ISHRANA

e ljudi necu da namecem ali ipak razmislite malo o tome kako izgleda ceo zivot jesti suvu i vestacku hranu.Od mesa treba davato pilece grudi,junece srce i nesto tako sto nije masno.A pas ili maca koji je naviknut na granule naravno da nece jesti drugo,a vec je pomenuto negde da se zivotinje navuku na tu hranu.U svakom slucaju neka bude da su granule zdrave,ali opet nevalja davati samo to jer to je suva hrana.Ljudski i9 zivotinjski organizam ne razlikuje se mnogo.Ali vazno je da mi njih volimo zar ne?!

Sto se tice svinjskog mesa sme zivo ali ne masno,i svaka hrana pravi haos ako se konstantno daje.A posledice su razlicite.Ali svako hrani svog ljubimca kako misli da je najbolje i tesko je promeniti neciju odluku.Kao sto rekoh bitno je da mi njih volimo i da su oni srecni pored nas!

e ljudi necu da namecem ali ipak razmislite malo o tome kako izgleda ceo zivot jesti suvu i vestacku hranu.Od mesa treba davato pilece grudi,junece srce i nesto tako sto nije masno.A pas ili maca koji je naviknut na granule naravno da nece jesti drugo,a vec je pomenuto negde da se zivotinje navuku na tu hranu.U svakom slucaju neka bude da su granule zdrave,ali opet nevalja davati samo to jer to je suva hrana.Ljudski i9 zivotinjski organizam ne razlikuje se mnogo.Ali vazno je da mi njih volimo zar ne?!

Pocela si kao onaj matori u onoj seriji:"Mis'im, nemo' se ljutis, al'..." Naravno da ne treba celog zivota da jedu samo i iskljucivo granule i razumem ja tvoju brigu za nase ljubimce ali ako iole pazljivije procitas nase postove, videces da vecina njih jede raznovrsnu hranu i da su granule samo jedna od stavki na meniju. Naravno da cemo razmeniti iskustva i stavove o tome sta i kako im dati a s obzirom da su granule postale neizbezni deo njihove ishrane, normalno da cemo i o njima diskutovati. Obrati malo paznju, uglavnom diskutujemo o Hill's, Eukanubi, Royal Caninu i Meradog/Meracat-u koji su sve kvalitetne, izbalansirane, granule od prirodnih sastojaka. (RC cak imaju i posebnu kategoriju granula za patuljaste snaucere kao rasu narocito sklonu bolestima urinarnog trakta!)

Mimi's mom:Ja sam mlada devojka u telu matorca:):):)Salim se naravno.Ma naravno da treba razmeniti iskustva ali jedno je sigurno,moraju jesti raznovrsnu hranu.To valjda svi znamo.Nemoj pogresno da me shvatis samo sam pokusala da iskazem svoja iskustva vezana za meso i povrce.E zaboravila sam da kazem da je izuzetno zdravo davati im jedno jaje nedeljno u hrani i jedan kvasac isto pomesan u hrani(ona kockica sto ima za kolace).Da znam da vecina daje mesovitu hranu,ali sam sve ono ispisala jer ce to mozda citati i neko ko daje samo granule jer ima mnogo takvih ljudi,cak i onih koji imaju odgaivacnice.Pa bar bi oni trebali da znaju da samo suva hrana steti.Iz svih ovih postova moze da se izvede lep i koristan zakljucak.

I da, zaboravila sam jos jednu stvar:ma kako slicni bili mi i nasi ljubimci, nama i psima taurin cak skodi a za mace predstavlja esencijalnu aminokiselinu. Ne moram da ti objasnjavam sta to znaci, sveza ti je biohemija a radila si to i na unutrasnjim i higijeni. A to sto nama granule smrde, pa oni ih ne bi ni probali da i sami tako misle. Da li bi ti jela nesto sto nevidjeno smrdi? Ja licno imam problema kad kuvam prokelj, smuci mi se miris dok ga spremim pa i ne mogu da ga jedem. Jagnjetina moze da se nadje sveza ali je moja Milica jela iskljucivo u Hipp gotovim kasicama-i to ih je neko drugi podgrevao, ja nisam mogla ni to!

Da se ispravim,ja sam matorac u telu mlade devojke:)Ma sve ima svoje i ko zna sta bi u stvari bila prava odluka.Ali sustina je da moraju jesti raznovrsnu hranu koliko je god to moguce,a najveci problem je sto ljudi na to gledaju na foru"ma da,sad cu jos da mu kuvam i ugadjam kao da je kralj"i tako to.Sto je po meni veoma glupo.Ako imas psa to podrazumeva veliku odgovornost a ne samo neku vrstu zanimacije i mora se voditi racuna o njemu upravo kao da je kralj ili nase dete.Ja za moju macu kazem da je moj sin i svi mi se smeju zbog toga ali meni to uopste nije smesno negoo realno jer ako su oni usli u nasu porodicu onda ih moramo smatrati delom te porodice i voditi racuna kako o ishrani tako i o drugim stvarima koje su potrebne jednom zivom bicu.Mislim da se u potpunosti slazes sa mnom bar po ovom pitanju;)

Pa vec sam pobrojala Gizmova omiljena jela i kako ih jede. Slazem se da ljubimca treba uzimati tek ako si potpuno svestan odgovornosti koju to sa sobom nosi i siguran da mozes da mu pruzis sve sto mu treba. (Mislim da na ovom podforumu niko nije :mrgreen: kao ja, cak i recikliram plasticne flase! :D) Uostalom, mozes na raznim temama da naletis na moje postove sa jasno izrazenim stavom o odredjenim stvarima.

Znam vidim da te ima svuda,lepo je kada se neko zalaze za toliko stvari vezanih za zivotinje.Iskreno nekako sam srecna jer sam na ovom forumu"upoznala"mnogo ljudi koji vole zivotinje.Mozda ces mi se smejati ali ja sam cak i muve vatala i bacala napolje da ih mama nespljeska:)Svasta sam ja radila po pitanju zivotinja.Bas mi je drago sto sam na ovom forumu.Nadam se da mi niko nece zameriti sto sam malo skrenula sa teme,ali eto da kazem ono sto mislim pa da idemo dalje sa predvidjenom temom:)

Kad smo vec kod ne konzumiranja granula i davanja raznovrsne hrane svojim ljubimcima,da kazem sta su moji ludaci,a i ja sa njima uradili.
Trenutno im kuvam piletinu,kad bude kuvana u to cu dodati kukuruzov griz i na kraju kad se ohladi rendane sveze sargarepe. I tako sam ja kupila 1,5kg sargarepe i dok sam je rendala ovi moji su prosili. Davala sam im komad po komad i na kraju sam shvatila da nemam vise sargarepe. Uzmem ja da izmerim koliko sam izrendala i sokiram se. Dala sam psima 1kg sveze sargarepe da prozderu,uzas.

da li je neko cuo za profilum granule za mace(misim da iste postoje i za kuce) i kakva su iskustva sa njima?ja gashi dajem nekoliko vrsta granula(royal canin,proplan,eukanubu) i uglavnom mu mesam,dobija i one macece gulase i pastete, ribu i barenu sargarepu,pirinac(ako prodje tog dana),piletinu i dzigericu..probala sam sa palentom ali mu se ne svidja...cula sam da je za mace odlcna kombinacija potpiti hleb u mleko,dodati granule i tunjevinu i sve to izmesati...jos nisam probala sa tim,ali kazu da je jako zdravo i da mace to obozavaju...:S

pa zbog svega toga mi je bilo sumnjivo,pa nisam ni pokusala da dam gashi...ne sumnjam da bi mu se svidelo ali ne znam koliko je zdravo...hvala...

Pocela si kao onaj matori u onoj seriji:"Mis'im, nemo' se ljutis, al'..." Naravno da ne treba celog zivota da jedu samo i iskljucivo granule i razumem ja tvoju brigu za nase ljubimce ali ako iole pazljivije procitas nase postove, videces da vecina njih jede raznovrsnu hranu i da su granule samo jedna od stavki na meniju. Naravno da cemo razmeniti iskustva i stavove o tome sta i kako im dati a s obzirom da su granule postale neizbezni deo njihove ishrane, normalno da cemo i o njima diskutovati. Obrati malo paznju, uglavnom diskutujemo o Hill's, Eukanubi, Royal Caninu i Meradog/Meracat-u koji su sve kvalitetne, izbalansirane, granule od prirodnih sastojaka. (RC cak imaju i posebnu kategoriju granula za patuljaste snaucere kao rasu narocito sklonu bolestima urinarnog trakta!)

Bravo :super:, neki ljudi uopse ne citaju postove.A lepo sam rekao da je eukanuba za pse velikih rasa, a s obzirom da sam u ranijim postovima rekao da moj pas ima 2,5 meseca podrazumeva se da jede junior hranu ZA VELIKE RASE :dontunderstand: citajte postove :rtfm:

@ Treba mi vase misljenje po pitanju ribe. Rekli su mi skusa i girice. Da li cu da pogresim ako kupim 2-3 vrste ribe spremim, ocistim od kostiju i dam mu da klopa

Hvala

Bravo :super:, neki ljudi uopse ne citaju postove.A lepo sam rekao da je eukanuba za pse velikih rasa, a s obzirom da sam u ranijim postovima rekao da moj pas ima 2,5 meseca podrazumeva se da jede junior hranu ZA VELIKE RASE :dontunderstand: citajte postove :rtfm:

@ Treba mi vase misljenje po pitanju ribe. Rekli su mi skusa i girice. Da li cu da pogresim ako kupim 2-3 vrste ribe spremim, ocistim od kostiju i dam mu da klopa

Hvala

Ja nisam ni odgovorila na osnovu toga ako si mislio na mene.Znam sta si mislio pod time hrana za velike pse,verovatno u toj hrani ima kalcijuma i vitamina odnosno svega sto je potrebno da bi za kratko vreme izrastao kako treba i bio lep i zdrav.

A sto se tice ribe ako mislis na to da li je problem sto dajes vise vrsta od jednom mislim da nema nikakvih problema u tome,ako je dobro ocistis od kostiju bice sve ok.Ako u kom slucaju nekada budes davao ribu iz konzerve vazno je da je ocedis od ulja sto je vise moguce.Mozda to i znas ali eto nek se nadje.

Sto se tice konzervi, ubedljivo najmanje nezdrava (da ne kazem najzdravija) je ona varijanta u sopstvenom soku. Videla sam da u Idei ima ona njihova K plus u salamuri i pretpostavljam da je to nesto slicno ali se jos ne usudjujem da probam. Secam se da su Matijevici pre imali sasvim solidnu konzerviranu tunu, jedna marka ali u vise varijanti. Uglavnom, bas su jutros pricali o znacaju omega-3 masnih kiselina i o plavoj ribi kao znacajnom izvoru iste u "U zdravom telu" na 1. programu. Ja bih dodala masline, narocito crne, i to one u ulju i maslinovo ulje ali ne od komine niti rafinisano, nego extra-devicansko. B-komplexa ima u pivskom kvascu i zitaricama (psenica na poslednjem mestu!), provitamina A u kajsijama... Prelistaj malo temu, uostalom, toliko strana ima, sigurno je o svemu raspravljano.

@janemampojma:ne shvataj stvari tako licno, izgubices zivce pre vremena i neces moci da uzivas u vaznim stvarima u zivotu. Znam iz iskustva, sve cesce se rokam necim za smirenje da ne bih ubila dete zato sto je-dete!

Ma ne primam ja to toliko licno ali mi je glupo kada ljudi ne shvate sta hocu da kazem i u vezi cega pa ipak mi bude lakse ako to razjasnim.Riba u konzervi je dobra hrana kada se iscedi ulje ukoliko povracaju ili imaju proliv ali vidis to sa u zurbi zaboravila da napisem.Hvala na ispravci sada sam primetila.I hvala na savetu koristice mi jer sam okruzena svakakvim budalama i pocela sam jako brzo da pucam u nekim glupim situacijama.

E da,zaboravih opet.Vidjala sam u Matijevic mesarama salame za pse koje kostaju 40 din kila,mozda i manje ali moja maca nece da jede to.I ko zna sta sve trpaju u to kad je tako jeftino.Verovatno i nije zdravo.

E da,zaboravih opet.Vidjala sam u Matijevic mesarama salame za pse koje kostaju 40 din kila,mozda i manje ali moja maca nece da jede to.I ko zna sta sve trpaju u to kad je tako jeftino.Verovatno i nije zdravo.

Ma nema pojma! Kupila sam jednom Gizmu neku madjarsku i to u pet sopu, na savet vlasnika koji svojoj kuji to daje i jos iste veceri je dobio proliv. A nije ni bila jeftina. Mogu misliti tek kakva je ta jeftina!

Back