ISHRANA

Superpremium kategorija, superpremium cena :mrgreen: i ja sam mogla da ih priuštim za Gizma samo zato što je bio mali i ne preterano alav, dok za mačke nisu baš u kategoriji ekonomske isplativosti. Purina (Pro Plan) je isto ok, čini mi se, Vragana je baš malopre napisala da njena Lora trenutno jede ove prve, Brit Care, i svakako dodajem Meradog/Meracat. A mačkovima :mrgreen: dodaj malo ulja, možeš i obično suncokretovo mada je bolje maslinovo, iznenadićeš se stepenom oduševljenja a dlaka će im biti još lepša. A može i majonez, neki bolji, ili cela jaja. ;)

da, mi sad britic...nemamo prigovora tj. Lolo ga rado jede...

belcando nismo probale, a cibau, cini mi se, pravi ona talijanska firma...eco pet ili kako
se zovu...s njihovom klopom se umalo otrovala kad je bila stene...
od tad to vise ne kupujem, necu da rizikujem... : (

moji psi retko hoce granule da jedu
kada pristanu na granule to su uglavnom macije granule
cak i najsirotinjsku varijantu obroka( skuvan pirinac umesan u pastete-naravno ,da se oseti pasteta vise nego pirinac) nece ,ako umesto pirinca ubacim granule za pse
Mada bi mi tako "leglo "da hoce neke kucice granule ,,
Imate u nekim mesarama ,pilece sije sa ledjima,,stvarno pristupacne,kao i krilca ,
to se lepo skuva ,i da se psu,,,nema sitnih koscica...koske sve mogu da pokrckaju,,ma milina

nije dobro sve i sto nema sitnih kostiju jer se pilece koske zakinu i postanu ostre kada se polome. bila sam u ambulanti kada su doveli psa koji je rasekao creva od pilecih kostiju...

ne, ne, mislim bas kao sto sam napisala... nisi me razumela... :) kazem nije dobro dati im, iako nema sitnih koskica. to je znacilo.

pa mozes da im dajes npr junece kosti... isto, skuvas... ili cula sam da kupe u mesari ljudi papke svinjske pa to isto kuvaju... pa moze i to... te kosti se ne zalome kad se slome tako da budu ostre... ;)

pa kazem, ja sam mojoj kerusi davala Chappy, ovde se svi urotise protiv mene zbog toga, ali ona je obozavala, doslovno, obozavala te granule... kupi male kesice od raznih hrana, ili ako neko ima neku hranu, uzmi u saku, pozajmi kao pa im ponuidi, ako bas nista nece... ne znam... onda je to bas problem...

pa kazem, ja sam mojoj kerusi davala Chappy, ovde se svi urotise protiv mene zbog toga, ali ona je obozavala, doslovno, obozavala te granule... kupi male kesice od raznih hrana, ili ako neko ima neku hranu, uzmi u saku, pozajmi kao pa im ponuidi, ako bas nista nece... ne znam... onda je to bas problem...

e, to vam je ko...narkomanija
jedini nacin da psa.macku skinete s tih...hrana je slijedeci;
pomijesate pola pola i tako recimo 7 dana
onda pomijesate 1 naprema 2 u korist kavitetnije hrane pa opet bar 7 dana
ondak ostavite djubre...u tragovima, a vecina klope bude ok hrana pa opet...7 dana
naredne sedmice mozete krenuti s normalnom klopom...bez djubreta...

aditivi...arome koje krkaju unutra bukvalno izazivaju ovisnost, narocito kod macaka
+ se kod zivotinja, kao i kod ljudi, "ukusi" formiraju u ranoj dobi...
moze se to i kasnije...srediti, ali teze...tj. ovako kako rekoh...

Ali, Vragana, ne bi verovala kako umeju da proberu, prospu njuškicom malo oko činije i onda pokupe ono što vole a ostalo oednostano ostave, tako je radio Gizmo, tako radi i Bili.

U svakom slučaju, superpremium vrste su pun pogodak, tu je "skidanje" laganica, moj matorko je bez problema prešao sa đubreta na RC mini adult, samo posle, za povratak na neku uobičajenu (Meradog, Meracat :worth:) primeniti Vraganin savet.

Ja sam uvek izbegavala da kupujem granule po marketima,izuzev u nekim hinim slučajevima kada nisam imala drugog izbora.Pas jede mešovitu hranu,4 dana kuvano (piletina sa pirinčem i šargarepom) a 3 dana je na granulama.Često smo koristili Purinu i bila sam sasvim zadovoljna,a sem toga odlična mi je i ova ali mislim da nije baš neka ekonomska klasa,pogotovu ako je u pitanju veći pas (patuljaste rase nisu problem,možeš i kavijarom da ih hraniš:-)).Takođe smo probali i jednu low coste varijantu,i to je bila ova hrana.Pas je to rado jeo,mada ne mogu da garantujem da je sastav neki vrhunski,ali on je bio generalno izbirljiv tako da npr. Pedigree nije hteo ni da onjuši.
I na drugoj temi sam postavila pitanje,da li neko zna gde u Beogradu mogu da se nabave Hill's jd granule?

Evo,ja sam saznala pa da podelim i sa ostalima informaciju u vezi Hill's granula.Uvoznik je Zoo Hobi,i jedna izuzetno ljubazna devojka mi je dala informacije kojim pet shopovima je distribuiraju tj. gde može da se kupi u malorodaji.Ako nekome zatreba slična inf. evo broja telefona 011/222-77-17.Hrana koju ja tražim (Hill' jd) spada u medicinski program i nje ima samo u vet. apotekama i preporučuju da je psi konzumiraju jedino uz konsultaciju sa veterinarom.

Hranu za svoje gonice spremam sam kombinujuci govedje , svinjsko meso i brasno od psenice i kukuruza samleveno na obicnom mlinu. Stencima sam davao kao prvi zalogaj granule Hilsa, Hepi doga, a kasnije sam ih bacao na hranu koju jedu i odrasli psi samo sam im davao vise mesa. Moji psi apsolutno nisu hteli da jedu Premil, ni cist , ni smesan sa drugom hranom.

Zanimame sta mislite o hrani veterinarskog zavoda iz Subotice. Sticajem okolnosti bio sam prinudjen da jedno dva tri dana psima dajem ovu hranu ( zapravo nisam ni bio kuci pa su moji da se ne bi gnjavili sa kuvanjem davali ovu hranu) psi su se mrstili na nju , inace uzasno smrdi.

Inace standardno za situacije mog odsustva od kuce imam dzak Hilsa koji moji podele psima.

Prvo, imam primedbu na pšenično brašno, ogromna većina pasa ima makar blažu formu celijakije-alergije na gluten iz pešničnog brašna. Ako već imaš uslova da nabaviš kukuruz i pšenicu, verujem da ti ni ječam kao mnogo zdraviji i bolje izbalansran nije nedostupan (a recimo u mojoj radnji je jeftiniji od kukuruza ;)).

Mislim da su i zemunski i subotički zavod prilično propali ali sa njihovim psećim granulama nemam iskustva. Znam samo da nama komšijske mačke redovno upadaju u magacin i načinju lepo, elegantno, noktima, džakove Frendy granula (proizvođač Gebi iz Čantavira) dok moji ljubimci, ni mačak ni pas, nisu hteli ni da ih pomirišu, u odnosu na Gizmove RC i Hill's i BIlijeve Friskies (njemu je muž kupovao hranu) im je to bilo baš onako bljak, mada po sastavu svakako predstavljaju pozitivnu promenu u odnosu na poparice i splačine kojim naše komšije hrane svoje pse i mačke.

I ja mom dajem jogurt, i pije ga, al ne cesto mozda jednom u nedelju dana, a dajem i kravlje mleko, ne vidim razlog zasto da ne pije mleko kad je i ono izvor kalcijuma. Svako dete dok je malo pije mleko, pa ne vidim sto bi stenetu smetalo... Naravno nista mu nije bilo od mleka. Uglavnom granule potopim u mleko da omeksaju.

Pozdrav svima!

Da li je neko voljan da ostavi recept za psecu hranu naveliko? Ovde mislim, kad pravite obroke za nedelju, dve unapred, da li imate neki omiljeni recept?

Uskoro kuji pravimo novu turu obroka, a ponestalo nam ideja, pa sam pomislila, ako je neko voljan da podeli sa mnom neki svoj recept?

Hvala i pozdrav :bye:

Jesam :D Baš su juče pili :D

Šala mala. LM, jogurt je dobro davati jer pomaže pri varenju, što sa mlekom nije slučaj. Većina pasa jako slabo podnosi mleko i vrlo su česte dijeraje. Kravlje mleko nije isto što i kujino i to ne treba zaboraviti (a štenci počinju da se dohranjuju dok još uvek sisaju).
Što se kalcijuma tiče - "give your dog a bone", kao što kaže naslov knjige jednog poznatog autora na temu ishrane pasa. U svežim kostima se nalazi dovoljno kalcijuma i fosfora u idealnj proporciji (a kalcijum se vezuje uz pomoć fosfora), tako da nema potrebe za mlekom.

Лепо што си оживео ову тему. И ја дајем јогурт Зари, али не у сваки оброк (кувам јој храну, а грануле користим само као помоћно средство). Рецимо, три до пет пута недељно добија оброк преливен јогуртом.
(Види се да помаже варењу :) )

А шта мислите, који јогурт би било најбоље да им се даје - јер сада има мали милион врста? Обичан, Вива, Бифидус (тај ми је сумњив), Лајт... Ја сада купујем и за кућу обичан, "Кравицу", па јој то и дајем.

Granule su bitne, i to nenatopljene, zbog zuba i desni i zbog praznjenja zlezda. A jogurt, prema licnim afinitetima, mada dajem prednost ovim domacim u odnosu na te razne Activie i ostale...

Back