Iseljenička viza za Ameriku I-130

Pozz Samire,

Evo slučajno se uključih na forum, pa na na neko pitanje znam i odgovor, mada Mika je pravi expert!!!
Bio sam u ambasadi u Beogradu sa majkom kad je bio intervju. Sve papire koje sakupiš predaš na šalter gde te pozovu. Razgovor je bio na srpskom sve vreme, na kraju treba desnu ruku da staviš na knjigu a levu da podigneš i kao na filmu isčitaju nešto, to treba da odgovoriš sa YES i I DO. Mojamajka je i to jedva rekla i dobila green card. Neka tvoji rođaci nađu nekog da uduže primanja, da bi postigli minimum za sponzorstvo. Nadam se da sam malo olakšao svu tenziju, ali opet da ponovim možda neko ima više detalja da ti kaže od mene.

Dragi Mika,evo kako je proslo otprilike opet pola godine vrijeme da se opet javim.U februaru sam dobio mail kako su u NVC stigli svi potrebni papiri i kako sad trebam čekati pismo o tom kad ce biti intervju i za ljekarski,Prije tog mail-a sam dobio mail kako mi sponzori nisu dovoljno dobri.Dvije sestre i netjak svi preko praga prelaze.Za nas četvero vjerovatno nije dovoljno ali nemoze se skupit vise.Naime interesuje me na kojem se jeziku radi intervju i koliko je bitno poznavanje engleskog,i sta uopste se pita na tom intervju-u.I ako neko zna koliko se ceka za intervju.Nekad umoran od cekanja kazem sam sebi kako mi je vise dosta cekanja i neizvesnosti a onda mi se dese neke stvari da bih pobjegao i u ... daleko sto dalje gdje netrebaju pilule za spavanje.Pozdrav svima

Samire, kako bi smanjio svoju nervozu zbog cekanja, predlazem da tvoja sestra nazove NVC i raspita se o statusu slucaja, tj. kad se moze ocekivati intervju. Sve sto joj treba je NVC case nuber i malo vremena da se izbori sa govornom masinom. NVC treba ambasadi da posalje tvoje papire. Kao sto je vec Nenad rekao, sam intervju je prakticno formalnost, obavlja se na lokalnom jeziku (ili engleskom ako ti tako zelis). Jedino sto ne dobijes zeleni karton nego useljenicku vizu, zeleni karton ces dobiti kad udjes u USA. Jedino sto moze biti problem je taj sa sponzorom. Pazi, sponzor ti ne mora biti clan porodice, to moze biti bilo ko. Verujem da sestre mogu naci nekog ko bi pristao da bude joint sponzor. Na kraju, i ti mozes nazvati ambasadu i interesovati se za svoj slucaj. Srecno.

Mika,da li mozda znas koliko sponzor mora minimalno da ima $$$ ,u ponedeljak su mi zakazali da donesem taxes za 2009 i 2012,,,za 2009 je 50 400$ a za 2012.. 51 900$....da li mislis da je to dovoljno?

Sponzor mora imati prihode koji iznose 125% od praga siromastva. Na visinu praga utice broj clanova domacinstva. Prag siromastva za 2013. godinu za jednoclano domacinstvo je 11.490 US dolara. 125% od tog iznosa je 14.362 dolara. Ako se radii o dvoclanoj porodici minimalna primanja moraju biti veca od 19.387 dolara, troclana 24.412 itd. Znaci, za svakog clana porodice treba dodati 5.025 dolara. Znaci, ako porodica tvoje majke nema vise od 8 clanova, problema nece biti;)

Sponzor mora imati prihode koji iznose 125% od praga siromastva. Na visinu praga utice broj clanova domacinstva. Prag siromastva za 2013. godinu za jednoclano domacinstvo je 11.490 US dolara. 125% od tog iznosa je 14.362 dolara. Ako se radii o dvoclanoj porodici minimalna primanja moraju biti veca od 19.387 dolara, troclana 24.412 itd. Znaci, za svakog clana porodice treba dodati 5.025 dolara. Znaci, ako porodica tvoje majke nema vise od 8 clanova, problema nece biti;)

Ima dva clana tako da nema problema onda!Hvala puno Mika,nadam se da ce mi u ponedeljak napokon udariti vizu,javljam kad zavrsim..

]Samire, kako bi smanjio svoju nervozu zbog cekanja, predlazem da tvoja sestra nazove NVC i raspita se o statusu slucaja, tj. kad se moze ocekivati intervju. Sve sto joj treba je NVC case nuber i malo vremena da se izbori sa govornom masinom. NVC treba ambasadi da posalje tvoje papire. Kao sto je vec Nenad rekao, sam intervju je prakticno formalnost, obavlja se na lokalnom jeziku (ili engleskom ako ti tako zelis). Jedino sto ne dobijes zeleni karton nego useljenicku vizu, zeleni karton ces dobiti kad udjes u USA. Jedino sto moze biti problem je taj sa sponzorom. Pazi, sponzor ti ne mora biti clan porodice, to moze biti bilo ko. Verujem da sestre mogu naci nekog ko bi pristao da bude joint sponzor. Na kraju, i ti mozes nazvati ambasadu i interesovati se za svoj slucaj. Srecno.

Hvala Mika i tebi i Nenadu na odgovorima.Javim se jos kako ce ovo ici dalje ako nista ono radi drugih ljudi jer vasi odgovori pomazu i drugim ljudima.Pozdrav svima

Danas sam napokon dobio useljenicku vizu posle samo 7godina cekanja :)...

- - - - - - - - - -

Mika ili neko drugi da li znate kad mogu da dodjem u Srbiju i koliko dugo mogu biti van amerike dok ne dobijem pasos,znaci za 5 godina ???

Hehe, sto ti je nas covek, nije jos ni otisao a vec pita kako moze da se vrati :) Cestitam za vizu, sad se koncentrisi na pripreme za odlazak. Toplo preporucujem blog koji pise Vrhunski jer je sa svezim informacijama i vrlo temeljan. U Srbiju mozes da dodjes cim dobijes GC ali u USA moras da provodis vecinu vremena kako bi se kvalifikovao za pasos.

1. Grupa F1 - iseljenicka viza
2. Predati papiri 29.09.2006.
3. Placene takse 2010.
4. Prvo prijemno pismo 18.01.2013.
5. Poslata dokumenta 27.02.2013.
6. Stigla dokumenta i potvrda da su dokumenta stigla 05.03.2013
7. Potvrda da je sve u redu 03.04.2013.

Interesuje me da li promena adrese prebivalista staratelja (u ovom slucaju majke) menja nesto u procesu dobijanja vize?
Da li se produzava rok cekanja i da li je potrebno pribaviti jos neka dokumenta?
Koliko je recimo u procentima uspesan intervju i koji su najcesci razlozi za odbijanje?
Hvala unapred na odgovoru!!!

Ovaj tvoj spisak po tackama nije bas jasno napisan ali:
1. promena adrese petitionera se obavezno mora prijaviti. U protivnom, NVC ce slati i dalje obavestenja na staru adresu, ako nije kod poste prijavljeno preselenje, posta nece stici do tvoje majke sto ce, kao krajnju posledicu, imati zaustavljanje procesa. Novu adresu je lako prijaviti putem telefona, pisma ili maila. Uputstva za to se nalaze na mnogobrojnim forumima.
2. Ako su iz NVC rekli da je sve u redu, nista od dodatne dokumentacije nije potrebno. Ako nesto ipak treba, NVC ce reci sta.
3. Intervju je u principu formalna stvar. Naravno, ako se utvrdi da cinjenice ne odgovaraju prilozenoj dokumentaciji, tada nastaju problemi.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima na forumu
Zanima me orjentaciono vreme po postupku I-130 petition for Alien Relative, 201 B INA SPOUSE OF USC.
Tacnije zanima me vreme procesa u USCIS pa u NVC naravno orjentaciono jer sve zavisi od slucaja do slucaja.

Hvala unapred na odgovorima

USCIS vreme procesiranja:
https://egov.uscis.gov/cris/processTimesDisplayInit.do

Kod NVC zavisi od azurnosti podnosioca, na ovom forumu je bilo slucajeva koji su se zavukli i preko godinu dana.

Ovaj tvoj spisak po tackama nije bas jasno napisan ali:
1. promena adrese petitionera se obavezno mora prijaviti. U protivnom, NVC ce slati i dalje obavestenja na staru adresu, ako nije kod poste prijavljeno preselenje, posta nece stici do tvoje majke sto ce, kao krajnju posledicu, imati zaustavljanje procesa. Novu adresu je lako prijaviti putem telefona, pisma ili maila. Uputstva za to se nalaze na mnogobrojnim forumima.
2. Ako su iz NVC rekli da je sve u redu, nista od dodatne dokumentacije nije potrebno. Ako nesto ipak treba, NVC ce reci sta.
3. Intervju je u principu formalna stvar. Naravno, ako se utvrdi da cinjenice ne odgovaraju prilozenoj dokumentaciji, tada nastaju problemi.

Promena adrese je prijavljena u posti, da li mora takodje ona i NVC da obavesti o tome
i da li moram i ja da imam neki dokument kod sebe u vezi sa tom promenom adrese?

Promena adrese je prijavljena u posti, da li mora takodje ona i NVC da obavesti o tome
i da li moram i ja da imam neki dokument kod sebe u vezi sa tom promenom adrese?

Posta je samo transportna firma. Adresu je svakako potrebno sto pre promeniti u NVC. Postoji nekoliko nacina: telefonom,e-mailom ili snail mailom.
Predlazem da promenu adrese obavis dopisom. Sadrzaj treba da je ovakav:

Date

Beneficiary Name
Beneficiary Date of Birth:

Petitioner Name:
Petitioner Date of Birth:

Case Number:

I, (NAME OF PETITIONER), the petitioner of the above case number would like to inform that my physical mailing address has changed. Below is the correct mailing address:

NAME
ADDRESS
CITY STATE ZIP
PHONE NUMBER

Please kindly make the above changes.

Thank you,
Oldmaclex
---------------------

broj telefona: (603) 334-0700, od 07 do ponoci ET. Javice se masina, prati uputstva i nastoj da se izboris sa istom.

e-mail: NVCINQUIRY@state.gov

adresa:
National Visa Center
Attn: WC
31 Rochester Ave. Suite 200
Portsmouth, NH 03801-2915

u procesu iseljenicke vise.

uf ufff.. Prvo, nije iseljenicka viza nego je useljenicka. Drugo, postoje 4 kategorije useljenickih viza u kojima opet postoji nekoliko tipova viza. Npr. u kategoriji Employment-Based postoje Employment Visas (kojih opet ima 5 podvrsta) i Investor Visas. Novi zakon razlicite vrste useljenickih viza tretira na razlicite nacine, zato je potrebno da precizno kazes koja te vrsta vize zanima.

Back