarad nepazljivih u citanju? Ali bitno je da se uvek procita zadnji post i odmah pljune odgovor, a ostatak je nebitan jel da? Ili jos gore, da se vuku recenice iz konteksta i po tom osnovu vuku zakljucci bukvalista...I smesno je o tome uoste pricati na ovoj temi....

nije je uopste dobio prerano.glupo je sto ovako kasnim sa postom ali u to vreme se stenad odvajaju od majke.ne treba da sisaju 20 nedelja.

pedigre je hrana koja ima najvise vestackih materija ubedljivo.hranio sam psa sa pedigreeom i kada sam krenuo da mu dajem proplan pas je nabacio masu,vidi se odma posle nekoliko dana promena.prema mom i iskustvu mnogih ljudi batalite pedigree.to sto oni imaju najlepse kesice i najbolju reklamu je cista glupost.moj savet proplan,meradog,za velike pse happy dog.

mi smo probali posle meradog juniora, bento kronen(ako dobro napisah) za odrasle u standardnoj varijanti i neke sa ukusom jagnjetine i ponekad ih jede "suve" bez preliva. ali cena je opet dosta jaka kao rojal kanin; s tim sto je hrana jaca pa se daje manja gramaza, tako da se isplati...

mi smo probali posle meradog juniora, bento kronen(ako dobro napisah) za odrasle u standardnoj varijanti i neke sa ukusom jagnjetine i ponekad ih jede "suve" bez preliva. ali cena je opet dosta jaka kao rojal kanin; s tim sto je hrana jaca pa se daje manja gramaza, tako da se isplati...

a to ti je taj "balans", jeftinijih hrana ide vise, skupljih manje, na kraju dodje manje vise na isto.
A kad pogledas, ko ima jednog do dva psa, razlika na hiljadu - dve dinara mesecno mi ne cini neku razliku da znam da dajem svom psu najbolje sto mogu da pruzim, kad vec ne kuvam :)

Moj pas je u pocetku jeo sve granule,a onda je vremenom krenuo da bira...sad hoce samo bento kronen ili rojal kanin. Ako psi vole tu hranu,a neku jefiniju neki mogu da istolerisu,a neki nece da je jedu uopste,to valjda govori nesto i o kvalitetu,zar ne?

posto Dona za razliku od Baje ume ponekad da izbegne povrce, narocito ako je krupno, poroblem asm efikasno resila-*krompir, sargarepu, paskanat, saku graska, tikvice, papriku, brokuli, karfiol malu u onom malom super seclu ili kako se vec zove zacars na vrlo sitnio iseckam, dodam pirinac i neko meso malo prokuvam i onda to jedu ko ludi.
sa jednom pekarom sam se dogovorila pa tamo kupujem i neprodato masno pecivo-narocito vole burek *posebno sa mesom, ali i neke sapice sa cvarcima a bogami i sve ostale vrste kroasana, tako da granule im dajem bas kad zurim ili tek koliko da se ne oduce od njih.

gasha ne podnosi pirinac,to je neverovatno...u pocetku sam mislila da je nesto drugo prblem,ali pirinac nece ni da lizne,naravno ne samo pirinac,nego sa piletinom,cisto pilece meso i prinac izmixano nece da pogleda...kao ni dzigerizcu sa pirincem..jedva ga pojede u kombinaciji sa nekom macecom pastetom ili onim gulasima...a cula sam da je za njih jako zdrav pirinac...

Pa to je chudo jedno kako su moji roditelji tvrdoglavi! Nece oni da experimentisu, kupuju mu Pedigree junior pa on sam probere one braon, bez vestackih boja. Kilo kosta 200 dinara a s obzirom da ih ima braon, zutih i belih, a on jede samo 1/3, kilo im dodje 600 dinara. Pedigree soseve obozava, sve vrste konzervi takodje (kupila sam mu skoro u Idei onu njihovu, razvalio se k'o nezdrav), voli domace supice, corbice, paprikas i djuvec, pirinac obozava u svim oblicima... Grasak jede samo za Milicom i to ispasiran, sa puno kajmaka (ni ona ga nece drugacije) a iz djuveca tako veshto povadi sve do poslednjeg zrna... Inace, Donamileva, oni ne podnose krompir i mahunarke a ni svinjski proizvodi nisu bas srecno resenje. Mi uvek iz paprikasa i djuveca povadiom krompir a grasak (kao sto sam vec napisala) sam vadi. Jedno vreme se bio navukao na soju, one odreske ali su mu (hvala bogu) brzo dosadili. Danas sam gledala cene u jednom lokalnom pet sopu, zamislite da Royal canin mini adult (nemaju senior) kosta 300 kinti. Nisam mogla da verujem, koliko sutra mu kupujem! Pa ako ne bude hteo, radice Pedigree sosici! Tako jede cak i one krsheve od 110 kinti. Ne mogu vise da mu atakujem na bubrege yunior granulama.

a to ti je taj "balans", jeftinijih hrana ide vise, skupljih manje, na kraju dodje manje vise na isto.
A kad pogledas, ko ima jednog do dva psa, razlika na hiljadu - dve dinara mesecno mi ne cini neku razliku da znam da dajem svom psu najbolje sto mogu da pruzim, kad vec ne kuvam :)

uf ja kad saberem sve giletove troskove+ delimicne troskove ishrane za njegovog brata+poslastice+kozne koske+igracke+frontline+veterinar i to mesecno rasporedim, nije malo uopste i svaka 'iljadarka mi znaci...

posto Dona za razliku od Baje ume ponekad da izbegne povrce, narocito ako je krupno, poroblem asm efikasno resila-*krompir, sargarepu, paskanat, saku graska, tikvice, papriku, brokuli, karfiol malu u onom malom super seclu ili kako se vec zove zacars na vrlo sitnio iseckam, dodam pirinac i neko meso malo prokuvam i onda to jedu ko ludi.
sa jednom pekarom sam se dogovorila pa tamo kupujem i neprodato masno pecivo-narocito vole burek *posebno sa mesom, ali i neke sapice sa cvarcima a bogami i sve ostale vrste kroasana, tako da granule im dajem bas kad zurim ili tek koliko da se ne oduce od njih.

Kao prvo toliko pecivo psima skodi.
Drugo burek sa mesom je pun crnog luka koji u pojedinim slucajevima moze da ubije psa,a u vecini skodi.
Trece zasto psima dajes krompir,grasak i toliko povrce? Krompir nema nikakvog efekta osim sto zauzima mesto u zaludcu,grasak ih nadima...

zdravo ljudi.Ja sam inace veterinar i mogu vam dosta pomoci oko ishrane pasa i macaka.Ako vas nesto zanima slobodno pitajte i budite sigurni da je moj odgovor adekvatan i mozete ga slobodno prihvatiti i upotrebiti kod svojih ljubimaca.Eto da znate.

zdravo ljudi.Ja sam inace veterinar i mogu vam dosta pomoci oko ishrane pasa i macaka.Ako vas nesto zanima slobodno pitajte i budite sigurni da je moj odgovor adekvatan i mozete ga slobodno prihvatiti i upotrebiti kod svojih ljubimaca.Eto da znate.

Pa sta radis na ovoj temi?! Marsh na "Pitajte veterinara", dok me muz nije ubio! (On je vet a ja samo tehnicar-sto rece neko, k'o doktor i sestra!) Izbegavam u zadnje vreme da ga zapitkujem pa i nisam bas u mogucnosti da pomognem svima koji postave pitanje.

Back