Pozdrav svima na forumu.
Citao sam ove teme nekih 3-4 sata, i mogu reci da ovde ima jako informiranih osoba, prije svega mislim na gospodina iz "Finske"

Covjek stvarno ima strpljena i odgovori na svako pitanje iako ima pitanja koja se ponavaljaju po 30-ak puta.
Znaci dovoljno je samo procitati temu od pocetka pa do kraja i nema da nema odgovora.... ili to nije tako :-)
Naime, stvarno sam isao i ovu temu od pocetka do kraja a i ovu za Green card i nisam nasao da je neko postavio ovo pitanje...
Moja majka je US citizen, tek je dobila taj status neki dan. Ja sam ozenjen sin stariji od 21 god, znaci F3 kategorija za useljenicku vizu.
Raspitivala se moja majka u Imigracijskom uredu tamo u South C. koji bi to bio najbrzi nacin za mene da dodjem sa porodicom u US a moja majka da bude sponzor...
S obzirom da je to i brzi nacin od onoga kada bi mi sestra bila sponzor jer je i ona US citizen.
Rekli su joj da je waiting lista negdje izmedju 8 do 10 godina,sve zavisi...Ali da bi najbrzi nacin bio taj da ja nadjem kao neki posao tamo u USA i kada dodjem da automatski moja majka preda petition i da bi to tako najbrze islo...
Ili GC lottery, koji smo evo prvi puta odigrali ove godine, tj 2013 u oktobru. Ali kako vidim to je gotovo isto kao i dobiti na pravoj lutriji

E sada, moje pitanje je: Da li je moguce da ja sa porodicom odem na turisticku vizu u USA, kao u posjeti majci a da ona cim mi dodjemo tamo preda peticiju, i ovu formu I130 cime bi nekako zamrznula nas ostanak u USA?
Vjerovatno je odgovor da je to ne moguce jer bi nas mozda automatski deportovali i dobili bi neki ban ako ne i dozivotni sta ja znam.
Isto tako znam vezano za ovo "nadji posao tamo i sponzorship od poslodavca i papiri su zagarntovani bez obzira imas li koga u toj zemlji ili ne"
Negdje sam procitao da je Mika napisao one 3 kategorije extraordinary ovo ono...da bi mogao otici.
S obzirom da sam ja samo extraord. zavarivac znaci ne dolazi u obzir da mogu naci posao, tj da ce mi dozvoliti tu radnu dozvolu jer i tamo mogu naci zavarivace.
Nadam se da ste razumjeli pitanje. Ako nista moraci cekati do 42 svoje godine a djeca ce mi imati 18-19...tj regularnim putem F3. Ili ukoliko me prije ne izvuku na GC lottery.